Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2019)
>>


vilad i form

Jag har inte träffat Dilba mycket på senaste tiden, vi har varit bortresta omlott. När jag har varit borta så har Dilba varit hemma och tvärtom. Dessutom har jag haft jobb och massa andra distraherande saker:) men igår kände jag att vi behövde lite kvalitetstid för att stärka vår relation och tog med Dilba till en skolgård för lite hederlig lydnadsträning.
Dilba var taggad till tusen men höll väldigt bra fokus och superfin precision, glatt överraskad:D mycket kan nog ha berott på att jag planerade träningen liite bättre än vanligt.. exempel: om jag skulle träna inkallningar så såg såg till att träna några torra ingångar till utgångsställning först och innan jag tränade läggande under gång så fick hon göra frivilliga lägganden först och ladda sitt-upp-från-ligg med massa belöningar. inte så värst strukturerat men inte helt improviserat.
vad som däremot gick sämre var sitt upp från ligg på avstånd. backade jag mer än en meter så ställde hon sig upp istället för att sätta sig, jättesnygga ställanden visserligen men inte vad jag bad om. då vet jag vad vi ska träna på i alla fall:)

sitter på jobbet nu (har inget att göra) och jobbar sista dagen imorgon, sen sommarlov xD förhoppningsvis kommer jag hinna med hundträningen bättre och jag ser verkligen fram emot att börja med mitt guldfisk-projekt snart, mer information om det senare;)
4 Augusti 2008  | Länk | vår träning | 2 kommentarer
Avsked inför USA-resan

Hejsan!

I övermorgon är dagen då jag åker till USA och blir borta tre veckor:D:D:D
det betyder bland annat tre veckor utan Dilba (som får vara med mommo och moffa i deras stuga, så det går nog ingen nöd på henne) och en maaaaassa plugg innan, har suttit med kemiboken hela helgen och då och då tagit en paus för att skriva lite på miljökunskapen eller läsa till svenska provet... phhiu, men nu förstår jag mer än vartannat ord i alla fall;)

Igår klipptes Dilba, ser ut som en nalle och minst lika mysig att krama:) hon ska ju inte ställas ut inom en närmre framtid så det fick bli en lättskött vardagsfrisyr. Den lite finare pälsen som blev över har jag sparat till Sanna så hon kan göra en ullhund åt mig om hon hinner:) ( duger nåt från USA som betalning? något hundigt eller welshigt kanske?)

Det kommer kliiia i fingrarna när jag inte får träna nåt med Dilba på tre veckor så jag hoppas motivationen är på topp när jag kommer hem! Haltningsträningen vi håller på med går inte framåt så mycket men vi har en grund att jobba ifrån i alla fall.

På en kurs för ett tag sen bad jag Margareta om hjälp till våra innersvängar och hon fick mig att inse att hunden bör kunna backa vid sidan ett kvarts varv motsols för att få riktigt snygga svängar. Det tog vi tag i helgen och hon följer efter riktigt fint när jag backar små steg bakåt och hon sätter sig igen. dessutom visade hon prov på väldigt tjusiga sidoförflyttningar igår på trimbordet.....

Vi har alltså en hel del att ta upp igen när jag kommer hem men jag känner mig lite sugen på att börja med canis-challengen: korvapportering... får se vad det
blir:) Jag ska i alla fall se till att ha dte riktigt kul i USA och förhoppningsvis hitta massa roliga grejer att köpa!

ha det bra! tillbaka i slutet av maj:)
4 Maj 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
Tass

Vi tränar vidare på tasstricket!
Vacker tass stående alltså men jag vill ha en riktigt hög tassrörelse. det går bra så länge hon har min hand som target men jag ska försöka träna bort den.
Vad det kommer leda till vet jag inte ännu men kanske man skulle kunna lyckas få hunden att halta på låtsas:) vore kul:)
Imorgon hundkurs del2!
7 April 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
Hundmöteskurs

Idag har vi varit på tematräning hundmöten hos Margareta. En deltagare utöver Dilba, en finsk lapphund (som var så lugn att jag ibland funderade; vad gör de här?:))Även om vi redan har gått en massa kurser så kände jag att jag behövde det eftersom vi är i en svacka nu och jag vill ha hjälp och motivation.

