Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2022)
>>


ny hemsida

Bloggen har flyttat hit:

fensefian.wordpress.com

Den uppdateras dessutom nu lite oftare än tidigare :o)

Välkomna!

9 Februari 2012  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Man vet aldrig när man behöver en servicehund...

Dagen har ägnats åt att shejpa ett nytt trick: Fensa lärt sig att dra ned dragkedjan på en tröja! Det tog en stund (och ett antal testade beteenden.... :o) ) innan poängen trillade ner. Jag hade förmodligen fått en betydligt snabbare process genom att först låta henne dra i ett snöre som inte satt fast i mig, men jag hade från början bestämt mig för att låta henne klura ut det ändå. Sophi, här kommer filmen:
2 April 2011  | Länk | Dagbok | 4 kommentarer
Bakdelskontroll

16 Januari 2011  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Naturupplevelser

Hade en helt fantastiskt häftig naturupplevelse idag!

Var ute och gick en skogspromenad med Fen och gick uppför en ganska brant stig. Fen var uppe vid krönet av backen och jag var halvvägs upp. Då ser jag hur Fen stannar och tittar väldigt intresserat på någonting och sen kommer hon och rapporterar att det är vilt däruppe (vilt brukar hon stå och titta på en stund innan hon kommer medans hon när hon möter hundar brukar vända på en gång och rapportera…).

Jag belönar henne och medan jag håller på med det hör jag hur något brakar och har sig ovanför krönet. Sen, helt plötsligt, kommer det en älgtjur störtande i full galopp nedför stigen, rakt mot oss! Jag tjoar åt den och viftar med armarna och den passerar oss, fortfarande i full galopp, knappt tre meter vid sidan av oss (var tvungen att mäta efteråt och det fanns väldigt tydliga älgspår att följa…). Rätt chockad står jag och belönar återigen Fen, som var superduktig och bara satt vid mina fötter hela tiden. Då kommer det en älgtjur till i full fart nedför samma backe och passerar på andra(!) sidan av oss!!

Vid det här laget var jag så paff att jag bara stod och tittade på den när den sprang förbi (den var dessutom vänlig nog att inte sikta rakt mot oss). Sen stannade den en bit längre ner, stod stilla och tittade på oss en stund innan den sprang vidare genom skogen.

När jag en stund senare hade samlat ihop mig tillräckligt för att fortsätta promenaden gick jag upp och tittade där älgarna hade kommit ifrån, och marken var rejält uppriven. Verkar som om vi bevittnade slutet av en älgfight!

Som om inte detta vore nog så såg jag dessutom två tranor på ett fält när jag var ute och körde. Var förstås tvungen att stanna och titta och hade som tur var en kikare i bilen. Ringde fågelsupporten (mamma…) för att få klargjort om det var en häger eller trana och vi lyckades till slut komma fram till att det faktiskt var tranor!!

Känner att jag kan leva på upplevelserna av den här dan ett bra tag! J

11 Augusti 2010  | Länk | Dagbok | 3 kommentarer
Midsommar

Midsommarafton för sju år sedan hämtade jag hem min underbara lilla Fen!

Själva resan är en historia för sig… lånade syrrans ”blåa fara” (finns dock verkligen ingen skönare bil att köra!) och gav mig av från Ljungskile mot Jönköping för att först ha avslutning med min klass på högskolan. I Lilla Edet blev jag stoppad av polisen(!) som undrade varför jag körde runt i en bil som haft körförbud ett halvår? VA????????? Det visade sig att bilägaren hade glömt att besiktiga bilen. Frågade lite fint poliserna om jag möjligtvis bara kunde köra en liten sväng till Skåne först och besiktiga bilen när jag kom hem men se det gick inte för sig. Det blev till att köra i ilfart till Trollhättan, där närmsta bilbesiktning fanns och göra en drive-in-besiktning. Som tur var gick bilen igenom och resan mot Jönköping kunde fortsätta. J

Efter ett par dar i Jönköping fortsatte resan mot Skåne och på midsommarafton styrde jag och Fensa kosan hemåt. Vi tog det väldigt lugnt på vägen hem, stannade på en hel drös med ställen och strosade runt. Från att ha varit rätt orolig till en början coolade hon ner sig mer och mer. Till slut ålade hon sig runt på rygg på en kudde som låg mellan sätena på handbromsen och tog på sig sin ljuvliga ”klia-mig-på-magen” min och i det ögonblicket blev det hon och jag!  

25 Juni 2010  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Snödroppar

Förr när jag bodde hemma fick jag alltid en liten bukett snödroppar på frukostbrickan på min födelsedag. Jag tittade i rabatten senast igår men där var helt snötäckt.... men så idag bara fanns dom där!!

23 Mars 2010  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Dan före dopparedan

Nu är det fullt stök i stugan. Den kvinnliga Bertilssonska ligan (also known as Familjen Addams) och fem hundar är samlade och fixar för fullt med julförberedelserna. Syrrorna håller som bäst på och förbereder i vardagsrummet för att vi ska kunna få in granen. Julpyntet har jag fixat tidigare så det är bara den barriga kvar.

För första gången på måååånga år så har vi snö ute!!! Massor av vit, härlig nysnö - så otroligt härligt! Självklart har pulkan vart ute och luftat på sig:

Tidigare idag så var jag och lillsyrran ute och högg julgran.

Ann sågar...

Bus i snön

Senare var det finputsning på julpyntadet som gällde

Fen parkerade sig i soffan framför brasan

fast nu har hon flyttat in i köket, liksom samtliga övriga 2 och 4-benta för nu steker mamma, traditionsenligt, köttbullar och korv som omedelbart plockas direkt från pannan och slukas.

Sluka direkt från pannan var det någon annan som gjorde häromdan...

TILL SIST VILL VI ÖNSKA VÅRA VÄNNER EN RIKTIGT

GOD JUL

 

 

23 December 2009  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Lekstuga på Berget

Man har bara så roligt som man gör sig.... här är eftermiddagens nöje:

Lite senare fortsatte vi lekandet. Fensa kommer på att hon kan hålla andan i stället... men bubbler är roligare tycker matte och förstärker för bubblande i stället. J


I början innan poletten trillade ner att man kunde stoppa ner nosen i vattnet testades lite av varje, bl.a. att dunka ned tassen i skålen varpå förstås en sjö av vatten skvimpar ut på golvet och över hennes tassar. Jag iväg och hämtar en handduk för att torka golvet varpå Fen kommer fram, sätter sig ner och lyfter upp en tass för att bli torkad... Sötnos!

 

30 November 2009  | Länk | Dagbok | 4 kommentarer
Födelsedagsfia

GRATTIS

världens underbaraste

FEN

8 år idag!!!

30 Oktober 2009  | Länk | Dagbok | 4 kommentarer
Höst i Ljungskile

Nu har Fen och jag tagit vårt pick och pack, lämnat vårt mysiga lilla hus i Stenkullen och flyttat tillbaka hem till metropolen Ljungskile. Tillsvidare kommer jag att bo hemma hos mamma i huset där jag en gång växte upp. Blir mest Fen och jag som ser till huset då mamma spenderar det mesta av tiden hos sin "kärbo".

Fen stormtrivs här, vilket förstås är ett stort plus och underlättar mycket! Dessutom har hushållet utökats sen vi kom hit - min 17-åriga katt Joker råkar nämligen redan bo här, även om han det senaste året har adopterat våra grannar och bott där det mesta. Men nu har han flyttat hem igen till min stora glädje (delvis i alla fall, han knatar mellan våra hus. J  ). Fen är inte riktigt lika övertygad om att detta är en så strålande idé, men det går mycket bättre än vad det gjort tidigare när det har befunnit sig katt i närheten. Vem vet, det kanske till och med kommer att gå att ha dem ihop så småningom (drömma kan man ju alltid... ;o)  )

Men både min och Fens lycka stod högt i tak häromveckan när vi för första gången på fyra år(!) körde lite agilitykombinationer!!! Hon var så otroligt duktig - man kunde verkligen inte tro att hon inte har rört ett hinder på så länge. Snacka om bevis på a) att grundträning som en gång gjorts sitter i och b) att man inte behöver träna på hinder för att träna upp sin agilityhund. Det vi i stället har gjort under årens lopp (utan att ha agility i åtanke alls) är att roa oss med en massa trix, göra olika övningar för att träna kroppskontroll och balans och över huvud taget spenderat mycket tid ihop och haft det väldigt mysigt och trevligt.

I övrigt så tar vi det väldigt piano - mycket mys framför brasan och sköna skogspromenader där vi njuter av den härliga höstluften och fantastiska färger som börjar ta form i skogen.

Här kommer nu en film med Fensas idé om vad man kan göra med olika metallföremål... Har även lyckats lägga in lite sommarbilder på finaste Fensa och mysbilder på några av Jokers favoritsysselsättningar.

Den läckra blomstocken har min morbror tillverkat!

Ett av sommarens största nöjen

 Sommarbruden...

Mysstället nr 1:

Fönsterprydnad (och JA, om det står en blomkruka på denna platsen så river han ledigt ner den... det är ju faktiskt HANS plats!)

Trixfian

13 Oktober 2009  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Sommar och sol

En kort uppdatering...

Fen och jag njuter av sommaren som kom till slut! För första gånger simmar hon med mig ute. :o)

I övrigt är läget väldigt lugnt. Är hemma hos mig igen (har bott i Ljungskile större delen av våren) och det är sååå skönt att vara hemma igen nu när värmen har kommit. Altanen utnyttjas flitigt!

Midsommar firades som sig bör med grillat, vin, jordgubbar och glass. Ann och Martin gjorde en verklig insats och fixade allt med maten - superlyxigt!

Nu stänger biblioteket (där jag lånat dator).

24 Juni 2009  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Vårbilder!

Jag har fått en superfin kamera i födelsedagspresent så en bildkavalkad får visa vad vi pysslat med på senaste tiden.

Men först en film på Fensa och vårt senaste shapingtrick - liggande rumpvick!

 På skogspromenad

"Tjohoo!!"

Vilopaus

Plask i Skarsjön

Spaning

Fen och Miro umgås

En flygande ryamatta? Nä, en pyrre som rullat sig i sand...

Bara solglasögonen på Miro som fattas!

