Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2019)
>>


Byte, IGEN.

Ja, jag gör som Jennie och byter. Jag vet, det är 2:a ggn jag byter blogg, men det får ni leva med...

Okej, men till vad har jag bytt? Klicka här!

 

Ses...

15 Januari 2007  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Filmtajm...

Tänkte försöka mig på en liten lista så här på tisdagskvällen, eftersom Molly ändå inte verkar vara intresserad av att träffa Jon än. Blund alltså.

Jag tittar egentligen på alla slags filmer och har många favvisar i nästan alla genrer, men idag får rubriken för listan heta Drama. Jag tar bara ett fåtal av de filmer jag anser vara så bra att man kan se dom om och om igen. Créme de la crème skulle man kunna säga. Många (med undantag av fröken H) säger ofta till mig att jag har konstig smak vad gäller filmer. Självklart håller jag inte alls med. Gör ni?

(Förresten, filmerna är presenterade utan inbördes rangordning.)

 

DRAMA


* La vita è bella (1997)

En film av och med en lysande Roberto Benigni. Tillhör egentligen drama/komedi, men måste bara med på listan. Handlar om ett par som blir förälskade under andra världskrigets början, och som kämpar för att överleva koncentrationslägrets grymheter. Ska SÅKLART ses på originalspråket italienska, annars tappar den poängen lite grann.

* Chocolat (2000) 

Eftersom jag har en förkärlek till Lasse Hallström (och Johnny Depp för den delen) så måste såklart Chocolat nämnas. Juliett Binoche är vacker och handlingen underbar. Vem älskar inte choklad och romantik?

* Gilbert Grape (1993)

Även här Lasse Hallström och Johnny Depp. Jag har även en liten hatkärlek till Juliette Lewis. Handlingen är sådär, men skådespeleriet är lysande...

* The Piano (1993)

Helt underbar! Handlar om den stumma Ada som uttrycker sig främst genom sitt älskade piano. En kärlekshistoria. En annorlunda sådan. Väl värd sina 3 oscars.

* Pulp Fiction (1994)

Tro det eller ej, men Pulp Fiction går faktiskt under genren kriminaldrama, så därför får den också vara med. Behöver nog ingen förklaring. Tarantino är kungen, och filmen är kult.

* Flying daggers (2004)

Kanske räcker inte drama till för att beskriva filmen. Action/ äventyr/ fantasi och romantik passar också in. Dessutom har jag ALDRIG gillat asiatiska filmer innehållande (såklart) massor av martial arts. Nej, det har jag ALDRIG gillat. Tills jag såg den här...

 

Som jag sa, jag skulle kunna nämna många många fler, men det skulle ni aldrig orka läsa. Jag skulle inte orka skriva det heller för den delen. Men håll till godo med detta. Så länge...

 

//L*

 

 

9 Januari 2007  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Skönt!

Ja, verkligen skönt att jul och nyår äntligen är över. Det har varit väldigt trevligt och kul, men så här efteråt så är man trött efter all stress och alla sena nätter. Nu är det vardag igen och det är bara att vända på dygnet. För mig är det inget problem, men det går sämre för Molly. Fast jag ger inte upp än...

J är tillbaka på jobbet så den här vecka är vi ensamma igen jag och prinsessan. Men vi klarar oss fint. Ganska skönt också att få tillbaka våra rutiner och bara rå om oss själva lite. Vi jobbar på att bli friska och just nu ser det ut att gå åt rätt håll.

En ljuspunkt är att på torsdag kommer vårat alldeles splitter nya kök! Kan inte ens fösröka förklara hur skönt det ska bli. Kanske blir då också vårt nya kylskåp inkopplat, och då ska ismaskinen användas flitigt! Det KÄNNS i alla fall lyxigt. Kommer bilder när allt är klart.

