Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2020)
>>


Ninjas första sökpass

I måndags fick Ninja starta upp i söket.
Det gjordes med lite avig inställning från min sida.
Jag tyckte inte att hon hade kommit så långt som jag vill innan man startar upp i söket.
Jag vill att hunden ska kunna starta ett målmedvetet skick utan retning. Det behöver inte hålla 50m men kanske 20-25m i vart fall.
Jag var inte helt säker på att hon skulle ha det där skicket jag vill, i sig, riktigt än.
Men då Djärv-en hamnat i en svacka, dålig i magen igen och iom det fallit tillbaka i mera rädslor bl.a undvikande på figgar igen så ville jag inte köra honom, så då fick Ninja starta upp lite tidigare än tänkt.
Vi började det hela med en tantsökövning på vänster sida, där man placerar ut fig, tillbaka in till stigen och väl där visade vi en figge som stod ute på ca 25m djup på höger sida.
Detta gjordes enbart för att Ninja skulle förstå att vi ska leta efter folk.
Vinden i rutan låg från slutet mot starten vilket jag tycker är perfekt när man startar nya hundar. Ingen vind in mot stigen.
Efter visningen på höger, vände vi mot vänster sida och skickade ut på den utplacerade figgen, hon stack iväg som en lien raket, hittade figgen och lekte toppenbra. Det nästan roligaste här var att det ”lek-system” som jag jobbat in funkade klockrent med figgarna också, så hon är väldigt lättstyrd i leken, annars också en anledning tycker jag att vänta med uppstart i söket. Så 2 riktigt sköna ”besked”. Hon kanske var redo ändå!
Vi går in till stigen och skickar på höger sida, där sticker hon iväg med sådan fart att hon helt springer förbi figgen men hejdar sig när hon får vittringen, figgen har givetvis skynke över sig! Leker lika bra här! 👌🏻
Nästa fig lägger de ut utan att Ninja ser/hör nåt, stoooor båge, landar på ca 20m djup.
Jag går in och skickar och hon är klockren 🌟👌🏻 Superfint rakt skick i full fart, rätt på figgen!
Såå himla fint.
Nästa figge har vi samma upplägg på, ligger kanske 25m ut, här sticker hon iväg med riktigt bra tryck men tappar riktningen något, så jag kallar in henne, hon kommer och vi prövar igen, nu blir det pang rätt på i rakt fint skick 👌🏻🌟
De två nästkommande figgarna läggs också ut med samma resultat och jag är såååå himla nöjd! På den sista figgen hamnade legan rätt så nära den förra legan, även om utgången var stor och vid, då märktes det att hon direkt vart inställd på att sticka till den gamla legan, men det gav ingen utdelning. Dock måste jag tänka på att legorna får ett rejält avstånd framöver så vi inte får in ett oönskat beteende här.
Men sååååå otroligt nöjd med lilla skruttan!
Ser att hon har en fantastiskt fin potential för söket.
Känns jätteroligt!
6 December 2019  | Länk | Ninja söker | 0 kommentar
promenadträning - störningar

Idag fortsatte vi på temat skick med störning.
Idag kändes det som vi fick till ett fall framåt!
Vi körde först skick mot memory några ggr.
Varierande avstånd om 70-150m längd.
Därefter körde vi störning med boll utkastad bakom oss som vi vände ifrån och skickade mot memory. Idag klockrent.
Därefter memory och sedan störning snett framför på min sida.
Funkade tveksamt, första gången ville han gå på störningen, hjälpte honom och påminde lite.
Då fixade han det.
Körde flera st likadana efter varandra. Funkade bra, den sista jag körde funkade superbra!
Då gjorde jag en heldold på kort avstånd kanske ca 50m och med störning snett framåt på min sida. Inga bekymmer!
Startade upp jättebra och säkert!
Spikade den dolda, supernöjd!
Ska köra likadant koncept resten av veckan och om det känns säkert blir det liknande upplägg i söket till helgen!
Kuligt!!!
🤗😁🤗😁🤗😁
3 Februari 2019  | Länk | Djärv-en tränar | 0 kommentar
Sökpass nummer 9