Joker (17 år!) spanar in snödropparna

Joker myser i soffan

21 April 2009  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Vinterdag

Eva är på solsemester så Tizla bor här i några dagar. Fen tar sitt ansvar på fullaste allvar och hjälper till med både ditten och datten. Kommer t.ex. och säger till mig på morgnarna om Tiz piper i sin hage och sitter bredvid mig när jag öppnar komposthagen för att släppa ut Tiz. Fen är inte helt övertygad om att jag håller ordning på den lilla busan. Ordning och reda ska det faktiskt vara! Man ska sitta stilla och tyst vänta på att bli utsläppt… I övrigt kommer de bra överens och hade de fått välja själva hade de busat runt ute större delen av dagarna. J Inne håller sig Tizla lugn och sansad och smyger runt och pysslar för sig själv eller sover. Favoritsysselsättningen är dock att leka med eller rulla sig på Fensas lindor…

Idag har varit en strålande fin vinterdag! Det blev till att packa fikaväskan och dra ut i skogen med hundarna. Hittade en solig glänta och parkerade oss där en bra stund – jätteskönt! Tiz hade fullt upp med att göra grodhopp på alla tuvorna (det fanns måååånga tuvor…). Hon är så otroligt söt – studsar runt hur fokuserad som helst på det hon ska landa på. Fen skulle minsann inte hoppa på några tuvor utan satt bredvid mig och såg mycket sofistikerad ut. J

Nu blir det inte många mer knop idag. Var på behandling igår och det sitter alltid i några dagar efteråt. Skönt är att det kanske äntligen börjar lossa lite i kroppen. Var faktiskt bättre än på länge. J

1 Februari 2009  | Länk | Dagbok | 4 kommentarer
Stefanbesök

Då var det idag dags för ett besök hos Stefan på Hälsa och Helhet, denna gång med Fensa. Stefan konstaterade en gammal åkomma på insidan av vänster bakknä som behandlades med laser. Denna har hon förstås avlastat, dels med ryggen och dels genom att lägga vikten på framdelen, då främst höger handled. Ett ställe vid ländryggen fick sig ett litet knäckande och bägge handlederna fick laserbehandling. Han kände över hela kroppen men utöver angivna ställen så var hon riktigt fin. Jätteroligt - var helt inställd på att det kunde varit betydligt värre! Ett par hyfsat stillsamma veckor och mycket massage ska kunna räcka för att få ordning på bakknät.

Vidare diskuterade vi Fen’s trasiga tår och tydligen finns det en behandlingsform som ev. ska kunna behandla frakturerna. Jag har skickat efter röntgenplåtarna (som lyckligtvis fanns kvar hos kliniken som röntgade henne trots att det är några år sedan…) och vi får se hur det verkar när Stefan har tagit en titt på dem. Det vore verkligen fantastiskt om det fanns något som kunde förbättra hennes tillstånd! J Är ju rätt mycket fixande nu och restriktioner över vad hon kan göra och vilken typ av underlag hon kan gå på (även om det glädjande nog har fungerat väldigt mycket bättre det senaste året).

Fen har i övrigt fått vara med och ”arbeta” som rehabhund idag och var mycket lycklig över detta. Hon är så söt – hälsar på alla (helst två gånger…), slänger sig på ett nedfallet träd och drar frenetiskt i kvistarna, gräver gropar i backen – borrar ned nosen och far sedan runt i tokryck och varvar med att rulla sig i gräset. När detta är avklarat parkerar hon sig sedan med en mycket viktig min som verkligen säger ”ok allihop, nu tar jag över! Har full koll på läget så bara säg till om det är något ni undrar över!” Hon är bara världens sötaste!!!

Tog en ny väg hem igår och passerade en skylt med Bertilssons kaffestuga”. Var förstås tvungen att svänga in och ta mig en titt och hamnade i ett jättehärligt strövområde (Delsjöområdet). Kaffestugan var hur gullig som helst med öppen braskamin, mysigt inredd och hembakta kakor. Utanför var det hundvänligt med en liten söt hundkoja med en veranda under tak och en hundbar där det serverades vatten. Köpte med en god kaka och strövade runt i skogen - roligt att hitta ett nytt ställe att knata runt på!

15 Januari 2009  | Länk | Dagbok | 14 kommentarer
2009

Ett nytt år – nya möjligheter

1 Januari 2009  | Länk | Dagbok | 6 kommentarer
Nu har det varit jul igen…

Vi har haft en lugn och skön jul här hemma med julgodis, klappar och huset fullt av hundar. Fen började tjuvöppna julklappar redan dagen innan julafton… J Sedan den första julen hos mig, då hon inte förstod vad det var för vits med allt vi höll på med förrän hon fick ett paket som PEP, har hon varit helt galen i paket. Hon är borta och snokar i julklappskorgen mycket och ofta. Inte att hon har så mycket för det. Julklappskorgen är nämligen placerad precis utanför Ann’s rum och, tro mig, här ska inte kikas på några julklappar i förväg.

Söndagen den 4:e advent hade jag en riktig lyxdag. För några födelsedagar sedan fick jag ett presentkort av Lisa o Thomas som dels innehöll ett presentkort på behandling på Hagabadet och dels innehöll det hundvakt de’lux. Därmed lämnade jag Fen hos dem på förmiddagen, spenderade hela dagen på Hagabadet och hade en superskön behandling som bl.a. innehöll massage med varma stenar – hur härligt som helst! Väl tillbaka hos L o T möttes jag av en mycket nöjd Fen, fick en julklapp och middagen var precis klar. Snacka om lyx!!!

Under de senaste veckorna har jag även hunnit med en sväng till Malmö. Eva och Emelie hade återigen lyckats få hit Greg Derrett och det var väldigt roligt att få uppdatera sig på gamla, och nya, detaljer i handlingssystemet. Enda ledsamma var att återigen vara tvungen att deltaga utan hund. L Var ju så länge helt inställd på att gå med Axl och det var dubbelt tungt att vara på kursen utan honom. Dels för att jag inte kunde vara med och springa på själva kursen men framför allt så blev saknaden efter Axl och sorgen över att inte ha kvar honom väldigt påtaglig.

Under kursen så bodde jag hos Emelie och hennes familj och delade rum med fröknarna terrier och miss Scout – världens sötaste lilla kelpievalp (hmmm…. om det nu fortfarande är en kelpie när örona inte vill ställa sig upp… ;o)   ), en störtskön och framåt brud med de vassa tänder. Fen var hemma och hade en toppensemester hos pappa. Tur var väl det för det hade blivit väl fullt i sängen! J Dock blev det soffan för min del en natt när Scout hade helt andra åsikter om godnattvisor än vad jag har…  

Nu ser vi fram emot fler avkopplande dagar och håller tummarna att nyårsraketerna och smällarna låter vänta på sig.

 

26 December 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Sovmorgon

Slog nytt rekord i sovmorgon för 30+ -folk. Somnade före midnatt, vaknade idag, låg och gosade med Fen en stund och gick sen upp och tittade på klockan: 14:48!!! Var tvungen att titta på en klocka till för jag trodde att den första gick fel. Hur sjutton kan man sova i över 14 timmar (när man har passerat tonårsstadiet)? Sen har dagen varit helt förvirrad. Är urtrött och vill bara gå och lägga mig… Blir tidig afton ikväll.

I söndags var det avslutning på grundfärdighetskursen. Först tränade vi på hopp över hinder. Föraren på ena sidan hindret och medhjälparen på andra sidan och sedan skulle vi få hunden att frivilligt ta sig mellan föraren och medhjälparen. Jag har gjort en hel del ”sikta på hinder”-övningar med Fen i agilityträningssyfte där hon själv ska sticka iväg och ta hindren (se Eva och Emelies artikel om Bermudatriangeln i Canis, tror det var tidigare i år) och detta hade jag mycket nytta av. Är övertygad om att detta är en synnerligen bra övning även för lydnadshundar eftersom hunden ska kunna ta hindret även från en vinkel (tror det är i klass 3 som man ska kasta en apportbock över hindret som hunden sedan ska hämta och hoppa över hindret både på ut- och tillbakavägen. Råkar man då kasta lite snett blir det en vinkel för hunden från apportbocken till hindret). Det Fen dock behöver träna på är att även komma tillbaka till mig i full fart.

Dagen flöt på med lite andra övningar, bl.a. tränade jag och Fen på kryp. Jag använder en targetsticka (jättefin hemmagjord: en halv tumstock med en bit silvertejp i ena ändan) som hjälpmedel vid inlärningen. Fokus har legat på att hon ska förflytta sig framåt med ett bakben i taget, alltså inte göra ett grodhopp och hoppa fram med bägge bakbenen samtidigt. Som jag har gjort så har jag först inväntat ett frivilligt ligg. Sedan har jag hållit targetstickan snett framför henne och belönat minsta ryckning i motsatt bakben. Kriterierna har sakta ökats till bakbenet flyttat sig framåt en liten bit. Då har jag flyttat targetstickan till andra sidan och belönat rörelse i andra bakbenet.

Inför kursdagen hade vi kommit så långt att hon verkligen flyttade ett bakben i taget. Det vi då provade var att hålla targetstickan rakt framför henne, i stället för snett framför, för att se vad hon gjorde då. Det hon tidigare gjort var ett litet fint grodhopp, men nu gjorde hon jättefina förflyttningar med ett bakben i taget! Häftigt att se att rörelsen hade satt sig i kroppen på henne. J

Väl hemma har vi jobbat vidare med apportbocken. Hon är duktig på att gripa och hålla fast i den så länge jag håller i den så det vi tränat på är att hon ska hålla ett fast grepp i den själv. Det hon gärna gör nu är att ta ett omtag efter ett par sekunder. Det hon däremot börjar bli rätt duktig på är att gå framför mig när jag går baklänges och titta mig i ögonen. Hon har tyckt att detta varit svårt men sedan jag började lägga belöningen i en skål bakom mig som hon får springa till när hon har gjort rätt så har det släppt en hel del.

I morgon ska lydnadshunden få miljöträna på en agilitytävling. Blir säkert livat! J

 

 

15 November 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Hipp, hipp HURRA!

GRATTIS

världens finaste

FEN

7-årsdagen!!!

30 Oktober 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Tankar om träning

Jag har under årens lopp tränat väldigt mycket med Fen. Dock har jag inte haft något direkt mål med hennes träning sedan hon pensionerades från agilityn för tre år sedan och (därmed) inte varit särskilt systematisk i min träning och inte riktigt brytt mig om att träna speciellt grundligt. Självklart har jag lärt mig nya saker längs med vägen som jag har introducerat i träningen men jag känner inte att jag helt utnyttjat all min kunskap och omsatt den i praktiken.

Sporten jag verkligen vill hålla på med är agility. Pga. Fens skador har jag blivit den ständiga deltagaren utan hund på kurser. Jag kan väldigt mycket teoretiskt och har massor av idéer och en rätt klar bild i huvudet över hur min agilityhund ska tränas. Med Axl fick jag äntligen chansen att praktisera min kunskap och det var otroligt roligt att se hur min träning gav resultat samtidigt som jag i år haft förmånen att utöka kunskapsbanken tack vare Vappu och Justine Davenport. Men drömmen om en agilityhund gick återigen i kras och nu behöver jag nya mål.