Vi började i alla fall med lite hundprat och teori. Vi gick igenom Kerstin Malms pyramid om vad sk problembeteenden kan bottna i. Jag tror att Dilba har en massa olika faktorer som tillsammans påverkar hennes beteende men vi kom fram till att det kanske vore en idé att låta henne undersökas av en veterinär (igen) eftersom hon kan vara så mycket "dr Jekyll & mr Hyde".

Margareta fokuserade mycket på vår egen attityd och vårt upppförande. Och det kändes verkligen bra eftersom jag blir så lätt upprörd och stressad om Dilba härjar och då blir det verkligen ingen vettig träning utförd. Så det första vi fick träna på vad att gå rakt fram med full fokus på en target, först utan och sedan med hund. Låter kanske vansinnigt men det är svårare än man kan tro.
Sedan gjorde vi samma sak med hundar runt omkring. Det kändes så skönt att inte vara tvungen att hela tiden göra någonting utan bara gå och Dilba lugnade ner sig jättesnabbt. Klickersk som man är så tog det ändå emot att inte ens få belöna hunden till en början men det behövdes för att få fokus på vårt eget beteende.

Jag förstår om det låter som att vi inte gjorde någonting på kursen men det gav ändå mycket eftersom jag själv märker att Dilba påverkas jättemycket av hur jag beter mig. Det jag ska göra nu, om inte hela veckan så i alla fall ett par dagar, är att BARA hålla fokus rakt fram när vi möter hundar. Då kanske den onda cirkeln bryts och jag kan så småningom börja träna vettigt under mötena, nu gör jag alla fel (spänner kopplet, lockar och blir osäker). Och nog kan man väl kalla kursen någorlunda lyckad när båda hundarna åkte hem i samma bil;) Nästa tisdag blir andra och sista träffen:)
1 April 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
träning och årsmöte

Idag tog vi en 40minuters promenad för att gå på SSRK: s träning (eller SÄPO-träning som Hanna trodde att jag sa:)). Det visade sig att det bara blev vi plus Sanna och Troy. Dilba blev jättetaggad efter att ha fått vara uppbunden ett tag och se på när Troy tränade. Bra att veta upp jag behöver få lite fart på henne nån gång men risken är ju ofta att det slinter fel och hon blir övertaggad, dvs energin går inte åt till att träna.. Duktig Dilba idag alltså:) vi fick träna på ett hästmöte som gick jättebra och en kurs började när vi var på väg att gå men hon började inte skälla på någon hund förrän de började skälla, lite bra i alla fall:)

Därefter gick jag och Sanna på Kiruna brukshundklubbs årsmöte. årsmöten är väl inte jättespännande men det var kul att se hur det fungerar och går till i klubben:) eventuellt går jag på sommarsektionens möte på måndag.

nu ska jag se lost:) tjingeling!
12 Mars 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
Trixar vidare

Trots ton med läxor som hopar sig här hemma så har jag hunnit lära in ett nytt trick på Dilba. Det går ut på att hon drar en filt över sig när den ligger halvvägs över ryggen, inte så avancerat men sött, särskilt när man kombinerar det med att lägga en kudde på frambenen så lägger hon huvudet på den:)
Har även börjat med att få henne att plocka upp plastringar, har bara presenterat den största ringen ännu men ska nog snart introducera en mindre ring. Målet är att hon ska lära sig att alltid plocka upp den största ringen. Mer utmaning för hjärnan än rent fysiskt men det blir spännande, lite annorlunda mot för vad jag har tränat tidigare, även om det egentligen bara är en annan form av stimuluskontroll.

