Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Skördetider

NU är det skördetider i trädgården!Jag plockar plommon, äpplen, päron,björnbär, vindruvor, vaxbönor, brytbönor, squash, mangold, tomater, gurkor...
Kokar mos, sylt, saft, lägger in, gör vin...

En av de godaste saker som finns är syltgurkor! Min bonusfarmor gjorde alltid syltgurkor, jag har hittat samma kokbok som hon hade och gör samma sorts syltgurkor som hon gjorde, och de är sååå goda!

SYLTGURKOR
Omkring 3 kg stora gurkor skalas, klyvs och kärnas ur. Läggs i kokande vatten (med litet salt i).
Låt dem koka tills de blir mjuka. Tag upp dem och skär dem i lagom bitar och lägg dessa i glaskrukor.
Koka en ättikslag och häll över den het över gurkorna

Lagen:
1 l inläggningsättika
1 1/4 hg socker
3-4 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära
1 tsk salt
Låt gurkorna stå i 3 dygn. Lagen silas då ifrån och kokas om och hälls sedan kall över gurkorna.
Koka om gurklagen ytterligare 2 gånger med 5-6 dagars mellanrum.

31 Augusti 2011  | Länk | RECEPT | 0 kommentar
Flors Äppelkaka

Pajdeg -
3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 gr. kylskåpskallt smör
2 msk iskallt vatten

Ner i matberedaren och kör ihop till en deg - DEGEN SKA VILA 1 TIMME I KYLEN- tryck ut i pajformenoch upp på kanten. Om den inte får bli kall i kylskåpet så smälter den ner från kanterna i formen...

Förgrädda i 15 min. i 200* i ugnen.


Skala och skiva tunnt 7-8 lite syrliga äpplen (ex. nästan mogna Transparante Blanche(de hade jag), elr Stenkyrkeäpplen) Blanda äppelklyftorna med 1 dl. socker.

Gör även en smuldeg av
75 gr. smör
4 msk socker
1 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
Kör ihop i matberedaren och fördela detta överst i formen.

Grädda nu i 175-200 gr i 30 min.

Låt svalna lite och sen är det bara att äta med lite vanlijsås elr vijiljglass!!!
10 Augusti 2011  | Länk | RECEPT | 0 kommentar
GOTLÄNDSK SAFFRANSPANNKAKA

Så många tycker om den - vår "nationaldessert"! Här kommer mitt famljerecept som fanns i Gotlands tidningen torsdagen den 21/12 1978 och sen dess följt med oss.

Detta recept räcker till 1 vanlig långpanna-plåt.

4-6 ägg
1 1/2 L god mjölk
5 dl vetemjöl
2 kkp grötris
2 påsar saffran
salt, helst ej socker ev.
5 msk russin(har jag aldrig)

Koka risgrynen i mycket vatten och får koka livligt i 15-18 minuter Sila därefter genom durkslag och spola med kallt vatten.
Häll i grynen i en kastrull igen, en rejäl klick smör, och häll på 5 dl av mjölken och koka ihop sakta i 10 minuter.
Gör en pannkakssmet av resten (1 L) av mjölken, äggen och de andra inredienserna.
Ta sist i saffranen som är upplöst i lite brännvin, och rör ner gröten lite i sänder i smeten.

Grädda i 225 grader i 30 minuter
1 Augusti 2011  | Länk | RECEPT | 1 kommentar
Möra chokladbröd från förr...

IRIS CHOKLADBRÖD ca 60 st.

200 gr. margarin
2 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Blanda alla ingred. På bakbordet till en smidig deg. Dela i 6 delar. Forma till finger tjocka rullar. Lägg 2 och 2 på bakplåtspapper, platta till rullarna något. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugn i 200 – 225 i ca 15 min. Låt kakan svalna något och skär i 2 cm breda, sneda bitar.

Detta är min svärmors recept så som hon har bakat dom "sen tidernas begynnelse" enligt henne själv.
15 Februari 2011  | Länk | RECEPT | 2 kommentarer
KLADDKAKA med CHOKLADKOLATÄCKE

Underbara kaka - hittade receptet på Matklubben.se

Kladdkaka med kola/chokladtäcke grädda i ugn 175* i 30-35 min.


4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
200 gr smält smör



Kola/choklad täcket
75 gr smält smör
1/2 dl socker
1/2 dl sirap
1 msk kakao
1 1/2 dl grädde
200 gr. choklad (gärna mörk) går bra med Marabous vanliga mörka chokladkaka


Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingred.
Smält smöret.
Blanda alla ingred. och häll över i en smord och bröad form. Gärna med avtagbar kant.
Ställ in i ugnen i 30 - 35 minuter.