Jag har i långa perioder försökt inbilla mig att jag är nöjd med att bara ha en ”promenadhund” och träna lite när ”andan faller på”. Det är dock bara att inse: jag älskar att träna hund, vill göra det så grundligt som möjligt och på ett sätt som gör min hund glad, kaxig och med känslan av att den kan själv! Den glädjen jag känner när min hund lyckas med något vi tränat på ett tag, när den erbjuder ett beteende och deras ögon lyser av ”kolla, kolla, så här var det va!!”-känsla, när Fen ligger vid sidan av träningsplan medan jag är med någon annan som tränar och konstant stirrar på mig och väntar på att det ska bli hennes tur, listan kan göras lång… Däremot så behöver jag mål att träna mot för att motivera mig själv.

Så nu har jag beslutat mig för att dels systematisera den kunskap jag har för att göra träningen enklare och tydligare, både för mig och för min hund, och dels utöka kunskapsbanken på andra områden än agility (vilket är ett skäl till att jag nu går en grundfärdighetskurs med inriktning på tävlingslydnad).

Det första jag gett mig in på att rätta till är det som även kan kallas för att göra hunden ”repetitionsklok”. Fen är duktig på att erbjuda beteenden och ger inte upp utan fortsätter att pröva olika saker tills hon listat ut vilket beteende jag är ute efter. Dock har jag fallit i fällan att klicka för olika saker under samma träningspass (har klickat för ett specifikt beteende och sen erbjuder hon något annat häftigt som jag kanske kämpat för att få fram länge och då klickar jag för det i stället…). Detta har lett till att hon kan erbjuda, och få belöning för, ett beteende fem gånger, den sjätte erbjuder hon ett helt annat och sen fortsätter hon att pröva andra beteenden i stället för att fortsätta erbjuda det hon faktiskt fick belöning för. Nu är jag noga med att klicka för samma beteende hela träningssessionen alternativt göra en tydlig förflyttning om jag vill att hon ska byta beteenden mitt i en session. Då ska hon erbjuda ett nytt beteende och det jag klickar för är det som hon ska fortsätta erbjuda. Min ansträngning har omedelbart gett resultat med min kloka hund.

GRUNDFÄRDIGHETSKURS

Igår hade vi en heldag på grundfärdighetskursen ute vid Fiskebäck. Fen var på superhumör och väldigt nöjd och glad över att få vara på kurs. Det första vi tränade på var fritt följ (än så länge medan jag går baklänges med Fen framför mig). Av någon anledning har Fen väldigt svårt för att både gå och titta mig i ögonen. Hon gör det superfint i alla möjliga situationer när hon står stilla men så fort jag går bakåt och hon går med så sänker hon blicken. Nu har vi kommit så långt att hon tittar på mig, jag börjar gå, hon gör en ”blinkning”, tittar till snabbt nedåt men tar direkt upp blicken igen, och tittar mig sedan i ögonen. Jag vill egentligen att hon ska se mig konstant i ögonen men jag tänker inte bry mig om det just nu utan bara jobba vidare, förhoppningsvis kommer det släppa av sig självt så småningom.

Vi jobbade vidare med inkallningar där hundarna först skulle springa till oss spontant (utan kommando) från en medhjälpare. Jag lekte med min hund, medhjälparen tog i halsbandet och utan att säga något gick jag en bit bort. Meningen var då att hunden skulle vilja springa efter sin förare… Både jag och min medhjälpare kunde dock stolta konstatera att våra hundar har fantastiska agilitystarter. Parkerade fyra tassar i backen när vi lämnade dem och rörde sig inte ur fläcken utan väntade på det magiska ordet. J Fick byta taktik och i stället för att jag lämnade Fen så gick min medhjälpare en bit bort med henne och då sprang hon spontant tillbaka till mig igen.

Vidare tränade vi med att sätta kommandon på beteenden. Jag har redan kommandon på rätt mycket av Fens beteenden så jag gick vidare med att proofa dem. Jag tränade t.ex. ”sitt”, hon satte sig på kommandot några gånger och sedan sa jag ett helt annat ord och meningen var då att hon inte skulle sätta sig (och inte göra något annat heller…). Detta har jag inte jobbat med alls innan (förutom i min startträning i agility och i burlekarna), och först satte sig Fen ändå, men efter ett par repetitioner fattade hon leken och då stod hon som ett ljus och väntade på kommandot. Det var riktigt häftigt att se hur hon verkligen tänkte och tänkte, någon gång var hon på väg att utföra beteendet men kom på sig och ställde sig med spetsade öron och lyssnade på vad jag sa – så roligt!!

Bäst av allt denna dag var dock att hon verkligen lekte. Jag kunde leka mellan träningssessionerna, ha leksak som belöning och hon var tom demonstrationshund och visade bytesleken (lek med en leksak, byt till nästa, lek med den, byt till den första osv.) och hon lekte intensivt och glatt hela tiden! J Det var verkligen kul med tanke på att det inte direkt är hennes stora passion här i livet.

Nu är det några veckor kvar till det sista kurstillfället. Super, då har jag och min lydnadsstjärna gott om tid att träna och hinna köra fast på saker och sen få hjälp att lösa dem så vi kan gå vidare framåt.

19 Oktober 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
En vecka med kalas

Denna vecka har varit en riktig firarvecka. Först fyllde pappa år så jag och syrran var där på middag och ett rafflande (flera timmar långt) parti tremansvist där det verkligen svängde mellan straffar och kärringspel! Jag och Fen slaggade på en madrass i vardagsrummet och jag fick sovmorgon medan pappa gick morgonpromenad med en mycket nöjd Fensa. Sedan bar det av till mormor som mycket passande råkade ha namnsdag just denna dag. Finporslinet åkte fram och sedan blev det kaffekalas! J

Väl hemma igen har det varit hyfsat lugnt. Idag var det strålande väder så jag och Fensa tog en tur ut till Aspudden, där det är iordninggjort som en liten park utanför en fin restaurang precis vid vattnet (Aspen). Längst ute på udden var det en liten sandstrand och Fen roade sig med trix, bus, åka lite på skateboarden (svårt eftersom det var grusgång…) och favoritsporten: hämta pinnar i vattnet. Denna gång lyckades hon även ”rädda” ett gäng äpplen som låg ute i vattnet och flöt.

Nu vilar vi ut framför brasan och laddar inför i morgon då det är kursdags igen.

Blir verkligen kass kvalitet på bilderna med min mobil. Solljus gör kanske inte bilden bättre men dock speciell... J Ska önska mig en kamera i julklapp!

Fen på stranden

Lek i vassen

Det räcker inte med att stå på bryggan... självklart måste man hoppa ned i båten för att kunna kika på firrarna!

17 Oktober 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Fredag kväll

Denna vecka har det inte blivit många knop. Har varit helt mentalt slut sedan Axl åkte och det har känts i hela kroppen. Har tillbringat mycket tid i soffan framför brasan och hunnit igenom en rad ”Brothers and Sisters”-avsnitt. Ikväll är det ruggväder ute och extra mysigt att kura framför en sprakande brasa.

Veckans (välbehövliga) goda nyheter kom häromdan när Fen var hos Annika. Förutom en del skräp på in-/baksidan av bakbenen så var hon jättefin i kroppen. Det satt inte alls fast lika mycket vid skulderbladen som det brukar och hon är fint musklad. Det har märkts på hela henne på sista tiden att hon mår bra – hon är på väldigt gott humör och världens busa. J

Fen fick gå på grundfärdighetskursen i måndags och var förstås mycket nöjd med detta. Låg cool och tittade på när de andra tränade och var entusiastisk och glad när det var hennes tur. Tränade bl.a. på början till fritt följ och ställande under gång. Det är faktiskt riktigt roligt att komma in i lydnadsvärlden och få nya saker att träna på (även om jag inte ser mig själv tävla lydnad i framtiden, men det är klart – man vet aldrig…). Det är i varje fall härligt att träna med min goa lilla tjej!

 

10 Oktober 2008  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Ett ledsamt beslut

Min underbara, älskade lilla Axl har flyttat tillbaka till Jenny igen.

Trots mängder av behandlingar, massage, underhåll och uppbyggnadsträning har Axl inte blivit helt bra i kroppen. Han vill inte använda bakbenen ordentligt, har inte kunnat böja kroppen helt och blir väldigt stum i ryggen. Det kan vara så att det ligger en skada bakom som inte har upptäckts och som förhindrar honom att använda kroppen fullt ut.

Jag har insett att det även framöver kommer att krävas väldigt mycket jobb med hans kropp, både förebyggande och underhåll, och i den livssituation som jag befinner mig just nu så kommer jag helt enkelt inte att orka med det. Det har suttit långt inne, men jag har till sist blivit tvungen att inse mina begränsningar.

Det har varit ett fruktansvärt beslut att ta och han lämnar ett enormt tomrum bakom sig.

Jenny kom och hämtade honom igår. Även om det förstås var extremt jobbigt så var det skönt att se att Axl blev väldigt glad över att träffa henne och när hon skulle gå så satte han sig vid dörren och skulle gå med – han visste verkligen att det skulle vara så!

TACK underbara lilla gullunge för den här tiden!!

 

6 Oktober 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Vackra höstdagar

Otroligt nog har september susat förbi och oktober nalkas. September har visat sig från sin bästa sida och bjudit på underbart fina dagar. Jag och hundarna har mest tillbringat tiden med att knata runt i skogen, fikat och njutit av det underbara höstvädret. Börjar verkligen bli riktigt vackert ute med alla höstfärger!

I helgen var jag dock iväg och hälsade på Sophi. På lördagen var det agilitytävling i Nybro. Findus gasade på och följde Sophi väldigt bra, gjorde särskilt ett jättefint hopplopp men fick tyvärr fel i slalom. Fen har tränat på att knata runt i tävlingsmiljön och hålla sig lugn och sansad och det gick riktigt bra – kunde faktiskt sitta tyst och (hyfsat) lugnt (i alla fall stilla) och äta godis under tre lopp i rad!! J Axl var nöjd och glad över att vara ute bland hundar och folk (och över att han fick dela min lunch med mig…)

I övrigt går jag och Axl går en grundfärdighetskurs för Lena som driver Canis Hundskola, avd. Göteborg. En duktig och dessutom trevlig och engagerad instruktör! J Vi har hittills hunnit med två träningar och det har gått väldigt bra. Jag får vara noga med att köra väldigt korta pass med mycket lek och då är Axl fokuserad, gasad och träningsvillig – fort som tusan går det när han erbjuder sina beteenden! J

Han har dessutom börjat odla sin ”jävlar-anamma”-sida! Den har börjat visa sig redan för ett tag sedan när jag och Irene tränar ihop. Vi tränar då en i taget och då Irene tränar lydnad med sin Tim så får jag uppdraget att kommendera dem. Axl har tidigare legat tyst och snällt och väntat men på senaste tiden så kommer det upprepade ljudeffekter från hans håll så fort jag börjar ge kommandon åt Irene. Och det är inga ”stackars, stackars mig”-pip som kommer utan det är snarare förbannade ”hallå, hallå – det är faktiskt JAG som ska hålla på!!!”-ljud… Dessa har han nu utökat till att ge ifrån sig när jag och Fen tränar. Kul att han är så laddad för att få träna själv!