har nyss haft sportlov och längtar verkligen till påsklovet om 8 dagar, men innan dess 3 prov och två inlämningsuppgifter, inte så mycket tid över till hundar alltså, EGENTLIGEN.
Så här ser veckans hundiga planer ut:
Onsdag- träning med SSRK och årsmöte på bruksis
Torsdag- träna Kappi för utställningen
Söndag- inoff hundutställning med Kappi:) ska även hålla koll på hur det går för Sannas alla hundar samt softisen jag klippte förra veckan:)

ps. minneskortet på kameran paj=inga nya bilder:/


11 Mars 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
bättre

Mycket bättre än förra gången i ridhuset gick det nu i söndags. däremot hände det inte så mycket intressant att skriva om, vi stannade bara i 40 min och jag körde bara enkla grejer med henne under hela träningen. Vi är i en svacka nu som jag hoppas går över/ vi lyckas ta oss ur. Kanske beror den till viss del på att Dilba är skendräktig, vaknar på nätterna av att hon bäddar:S

Under lovet( :D):

mest fokus har legat på min egen inlärning av att köra bil:S

har klippt en wheaten, Mira (inte promenadkompis mira) med jättefin päls:) tog "bara" 2,5 timmar.

planerar nästa utmaning som kanske blir något med de här barnleksakerna, en pinne som man trär ringar på. antingen börja med själva trä-ringar-på-pinne grejen som känns klurig (hur ska jag få henne att träffa rätt?) eller så använder jag ringarna till en diskrimineringsövning, att alltid välja största ringen, behöver dock planera bättre:)
på återseende;)
4 Mars 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
Fiasko

Det är dagar som denna som man bara har lust att sälja hunden och börja ägna sig åt korsstygnsbroderi istället.

Träningen i ridhuset idag gick åt skogen. Visst var hon duktig, ibland. En sak hon är väldigt duktig på är att växla mellan att tokskälla och att jobba perfekt bredvid matte, innan hon börjar tokskälla igen. Idag var det fyra nya hundar som tränade och det kom en massa ljud från Dilba. Det är inte kul att sitta i ett hörn med hunden och mata frolic delade i 16 delar och tänka "nu börjar hon lugna sig" innan en hund rör sig lite för fort, låter för högt eller kommer för nära och hon sätter igång igen. Med facit i hand så borde jag egentligen ha gått hem, dagens träning gav nog bara negativa upplevelser åt båda.

Att förändra känslor är sannerligen inte lätt. Jag har börjat förstå att när Dilba skäller så är det inte för att hon hatar andra hundar, för att hon är rädd eller för att jävlas med mig. Genom klassisk betingning (inlärda fysiska processer som inte kontrolleras av viljan) sätter synen av andra hundar igång en reflex, antagligen stress, som får henne att börja skälla. Hon tänker troligtvis inte efter innan och står knappast och väljer om hon ska jobba eller skälla.

Klassik betingning är inte att leka med. Det känner jag väl av själv också. Tidigare blev jag jättestressad, arg och besviken när hon gjorde utfall och härjade och det blev lätt en ond cirkel. På sistone har vi varit i en god cirkel; Dilba har vart lugn, jag har varit lugn, Dilba har vart lugn osv.. Mindre bakslag har jag kunnat ta med en klackspark men idag upptäckte jag hur lätt man kommer tillbaka till den onda cirklen igen. Jag veeet att man får bakslag i träningen, jag vet att det inte är någon större fara när det händer och jag vet att jag inte ska ta det personligt. Ändå blir jag besviken och stressad och börjar dra och rycka i kopplet, även om jag vet att det inte hjälper. Samma sak är det kanske för Dilba.. Hon vet att hon får godis om hon tittar och lyssnar på matte istället men likväl gör hon inte alltid det. Invanda mönster är svåra att bryta även om man vet hur man borde göra.

Nu blev det väldigt långt men jag kan ju inte avsluta utan att lägga upp en snabb planering inför nästa träning: Mycket aktivering innan, bra godis, bra humör:D
24 Februari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
diverse

Har nu börjat sätta signal på Dilbas bugningar och det fungerar ganksa bra:) Nu när hon har fått mer flyt och inte behöver koncentrera sig lika mycket så gör hon dte även med glad svans och mer fart:D att ställa henne från en bugning går också bra.
Funderar även på att anmäla oss till temakvällar på hundmötesträning, får se vad Maggan säger o.s.v...
Helgen verkar bli massa fysik-plugg, utvecklande av Dilbas bugningar och förhoppningvis hinna ladda batterierna lite!
trevlig helg!
22 Februari 2008  | Länk | vår träning | 2 kommentarer
Lydnadsträning