Det ska också väljas tapeter till hallen, och det är inte det lättaste. Har hittat några att välja mellan, men det är svårt när man inte kan se hur det ser ut när det är klart. Tapeterna till köket är redan valda, dock inte kaklet, så vi måste ta en titt på det också. Taket i köket ska spacklas och målas, också ska dörren till vardagsrummet förstoras. I köket ska det dras el och vatten, men när allt det är klart, då ska jag bjuda på stor-middag...lust att komma?Tills vidare.//L*
2 Januari 2007  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Skönt!

Ja, verkligen skönt att jul och nyår äntligen är över. Det har varit väldigt trevligt och kul, men så här efteråt så är man trött efter all stress och alla sena nätter. Nu är det vardag igen och det är bara att vända på dygnet. För mig är det inget problem, men det går sämre för Molly. Fast jag ger inte upp än...

J är tillbaka på jobbet så den här vecka är vi ensamma igen jag och prinsessan. Men vi klarar oss fint. Ganska skönt också att få tillbaka våra rutiner och bara rå om oss själva lite. Vi jobbar på att bli friska och just nu ser det ut att gå åt rätt håll.

En ljuspunkt är att på torsdag kommer vårat alldeles splitter nya kök! Kan inte ens fösröka förklara hur skönt det ska bli. Kanske blir då också vårt nya kylskåp inkopplat, och då ska ismaskinen användas flitigt! Det KÄNNS i alla fall lyxigt. Kommer bilder när allt är klart.

Det ska också väljas tapeter till hallen, och det är inte det lättaste. Har hittat några att välja mellan, men det är svårt när man inte kan se hur det ser ut när det är klart. Tapeterna till köket är redan valda, dock inte kaklet, så vi måste ta en titt på det också. Taket i köket ska spacklas och målas, också ska dörren till vardagsrummet förstoras. I köket ska det dras el och vatten, men när allt det är klart, då ska jag bjuda på stor-middag...lust att komma?

 

Tills vidare.

 

//L*

2 Januari 2007  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
GOTT NYTT ÅR!

 

 

Gott nytt år på er allihopa, hoppas det nya året kommer med mycket glädje!

 

//L*

31 December 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Kompis det går bra nu.

Bäst jag passar på att skriva lite medans den här jävla skit-sidan funkar...

Går bara bra nu. Vi har numera inga skåp i vårat kök (förutom överskåpen). Kylskåpet står inne på kontoret, ikopplad. Diskmaskinen står också inne på kontoret, inte ikopplad. Diskar alltså numera för hand igen. Skafferi-maten står i kartonger, och jag har precis lovat mig själv att aldrig mer byta kök över julafton. Förresten, någon som anmäler sig frivilligt till köksmontering på nyårsafton?

Våran lilla Molly-prinsessa är sjuk igen. Det började med magsjuka i onsdags, och sedan fick hon krupp. Hostade och snorade så hon inte fick  luft. Var till läkaren och fick ordinationer om alvedon och vila. Så nu är det det som gäller. Fast hon är redan lite bättre faktiskt.

Nu ska jag gå och baka lite till jul. Det blir chokladsnittar, drömmar och mjuk pepparkaka idag. Hur bakar man kakor när man inte har nåt kök?

 

// L*

 

Nu ska

18 December 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
...

Men...härlig sida...
18 December 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Minus massa pengar...

Idag har jag och familjen varit till Sundsvall och köpt ett helt nytt kök. Ni kanske kommer ihåg bilden på mitt köksgolv med det stora hålet i? Det resulterade i alla fall i att imorgon kommer det gubbar hit och lägger in ett helt nytt golv i köket, och den 28:e kommer vårt alldeles nya kök att vara på plats. Hoppas jag. Ni ser ju på bilden bredvid hur det ser ut just nu. Känns som att man står och lagar mat på en byggarbetsplats. Det tråkiga i kråksången är att vi kommer att vara helt utan kök över jul eftersom alla skåp ska ut imorgon också. Å andra sidan hade jag ju inte tänkt laga nåt monstruöst julbord heller, den delen får min kära mor stå för. Det gör hon så bra.

Nu ska jag sova lite så man orkar med morgondagen.

Stay tuned...

// L*
6 December 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Ett till barn!