Han har verkligen fått en växel till i träningen (kan nu t.ex. växla väldigt bra mellan lek och godis och han erbjuder sina beteenden lika intensivt och aktivt för bägge två), testar olika beteenden när jag står passivt och väntar och de beteenden han har börjat förstå gör han väldigt energiskt och rappt: stå på en kloss med frambenen och knata runt med bakbenen är väldigt roligt, ingångar från både höger och vänster, gå runt köksben, under köksstolar från olika vinklar, serpentiner och cirklar runt benen och gå upp med bakbenen på olika saker är paradnummer. Pussas är han förstås också väldigt bra på! J Har även börjat ta tag i ”gå fint i koppel”-träningen och det är verkligen 1-0 till klickerträning!!!

I måndags fick vi dock avstå dagens kurstillfälle då Fen varit hos veterinären och tagit bort resterna av den tandrot som veterinären råkade missa när han drog ut en tand på henne i våras… Den hade nu vandrat upp genom tandköttet och var på väg ut (en liten bit stack upp i gluggen där tanden suttit förut) L Hoppas nu på att alla tanddelar verkligen är borta och att detta läker ihop som det ska. Verkar helt ok hittills, hon har inte direkt ont utan uppför sig ungefär som vanligt – skönt!

 

Världens sötaste Fensa

Armar uppåt sträck!

Snyggaste killen!

Pusskillen Axl

Par i brott - notera särskilt den matchande öronställningen...

30 September 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Lördag kväll

Det har vart en rätt skön vecka med bad dessa varma dagar och hundträning när andan fallit på. Var på klubben igår kväll och tränade med Axl. Tränade framåtskick på däck och sikta på hinder-övningar. Gick riktigt fint! I veckan var jag i Göteborg och tränade hoppteknik på grus. Nyttigt att variera underlaget. Det blev några vanliga jump grids och även distance work 12-14-12 ft. Väldigt bra fokus trots nytt ställe och nya hundar runt omkring. J Nästa helg är det dags för en uppföljande Vappu-kurs. Ska bli otroligt roligt att se hur han har utvecklats sen sist och få en plan om hur jag går vidare med träningen nu.

Lördagen förra helgen tog jag och hundarna en tripp till Kungsbacka och kollade in agilitytävlingarna. Fen fick vara med i pauserna mellan klasserna och skötte sig strålande! Kunde till och med ligga coolt vid sidan av planerna när folk gick banan (krävs vanligtvis inte mycket för att köra igång lilla damen...). Till slut råkade hon förstås få syn på en hund som körde på framhoppningsbanan och då blev det liv i luckan - "Hallå!!! Kör dom AGILITY på det här stället??!! Det är det ingen som har berättat för mig!!!" Nåja... lyckade till slut lugna ned henne något och sen kunde hon faktiskt ligga hyfsat lugnt på en kulle och kolla på när de körde på banan. Axl fick förstås också vara med och jag passade på att träna på det stora fältet bredvid banorna. Gick super verkligen och han var hur cool som helst när vi knatade runt planerna också. Kunde till och med ligga lugnt och framför allt tyst (helt utan pip) när jag stod stilla och pratade med folk. Skönt!!! Jag måste säga att det suger i tävlingsnerven - det var verkligen länge sen nu!

På söndagen tog jag och Ann en tur till Liseberg i det underbara vädret. Var så härligt att strosa omkring där, åka det vi kände för och spela lite på lyckohjulen. Vi lyckades faktiskt vinna en liten chokladkartong – helt av misstag. Vi hade precis knatat fram till Aladdinhjulet och lagt på en femma på nr. 9. Ett par sekunder senare stannar hjulet – med stjärnvinst på nr 9!! Vi jublade förstås bägge två (utan att reagera på att de inte plockat vår femma och tänt vår lampa ännu…). Lite ställd över vårt jublande sa personen vid hjulet att ”ja, ni vann ju inte egentligen men ni kan få den här som tröstpris”. Hjulet hade helt enkelt bara snurrat i väntan på att folk skulle satsa sina pengar och den riktiga dragningen hade inte börjat ännu… Men en chokladask rikare knatade vi glada i hågen iväg till nästa strapats. J

Både Fen och Axl varit hos min osteopat och blivit igenomkända. Det var Fen’s andra gång dit och glädjande verkar vi nu ha hittat ett sätt som håller hennes kropp i bättre schack. Det som alltid händer i vanliga fall är att skulderbladen krampar ihop uppe på ryggen och framme vid halsen. Det gör att armbågarna vrids inåt och tårna utåt. Nu har skulderbladet lyckats hålla sig lösa och lediga i flera veckor i sträck – hoppas på ett vinnande koncept! Axl var stum i ryggen men för övrigt hyfsat ok.

Var länge sedan det var några bilder i bloggen nu, men här kommer nu lite nytagna bilder på raringarna.

Axl poserar framför favoritstället (ligger vanligtvis inklämd mellan två vedvagnar - bästa stället enligt honom)

Sötaste Fen med bästa örondagen

Axl softar på finkudden i soffan hos mormor...

Kan ju bara inte låta bli att lägga in bilden på Soya, nyss hemkommen från nya jaktäventyr i Ljungskileskogarna - med pälsen proppfull av kardborrar i miniatyr (dessa sattes senare ihop till en tavla som hundvakterna gav till Eva).

 

30 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Hoppteknikträning

Har kört hoppteknik ungefär en gång per vecka under sommaren. Här är de två senaste träningsomgångarna.

5 augusti (med Irene)

Basic Grid

Vartannat hinder höjt. Stod framme och kallade in.

2 gånger belöning före hinder 5. Forcerade första gången men hoppade mycket fint den andra.
2 gånger belöning efter hela serien. Hoppade ok första men superfint sista gången! Fokuserat, energiskt, lugnt, lätt och ljudlöst!

Satt kvar väldigt stabilt och fokuserat i starten. J

Distance work

9 – 10 – 11 – 12 – 11 – 10 – 9

Hoppade fantastiskt fint, särskilt i början. Fokuserat avspänt, sänkt huvud.

Hade en gång när han hade för mycket fokus på mig och hoppade mer uppåt än framåt. Blev lite trött på slutet men sista serien var jättefin!

Skickade framåt samtliga gånger.

13 augusti (själv på Lerums BK)

Ett hinder-övning

1 oxer med ett minihinder som insprång

Höjde och längde oxern två gånger och sänkte sedan igen. 6 feet mellan hindren. Hoppade lite stort och hade mer fokus på mig än på leksaken. När jag fick honom att fokusera mer framåt fick han till riktigt fina språng.

BG – PG – BG

Något hände alldeles innan som gjorde att han blev lite orolig och låg. Körde ändå för att se hur vi kunde lösa det men det höll i sig en del under träningsomgången. Hoppade förhållandevis fint men inte med gnista.
15 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Bröllop

I helgen var det bröllop! Hanna och Pasi gifte sig hemma i Buskhyttan utanför Nyköping. Det var ett otroligt fint bröllop där själva ceremonin ägde rum på logen i deras lada. Sedan var det middag och fest i ett stort partytält utanför huset. Bruden strålade och brudgummen såg omättligt stolt ut. J

Dagen hade börjat tidigt för brudparet då Sveriges Radio Sörmland ringde och väckte dem i livesändning kl. 06.42. Jobbarkompisarna hade mailat in och tipsat radion som nappade på idén och vi fick lyssna hur det lät under middagen till allas stora nöje. J En ytterst morgontrött Hanna släpade sig upp och svarade och sedan fick en ännu tröttare Pasi prata i radio även han.

Hundarna hade semester hemma hos mamma, Ann och Miro under tiden. Axl passade förstås på att roa sig kungligt:

 

 

11 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
På tiden...

...att bloggen uppdateras!

Har varit på kurs för Vappu Alatalo och Justine Davenport under sommaren... Inlägg om dem är utlagda idag under olika rubriker (för att jag ska hitta det när jag vill gå tillbaka och läsa...). Gå till bloggen (4 aug) för att läsa om dem.

Den senaste tiden har bjudit på fantastiskt väder (utom de tre senaste dagarna...) och vi har spenderat mycket tid vid olika sjöar, till hundarnas glädje. Axl är tokig i att bada och simmar gärna och intensivt. Plask med ett framben i taget har utvecklats till att han reser hela framdelen ur vattnet och håvar runt med bägge frambenen på en gång! Superidé enligt honom själv (för det skvätter ju mest då). I ett försök att hålla honom i ett någorlunda horisontellt läge har jag inhandlat en flytväst som han får simma med. Funkar faktiskt rätt bra och han simmar lugnt riktigt långa stunder även om han däremellan gör tappra försök att plaska med frambenen. Dock kom han rätt omgående på hur han ändå kunde plaska med bägge frambenen: man simmar in till grundare vatten där man når med bakbenen till botten. Då går det ju att ta stöd med bakbenen och lyfta upp frambenen och plaska – HA!!

Fen har gjort enorma framsteg denna sommar och har kunnat simma runt själv efter mat som jag kastar ut (innan har jag fått gå runt och styra henne hela tiden för att hon ska kunna simma…). Förra veckan var jag och Ann och badade och blåste (för egen lungmaskin) upp Ann’s gamla uppblåsbara roddbåt, klämde ned oss bägge två i den och rodde runt – snacka om syn för badgästerna! J Milt uttryckt var den aningen svårstyrd!! Vi lyckades få med Fen ut på en simtur och förutom att hon försökte hugga efter årorna i början gick det över förväntan. Efter det har hon kunnat simma med mig ut både när jag simmar och när jag flyter runt på en luftmadrass utan att få panik och klättra på mig. Luftmadrass var verkligen årets grej – så otroligt skönt att bara flyta runt på den ute på sjön!

Även om min uttorkade brunn särskilt tackar för regnet längtar jag redan efter solen igen!

 

Senaste nytt om Axl

Trots alla veterinärundersökningar och inkontinensmedicin så fortsatte Axl att läcka. Specialist har kontaktats som rekommenderade att i första hand pröva kemisk kastrering. Detta har i andra fall visat sig hjälpa (på något omvänt sätt eftersom kastrering annars kan orsaka inkontinens…).