Idag var det dags för den 9:e passet.
Jag hade en plan sedan förra veckan, vi har under veckan som gått tränat en del på skick med störningar, det har inte gått lika bra(snabbt framåt) som jag hade planerat, så det beslutade jag redan innan träningen att slopa.
Annars var tanken att jag skulle starta upp med 1 tomskick och få till nåt skick flying.
Idag var vi i SVartedalen, på rutan som SSM gått i nån gång, en ganska kuperad ruta, lite halvsvår och inte helt enkel terräng. Idag var det dessutom djup snö kanske ca 20-25 cm, vinden låg från starten mot slutet.
Jag bestämde mig för att startade med ett tomskick på höger sida. Sedan var det en figge rakt ut i andra hörnet, en figge i framslag på 3 och fjärde skicket.
Jag hade Mao 3 st figgar utplacerade från start i rutan.
Började skicka på höger sida, här hade jag själv legat figge halvvägs ut för hunden som gick innan och Djärv-en snappade upp detta och följde mitt spår, utan utdelning. Jag skickade om igen, då gick han fint ut på linjen, hela vägen ut till hörnet, slog fint framåt kanske 20m då berömde jag och kallade in, märkte att han inte var inställd på att komma in, fick tjoa på honom flera ggr för att få hem honom, belönade ordentligt med både boll och godis, men förstod att detta inte vägde upp tanken han hade på att hitta figge!
JA ja, skickade på vänster sida, här gick han med jättebra tryck rakt ut i linjen och rätt på Kalle som lekte bra (kamplek)och Djärv-en var upptagen hela tiden som jag behövde på mig för att komma ut. Vi gick framslag inåt mot stigen, och rätt på nästa skickpunkt, här gick han jättefint ut ca 40m sedan valde han ny väg upp för ”berget” tappade linjen lite, men gick tillbaka till den efter att han hade tagit sig upp för berget, och fick träff på Carola, det blev fan helt perfekt!!! Hon leker med paffa bollen i snöre, superbra lek!
Går ner mot stigen igen, skickar ut på andra sidan, han går en rak linje men kanske inte 90 grader mot stigen, utan 85 grader framåt, det blir jättebra skick, han faller över i ett fint framslag och får träff på Marianne, som har vita Mjukisbollen i kort snöre, samt dosa med godis, det blir klockrent han leker bra jaktlek och växlar med godis, kanon!
Under tiden har Johanna lagt ut Git och Carola som en ”dubbelfigge” på andra sidan.
Här blir det en svår linje för Djärv-en, den ser inte svår ut men han går av någon anledning är den det, han går ut bra på djupet men slår bakåt (kan ha varit lite oavsökt bakom honom, om det är vad som drar, vet ej säkert) hur som han går som sagt bra ut på djupet, håller linjen fint men väljer att slå bakåt, nästan identiska lag 2 ggr... jag går framåt på varje skick men han kommer ner bakom Johanna och Marianne och tar stigen fram till mig. Vi gör om ytterligare en gång och då går han ut på djupet igen, slår fint framåt och får träff :-) Tjohoo! När jag tillslut kommer ut till figgarna, svårt att ta sig fram och upp och ut, så visar det sig att Djärv-en som jag lite misstänkt blev lite smårädd för de båda därute, men han kom fint över det efter att ha fått dosan med godis sedan kom han igång i lek. Mkt bra!
Jag tar med Carola in, framför oss i framslag inåt mot stigen. Jag skickar ut honom på andra sidan, han går lite snett framåt, men fint djup blir det, jag snabbar mig framåt ca 25-30m och när jag väl ropar dyker han upp precis rakt utanför mig kanske ca 60m ut på djupet, kommer inåt som en liten torped, blir återigen belönad med bolllek och godis men märker återigen att han blir liiiiite besviken. (Måste hitta bättre belöning här!)
Väljer att flytta lite framåt lite för att skicka sista skicket mot Git uppe i branten. Djärv-en går såååå himla fint rakt ut, men lyckas inte komma upp där han först försöker, halkar tillbaka ner, tar sig ca 5 m framåt i rutan och hittar en väg upp, och fortsätter utåt där och får träff på Git, sååååå jävla nöjd!!!
Han får både lek och godisdosa. Perfekt avslut på en riktigt grym träning! Så nöjd med liten gubbe. Han verkar knappt trött, har ändå kört 10 skick totalt, i tuff terräng och djup snö, med mkt lek hos figgarna. Idag blev det hälften träff och hälften tomt, fick inte kört något flying skick, det lämpade sig inte i denna rutan, med dagens snömängder.
Känns förbaskat bra med Djärv-ens status just nu.