Denna onsdag spenderade vi en timme på en parkering för att träna lydnad med SSRK. Tre förare (ink mig) och 5-6 hundar dök upp. Dilba inledde med ett par skall men höll sig relativt tyst resten av träningen och visade massor av vilja. Även när hundarna sprang eller när det blev hundbyte och en ny hund hoppade ut ur bilen så höll hon sig tyst och tiggde av matte istället, toppen tycker jag:D När hon blev "attackerad" av en busig labbe så kunde hon inte hålla sig från att fräsa men tog ganska fort kontakt med mig istället.

Det är verkligen inte så att jag har världens lydigaste hund men att hon håller sig någorlunda tyst har inte varit direkt vardagsmat för mig så därför kan det hända att jag är lite överdrivet positiv, få skulle nog vara lika glada för att deras 6-åriga( om några dagar) hund höll sig tyst och hade bra kontakt. Jag är glad för att det är så himla mycket roligare att träna med henne nu (håller fortfarande tummarna för att det håller i sig).

Dessvärre upptäcke jag att hon höll gräslig position under fotgåendet, kanske var det ytterkläderna eller så kan jag ju skylla på att hon var för taggad:P
20 Februari 2008  | Länk | vår träning | 2 kommentarer
Bugning

Äntligen har Dilbas bugningar blivit så pass stabila att matte hinner knäppa på bild:D
Kort beskrivning av hur jag började:
Eftersom en av Dilbas favoritbettenden är att lägga sig kände jag att jag behövde en hjälp i form av ett tunnt koppel som jag höll upp under Dilbas mage, mest för att känna efter om det var läge att klicka, tyngd i kopplet= inget klick. Jag vet inte om det beror på att jag just hade läst culture-clash eller att jag var less på shaping men jag fick för mig att testa använda en lockande hand med godis.
Stoort misstag. Visserligen fick jag fram beteendet fortare men jag hade hellre lagt ner den tiden än att ödsla massa träning på att träna bort hjälpen. Slutsats: hjälper är för avancerat för mig!

När jag börjat få fram lite bugningar belönade jag att hon höll positionen för att träna upp musklerna lite och för att inte belöna ett läggande.

Efter några sådana träningar belönade jag med godbiten så hon var tvungen att resa sig en liten bit och ökade gradvis avståndet till belöningen. Detta för att öva in själva intagandet av positionen.
Ungefär samtidigt började jag varva med att köra utan koppel under magen också.

Nu tränar jag en bugning, ta godis i stående position, klara hon tre till så byter jag position så hon måste buga sig dirket från stående.
Idag klarade hon buga när jag stod upp och dte känns som att jag snart törs lägga på en signal:)

Jag är visst sämst på beskrivningar, kommer antahligen redigera senare, men nu börjar VÄNNER, bye!
19 Februari 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
Träning

Så var det dags för den sedavnliga rapporteringen från träningen i ridhuset!
Den här gången var det Dilba o Troy och två nya hundar, en rottis och Inger -annas schäfer. Det började ganska bra men i och med att de flesta hundarna där inne var ganska snackiga och jag lät dem träna för nära runt Dilba så låg stressnivån (på oss båda) ganska högt och Dilba hann göra ett par utfall och började skälla ett par gånger. Om jag ska försöka se det från den positiva sidan så lugnade hon sig väldigt fort efteråt och var snabbt koncentrerad igen och jag tycker faktiskt att hon skötte sig riktigt bra med tanke på de nya hundarna.