Vi har i alla fall prövat detta och det har gett positiva resultat i det att han har fått bättre aptit, ökad koncentrationsförmåga och mera ro i sig (håller bl.a. inte på och piper som han tidigare har gjort mycket i vissa sammanhang). Som en bonus försvinner även eventuell tiktokighet. Bevis på detta fick jag förra veckan när han var på behandling i ett hus där det befann sig två löptikar och han brydde sig inte ett dugg! Tyvärr verkar det inte hjälpa ett dugg mot inkontinensenL

Just nu avvaktar jag i väntan på att min veterinär ska undersöka alternativ för att på bästa sätt gå vidare med utredningen. Som det verkar så blir det en remiss till en specialist. Tills vidare äter Axl Rinexin (som lindrar läckandet) och har sängförbud (eftersom jag tröttnat på att tvätta lakan). Tur att det är så varmt att han ändå helst ligger ute och sover på golvet. J

4 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Campingsemester och Justine Davenport

20 juli

Axl och jag är i Norge och går kurs för kanadensiska Justine Davenport. Vi har riktig campingsemester och tältar på Fanny och Thomas gräsmatta. Axl tyckte det var så där först men kom snart på hur mysigt det är och nu springer han före in i tältet. Väl häruppe köpte jag en luftmadrass billigt – super tyckte Axl, de är ju jätteroliga att bita i! Nåja, till slut kunde han tänka sig att bara sova på den i stället… Det var väldigt fint väder en halv dag men nu har det formligen vräkt ner i ett dygn – tur att det bara läcker in genom ett litet hål i fotändan (och att jag är så kort att fötterna inte når ända ner till den blöta delen på sovsäcken!). J

Axl fick vara med på dag ett när det var foundation. En intensiv dag med många praktiska övningar. Dagen började helt i Axl’s stil med olika varianter av restrained recalls (en person håller i honom – jag kallar in). Sedan jobbade vi en hel del med cirkelarbete. Justine tryckte mycket på att få hundarna galna med mycket driv i cirkelarbetet (och få dem att trots detta vilja springa vid sidan utan att fara iväg). Det som händer annars, är att hundarna jobbar lugnt och fint och korrekt i cirkelarbetet men får ett helt annat driv när det blir hinder inblandade och då faller det bort som de har lärt sig i det lugna cirkelarbetet.

Jag har gjort en del cirkelarbete redan innan men nu kom vi verkligen ett bra steg vidare. Det som hjälpte mycket var att jag hittade en bra mix mellan att belöna med leksak och godis. Belönar jag för mycket med godis tappar han drivet och fokusen och börjar titta efter roligare saker. Belönar jag för mycket med leksak går han helt upp i varv och far ut framför mig. När jag hittade en bra kombination blev det riktigt fint. J

 Inkallningarna och cirkelarbetet sattes sedan ihop med varianter såsom att vi kallade in och fortsatte vidare framåt på cirkeln, kallade in – vände tillbaka och sprang åt andra hållet (framförbyte) alt. kallade in och stannade (hunden ska då komma in till sidan).

Vi jobbade vidare med framförbyte. Började med att sätta Axl, lägga ut en leksak, gå ut några meter och skicka honom rakt fram till leksaken. Satte upp samma situation men denna gång vände jag och sprang åt andra hållet. Han läste mitt framförbyte jättefint, ignorerade leksaken som låg och lockade och kom som ett skott efter mig. Varierade med att skicka honom rakt fram till leksaken.

Nästa situation sattes upp på samma sätt, jag skickade honom framåt men stannade upp efter några steg (innan han hunnit förbi mig). Han ska då komma upp till min sida och inte spränga förbi mig fram till leksaken. Det var SVÅRT sa Axl! Två gånger schvishade han förbi mig fram till leksaken (som min medhjälpare raskt plockade bort innan han hann ta den). Tredje gången gick det dock jättefint. Det verkligen syntes att han tänkte efter och valde att komma in till mig. J Eftertänksamheten satt i då jag gången efter skickade honom fram till leksaken, han tvekade lite innan han drog på framåt. Märks verkligen att det är nödvändigt att variera mellan de olika övningarna hela tiden för att hundarna ska läsa oss och inte göra det de gjorde sist.

På eftermiddagen jobbade vi med one jump, alltså olika övningar med ett hinder. Vi började med ”värde för hinder”-övningar, där hunden ska sticka och ta hindret oavsett vilken vinkel jag kommer ifrån och ”sikta på hinder”: sätt hunden framför hindret, ge ok när hunden tittar på hindret. Vidare var det övningar i ”sväng snävt över hindret och tillbaka mot mig om jag står stilla”, ”fortsätt framåt i full fart efter hindret om jag rör mig framåt”, ”stick på utsidan för att ta hindret från andra sidan om jag tar ett steg mot sidan av hindret” mm.

Vi gjorde även restrained recalls rakt förbi ett hinder (som stod i 90 graders vinkel från hundens väg till mig), där hunden ska ignorera hindret och komma till mig. Varianterna på dessa var att antingen var jag mellan hindret och hunden, om hunden sticker och tar hindret går den bakom ryggen på mig (och gör därmed en blind cross), eller så var hunden mellan hindret och mig. Sticker hunden och tar hindret så gör den en ”flick” och sticker ut från mig. Axl ”flickade” någon gång när han var på min vänstra sida men klarade annars övningarna bra.

Väldigt roligt är att Axl har jobbat otroligt intensivt och fokuserat hela dagen, trots en lång dag med många övningar. Vi har fått mycket burträning både med ”sitt kvar trots störning”-träning och skick in i buren samt med att han har legat i buren med öppen dörr när han har paus och andra hundar jobbar. Det har jag verkligen inte jobbat med över huvud taget men på eftermiddagen låg han lugnt i buren trots att de andra hundarna gjorde restrained recalls rakt framför honom i full fart genom en tunnel!!! Jag måste verkligen träna detta med Fen och se om det kan hjälpa med hennes hysteri när andra tränar (har tänkt på det förut men av ren lathet har det inte blivit av – buren är urtung att släpa runt på…).

Det som dessutom hände var att han helt plötsligt i one jump-övningarna började böja på kroppen och gjorde några riktigt fina böjar runt hinderstödet. Han har ju av någon anledning varit så stel i sidorna och inte kunnat böja sig ordentligt. Verkar som om att alla olika böjövningar vi gjort börjat ge resultat.

Jag har fått nyttig träning i att träna medans en massa folk tittar på. Med häst har jag inga bekymmer med detta, tävla med hund funkar också men jag tycker verkligen inte om det när jag tränar hund… Men det är bara att gå ut och göra min grej och ignorera allt runt omkring!

Idag har jag vilodag och i morgon ska jag vara observatör på bakombytesdagen.

 

Dag 3, bakombyten

Justine delade in bakombytet i 3 delar: A, B och C.

 A, B alt C anger vart axlarna är riktade (beskriver här i termer av hopphinder).

A = axlarna är riktade mot det innersta hinderstödet
B = axlarna är riktade mot det yttersta hinderstödet
C = axlarna är riktade mot nästa hinders innersta hinderstöd

Rikta axlarna mot A tills hunden ser hindret. När hunden ser hindret, rikta axlarna mot B och börja korsa hundens linje (bakom hunden) i riktning mot B. När hunden fäster på hindret, rikta axlarna mot C.

Justine hade byggt upp en bana med bakombyten av olika svårighetsgrader och guidade deltagarna igenom genom att säga A, B och C medan de körde. Först fick de springa med armarna på ryggen för att enbart styra med axlarna. Det var ett väldigt bra sätt att verkligen känna vart man hade axlarna riktade när man gick banan! Det enda som krävdes av hundarna till dessa övningar var att de drev framåt mot hindret (för att förarna skulle kunna korsa linjen bakom). Det var ingen lätt match för förarna i början att få till tajmingen men wow, vad snyggt det blev när de lyckades! Då såg det hur enkelt och flytande ut som helst!! Häftigt att se. Eva deltog med Tizla, som inte har gjort ett bakombyte i sitt liv (och inte mycket kombinationer över huvud taget), och efter en halv dag sprang hon kombinationer med flera bakombyten i hur enkelt som helst!

Det som folk genomgående hade problem med var att de var sena med att korsa hundens linje, och därmed inte hann placera sig rätt till nästa hinder. Justine pratade även mycket om att när man korsar linjen, gör det ”aggressivt” så att hunden verkligen ser att du korsar linjen bakom den.

Tyvärr deltog jag inte med Axl utan enbart som observatör. Jag gick självklart alla banor men fick ju inte möjlighet att springa och känna efter exakt när jag ska göra vad.  Jag får rota fram en person som kan deklarera A, B, C när jag kör detta med Axl så småningom! J

4 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Hoppteknik a´la Vappu

Runt midsommar var jag och Axl på hoppteknikkurs för Vappu. Det var en fortsättning på en kurs som gick i vintras där jag var observatör men den här gången fick Axl vara med och leka.

Första dan gjorde vi en övning där vi varierade jump grids med progressive grids. Axl hade förstås superbråttom över jump gridsen och dubbelhoppade de sista. Detta löste Vappu genom att belöna före sista hindret. En sak jag tidigare har gjort en hel del är att länga avståndet för att få honom att sätta ner tassarna mellan varje hinder. Detta menade dock Vappu gör mer skada än nytta då hundarna inte lär sig samla ihop sig utan istället tillåts hoppa med felaktig rytm.

 Andra dagen bestod bl.a. av olika övningar med hopp i böj. Här kom det fram att Axl inte böjer kroppen ordentligt när han svänger. Efter lite testande både i stillastående och i rörelse kunde vi konstatera att så länge han står still går det bra men i rörelse så är mittendelen av kroppen rak även om han går på en väldigt liten cirkel. Efter detta har jag verkligen tittat på honom i många olika situationer och kan bara konstatera faktum… Så nu är det mycket smidighetsövningar och ännu mer uppbyggnad av inre muskler som gäller. Tills han har ”leat upp” sig och böjer ordentligt åt bägge håll ska han inte göra några mer hoppövningar på böjt spår.

Den sak som verkligen fungerade super under hela kursen var Axl’s driv. Han hade ett kanonbra driv i samtliga övningar, vilket ger väldigt bra förutsättningar att jobba utifrån. Det som dock händer när han tar i som sjutton är att han blir framtung och ”dyker” över hindren. En smart idé var att lägga leksaken i en hink. Det gjorde att han inte slängde sig framåt nedåt på backen för att ta den utan fick bakbenen under sig över hoppen på ett helt annat sätt.

Några, för vår del, verkligen nyttiga övningar var övningar i att bedöma avstånd – hur många galoppsprång ska han lägga in mellan hindren. Vappu satte upp en övning där det först var tre hinder på raken med 6 ft (1.80m) mellan hindren och sedan 15 ft (6.5m) till sista hindret. Detta tyckte Axl var svårt och valde att gå runt sista hindret i stället. Vi prövade flera olika sätt för att få honom att själv välja att lägga in två galoppsprång emellan genom att sänka hindret och lägga speed bumps som inramning men icke sa nicke. Till slut la vi en speed bump på marken som ett extra hinder och med den hjälpen fixade han att ta de två galoppsprången emellan. Efter några repetitioner kunde vi ta bort speed bumpen och då fixade han det på egen hand. Det han behöver träna på är helt enkelt att samla ihop sig.