Japp, då har man fått ett barn till. J har ju troligen slitit av ledbanet i knäet, så nu är man pass opp åt både dotter och sambo. Där ser man, det ÄR farligt att idrotta...;-) Nä, men det är inte så farligt. Skönt att ha honom hemma ett tag...

Julgardinerna hämtades ut idag, och på söndag ska dom upp tillsammans med julstakar. Jag kan bara inte förstå att det redan är december. Julkänslan har inte ens börjat komma krypande lite sakta, men det kanske beror på den totala avsaknaden av snö. Kan man bli mer less över det? Nu är det fan dags att det kommer en och annan flinga, annars ska jag ihop med Polman. För visst är det väl han som bestämmer vädret?

Har också fått en tråkig nyhet, men eftersom jag fick en rolig nyhet på samma gång så blev det inte så mycket depp. Jag säger adjö till den första och välkommen till den senare!

Jo, och så har vi nu köpt ett bubbelbadkar. Det blev ett sånt där som ska sitta i hörnet på nåt vis. Gött! Ska bara hämta det, sen blir det bubbel med tända ljus och bra musik i lurarna var och varannan kväll.

Nu ska jag kolla klart på hockeyn. Heja Luleå!

// L*28 November 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Varför...


...ska allt vara så svårt? Varför blir det inte som man tänkt sig?

Hade sett fram emot att komma bort lite i helgen, men inte. Vi tar det en annan gång vännen. Lovar på heders!

Snart jul. Alldeles för snart. Själv ska jag önska mig en resa till väldigt-långt-bort tur och retur. Fast utan retur. Nu är det fan min tur!

Lillan blir bara större och större. Vilken prinsessa! Vi övar på krypningen, men hon är mer intresserad av gå-stolen. Det blir race mellan trösklarna och skrik när det tar stopp nånstans. Jag vet inte vem hon har ärft sitt humör av, men det kan inte vara av mig, för jag har mitt kvar...

Idag fyller även min kära lillasyster 18 år, så jag vill passa på att ge henne en BAMSEKRAM på dagen! Önskar att jag kunde vara där och gratta, men ha det så roligt ikväll så hoppas jag att vi syns snart!

Undrar om jag har nåt gott i kylen? Tror att det finns lite blåbärssoppa som står och väntar på mig. Bäst jag kollar.

Tills vidare...

// L*

22 November 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Nu vet jag.

Häromdagen sa en kille på Öhmans att som skulle riva upp en bit av vårt köksgolv för att se hur omfattande vattenskadan är. Då undrade jag hur stor "en bit" var. Nu vet jag. Ungefär så här stor... ---->

Nu blir det nytt kök. Kul, men dyrt...

// L*
16 November 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Måndag redan?

Innan jag glömt det så vill jag först och främst tacka Idas Stoffe för hjälp med musiken på min dator! Tack vare det kan jag nu tipsa om låten I miss you med Incubus. Ja, det får bli veckans låttips. (Ska bara tillägga att det inte är den enda bra låten med Incubus, dom har mer låtar som är sköna för örat).

Missade kören ikväll pga av att barnvakten var i Ösd. Ingen större skada skedd, då jag inatt hade en sanndröm om att jag blev uttagen till finalen i Idol. Jag har ett ord att säga om den saken: ELLER!?

Imorse ringde en gubbe och väckte mig och Lillan kl. 10.20 (ja, det är jobbigt att vara småbarnsmor). Han vill prompt komma och kolla hur mycket vatten vår diskmaskin har läckt. Slutade med att en annan gubbe kommer på onsdag och river upp en bit av köksgolvet. Hur stor "en bit" är vet jag inte, men jag får väl veta då. Uppdatering kommer ang. detta.

Nu har jag äntligen bestämt mig för att jag ska sluta snusa. Dock inte när. Har ju en stock kvar, så efter den kanske? Uppdatering kommer även ang. detta.

Det tappra försöket att äta räkor och dricka vin/ grogg/ likör i lördags slutade sisådär. Räkätningen gick bra, men drickandet avtog ganska snabbt. Ett halvt glas vin på J, och 3/4 glas på mig. J fick dock i sig en grogg som hunnit bli varm och avslagen, men efter det tog det stopp. Så kan det gå. Paff? Ja.