Sneda sättanden, tugg på apporten och diverse slarv vet jag att jag får på köpet när hon är lite stressad och borde låta bli att träna på sånt egentligen men för det mesta gick även detaljerna bra. Lite utställningsträning blev av och det gick bra förutom att hon höll för mycket ögonkontakt för att det skulle se snyggt ut (skillnaden på lydnad och utställning), möjligtvis att jag ställer ut Dilba på inoffen i mars annars kanske jag kidnappar en isländsk fårhund, jag får se..:)
Testade lite dragkamp m henne och hon gav lite motstånd faktiskt och såg ut att ha lite kul (hon brukar vanligtvis inte vilja ha dragkamp), ska ta med trasan ut och testa på promenaderna också:)

Vi har tränat på att buga ett tag och det börjar se rätt okej ut. Dock inte tillräckligt stabilt för att jag ska hinna med att fota. Återkommer om bugningsträningen en annan gång:)

(och tack Sanna för att du fick mig att träna lös med Dilba, hon gick faktiskt mycket snyggare då:) ska fortsätta med det när dte inte är så mycket hundar)
12 Februari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
Utvärdering ridhusträning

Idag bar det återigen av till ridhuset vid sjusnåret för lite lydnadsträning. Denna söndag hade jag tänkt till och tagit med både apportbock och skål för avståndsbelöning. När vi började närma oss knöt det sig lite i magen, det stod ju faktiskt bilar där! Meningen är ju såklart att det ska vara folk med sina hundar där och träna men det brukar sällan vara fler än tre men ikväll var det hela 4 andra hundra än Dilba. Visst lät hon lite ibland men jag tycker faktiskt inte att hon låter särskilt arg och även om det kanske för andra ser ut som att hon rycker i kopplet så känns det knappt av i handen. Med andra ord har hon blivit mycket bättre, kanske är det bara lugnet innan stormen (jag är van vid berg-och-dalbana) men jag hoppas att det håller i sig.

Att jag har blivit så mycket lugnare tror jag har gjort jättemycket för tidigare har det bara blivit en ond cirkel då vi båda stressar upp oss. Om hon nu tittar på en annan hund så vågar jag vänta ut henne så hon frivilligt tar kontakt m mig istället för att direkt börja locka och tjata. Om hon börjar skälla så känns det inte som att det är hela världen och hon bryter oftast om hon hör sitt namn eller om jag går åt andra hållet.

Precisionen (hur stavar man?) blir mycket sämre med mer störningar men det kanske man får stå ut med? Däremot tar det emot att belöna halvbra utföranden så jag försöker hålla mig från att träna alltför svåra saker och försöka att inte använda så mycket kommandon. Mycket kontakt och avslappning med andra ord och jo, godis i skål var en succé enligt Dilba, jag däremot förstår inte varför det är så mycket godare att äta ur skål än ur hand men klagar inte att hon går på sådana knep;)

Tack vare mamma och pappas kloka råd så lyckades jag dämpa min beslutsångest och anmäla mig till klickerkursen med Peter Holmberg. Vi kom inte med som ekipage men jag ser fram emot att gå med som åskådare, det kanske till och med blir bättre:) Eftersom jag har fotbollscup i Narvik samma helg så berättar jag nog inte för lagkompisarna att jag stannar hemma för en hundkurs som jag inte ens ska ha med hunden på och jag tror inte att de hittar hit heller:P
Lite trist är dte ju såklart att missa cupen men det är ju inte varje dag man har chansen att gå kurs för tränaren till norska agilitylandslaget!:)

Tack och hej!
3 Februari 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
Helgen som varit

usch så länge sedan jag uppdaterade:/ skäms lite..
nåja, jag har hunnit läsa ut culture clash, recension väntar:) och jag har börjat lära dilba buga mer kommer om detta lär jag skriva om senare i veckan.
större delen av dagen spenderade Dilba på trimbordet och jag bredvid med kam och sax i högsta hugg, resultate blev okej, förutom att bakbenen blev lite tunna eftersom jag var tvungen att rensa dem på tovor:S

Söndagen var det full rulle hela dagen för min del.. kl tio ut till kalixfors som hjälpreda på avslutningen av hundkursen. -20C ute när vi anlände och jag fick vara figurant i snön under sökövningarna:/ jag fick också uppdraget att berätta om hundens språk och signaler så jag tog upp lite om skillnader på självsäkra och osäkra hundar och lite om hot och lugnande signaler, det tyckte jag var det viktigaste. det gick mycket bättre att prata inför folk där än vad det gör i skolan, kanske för att jag pratde om något jag var intresserad av och kände mig hyfsat säker inom området, roligt var det i alla fall:) det var kul att se att alla ekipage hade gått framåt och att de hade lyssnat på ens råd och tyckte att det gick bra, dagen avslutades med utdelning av diplom som jag hade haft ansvar för:)