En sak jag tycker är suveränt med Vappu är att hon inte bara ser till själva hopptekniken utan även till mycket runt omkring. Dessutom säger hon inte bara att ”det här behöver du åka hem och träna på” utan hon gör övningarna direkt på plats. Detta fick jag och Axl erfara en hel del under helgen…

Något Axl behöver träna på är självkontroll. Sitt/ligg kvar där jag lämnar dig, lek med den leksak jag väljer trots att det finns andra runt omkring osv. Jag har drillat där här en del under våren men haft problem i och med det att han har haft så väldigt svårt att fokusera, ens med leksaker inblandade…

Övningar vi gjorde under kursens gång var bl.a. att han satt framför ett hinder, jag kastade en leksak – matade med godis för att han satt kvar – kastade en leksak – matade osv.  Vi gjorde även mycket ”ligg, fokusera på leksak – varsågod”, ”ligg, fokusera på leksak – kom och lek med en annan leksak”. En annan sak är att han blir så totaltfokuserad på lekisen i andra ändan på hinderserien att han alldeles låser framför hindret. Självklart vill jag ha ett stort fokus framåt men även bibehålla kontaken med mig. För att jobba med det gjorde vi massor ”lek fram till startpunkten – ”tack” (släpp lekis) – ta den igen – sitt framför hindret – kom till mig och lek” innan han fick varsågod att hoppa serien, det hela med väldigt gott resultat.

Nu ska vi köra på under sommaren och så kommer Vappu troligtvis tillbaka i september för ännu en fortsättningskurs.

 

HOPPTEKNIKTRÄNING efter Vappukurs

Hoppteknikträning, 3 juli, Alingsås

Basic Grid – Progressive Grids – BG – (PG – BG)

Första BG dubbelhoppade han sista två hindren. Belönade nästa försök innan sista hindret. Funkade bra! Gick vidare till PG. Gick bra. BG: belönade innan sista hindret. Gick bra. PG: gick bra. Sista BG: belöning efter sista hindret . Gick bra.

Glömde hinken – hade belöning direkt på marken. Axl hade lite bråttom igenom samtliga övningar och dök på belöningen (blev därmed lite framtung). Hoppade mkt balanserat o fint sista BG. Mkt bra driv och fokus genom alla övningar.

 

Hoppteknikträning 15 juli, Munkedal

Basic Grid

Lite bråttom första serien (?). Väldigt försiktig andra serien.

Träning på avståndsbedömning

1 – (6ft) – 1 (6ft) – 1 – (12-15ft) – 1
(1ft = 30cm)

Hoppade väldigt lugnt och försiktigt. Såg ut som att han verkligen tänkte efter! Tog två galoppsprång till sista hindret varje gång (5ggr). Mkt fokuserad på mig. Satt kvar fint i starten hela tiden. Fint under sig med bakdelen och rundad rygg. Sprang runt sista hindret ngn gång.

1 – (6ft) – 1 (6ft) – 1 – (15-12ft) – 1

Sista hindret ändrades till lite högre oxer (med kryss framför). Hoppade fortsatt väldigt lugnt och försiktigt. Vände tillbaka till mig några gånger. Eva lyfte upp och visade leksaken när han satt i starten. Gav mer gnista (tre sista serierna). Hoppade dock ändå väldigt eftertänksamt och fokuserat.

Tog två galoppsprång till sista hindret på avstånden 15-13ft och ett galoppsprång när det blev 12ft. Ingen som helst tvekan på avstånden. Inga tendenser på att gå runt för att avstånden var svåra.

Hink till belöningen.

 

Hoppteknikträning 24 juli, Munkedal

Basic Grid – Progressive Grids – BG

Hoppade väldigt lugnt, medhjälpare fick visa leksak i hink.

Omg. 2

Höjde 2:a och 4:e hindret i BG. Slog i sista hindret första gången. Hoppade väldigt fint andra. Hoppade bra på PG. Saktade in över sista hindret i BG, flyttade hink med belöning längre bort. Dubbelhoppade då de två sista hindren två gånger. Flyttade hinken närmare hindret och då hoppade han väldigt fint.

 

Hoppteknikträning 2 augusti, Lerum

Basic Grid – Progressive Grids – BG

Hoppade väldigt lugn och fint (men fokuserat) första BG. Ändrade så jag kallade in i stället. Satt kvar i starten(!) men dubbelhoppade de två sista hindren, 2 ggr. Satte leksakshinken före hinder 5. Gick fint!

Hoppade mkt bra på PG.

Började med hinken före hinder 5. Gick fint. Flyttade bak hinken efter hinderserien. Dubbelhoppade de två sista. Flyttade hinken närmare sista hindret (strax efter landningsplatsen). Hoppade helt korrekt!

Hink till belöning
Satt kvar i starten trots att jag stod framme vid belöningen – för första gången!
J Ngt ofokuserad i dessa starter dock (sitter och tittar sig omkring på annat men tittar alltid framåt till slut…)

 

 

4 Augusti 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Fantastisk kväll med The Boss

The Boss, allias Bruce Springsteen har gästat Göteborg i helgen och i fredags begav sig familjen Bertilsson till Ullevi. Bossen gav verkligen allt, bjöd på sig själv som bara den och det blev en helt fantastisk kväll!! Ullevi var på gränsen till fullsatt med över 58.000 fans. Att det råkade vara 4 juli gjorde ju inte saken sämre...

Bästa skrattet fick vi dock vid ingången. In genom grindarna stod det vakter och kollade i allas väskor och kassar. Killen fiskade upp en vattenflaska ur min kasse och bad mig glatt att ta av korken innan jag gick vidare. Va?? Korken?? Varför då?? "Jo, det är så här...." börjar grabben lika glatt och drar sedan en historia om att "om korken sitter kvar och en person slår någon i huvudet med flaskan..." - varvid han hugger tag i syrrans oöppnade Lokaflaska och slår några slag i luften med den för att demonstrera hur detta kan se ut. Sedan vrider han av korken för att ta den - och förstås säger flaskan med kolsyrat vatten "pssssccccchhhhhh...." och det far ut en kaskad med vatten!! Mest över honom själv! Sen visade det sig att vi råkat gå in genom fel ingång (den till ståplatserna på planen), så vi fick gå ut igenom och fortsätta vidare till vår ingång där de förstås inte kollade några väskor. J

  

6 Juli 2008  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Trevligt besök och SM-medaljer till släkt och vänner

Huset invaderades i början av veckan av Sophi tillsammans med barn och pudlar. Hennes härliga barn är i kryp samt springåldern och de hittade raskt många roliga saker i mitt lilla kök: särskilt vedspisen har kul spakar att dra i och spännande luckor att öppna… J Vi hann med både promenader med barnvagn och hundar, lek på lekplats (som jag av en slump upptäckte enbart därför att den har fält bredvid sig som är perfekt att träna hund på) och hundträning på kvällen när barnen somnat. Sophi körde lite hoppteknikträning och slalom. Särskilt kul att se vad duktig Dino blivit med slalomet. Nu sitter de fyra pinnarna nästan i en rak rad… Lite svårt var det allt med han löste det jättefint! Axl fick köra inkallningar och ”sikta på hinder” med Sophi och leksak i andra ändan. Han har verkligen ett kanonbra driv och siktar fint på hindret!

Siktaträningen fortsatte idag när jag och Irene träffades i Alingsås för en träningsstund. Nu utmanade vi honom verkligen med så svåra vinklar vi kunde och han bara forsade genom hinderstöden utan tvekan varje gång! Häftigt! Passade även på att köra platten. Vet att han har lärt sig mycket redan hos Jenny men jag börjar ändå från början med allt, dels för att göra det på ”mitt” sätt och dels för att försäkra mig om att grunderna sitter som ett smäck och att jag inte missar något för att jag tror att han kan det… Är ju dessutom så roligt så jag vill inte hoppa grundträningen för att komma raskare framåt – dit kommer vi tids nog ändå (nädå, finns INGEN risk att jag grundtränar så mycket att vi aldrig kommer ut på tävlingsbanan… hehe… ;o)  )!

Tim behövde träna platsliggning så bägge mina hundar fick vara med. Perfekt, för det är garanterat något jag aldrig skulle träna på annars… Det var andra gången för Axl men han visste precis vad det innebar denna gången och bara slängde sig ner och la sig som ett ljus redan när jag skulle lägga Fen. J Fen fick en riktigt bra träning i detta i och med att hon inte fick hälsa på Irene först och hon kröp nästa ur skinnet och fick anstränga sig som sjutton för att inte gå upp och hälsa när Irene gick fram för att belöna henne – gullunge!

Nytt projekt för veckan: jag har inhandlat en skateboard. Grabben såg minst sagt skeptisk ut när jag glad i hågen kom för att hämta den och än mer skeptisk blev han när jag berättade att den egentligen var till hundarna! Jag har lovat mig själv att inte åka på den (två gånger bruten svanskota räcker…) – får se hur länge jag håller det löftet. Första lektionen ägde rum igår och bägge hundarna kastade sig glatt in i uppgiften! Bägge slängde sig upp på den så fort den var i närheten och det vi kommit till hittills är att de står på den med frambenen och skjuter den framåt genom att springa med bakbenen. Hur gulligt som helst! Dagens tips efter första lektionen är dock att inte göra detta barfota (gör ONT när hundarna råkar tippa på brädan så ena hjulparet lyfter och sedan landar på tårna…).

I helgen avgjordes SM i lydnad och agility på Öland och jag och hundarna hejade på från hemmaplan. Jenny och (Axl’s pappa) Elvis tog ett efterlängtat SM-GULD!!! JÄTTEGRATTIS till pappa och farmor säger förstås vi. Även ett STORT GRATTIS till Peter som med Eema och sitt lag kammade hem silvermedaljen! Detta med två av hundarna i laget skadade och eftersom man bara får sätta in en ersättare fick de köra med enbart tre ekipage. Verkar som om uppladdningen hos lejonen var ett bra recept! ;o)

19 Juni 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Innehållsrik vecka

Det har varit en intensiv vecka med både väldigt trevliga och mindre angenäma saker…

Var på musikalen ”Singing in the Rain” häromdan. Den var underbart rolig och full show från början till slut. Hundarna fick åka med Lisa och Thomas ut till deras lantställe och där hade de haft en toppenkväll! Det var två väldigt nöjda hundar som mötte mig när jag kom dit mitt i natten. Fen fick dessutom lyckan att vara kvar och umgås med Thomas dagen efter medan Axl och jag mötte upp Ann på vår gamla ridskola som hade Ridskolans Dag. Vi hade en trevlig förmiddag med många gamla minnen.