Nu ska jag lägga mig och fundera på olika världsproblem, samt vart jag ska ställa fågelbordet imorgon.

Råkäs!

//L*

 

 

 

 

13 November 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Hårdrockare!Äkta...
13 November 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
En bil mindre.

Nu är den alltså såld, våran Golf. Det betyder att min favvo-bil numera bor Ullånger, och att vi förhoppningsvis snart kommer att köpa en ny. Eller, nyare i alla fall. Eftersom att det enda jag kan säga om en bil är vilken färg den har, så är det herrn i huset som får ombesörja det nya bilköpet. Men jag tror att det lutar åt en Volvo...

Jag var på kör igår för första gången sedan...ja, innan Molly kom till världen. Hade glömt hur roligt det var, men det märktes att mina stämband inte fått träna på ett tag, är lite hes idag. Nu hoppas jag bara att jag kan fortsätta gå på måndagar. Det är ibland lite knaggligt att få tag på barnvakt.

Oj! Är klockan redan tolv? Då måste jag gå och äta frukost.

Höres folks, men fundera på den här först...:

En herre utdelade fyra äpplen åt tre jungfrur utan att dela dem, och ingen fick mer än den andre. Hur gick det till?

//L*
7 November 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Jag kan också...

Livans.se och gamnackar i all ära. Jag kan också...

I samband med Brumpas 30-årskalas ses Livan himself ha ett djupt samtal med Norsken. Eller?
31 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
...

Jaha, nu har töserna just varit här och jag har inte bjudit på kaffe, för jag hade inget, men jag har bjudit på thé för det hade jag. Lillan sover, men somnade väldigt tidigt eftersom klockan inte går som den ska. Det fattas en timme nånstans, känns konstigt alltihop.
Jag tror iaf att jag ska lägga mig tidigt jag också ikväll eftersom fröken backhopperska kommer vakna tidigare än vanligt imorgon. Ingen träning med Korpen denna vacka eftersom det är lov, man måste väl ta tag i det själv några dagar framöver, det är nu självdiciplinen måste plockas fram. Vart jag nu har lagt den.

EN plan börjar ta form i mitt huvud angående fredagen. Möjligen ska jag bjuda på middag och senare på kvällen en och annan Cosmopolitan.  Inget är spikat än, men kanske kanske...

Det är dock mycket som ska donas med till helgen. Det ska spikas lister i nya sovrummet, säljas bil, och mycket mer.

Oj, nu börjar tydligen Ondskan på kanal fyra. Ska man slötitta lite eller gå och sova? Hmm...

 

Fundera även på denna: En nattvakt på en fabrik kom springande till sin chef en morgon och bad honom att inte åka på semester den dagen. Han hade haft en sanndröm samma natt, om att planet som chefen åkte med skulle störta.
Chefen ställde in sin resa, och det var tur, för planet störtade verkligen. Ändå fick nattvakten sparken.
Varför?

 

 

// L*


29 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 2 kommentarer
Torka?

Vän: Jag fattar inte, mina blommor dör hela tiden.
Jag: När vattnade du dom sist då?
Vän: Ja...kommer inte ihåg. Nån månad sedan kanske?
Jag: Du tror inte att det kan vara därför dom inte lever?
Vän (helt allvarligt): Näe...det har ju varit ganska fuktigt ett tag nu...
25 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Whatever

Har tittat runt lite och inser snabbt att medelåldern här inte är särskilt hög. Men va fan, det funkar för mig. Det finns 30-åringar som sitter vid lunarstorm (har jag hört). HÅller på och jobbar lite på en helt egen sida, men mina datakunskaper är begränsade, så när man måste prova sig fram hela tiden så tar det lite tid. Ni får hålla till godo med detta så länge.

Idag kom åkpåsen som jag beställt till lillan. Den blev dyr, men det skulle jag ha struntat i om det inte varit så att den inte alls liknade det jag såg på bilden när jag beställde den. Så nu får den bli returnerad.