sedan var det fotbollsträning för min del och efter det for jag och Dilba till ridhuset för lydnadsträning. otroligt nog var dte en ny hund där, en sheltie/collie valp, jättsöt:) DIlba var lite upprörd i början men lugnade sig relativt fort ocg höll sig ganska lugn hela timmen. under våra mysstunder lade hon tom ner huvudet i backen en gång, stor stund för mig:) innan vi gick körde vi lite platsliggning m Sanna och Troy, och det gick bra:)

nu ska jag sluta tjata för den här gången, hejsvejs!
29 Januari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
bland sågspån och hästskit..

Dagens träning i ridhuset gick bra igen:) den här gången var inte Troy och Sanna med så det var bara en annan hund där men Dilba skällde nästan bara när den kom igen och hon lät inte alls arg, jag kan inte kräva av Dilba mer än så så därför är jag supernöjd:D
Vi hann träna lite kryp och jag tränar nu helt utan target-stick och ca 2kroppslängder är hon uppe i nu, dte går framåt och bara det att jag lyckades köra shejping med störning är jag nöjd med:)
I slutet fick vi vara ensamma ett tag så hon fick köra lite platslignning och inkallning, det gick bra men om jag ska vara petig så skulle hon kunna ha lite högre tempo och bättre ingångar på inkallningarna, platsliggning satsar vi inte så hårt på men längre tid och avstånd skulle inte skada..
När jag kunde ha henne lös så passade jag på att träna in det nya hopp-momentet i lk1 (hunden sitter på motsatt sida av hindret, föraren säger hopp, hunden hoppar över och sätter sig sedan i utgångsställning). Det fick mig att inse vilken nytta man har av att lära in grundfärdigheterna, eftersom hon kunde stanna, hopp och utgängsställning och med hjälp av baklängeskedjning var det inga problem. En synnerligen stabil kedja fick vi till, hoppas den håller:)
om,om och om Dilbas vara-bland-hundar-träning skulle förbättras ytterligare så kanske jag skulle våga satsa på att ställa upp i lydnadsklass 1 (utan platsliggningen), det skadar ju inte att jag tränar in momenten i alla fall..:)
hur dte blir med den skaen får vi se, tack för mig!
13 Januari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
ett steg framåt, två steg bakåt...

Som tur är kan jag glädja mig över att hundmötena går bra för drag-i-trasan-träningen går inge vidare..
Dilba hade precis börjat ta i lite när hon drar i kamptrasan och det gick stadigt framåt i träningen men igår blev det ett riktigt bakslag i träningen och som bäst nöp hon lite med framtänderna i trasan..
grr jag blir så frustrerad av sånt här och det gör ofta att jag lägger påbörjade moment åt sidan och börjar med något nytt, nackdelen är att ingenting avslutas:/
Läste igår att ca 50% av alla femåriga hundar har problem med tänderna, kanske har Dilba det och vill därför inte dra, hon kan även helt plötsligt sluta ta apport om vi gör för många repetitioner utan uppenbar anledning. men först och främst ska jag nog ge dragträningen en till chans för vi alla möter väl någon gång under träningen på motstånd..? eller hur?

ett superbra tips hittade jag på klickerforum (såklart:D) idag, att träna skotträdda hundar med ballonger som man smäller.. varför har jag inte tänkt på det förr? det låter ju visserligen inte som pistolskott eller raketer men lite måste det väl hjälpa..
ska sätta igång att planera.