Kola/chokladtäcket
Smält smöret och häll i sockret, sirapen och alla de andra ingred.
Låt puttra i någon minut. Bryt chokladen i bitar och lägg i grytan. Rör till en tjock smet.
Häll sedan smeten över den något avsvalnade kakan

Låt kakan stå kall i några timmar - gärna över natten.

Servera med vispad grädde och färsk frukt elr. bär.

26 Januari 2011  | Länk | RECEPT | 0 kommentar
Plommonclafoutis

Säsongens godaste efterrätt!

Plommonclafoutis

Ingredienser:
500 gram Plommon
4 ägg
2,5 dl mjölk
1,25 dl vetemjöl
1dl socker

Instruktioner: Sätt ugnen på 185 grader Smöra en sockerkaksformmed urtagbar botter(springform) eller lägg i ett smörpapper

Kärna ur 500 gram plommon och lägg dessa i formen Blanda 4 ägg med 2,5 dl mjölk,, tillsätt 1,25 dl vetemjöl och 1 dl socker. Rör om så att smeten blir jämn. Häll blandningen över plommonen. Hyvla 4-5 skivor smör och strö över2 msk råsocker.

Grädda i ugn i cirka 40 minuter eller tills blandningen stelnat. Ät ljummen med vispgrädde och njut.
25 September 2010  | Länk | RECEPT | 0 kommentar
A-C´s fiskgryta


500 GR. FISK LAX, TORSK, (JAG HADE MER - 1X4 BITAR LAXOCH 1 PKT SEJ)+ SKALADE RÄKOR
1 RÖD PAPRIKA
1 GRÖN SQUASH
1 FÄNKÅL
1 PURJOLÖK
SMÖR
1 MSK CURRY
1 KRM CAYENNEPEPPAR
7,5 DL FISKBULJONG
2 MSK TOMATPURÉ
2 DL CREME FRAICHE
1 DL GRÄDDE
ev. 1 DL VATTEN
LITE SALT
KÄRNA UR OCH BRYN LÄTT PAPRIKAN, FÄNKÅLEN, SQUASHEN
LÄGG ALLA GRÖNSAKER I EN STOR KASTRULL OCH HÄLL PÅ BULJONGEN OCH KRYDDORNA
TOMATPURÉN OCH CREME F, LÅT KOKA NGN MINUT. LÄGG I FISKEN OCH KOKA PÅ MYCKET SVAG VÄRME TILLS DEN ÄR KLAR (CA 10 MIN)

GÖR AIOLI PÅ 1 DL MAJONNÄS OCH 1 DL CREME FRAICHE OCH 2-3 VITLÖKSKLYFTOR OCH LITE SALT

LÄGG I EN KLICK AIOLI I FISKGRYTE-TALLRIK SÅ BLIR DEN ÄNNU GODARE!

13 Augusti 2010  | Länk | RECEPT | 0 kommentar
Bön- och brysselkålssallad i nobissås

Detta recept är taget från Alltommat.se
SÅ GOTT OCH LÄTTFIXAT!!! PASSAR PERFEKT TILL JULBORDET NÄR MAN INTE ÄTER KÖTT! ELLER VILL HA EN GOD SALLAD

Ingredienser
750 g brysselkål, fryst
2 burkar vita bönor, stora (à 400 g)
500 g körsbärstomater
5 st salladslökar, finstrimlade
1 knippa persilja, hackad
1 knippa gräslök, hackad
70 g machesallad
Nobissås:
2 st ägg
2 msk citon, pressad
2 st vitlöksklyftor
2 tsk senap, ljus fransk
1 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl turkisk yoghurt, (10 %) eller gräddfil(lite surare)


Tillagning
1. Koka brysselkålen i saltat vatten tills den mjuknat. Prova med sticka. Skölj i kallt vatten och låt den rinna av väl. Skölj bönorna och låt dem rinna av väl.
2. Såsen: Lägg äggen i kokande vatten och koka 3 min. Kyl genast i kallt vatten.
3. Gröp ur äggen och mixa dem i matberedare eller med mixerstav tillsammans med citronsaft, pressad vitlök, senap och salt.
4. Tillsätt oljan droppvis under gång. Häll över såsen i en skål och vispa i yoghurten.
5. Halvera brysselkålen. Blanda ner brysselkål, tomater, bönor, salladslök, örtkryddor och machesallad i såsen
19 December 2009  | Länk | RECEPT | 2 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & A-C H                                             Skaffa en gratis hemsida