Idag bjuder morfar på mat. Stekt sill med gräddsås och potatis. Inte illa, tur att man ska på spinning efteråt...

Längtar till julshopping/ utgång med Dee i Sthlm. En hel helg för sig själv, klarar jag av att vara utan lillan så länge? Måste, annars kryper jag ur kroppen. Måste göra nånting för att få bort den här oroväckande känslan av rastlöshet som kommer krypande. Det brukar sluta illa när den väl slår till ordentligt.

OJ! Tog just en titt ut genom fönstret, och gissa vad, DET SNÖAR! Den här säsongen ska brädan tas fram, för förra vintern blev det ingen åkning med tanke på stor mage. Längtar...

Ta förresten en rejäl titt på bilden, för ni lär aldrig mer se mig på det viset...

// L*
24 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Ja må jag leva...

Till och med min käre far kom ihåg mig på dagen idag. Inte illa alls faktiskt! Som han sa: Grattis på födelsedagen och hurra i hundra år.

Dagen har varit alldeles precis utmärkt bra. J sjöng för mig imorse, och det är inte illa. De enda gångerna han försöker ta en ton annars är när han skrålar med i nån halvtaskig Meduza-låt på fyllan. Fått finfina presenter varav ett par läckra svarta coctailglas (tack H) som ska invigas vid bästa (och närmaste) möjliga tillfälle.

Efter att ha varit lite sjuk några dagar så har vi nu fått tillbaka den glada och mysiga flicka vi är vana vid att se. Så skönt! Absolut inte roligt med vaknätter och skrikig unge. Nu är vi även helt klar med hennes rum, och jag måste säga att jag är otroligt nöjd. Kom och titta vettja!


Snön har börjat dala, och även om det nu börjar bli lite kyligare ute, så känner jag bara värme...// L*
20 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Intresseklubben för film antecknar....

*Det är inte bara i "Pulp Fiction" som de äter hamburgaren "Big Kahuna Burger". I två andra utav Quentin Tarantions filmer, "From Dusk till Dawn" och "Reservoir Dogs" äts de också.

*Bruce Willis är vänsterhänt, men i filmen "Sjätte sinnet" skriver han med höger hand, enbart för att kameravinkeln skulle bli bättre i en scen.

*Producenterna för filmen "Seven" hade tänkt att ta med Kevin Spaceys namn i början av filmen, bland de andra skådespelarnas namn, men Spacey ville inte det. Han ville hellre överraska publiken i sin roll som mördare. Det blev som Spacey ville och som kompensation för hans utelämnade namn i inledningen står han först i rollistan i slutet av filmen.

*Arnold Schwarzenegger fick 15 miljoner dollar för sin roll i "Terminator 2", en film där han säger 700 ord. Det blir 21,429 dollar per ord. Citatklassikern " "Hasta la vista, baby" kostade alltså 85,716 dollar.

*Quentin Tarantino skrev från början rollen som Mr Pink i "Reservoir Dogs" till sig själv. Steve Buscemi fick dock rollen.

* Filmen "Forrest Gump" får man ofta se olika foton från Forrests liv och Tom Hanks, som spelade Forrest, blundar på vartenda av dem.

 

Från zkutts.co

 

//L*

 

 

19 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Önskelista

 

Jo, jag fyller ju om en vecka, så för att ni ska slippa fundera så kommer här önskelistan:

Manolo Blahnik Suede Ruched Boot

8 212 kronor får man betala för dessa måste-ha skorna från Manolo Blahnik.

Dolce & Gabbana Pocket Bag

13 185 kostar denna måste-ha väska från Dolce & Gabbana.

 

Har man höga förväntningar så...;-)

 

// L*

 

 

15 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Vänner

Joey: Hi, heres the deal. We lost a carseat on a bus today. Its white plastic, with a handle, and it fits onto a stroller.
 Oh, and there was a baby in it.

 

//Vänner

14 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Vänner is he shit!

Ross:
- No Rachel, I wont make love to you!