Ikväll blir det träning i ridhuset får se om det blir lika lyckat som förra veckan:)
13 Januari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
utfallsträning

Tack vare klickerforum har jag nu blivt jätteinspirerad att verkligen ta itu med Dilbas utfallsproblem:) Har länge hållt på och klicka när det kommer hundar men nu känns det som att jag verkligen börjar förstå vad vi håller på med..
så här ser dte ut nu:
Dilba ser en hund> Dilba blir stressad > Dilba börjar skälla, dra, flyga ut mot hunden osv.
Synen av andra hundar har alltså blivit klassiskt betingat så att Dilba blir stressad (liksom ljudet av klickern gör att det vattnas i munnen på henne). Stressen utlöser olika beteenden och för att komma i ordning med dem måste först stressen försvinna..
mat=lugnande
Dilba ser en hund> får godsaker> blir lugnad
Så genom att mata Dilba med godsaker när hon ser hundar förknippas hundar med mat från matte istället. Jag har jobbat så här ett tag och sett stora förbättringar hos Dilba men för att gå framåt ännu bättre ska jag nu försöka förändra Dilbas inställning en gång för alla. jag tror nämligen att jag har börjat för tidigt med att jobba med beteendena som följer av stressen men nu ska jag jobba ett tag med att förändra Dilbas känsla vid åsynen av andra hundar.
Jag funderar även på att skaffa mig en halti/gentleleader och vänja henne att ha den med positiv förstärkning, bl a Jean Donaldson och Emma Parson rekommenderar att använda en, så det kanske inte skadar att testa, en stor fördel är att kunna vända huvudet bort från andra hundar.
Jag ska definitivt testa att använda leverpastej på tub i alla fall:)
Måste tillägga att Dilba har vart superduktig på hundmöten igår och idag, inte ett knyst och jag upptäckte inte ens de andra hundarna förrän jag såg att Dilba kollade på mig för att få godis:)
13 Januari 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
Filma träningen

Har testat att filma när vi tränar och oj vad mycket nytt man upptäcker!
Jag har sett massa omedvetna rörelser från mig själv som inte på något vis är nödvändiga och därför kan störa träningen i form av att att de blir "dubbelkommandon". Och alla saker Dilba gör som jag missar att klicka för! herrugud, konstigt att hon lär sig något alls:S okej, så farligt är det kanske inte men jag hade aldrig trott att jag skulle lära mig så mycket nytt av att se på min egen träning från en annan vinkel..
Lite positivt upptäckte jag också att Dilba ser mer aktiv och engagerad ut på filmerna, något som jag kan vara lite missnöjd med annars kanske i onödan.
Så dagens tips; filma din och din hunds träning;)
11 Januari 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
Träning i ridhuset

Igår var vi alltså och tränade i ridhuset, det blev enskild träning med Troy och två pointrar som störning. I fokus låg kontakt och lugn då hon lättstressar upp sig bland andra hundar men det gick faktiskt riktigt bra:)
Visst började hon skälla några gånger men slutade snabbt och utstrålade allmänt väldigt mycket lugn. Kontakten var det inga som helst problem med, inte ens när jag försökte ta en paus ville hon sluta träna, vad har hänt???? bara att hoppas på att det håller i sig, vi ska vara flitiga i vinter:)

Vad gäller kontakten så märker jag stor skillnad sedan jag börjat med klickerträning och belönat när hon tagit kontakt frivilligt och inte börjat träna förrän hon tar kontakt självmant. Tidigare har jag hållt på å locka å lura för att få kontakt och hon hade fin kontakt, så länge jag lät eller när hon var under kommando. Nu tigger hon om att jag ska ge kommandon genom att hålla ögonkontakt eftersom det är mycket roligare att träna än att titta på. Visst går det inte alltid så bra men överlag är det en stor förbättring:)

Annat som gick bra var att hon höll jättefin fot-position men allt var ju såklart inte positivt.. Backa vid sidan utan vägg gick inte så väl, rumpan svängde ut, måste dela upp å träna i ministeg samt vara noggrannare med belöningsplaceringen..
Dessutom reagerade hon väldigt dåligt på "sitt" och "stå" ska träna lite hemma med frivilliga sättanden och ståenden för att få till det.

