A pink fragrance of politics
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


[Krydda den svenska politiken]

Jag hade en väldigt intressant och spännande diskussion med min bror för bara några timmar sedan. Vi brukar ha sådana diskussioner, och det händer ofta att någon av oss går därifrån för att lätta på trycket och sedan kommer tillbaka efter några minuter. Det är inga tunga ämnen vi handskas med direkt, men vi gör de tunga med våra envisa huvuden. Det finns självklart stunder då det är riktiga tunga ämnen som är utgångspunkten. Det är just då det gör som mest ont när han tycker olika. Han kanske lägger fram åsikter och argument som sliter i bröstet på mig. Då gäller det att inte tappa förståndet, och skrika ”Men hur kan du säga så?” Det slutar självklart alltid med ett skratt.

Nej men nog med det.

Jag vill att det ska hända något i svensk politik. Jag vill krydda den svenska politiken. Inga skandaler, för det är bara slöseri med tid. Inga hånskratt för att någon minister säger något som är osammanhängande, utan partier som starkt utvecklar sin politik och där andra partier försöker möta dem med sin egen politik. Det är nu när SD har kommit in, som det händer lite saker. Åsikter möts. Debatter väcks.
Å andra sidan måste man ha en förståelse varför det är så. Man fattar beslut med konsensus. Demokratiskt, men tråkigt dock rättvist.

Om man jämför den svenska riksdagen med det brittiska underhuset; The house of Commons, säger jag bara OJ OJ OJ. Sensationen bland ledamöterna, stämningen i luften och att man inte kunde låta bli att le då de attackerade varandra med siffror, namn och med en viss ståtlighet i det brittiska underhuset! Det hände verkligen saker där. I den svenska riksdagen, där är det så organiserad. Man får tala i några minuter, svara i några andra minuter, åter svara i några andra minuter och sedan får svara i någon minut. Sen får man sätta sig ner igen.

Om man nu ska krydda den svenska politiken,
ska man krydda den med Marxismen. :)

//B
22 December 2010  | Länk | Svensk politik | 7 kommentarer
[4% --> 10 % spärr?]

De flesta länder har en spärr för partier att kunna komma in i parlamentet, förutom Holland som inte har någon spärr alls.

4-5 % enheter är de vanligaste spärrarna inom länder, Sverige har 4 % spärr. (SD) fick 5,7 %, vilket gjorde att de flög in i parlamentet. Väldigt roligt! (Ironi) Men å andra sidan får man inte vara tjurig . Det är trots allt ett demokratiskt land, och det var trots allt folket som putsade (SD)s väg till Riksdagen. En människa, en röst.

Det får en att fundera om man inte ska höja procentenheten till 7 %, eller varför inte gå i Turkiets spår och införa 10 % spärr? Då får man de två största partierna, och minoritetspartierna inte har en chans att delta. Inga främlingsfientliga partier och inte heller små partier som splittrar det svenska politiska systemet. Nej, det vore inte demokratiskt, därför tycker jag att 4 % är perfekt.

Spärrarna avspeglar landets karaktär, och därför är det olika för olika länder. Personligen tycker jag att procentenheten skall vara 0 i länder som precis blivit självständiga och fortfarande är i spillror. Varför? Jo, för att man ska låta alla kunna delta, kunna påverka, kunna känna sig som en del av landet. Som Sydafrika efter apartheid, där Nelson Mandela kom med citatet "inkludera och inte exkludera". Det stämmer väldigt bra, man måste dock också kunna ha en stark konstitution att grunda sig på.

Jag kommer ihåg den 19/9-2010 då man precis hade fått reda på valresultatet. Dagen efter var alla förkrossade och ordnade demonstrationer. "OMVAL" stod det på skyltarna med besvikelse i deras hjärtan samtidigt som de skrek högt med förbannad röst. De trodde verkligen att det kunde bli omval, men ack så fel de hade.

Sverige är ett demokratiskt land, man kan inte ignorera 340 000 människor bara för att man inte kan acceptera deras åsikter. ”Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att yttra den”- Voltaire om yttrandefriheten. Och yttrandefrihet är en viktig ståndpunkt i demokrati. Man måste helt enkelt acceptera att det finns människor i detta land som inte delar just din åsikt.

Det är synd att resultet blev som det blev, men å andra sidan får man inte kämpa emot. Det var trots allt ni, folket, som röstade.
Det finns människor som tycker om den röda rosens politik, och andra tycker om blåsippans. Väldigt enkelt.

//B
28 November 2010  | Länk | Svensk politik | 2 kommentarer
[Politiker är onda]

Runt om världen kan man höra hur hatet mot politiker börjar expandera. Invånarna är besvikna på att de inte håller vad de lovar. Men det är vad politik handlar om, inte från början, men över tid.