Rachel
- Make love? What are you, a girl?

 

// Vänner

12 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Surstrumpa

Inatt hade alltså Lillan bestämt sig för att vara vaken. Nu vet jag hur ni har det, alla ni med barn som har vaknätter. Jag avundas er inte. Inatt ska Lillan sova, det har jag bestämt. Tyvärr verkar det som att hon redan struntar i vad mamma säger. Man blir förvånad över hur bestämd hon kan vara. 5 månader och redan diva... Tur för henne att hon är så jvla söt.

Målade barnrummet idag. Den röda färgen vart jättebra, men den gråa såg bara blå ut. Inte fulblå, men sån blå som inte passar till knallröd. Jag blev sur oh bestämde mig för att måla allt vitt, men då sa J att vi absolut ska ha grått, vilket innebär att jag imorgon måste till färgbutiken och köpa ny färg, för att sedan måla en 3:e gång. Aaaahh!

Måste nog lägga mig nu om jag ska orka med morgondagen...

Ska bara kolla på Alias först...sen måste jag duscha och hänga tvätt.

Synes.//L*
10 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
"Disarm you with a smile..."

Ja, lördag kväll, sitter vid datan och spelar musik. Byggare Bob är ute i garaget och provar den nya kompressorn/ högtrycken. Vet inte riktigt vad det kallas. Eller hur den funkar. Vet inte vad den är bra för heller, men tydligen är det väldigt viktigt att kolla om den funkar just nu, en lördag kväll klockan 21.52.

Molly har somnat äntligen och jag har precis sett ännu en gubbe bli rik på tv. Det är bara gubbar och tanter som vinner stora pengar. Måste skynda mig att bli tant.

Har nu bestämt mig för att ta med mig lillan och åka till Falun nästa helg för att...hälsa på och handla lite. Skor framförallt. J undrade om jag verkligen behövde ett par skor till med tanke på de 2 par jag köpte nyligen. Jag tänkte efter och kom på att, ja, jag har ju faktist inga gråa mockastövlar. Men behöver jag dom? Japp!
Iaf, det ska smakas lite vin och pratas lite skit. Finns ingen mening att stanna hemma när J och hans kompanjoner ska till Suomi på spa-behandling. Tänkte be någon att se till att han inte blir kvar när båten går hemåt igen, men insåg ganska snabbt att av alla som ska med så finns inget säkert kort...

Neee, ska se om chipsskålen är kvar där jag gömde den.

Tills vidare! //L*

Förresten, låttipset är Disarm med Smashing Pumpkins...gammal goding som råkade hamna i lurarna. Lika bra fortfarande...Mayonaise är inte dålig heller, båda kommer från skivan Siamese Dream...
7 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 3 kommentarer
Lappjävel!

Ibland stöter jag på någon som inte redan visste att jag faktiskt är same/ fjällfinne/ lappjävel. Vad man än väljer att kalla det, så brukar det genast uppstå 2 olika situationer. Antingen så drar någon ett roligt skämt om renar på vägen /samer som lever på bidrag /fåniga mössor med tofsar på, och inte allt för sällan kommer vitsen om att lappflickor springer "kåta in och kåta ut". Eller så börjar ordleken 1000 frågor och man står där som en maskin och svarar : "ja, jag har renar." "Nej jag säger inte hur många." "Ja, jag klär mig i "sån där fin klänning" men bara vid högtidliga tillfällen."
Oavsett vilken av dessa situationer som uppstår så kommer nästan alltid kommentaren "Men, du är ju blond!"
En annan klassiker är: "Jasså, så din mamma är svensk? Jamen då är du alltså bara halv-lapp."

