Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Halogenlampor förbjuds inom EU i september 2018

Förändringens vindar blåser i Europa, nu ska vår belysning ändras ytterligare! Glödlampan var den första belysningen att fasas ut och nu är det dags för alla halogenlampor att ersättas också. Men oroa dig inte, precis som när glödlampan försvann så kommer du fortfarande få använda dina lampor som du redan har hemma. Men när de har slutat lysa så kommer det inte att finnas några nya halogenlampor att handla när lagren tar slut.
Även om LED-lampor är dyrare än halogen, så är det många som redan nu väljer att använda dem, eftersom de drar mycket mindre energi. Om du går till lampavdelningen i affären så kommer du märka att det finns mer LED-lampor att välja på än halogen. Även om LED-lampor kostar mer att köpa in så blir de billigare i längden eftersom de är mer kostnadseffektiva och håller i många år. Faktum är att de har en livslängd på cirka 35 000 timmar!

Varför ska de förbjudas?

I Europa finns det fortfarande cirka 500 miljoner halogenlampor i människors hem. Om alla dessa lampor ersätts av LED-lampor, så skulle varje hushåll spara cirka 800 kronor! Det finns med andra ord både pengar att spara, men det är också en åtgärd som kommer att gynna miljön. Halogenlampor drar faktiskt 10 gånger så mycket energi som LED-lampor, och avger dessutom mycket mer värme, vilket påverkar miljön och den globala uppvärmningen negativt.
Ny teknologi har resulterat i en dramatisk utveckling av LED-lampor och det är nu lätt att hitta lampor som ger ett varmt, trevligt vitt ljus för hem, eller ett ljusare vitt sken för arbetsplatsen. LED-lampor är väldigt energieffektiva och producerar 120 lumen per watt, jämfört med en traditionell halogenlampa som endast producerar cirka 12 lumen per watt. LED-lampan avger mindre värme, är mer pålitlig, blir ljus direkt när du tänder den och har en betydligt längre livslängd.
Det finns helt enkelt ingen anledning att använda halogenlampor, förutom att de är lite billigare att inhandla. Men om man tar i beräkning att den egentligen är dyrare i längden, tack vare kortare livstid och högre elräkningar, så är detta inte direkt en fördel som väger särskilt tungt.

Så effektiv är LED-lampan

• En LED-lampa har en livslängd som motsvarar 35 halogenlampor.
LED-lampor minskar världens koldioxidutsläpp med 1,5 procent.
• LED-lampor varar över 35 000 timmar när de används sex timmar om dagen, sju dagar i veckan. Det är hela 15 år!
• Om alla hushåll i Europa använder energisnål belysning i ett år kan det spara tillräckligt med energi för att försörja 11 miljoner hushåll i ett år och undvika koldioxidutsläpp motsvarande 12 miljoner ton CO2 i Europa.

Efter en kort titt på detta nya förbud så är det svårt att göra annat än hålla med EU:s beslut. Det är uppenbart att det inte finns någon anledning att använda halogenlampor, när LED-lampor både är bättre för miljön och plånboken, och det ska bli spännande att se vilka effekter detta förbud kommer att få i framtiden, när halogenlamporna har fasats ut och ersatts av mer miljövänliga alternativ.
16 Juli 2018  | Länk | inredning | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Henrik Skoglund                                             Skaffa en gratis hemsida