Anledningen till varför man bestämmer sig för att hålla på med politik är att man vill förändra världen. Man ser hur dagens samhälle formar människor negativt, allting på grund av politiken. Man har sett att konflikter har uppstått ur politikens aska. Kamp om makt har alltid funnits under historiens gång, där politiken har varit centralt. Man bestämmer sig för att sätta ner foten och göra något för sitt land, för världen genom att ta an politiken med sin egen tunga och bearbeta den så att folket hör.

Som politiker har man vissa sociala såsom politiska faktorer i sin omgivning. De påverkar dig i en stor skala, utan att du är medveten om det. Det du har lovat, kanske inte passar in i den verkliga bilden. Att lova förändringar, och inte genomföra dem skapar instabilitet. Förtroendet minskar. Det sociala kapitalet minskar. Osv. Man använder sig av politikens oskrivna spelregler, allt för att inte gå vilsen i politikens stora skara.

En god politiker med fina tankar, bliv en hjärtlös politiker med brutala tankar. Han missbrukar makten, han blir en diktator. Alla diktatorer genom tiderna har varit goda en gång i tiden. De har velat bidra med något. Men, den politiska konkurrensen, den politiska influensan har drabbat dem.

I Sverige är det väldigt svårt att missbruka makten. Det svenska systemet är så avancerat, att om någon fiser, kommer inte de inte bara att känna lukten av den men de kommer också höra den. "Makt kontrollerar makt." Det är ett tryggt sätt att undvika maktmissbruk. Ministerstyre förekommer inte i Sverige, vilket gör det extra säkert att undvika maktmissbruk.

Sveriges politiska system men också media ser till att politikerna inte gör några felsteg. Gör de det, minskar invånarnas tillit till dem och deras karriär bottnar.
Om man tänker efter, så är tilliten väldigt viktigt hos en politiker. Vill han/hon lyckas, måste hon/han vara bra på att övertala dem och få deras förtroende. Fångar du inte deras förtroende är du som gott död som politiker. Du måste fånga dem med kunskap, väcka dem men också vara ärlig och jordnära så att du inte svävar i luften med fötterna ovanför marken.

Politik är som ett slagfält. Man måste använda sig av en unik strategi utifrån landets karaktär. Man måste kunna tillfredställa varje hörn. Man måste fatta rationella beslut som inte bara ska gynna några, eller kan skada några. Gynna kollektivet. Man måste fatta långsiktiga beslut, som inte ska behöva bli ett problem längre fram i tidsaxeln.
Och som medborgare måste man ha en förståelse för politiker. Det är inte lätt. Det är ingen dans på rosor direkt att utöva politik. Som medborgare ska man vara mer human, och behandla de som vilka människor som helst.

Ingen vill kandidera till partiledare för socialdemokraterna efter Mona Sahlins avgång. Varför? Jo, för att de har sett hur mycket spott och spe hon har fått för sina små felsteg.

Eller så har Machiavelli rätt om att det inte finns några goda politiker. Alla politiker är grund och botten onda.

//B
27 November 2010  | Länk | Svensk politik | 0 kommentar
[Regeringen Reinfeldt]

Jag känner hur den svenska politiken börjar skifta form under bara några nanosekunder.
Vad är det som händer egentligen? Är det något bra?

Dagens problem i dagens svenska samhälle handlar mest om arbetslöshet. Det råder hög arbetslöshet (8,2 %) i Sverige, men ändå bestämmer regeringen sig för att ta in fler människor. De kallar reformen för ”Den största förändringen av integrationspolitiken på flera decennier”. Det är bra med förändringar, men inte radikala förändringar som vänder sitt eget folk mot sig.

Politiker ska vara stabila, de ska vara säkra i det de gör, de ska vara en förebild, de ska representera folket! Men det känns som att de är vilsna i den stora skaran med problem. De vet inte hur de ska hantera dem på ett bra sätt, och det är verkligen en besvikelse.

Att ta in fler invandrare leder till ännu större och fler problem. En sista droppe som rinner över bägaren behövs för att väcka politikerna. När detta händer, är bara en tidsfråga.

Man kan se redan idag hur det svenska folket reagerar annorlunda.
" Invandrare lever på bidrag, och tar våra jobb" är påståenden som har förekommit många gånger under den senaste tiden. Men jag kan säga er, att de orden kommer att användas med en mycket mer skarpare tunga än tidigare. Och detta kommer leda till en segregering av samhället. Är det, det vi vill? NEJ!

VAD är problemet egentligen? Är det invandrarna i detta samhälle som vägrar anpassa sig efter de svenska normerna? ÄR det politikerna som fattar fel beslut vid fel tillfälle? ÄR det det svenska folket som vägrar acceptera invandringen i stora skaror? HAR de svenska politikerna tappat greppet om invandringspolitiken/integrationspolitiken?! ELLER tar de in fler invandrare bara för att kliva på SD:s akilleshäl?
VAD ÄR PROBLEMET?

Vi måste hitta en lösning innan det är för sent!

//B
9 November 2010  | Länk | Svensk politik | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se &                                               Skaffa en gratis hemsida