På väg tillbaka för att hämta upp Fen svänger jag in på en tapp för att tanka. Tankar bilen, startar för att köra iväg och känner direkt att något är fel. Bilen vill knappt starta, hackar när jag väl får igång, gasen tar inte och den känns urkonstig att köra. Efter någon km börjar en varningslampa att blinka. Jaha, letar efter instruktionsboken som förstås ligger hemma – jättebra ställe att förvara den på!! Får ringa Peter som har en liknande bil och han lyckas leta fram vad det är för en varningslampa i sin instruktionsbok. Det visar vara varningslampan för motorsystemet. Inte bra! Instruktionsboken sa dessutom att om den blinkade skulle man köra raka vägen till en expert… Det finns ju massor med sådana ställen öppna på nationaldagen som numera är en helgdag!

Mamma och Ingvar räddade situationen genom att låna ut mammas bil till mig, ta min bil till verkstan på måndagen, som lyckades fixa en tid under dagen, och sedan köra hem den till mig. De har dessutom tillbringat helgen med att se till att min gräsklippare, som inte velat starta i år, blev fixad och enl. uppgift nu ska gå som en klocka! Tusen tack för all hjälp!!!

I helgen var Linda-Marie från Jönköping här och hälsade på och vi hade en superskön kväll med Thai-mat och vin på altanen. Så underbart härligt att bara sitta och slappa och tjöta om allt och inget. J

Axl var hos Annika förra veckan och glädjande var han jättefin i kroppen – trots att han inte varit där på över två månader. J Det som skall till nu är mer muskler på ryggen. Han har en bra grund men det behöver fyllas ut. Härligt nog är det ju sommar nu, vilket betyder mycket bad och sim! Har vart iväg och badat så gott som varje dag senaste veckorna till hundarnas glädje.

Var iväg och tränade hoppteknik igår tillsammans med Irene. Det är så roligt att få se och greja med Tim lite då och då. Det var väldigt varmt och han blir rätt tagen av värmen men det gick ändå väldigt bra. Han hoppar så lätt och fint. Axl har verkligen gjort framsteg med hopptekniken och från att bara formligen slänga sig över hindren hoppar han nu samlat och fokuserat och med en helt annan lätthet än tidigare. Det är som att det har dimpigt ner i huvudet på honom hur det här funkar. Hoppade jumpgrids och satte även upp en oxer med en bom framför.

Axl har för övrigt varit utan Losecen i nästan en vecka nu. Sedan jag började med den har han så gott som helt slutat att slicka och tugga på sig – så otroligt skönt! Tycker också att det är mera tryck i honom… Dock läcker han fortfarande till och från. Ska vänta några dagar till men slutar det inte blir det till att sätta in nästa medicin som har urinstoppande effekt.

En annan skillnad som kommer fram mer och mer är att det börjar gå och få kontakt med honom ute på ett helt annat sätt än tidigare. När jag tar bilen till promenadställen där han tidigare varit helt uppe i varv, frustrerad och bara skulle iväg och greja med allt möjligt står han nu ofta lugnt utanför bilen och tar kontakt med mig. När vi sedan går far han inte runt som en furie utan kan gå i promenadtakt och kollar med mig då och då. Han börjar även så smått kommunicera mer och mer när han är lös. Visst brukar han komma när jag ropar och så även annars men nu kollar han av på ett annorlunda sätt och är mycket mer lyhörd.  J

 

10 Juni 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Mera sommarvärme

Både idag och igår har det varit riktig sommarvärme och enligt ryktena ska helgen bli lika varm – härligt! Var iväg och badade med hundarna häromdan. Fen har snabbt insett att det blir tjo och tjim när Axl badar och blir som tokig bara han rör mot vattnet… Axl fick simma för första gången på länge och det tackade han förstås inte nej till! Passade på att få till en hel del bra träning – super att kunna använda simmet som belöning.

Dels fick han göra grejer (kampa/sitta/ligga/nosdutta) för att få ok att sticka ut och simma. Han var rejält frustrerad först men fattade snabbt leken. Sedan fick han simma runt en stund och så kallade jag på honom. Kom han med en gång så blev det massa bus och så fick han sticka ut och simma igen. Kom han inte på direkten halade jag in honom (hade varit förutseende och försett honom med sele och lång spårlina…) och så fick han ligga en bit bort från vattnet medan jag gick och grejade med Fen i stället. Det räckte med två inhalningar, sedan kom han som ett skott varje gång jag sa hans namn! Fräckt att se vilket resultat det blev. J

Fen fick simträna (hon simmar fortfarande bara om jag är med ute i vattnet och styr runt henne…) och hon fick också en massa bra träning medan jag och Axl grejade, genom att sitta fast i en stolpe och äta godis för att sänka stressen. Funkade super – så länge hon hade att äta fixade hon att sitta tyst och hyfsat lugn trots att det var så svårt för henne när Axl var så intensiv.

Axl’s har ätit färdig sin kur med Borreliamedicin. Eftersom det tar flera månader för antikropparna att helt gå ur kroppen gör man inget nytt test i dagsläget utan vi får utgå från att han är bra. Dock läcker han fortfarande urin och håller även på och slickar på framben m.m. så någonting är ändå i olag. Därmed har utredningarna ang. urinläckaget fortsatt, men trots åtskilliga tester och undersökningar hittar vet ingenting. Och infektionen som han hade i kroppen är helt borta, alla värden är helt ok.

Ny teori är att han kan ha magkatarr så han äter nu en kur med Losec. Om diagnosen är rätt ska han: dricka mindre, sluta läcka urin, sluta äta/slicka på sig och bli allmänt mer harmonisk. Han har en vecka kvar på kuren och inom den tiden ska jag ha sett tendenser på ovanstående. De senaste två dagarna har jag kunnat plocka av tratten på dagarna. Han är på frambenen en del men har tack och lov låtit bli sin svanstipp – den har läkt ihop fint. Tycker dock inte att jag märker någon större skillnad på drickandet och läckaget… Får se vad som händer inom den närmsta veckan.

Vet rekommenderade dock att jag sätter igång honom igen nu när borreliabehandlingen är avslutad. Sagt och gjort har en hel del av veckan spenderats på lokala brukshundklubben. Siktaträning enligt E&E’s modell av Bermudatriangeln (se senaste numret av Canis), burövningar, hoppteknikträning m.m. Roligt att se var att hoppteknikträningen börjat ”landa” i huvudet på honom. Hoppade kontrollerat och fokuserat. Han siktar fint framåt när jag lämnar honom i starten och kallar in honom men har svårt att lämna mig och hoppa framåt själv när det blir 4-5 hinder på raken. I bend work hoppar han jättefint i vänstersväng men har ngt svårare åt höger.

Vi har dessutom fått möjlighet till en hel del associationsträning och passivitetsträning.  Det sista är välbehövligt då den lille herrn har otroligt svårt för att bara ligga stilla rakt upp och ned och koppla av när han är med. Det funkar bra om jag lägger honom och går och tränar med Fen, men om jag sätter mig vid ett fikabord med honom eller ställer mig still med honom i koppel så är det ett väldigt pysslande. Det ska pipas, klias, slickas, vridas, sittas upp, kolla på allt runt omkring, pipas lite till m.m.

Fen är helt lycklig över att vara uppe på klubben och greja. Hon är så söt! När man får vara med där det händer saker och umgås med trevliga människor – då är livet verkligen bra!! J

Gammal bild på raringarna

30 Maj 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Tisdag kväll

Lugn afton framför några avsnitt av Grey’s Anatomy… Fen har varit hos Annika Falkenberg idag. P.g.a. hennes kassa framben hänger hon rätt mycket på fronten vilket gör att det sätter sig fast under/runt skulderbladen. Förutom det var hon rätt fin i kroppen. Har byggt på sig en hel del muskler över ryggen – kul att träningen vi gjort gett resultat! Dessutom har hon vart lös mer på promenaderna och fått springa mer än på 2½ år och fixar tydligen det riktigt bra… I och för sig har hon vart halt en del under våren men det vill till att jag lär mig hitta avvägningarna över hur mycket hon fixar och det var väldigt skönt att få bekräftelse på att hon inte blivit värre igen.

Egentligen var det Axl som skulle ha tiden men eftersom han har infektioner i kroppen så fick han stå över denna gången. Förutom borrelian har han problem med att hålla urinen och detta är för tillfället under veterinärutredning. Konstaterat är i alla fall att han inte har urinsten och det är inget fel på njurar/lever… Får se vad vidare utredning ger. Axl har dessutom lyckats bita sönder svanstippen så nu är det dygnet runt med tratt som gäller… igen… tills det läkt ihop.

I förra veckan var två av Fensa’s absoluta favoritpersoner, Lisa och Thomas, här och käkade middag (hade Fen fått välja hade Thomas varit upptagen med att klappa på henne hela kvällen…). Jättetrevligt att de har hittat till rätt kust igen! ;o)

Helgen bjöd på svinkallt väder men jag byltade på mig några lager med fliskläder och åkte till vackra Nääs Slott, tittade på sista omgången av division 1 för ponny (hoppning) och återupplevde gamla minnen. Räknade ut att det är 14 år sedan min Dennis och jag var med i Stenungsunds RK’s lag som vann div 1 och för första gången skickade upp StRK i ponnyallsvenskan!

20 Maj 2008  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Trixhund och döda prylar

Min underbara, söta, coola Fen har idag kommit på hur man lyfter på både höger bak och framtass samtidigt! Hon är så otroligt energisk och frenetisk i sina försök att hon nästan står på huvudet. Hon blir dessutom så lycklig när hon fattar vad det är hon ska göra att hela hunden lyser och hon lägger i ännu en energiväxel! J

Hade jag haft en fungerande kamera hade jag kanske lyckats fånga det på bild men den verkar vara för evigt död. L Liksom min mobiltelefon som dog för att batteriet var slut häromveckan och sedan vägrade starta igen! L L Lyckligtvis hade mamsen en gammal mobil liggande som jag kan använda tills jag fått köpt mig en ny (vilket troligen inträffar när även denna dör… J). Ska nog vara tacksam att nallen hållit så länge som den gjort med tanke på att den för några år sedan spenderade en januarinatt på en parkering i Märsta – utomhus på backen – i 15 minusgrader… var helt täckt med is när jag hittade den morgonen efter men efter lite upptining vaknade den till liv och har fungerat hyfsat sen dess. Det är ju tur att man vart smart nog att skriva av och spara alla telefonnummer… eller…? NOT!!! Andra gången jag går på den niten! Tack och lov för gulasidorna.se…

Världens sötaste Fensa

14 Maj 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Sommarhelg!

Som utlovat blev det sommarvärme i dagarna tre – helt underbart! Har dragit ut filt o kudde på gräsmattan och filat på solbrännan. J Det är så otroligt skönt med den inhägnade trädgården, hundarna kan gå där och strosa som de vill. Hade vart ännu bättre om folk som promenerar på vägen utanför haft lite koll på sina hundar…

Igår, när jag låg och halvslumrade i godan ro, väcktes jag upp av ett hiskeligt oväsen nedifrån staketet. En tjej hade sina två hundar, modell större, lösa och förstås var de upp och gruffade på Axl som stod på insidan av staketet. Situationen blev inte direkt bättre av att konstapel Fen störtar ner, stormskällande, för att ”reda upp” situationen. Jag fick hämtat hundarna och efter mycket om och men lyckades tjejen slita med sig sina hundar med en kommentar om att ”jag visste inte att det fanns hundar i trädgården…”. Kan vara troligt om en trädgård är helt inhägnad med 1,2 meter staket! Sen idag gick det förbi en tant med schäfer som inte heller kunde hålla sig utan skulle upp och nosa vid staketet. Det skulle den inte gjort för tanten slängde sig efter den, högg tag i den, lyfte upp den och skällde ut den så mycket att Fen, som stod en bit därifrån, kom springande till mig alldeles hukad och med svansen mellan bena…

I lördags var vi en sväng till Alingsås BK där Åsa S var och hade kurs. Axl har inte träffat henne sedan han flyttade till mig men han kände igen henne direkt och blev jättelycklig – stort pusskalas!