Halv? Mhm. Jo det förstås, jag har ju förstås bara halva kalvar (som jag förresten egenhändigt märker). Jag har också bara en halv kolt (dvs en sån där fin klänning), och så har jag bara ett ben, en arm och en skinka.
Hur konversationen än uppstår så brukar det nästan alltid sluta med att man får försvara sig på olika sätt. Jag skulle tro att det bl a beror på okunskap. När jag gick i skolan kan jag inte komma på en enda lektion där vi fick läsa om samer, sveriges egen urbefolknig. Varför? Det är viktigare att läsa om indianerna i Amerika. Vet du när samernas nationaldag infaller? Visste du ens att vi hade en? Enda gången det hölls en föreläsning om lappar var när jag själv höll i en, på eget initiativ.
Jag informerade några 7-åringar en gång. Jag frågade om dom visste någonting om samer, varpå en pojke sträcker upp handen och säger:
"Ni kör ut era renar på vägen så att dom ska bli påkörda." Har då denna 7-åring klurat ut det själv, eller har han hört mamma och pappa prata vid matbordet?

Det finns en MASSA fördomar och myter.


Mytdödaren:

1. Samer kör ut sina renar på vägen för att de ska bli påkörda. Död ren = bidrag = rik lapp.

Fel. Vajan som dog kanske skulle ha fött en kalv till våren. Vad tjänar man mest på? En eller två renar?
Förresten, vart skulle du själv helst traska, snö upp till knäna eller plogad väg ;-)

2. Alla samer är varghatare.

Fel. Inte alla, jag är inte varghatare. (Ironiskt och långsökt: men eftersom stokholmarna inte vill livnära vargen med sina hundar
så kan ju vi livnära den med våra renar.)

3. Alla samer är korta och mörkhåriga.

Alla utom jag då. Dessutom är jag blåögd. Hur kan det stämma?

4. Alla samer bor i lappland och äger renar.

Det är bara 2500 av sveriges ca 20 000 samer som är renskötare. Min pappa är en av dom och han bor i Idre i dalarna. Sist jag kollade låg INTE
dalarna i lappland...
Inte alla är renägare. Det finns nämligen fiskesameroch de som livnär sig på slöjd också. Det finns även läkare, städtanter, ekonomer,
piloter, arbetslösa och lapp-lisor...(jag var tvungen;-)


5. Samer joddlar.

Nej, samer joikar...Hur som helst. Jag vet inte vart jag vill komma med allt det här men nästa gång du träffar mig, ställ en seriös fråga och du ska få ett seriöst svar, men vad du än gör, fråga inte om jag kan dra en joik...


PS. Kolla gärna in min sameby, sveriges sydligaste! www.idresameby.se
5 Oktober 2006  | Länk | Allmänt | 4 kommentarer
Äntligen...

...har vi kommit lite i ordning i det nya boendet. Skönt! Men det känns som att inflyttningsfest får vänta. Den som väntar på nåt gott...

Anledningen till att jag inte uppdaterat här på länge är att min kära dator har bestämt sig för att krångla lite. Vet inte vad som är felet, vilket egentligen är ganska pnsamt eftersom jag jobbar på datasupport själv. Well, det var ingen annan av mina vänner som kunde fixa det heller så nu står hoppet till Pedda på pro supporten. Kan inte han fixa felet så dröjer det kanske ett tag till innan nästa uppdatering kommer...

Vi har haft dop också för lillan, och hon var SÅ duktig. Pappa blev rörd, men skyllde på plötslig pollenallergi. Många fina presenter blev det, och massor av god tårta och kaka! (Har hela frysen full av det som blev över = varmt välkommen på kaffe och dopp...).

Också har ju Idol börjat, så nu har man nåt att göra på kvällarna. Antar att jag inte är den enda som sitter som expert i soffan och sågar eller hyllar. Fast allvarligt talat så tycker jag inte att det finns så många att hylla i årets upplaga. Några talanger kanske, men inte så man ramlar av stolen. Jag skulle inte gjort det bättre själv förresten, så jag håller tyst.

Imorgon ska jag och vänner på Dildoparty. Beställningslista någon? Nä, men det blir väl intressant. Troligtvis utgång därefter.
En tråkig sak är den planerade båtresan som skulle ske den 14/9. Bokning och allt hade fröken A fixat så fint. Men då ringer dom och säger att vi inte får åka. Anledningen? Vi är minderåriga. MINDERÅRIGA!