Planen till nästa gång: jag ska nog se till att ha en nära figge på ingång för att haussa upp min inkallning lite, alá Vinna.
Ska plussa mina belöningar på stigen överlag!!! De var för klena idag.
Balansen är just nu övervikt på att hitta figge, vill gärna ha det så men absolut INTE mer åt figgehållet, då kommer jag att tappa honom.
Såg en stark dragning mot stigen när vi gick ner efter sista skicket, ta bort stigbelöningarna från gruppen ett tag framöver, han fick inget där i dag heller.
Jag tror att han kan få ännu lite fler tomskick!
Får inte glömma ställa ut tomlegor nästa gång, jaktstolen var med idag men glömdes av.
Jag ska fortsätta att jobba under veckan med mina störningsskick.
Hoppas komma lite längre där så att jag kan ta med det i söket till nästa helg.
Om det finns möjlighet kan vi ta en figge som går ut på ena sidan så han ser, och så blir det skick ut på dold figge på andra sidan. Istället för att jag möter upp ute hos figge ropar jag in honom och kör flying skick på den andra figgen som han sett gå ut.
Vill väldigt gärna ha figgarna ute från start om vinden tillåter!
2 Februari 2019  | Länk | Djärv-en tränar | 0 kommentar
välja bort det som stör

Idag tränade vi på att välja bort störningar och istället lita på angiven riktning i kombo med lite dirigering.
Började upplägget genom att stå i mitten och kasta ut dummysar i 4 riktningar runt mig och Djärvis, som ett kors.
Valde att köra i olika dirigeringsriktningar på de utslängda dummiesarna.
Det han plockar in slängs direkt tillbaka ut igen, vilket gör att vi får bra upprepningsfrekvens på övningen.
Jag kör både höger och vänster skick och utåt bakåt.
Förflyttar mig själv så att jag kan skicka åt det håll jag vill och låta den sist kastade dummyn bli en störning.
Funkade riktigt bra, upptäcker att han har svårare att vända 90 grader åt vänster än höger. Han tappar ofta vänstervinkel lite framåt...
Hmmm mera träning med andra ord!
Men han jobbade fint och lyssnade bra när han hade fattat övningen!
29 Januari 2019  | Länk | Djärv-en tränar | 0 kommentar
sökpass nummer 8