Mycket positivt igår men jag blev väldans glad när jag fick höra att brukshundklubben ska starta upp agilityn igen inklusive skaffa ny agilitybana:D:D det är på tiden, tro mig... (bilden är ett smakprov på hur "däcket" ser ut)
7 Januari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
Söndag

Kbhk:s träning i ridhuset står på schemat idag och Sanna och Troy följer med:) vet inte om det blir gemensam träning eller enskild men vi ska nog mest jobba på kontakt och lugn idag:)
otroligt är det, Dilba går ut även när det är mörkt nu:) jag som trodde att hon skulle vänta flera veckor efter nyår:)
6 Januari 2008  | Länk | vår träning | 0 kommentar
2008

jag hade inte tänkt skriva några nyårslöften men några mål och förhoppningar kommer här:

* träna flitigare
* ta mig i kragen och använda bättre godis än frolic
* starta i anlagsklass i viltspår:S
* träna in lydnadsettan för skoj skull:)
* ställa ut (om inte Dilba så någon annan hund)
* gå ringsekreterarutbildning (jag vill, jag vill, jag vill! du också Sanna jag vet att du vill;))
* ta körkort
* få så bra betyg som möjligt i skolan

och självklart lära mig så mycket som möjligt och kankse det här året satsa lite mer på att få över de teoretiska kunskaperna om hundträning till praktiska färdigheter och ha roligt:D
5 Januari 2008  | Länk | vår träning | 1 kommentar
framsteg på juldagen

Dagens träning har sett ut så här:

- Dragkampträning! först en liten introduktion: jag har alltid saknat att inte kunna belöna med lek men så blev jag inspirerad av fanny gotts artikel i senaste canis och bestämde mig för att klicka in drag i trasa hos Dilba, förhoppningsvis lär hon sig gilla det så pass mycket att jag kan använda det som belöning så småningom:)
hon har lärt sig att trasan betyder chans till belöning, så jag tar inte fram trasan och låter henne dra förrän hon "tigger" lite/ ser lekfull ut (förhoppningsvis förstärker jag sinnesstämningen på det viset). Jag har ganska låga kriterier än så länge, hon behöver inte dra så hårt, men då och då drar hon till riktigt ordentligt. jag är övertygad om att det ska gå att lära henne, kanske kommer det ta lång tid, antagligen lär jag behöva klura på bra kriterier och jag misstänker att jag kommer behöva köpa/ tillverka en lite smalare och längre trasa, men någon gång så..

- Backa vid sidan! Dilba har länge kunnat backa framför mig men att backa vid sidan har vi nyligt börjat med. Efter att ha tränat vid vägg så testade jag idag utan och det gick utmärkt! Nu återstår bara att hon kan om hon startar sittande i utgångsställning istället för stående (och såklart generalisering):)

ps, inte nytagen bild
25 December 2007  | Länk | vår träning | 0 kommentar
förr, nu och i framtiden

Tänkte att jag ska berätta lite om min och Dilbas historia:)
Efter många års drömmande så åkte vi tillslut, maj2002, till Skellefteå för att hämta en wheaten tik, Knyttas Duktiga Doris, som vi kallar Dilba. Vi har hunnit med mycket tillsammans.. valpkurs, allmänlydnadskurs, ungdomskurs, 2 st sommarläger, ett tiotal utställningar, en lydnadstävling och mycket, mycket annat..

Dilba är väldigt rolig att träna med men under i stort sett hela hennes liv har jag fått kämpa med hennes utfall mot andra hundar, det har gjort att vi inte har kunnat tävla så mycket som jag egentligen hade velat. Margareta och klickerträningen har varit till stor hjälp med Dilbas problem och jag tycker att det sakta men säkert blir allt bättre. Nu tränar vi mycket på vardagshyfs, lite lydnad, agility, bruks för skoj skull och trix ( just nu håller jag på att försöka lära Dilba att ha dragkamp). Så även om vi inte tävlar aktivt så tränar vi på ändå:)

Jag har inte helt gett upp hoppet om att kunna återuppta Dilbas utställnings-karriär och lydnadsklass 1 (utan att vara med på platsliggningen) men inte inom en snar framtid. Däremot hoppas jag på att vi skall vara redo att ställa upp i anlagsklass i viltspår till våren. Så fort snön smälter ska vi börja träna ( med hjälp utav sanna;)) Annars går det ju alltid att putsa på vardagslydnaden och jag har en massa trix på lager som jag vill klicka in:)
23 December 2007  | Länk | vår träning | 2 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Elin Larsson                                             Skaffa en gratis hemsida