Citat: "Ni får åka om ni tar med er en förälder".

Räcker det inte om man är en själv? Visade sig att man inte är vuxen på båt om man inte fyllt 23 år, vilket i mitt fall skulle inträfa exakt 6 dagar efter avfärd. Men det hjälpte tydligen inte. Men oroas inte, vi ska nog hitta nåt annat. Spånar för fullt.

Nu ska jag ladda för spinningen. Får se när jag har tid med detta nästa gång.

Kram på er alla!

// L*


PS) I April tar min föräldraledighet slut, vad ska hända då? *ångest*

21 September 2006  | Länk | Allmänt | 2 kommentarer
Update...

...kommer snart. Har inget internet i nya boendet, men uppdatering kommer så fort jag fått till det!

// L*
30 Augusti 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Musica Maestro!

Jo, för nu har jag försökt fippla lite med musiken på datorn, men järnspikar vad trögt det går. Kan i alla fall avslöja att det mest är Heather Nova och Tori Amos som strömmar ur högtalarna just nu. Och så lite tysk punk. Kontrast?

Kent-Molly är med moster Moa för tillfället, för jag har städat och packat lite inför helgen. Man tycker att det inte ska få plats så mycket skrot i en etta, men fel fel fel. Det får plats med massor av skrot. Idag har jag nästan träningsvärk i armarna efter alla tunga lådor vi bar igår. Tur att jag hade bra bärhjälp...

Idag har jag bjudit in mig själv på middag hos min kära mor. Mina kastruller bor ju redan i det nya huset. Ska bli spännande att se vad som bjuds...

Och så var det ju frågan om jag ska på ön imorgon eller inte? Det vore ju oerhört roligt, men som några vänner påpekade idag, det kommer ju vara samma folk som alltid och händer det nån skandal så får ju alla veta det ändå. Dessutom ekar det i plånboken. Eller nu ljög jag, för jag har ingen plånbok. Jag har en kortficka. Fast egentligen så har jag ingen sån heller, för den ligger på botten av Ljusnan tillsammans med Nisses glasögon och mammas tofflor. Anledningen till det är att jag och Nisse voltade med JetSkin häromdagen. Kul syn för ögat, kall känsla på min hud. Det var nog sista doppet för säsongen.

Nu drar jag till mamma för att mätta magen!

Kram /L*
24 Augusti 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Palats?

Nej, det är nog inget palats direkt som vi har köpt (ja, vi har köpt hus...jösses!), men det ska nog räcka till mig, prinsessan och kungen. Eller rättare sagt greven...(betyder det förresten att jag är grevinnan? Och om jag är grevinnan, vem är betjänten?)
Packar för fullt nu för att kanske hinna flytta in till helgen redan. Snabba puckar. Men attans så spännande! Det är ett gammalt hus med fin trädgård. Gräsmattan är finare än alla greener i hela härjedalen. Och den är kantad av nisplar, potatisland och jordgubbsland. Mums!

Annat som hänt är att jag klarat av årets surströmmingsskiva. Trevligt värre. Särskilt eftersom vi vann över de ack så kaxiga grabbarna i kubb. Hur som helst så gör vi om det nästa år, eller hur??

2 av mina kära systrar ska nu lämna mig ensam här i sveg. Dom ska flytta till Ås för att gå i skola. Eller rida. Eller vad det nu är dom ska göra. Kommer sakna dom i alla fall.

Funderar på om jag ska ringa H och se om hon kanske vill bli bjuden på middag idag. Tänkte göra kycklingwraps. Vem säger nej till det?

Nu ska jag dricka lite kaffe med morfar...

// L*

Förresten, ska jag eller ska jag inte ut på avslutningen på storön?? Hmm...23 Augusti 2006  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
Hoppas...

...att den här sidan funkar bättre än den senaste jag hade, annars lägger jag ner det här med bloggande över huvud taget...

Upp till bevis!(Återkommer med uppdateringar snart...)

// L*
22 Augusti 2006  | Länk | Allmänt | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Linda Andersson                                             Skaffa en gratis hemsida