Detta pass blev inte som jag hade tänkt mig.
Rutan var i de gränslösa skogarna, en superfin ruta som BM och Inge hade fixat.
Svag men ändå rätt tydlig vind snett in från höger slut mot starten.
Kuperad och kullrig ryta där terrängen bjöd på lite svårigheter för en grön hund som Djärv-en.
Min plan med passet hade varit att ta med lite störningar in i skicken, men efter en mkt kort stund var det uppenbart att vi kunde släppa den tanken denna dag.
Summerat gjorde vi 13 skick, 6 tomma och 7 på figge, inget utav Tomsvik en var planerade. Vi kom ca 175m fram i rutan.
Startade på höger sida, hörnet var synnerligen lurigt, kantlinjen anslöt nästan på en Stig ut som vek av framåt ute vid ca 45 m djup och skar Mao av hörnet väldigt effektivt och naturligt.
Jag såg inte en enda hund som tog hörnet genom att följa linje rätt ut, de som tog hörnet på 1:a skicket vek framåt och vände sedan om och fick med sig hörnet.
Djärv-en följde givetvis den inbjudande vägen framåt, gick låååångt ut på djupet enligt figgen, slog fint framåt och kom in ca 30m framåt, där jag mötte upp.
Vi gick tillbaka och skickade om, denna gång fick han med sig figgen och hörnet!
Lekte bra, paff handboll i snöre, Marianne. Vill gärna visa upp bollen för figge, hade stenkoll på mig men lämnade inte.
Tobbe följde med ut. När jag hämtade av och la sig ca 70m fram i rutan.
Vi går tillbaka in mot stigen, i framslag.
Jag skickar på vänster sida, ett lätt hörne ser det ut som, men inte för Djärv-en, han fastnar på nåt som han vindar in ca 30m ut och 15m fram, går dit och blir stående, har svårt att lämna stället när jag ropar in honom.
Jag skickar om igen.
Han går lite trevande ut, men fortsätter ut på djupet, får träff på Carola, som leker med 2 tennisbollar, här var han inte jättesugen på boll lek :-(
Halvkul, han tar det nästan som en apportering och när han inte får ”betalt” så lämnar han Carola och springer till mig.
Malou går ut i samma veva som jag och Carola går in, hon går framåt ca 60m i rutan.
Jag skickar ut på Tobbe på andra sidan, det är uppför en bra brant, och ca 15m till vänster om oss i vind ligger en tomlega, nära lega ca 10m ut, den går han bara förbi, riktigt bra tryck och fokus. Enligt Tobbe kommer han jättefint till honom i ett riktigt bra framslag och tar honom på ingång. Toppen, här leker han superbra, Tobbe har fått till så himla bra lek med honom, han plojar och låter och kan både kampa och köra maktlek och man märker att Djärv-en älskar det. Får ändå lite morr och skall på honom, men här känns det endast som lektmorr.
Vi går in, bra transporter 90% vägen, ibland brallor han lite och vill smita iväg men är lätt att få tillbaka, dricker ur flaskan!
Ska skicka på Malou, men här är det en riktigt svår linje, detta skick inbjuder till att gå framåt i så stor utsträckning att jag inte riktigt vet hur det ska gå att få honom att inte göra det. Och ja resultatet blir att han går fint ut, och slår fint framåt precis som man kunde misstänka, och figgen ligger mer bakåt...
Jag får byta spår och skicka över ”berget” för att få honom på rätt linje, och då hittar han Malou, hon har en kamptrasa, här ser man tydligt att han tycker det hela är lite jobbigt, men han vill inte släppa kampleken, jag ska sluta ta med kamplek i belöningen ett tag. Han .får köra på maktlek och visa upp sina grejer, tror det stärker honom och så får vi försöka att undvika att hamna i den jobbiga kampen. Känns som att han har 2 lägen på kampen, kampen som han älskar och som hann funkar hur bra som helst i och kampen som han. Plötsligt kan falla in i med andra människor där man ser att det blir pressande för honom och ju längre han stannar desto tuffare blir det, men han kampar...
Vi går framåt och inåt och skickar på nästa figge, Kalle som ligger på nästan samma ställe som Tobbe gjorde, men det gör inget, det blev ett rakt fint slag rätt på figge och Djärv-en har fått första träffen på figge i samma mark, inget fel i det!
KAlle leker jättebra med Djärv-en som kampar jättebra och uppmanar konstant, tycker det är jättekul och här är han jättetuff igen, kul!!!
Ner till stigen igen, får reda på vart figgen är, och inser att detta kommer bli ett jättesvårt skick!
Djärv-en är inte tränad på att forcera svår terräng eller ta sig över hinder och bibehålla riktning. På linjen från stigen ut mot figgen ligger det två riktigt stora fallna granar, de har liksom fallit in mot varandra och längden som de täcker/ligger över är kanske 35-40m
Jag får gå tillbaka i rutan ca 20m och skicka förbi rotvältan ut och hoppas att han väljer att slå framåt, han går jättefint ut, jag ser hur han börjar att slå framåt, sedan försvinner han i terrängen, jag själv går framåt och ropar efter en bra stund, då kommer han inåt från bra djup på andra sidan precis som han skulle, men han har inte hittat någon figge, attans tänkte jag! Vi går tillbaka och skickar om och nu gör Djärv-en det mest naturliga, han har kollat framåt utan framgång, då kollar jag väl bakåt... där blev det inte heller nån utdelning, vi skickar om igen, han startar lika fint och fokuserat igen, men även denna gång går han bakåt, och låååååångt också. Hmm kommer tillbaka efter en bra stund, och vi skickar om för 4:e gången på samma ställe, han går lika fint ut igen och denna gången slår han fint framåt och tar Marianne!B Perfekt! Detta blev verkligen grymt bra träning! Marianne har en snusdosa och Djärv-en supermyser. När vi går inåt ser vi att hon legat väldigt långt ut, kanske 65 i vart fall. Bra jobbat!
Jag villan avsluta med ett skick som blir bra och rätt på figge. Så det blir ytterligare ett skick uppför en rejäl backe, här startar Djärv-en av nån anledning i helt fel riktning, jag säger direkt till honom ”Nej! Kom tillbaka” han kommer snabbt tillbaka och jag visar igen den riktning som jag vill han skall gå i, han drar iväg, rejält ös rätt upp för berget och ut på djupet, börjar precis slå framåt när han får träff på Carola som belönar med godis i dosa, här är han som helt upptagen, bryr sig inte om var jag är... -
Riktigt bra avslutning på ett riktigt svårt pass, men såå nöjd med träningen!
Han är grymt duktig. Lille Djärvis!

Tar med mig:
Inga bekymmer att skicka om honom alls!
Nästan bättre driv andra gången!
Han går djupt!
Inga bekymmer att bryta honom på ett skick och starta upp honom igen.
Han gick fint in i gammal mark där han hade hittat figge på slaget innan - Bra!
Svårt för honom att släppa fläcken/området som störde honom i starten.

Till nästa pass:
Jobba med störning som ska väljas bort, innan skicket
Köra lite mer flying skick

Under nästa pass:
Nästa pass ska vi ha 50/50 på träff rakt ut och på framslag.
Om vi missar nån figge ska vi ta åtminstone 1 skick där vi flyttar fram figgen och bara fortsätter, men då måste förstås skicket vara riktigt bra!
Starta med 1 tomskick.
Mera tomlegor som störning!
Testa 1 flying skick.
Förstås blir det eventuella ändringar baserat på hur rutan ser ut.

27 Januari 2019  | Länk | Djärv-en tränar | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Heléne Gustafsson                                             Skaffa en gratis hemsida