Sköna skogspromenader har det förstås också blivit. Fen har lärt Axl den lönsamma leken ”ställ dig med framtassarna på stubbar/stenar”. Förr lärde jag Fen att hoppa upp på och ställa sig på dem men sedan hennes trasiga tår uppdagades har vi gjort om leken till att bara ställa upp framtassarna för att slippa nedhoppet. Axl har inte riktigt haft tid att vara med på lekarna tidigare – det finns ju så otroligt mycket annat att hålla koll på när man är på skogspromenad! Men nu börjar det så sakteliga dimpa ned i det vackra huvudet att det kan löna sig att vara med och leka… J

En annan sak han har blivit en hejare på är att backa upp på saker med bakbenen. Nu backar han ledigt upp på både stockar i skogen och lådor/pallar/verktygslådan hemma! Ska så småningom vidareutveckla det hela till att lyfta ett bakben i taget. Har pysslat rätt mycket med Fen’s  bakbenslyft och de är nästan på kommando nu… Har slitit för att få henne att stå helt stilla och lyfta dem rätt upp – det var ett väldigt hoppande fram och tillbaka tidigare men nu har polletten trillat ned och hon gör superfina lyft. Nästa utmaning som vi så smått börjat med är att lyfta på ett framben och ett bakben samtidigt (inspirerade av Silvia Trkman, se hennes fantastiska trixfilmer på www.silvia.trkman.net).

 

11 Maj 2008  | Länk | Dagbok | 3 kommentarer
TAGteach och fästingsjukdom

Nu är det ett tag sen sedan senaste uppdateringen och en hel del har hänt…

Först av allt ett stort GRATTIS till Eva och Emelie (Carpe Momentum) som efter helgens TAGteach-kurs blev certifierade TAGteach-lärare level 3! Detta innebär att de får hålla egna TAGteach-kurser och certifiera andra. För att läsa mer om TAGteach gå in på www.tagteach.com eller E&E´s hemsida www.carpemomentum.nu.

Deltagare på helgens kurs var blivande Canisinstruktörer och efter två dagars TAGteach följde en agilitydag. Fen och Axl fick vara demohundar till särskilt Fen´s stora lycka – hon trivs verkligen när hon får vara med! Bägge hundarna skötte sina demonstrationer med den äran och stor glädje.

Nästa stora GRATTIS till Sophi och Findus som i söndags tog sin första pinne i hoppklass 1 i Tranås efter ett felfritt lopp och tredjeplacering i klassen!!! :o)

Så till hemmaplanens senaste: Axl har visat sig ha borrelia. Enligt veterinären går det inte att säga hur länge han har haft det men han trodde bl.a. att detta låg bakom slickandet på frambenen, urinvägsinfektionen (som han hade för några veckor sedan), och delvis stelheten i kroppen… Axl ska nu äta pencillin i 20 dagar och ta ett nytt borreliaprov om 3-4 månader. Det känns trots allt väldigt skönt att de faktiskt hittade något hos honom och att det är möjligt att behandla det så det helt försvinner ur kroppen!

Nu ska vi ha några lugna sköna veckor med enbart strospromenader och mycket vila – passar oss alla väldigt bra – särskilt med ryktena att det ska bli riktigt sommarväder!

8 Maj 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Heja LSK!

Hurra för LSK som igår slog regerande svenska mästarna IFK Göteborg med 2-1 hemma på Skarsjövallen!!! Halva släkten var i Ljungskile och hejade medan jag och syrran satt klistrade vid radioreferatet och hejade i kör över telefonen.

Veckan har bjudit på fantastiskt väder så jag och hundarna har i princip bott på altanen och i trädgården. Axl har fått träna ett par pass hoppteknik. Jag och Irene träffades i Alingsås och tränade med brorsorna Tim och Axl. Det var i princip första gången sen i höstas som jag tränade med Tim (tränade mycket med honom under hans första år) och det var väldigt roligt. Han fick hoppa basic grids och det gick riktigt bra. Han hoppar väldigt koncentrerat och samlat.

Axl fick göra samma övning och fortsatte sin vana trogen att hoppa över ett par hinder i taget i stället för att studsa mellan allihop. Prövade att höja några av hindren i olika varianter med resultatet att han dubbelhoppade ännu mer… Spännande nöt att knäcka. Inget fel på spänsten i alla fall!

Har även gjort ”bend work” – tre studs i sväng hemma i trädgården. I början tyckte han det var rätt onödigt att hoppa över alla hinder när man lika gärna kan gå på insidan men när han väl förstod det gick det hyfsat bra. Är dock svårt att göra de här övningarna själv. Behöver ”ögon”!

Jag hittat lite nya härliga ställen att gå på (numera aldrig utan kompassen jag fick av Ann i födelsedagspresent!). Det finns en hel del sjöar i dessa områden och Axl har gladeligen invigt en av dem med årets första simtur. Den lilla sjön har bryggor runt om där folk stod och fiskade i godan ro. Idyllen spräcktes av hysteriskt skällande border collie som ångade genom vattnet… Konstapel Fen kunde naturligtvis inte godta detta liv utan var tvungen att simma ut och säga till brorsan att uppföra sig! Utan något större resultat…

Till sist måste jag säga att det är himla trist att folk inte kan hålla sig från andras grejer – i detta fall min hemsida. För andra gången har någon vart inne och bytt ut en av mina bilder och lagt in en annan i stället.

Vill du göra ett avtryck på min sida – gör det som en kommentar i bloggen eller skriv i gästboken!!!

26 April 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Fredag kväll...

Vilar ut hemma efter en tröttsam dag. Läkare är definitivt bra att ha men kommunikationsproblem som leder till att mina tider strulas till kan jag klara mig utan...

Tur att jag har mina goa hundar som ljusar upp tillvaron! Axl har fått träna hoppteknik. Dels en variant på spindeln: lågt hinder i mitten och "jump bumps" på var sida. Gick riktigt fint idag, hoppade lugnt och koncentrerat efter ett par försök. Han fick även hoppa studshopp, fem på raken. Inte riktigt lika lugnt och koncentrerat... :o) Mera full fart och studs mellan de fyra första men ett jättehopp över de två sista - varje gång!! Ändrade lite, främst höjden så de blev riktigt låga men samma resultat varje gång. Blir till att klura på vad jag ska ändra på nästa gång (pröva att belöna mellan fjärde och femte hindret kanske..?).

Det är nu två månader tills vi ska gå hoppteknikkurs för Vappu Alatalo och tills dess ska vi ha hunnit igenom ett antal olika grundövningar. Vappu var i Uddevalla i februari men då var jag endast med som observatör eftersom Axl var lite kass i kroppen. Vappu var en väldigt trevlig bekantskap och jag ser verkligen fram emot sommarens kurs.

Fen var fantastiskt duktig idag och kunde lugnt och avslappnat ligga på en filt och se på när Axl tränade hoppteknik. Blir lika förvånad och glad varje gång som hon visar såna här framsteg!

I övrigt så har Axl haft lite av en otursvecka. Dels lyckades han tråckla ena frambenet över kopplet (som i andra ändan satt fast i ett träd...). Han fick lätt panik och försökte rycka sig loss... det hela lät värre än vad det var och han visade ingenting efteråt. Vi tog dock en snabbvisit hos Annika några dagar senare för säkerhets skull och hon fick löst upp lite spänningar som han hade fått av att han försökt rycka sig loss.

Sedan har han lyckats få förhudskatarr - nytt begrepp för mig som bara haft tik... Efter några dagars behandling (medel gick att köpa i vanligt hundaffär) är det dock mycket bättre och vad jag har förstått av kunniga vänner är detta något som kan komma då och då men inte är någon större fara å färde.

Han har hållt sig riktigt bra från att slicka på sina ben så tratten är av större delen av dygnet nu, men senaste dagarna har han fått lite "återfall". Tror dock det hade direkt koppling till analsäckarna för när jag lyckades tömma dem på honom så blev det mycket bättre. Av någon anledning ska han alltid hålla på och slicka på benen på nätterna, vilket förstås medför att han får sova med tratten. Myskillen sover förstås i sängen - vid huvudändan - så minst en gång per natt lyckas jag vända mig om och vakna med mitt huvud inne i hans tratt!

Kameran strejkar så det blir inga nya bilder. Dock några relativt nytagna på raringarna:

Fen i full färd med att busa igång Axl

Axl gräver upp pinnar ur snön

Fen utrustad med både reflexväst och lampa

Fen busar med grisen

Den här hoppövningen blir utmaningen nästa vecka - studshopp på böjt spår. Hunden startar sittande framför "jump bumpen" och hoppar åt höger resp. vänster. Kortet är taget på Vappu-kursen i feb.


18 April 2008  | Länk | Dagbok | 4 kommentarer
Anti pip-träning och trevligt helgbesök

Lite mer seriös ”anti pip-träning” har påbörjats. Axl har många fantastiska egenskaper men att lugnt och stilla sitta/ligga och vänta exempelvis när man kommer ur bilen innan när man ska gå på promenad är inte den lille mannens starkaste sida. Han förstår inte alls varför inte han får snoka runt och lukta på allt gott och kika på allt spännande som finns överallt omedelbums! Jag då å andra sidan tycker att man för det första kan vara tyst i bilen när den stannar för att få komma ut och att sedan inte bara dra iväg med dunder och brak när man släpps ur bilen. Vanligt hyfs, dvs. i hundarnas fall ögonkontakt och väntan på ett ”varsågod” hör till husreglerna. Det kan i och för sig Axl tänka sig att bjuda på men då helst ackompanjerat av ett ihålligt pipande som efter ett litet tag eskalerar i ett gällt gläfsande som varje gång gör honom så förvånad att han tystnar en mikrosekund, lägger huvudet på sned och ser oerhört förvånad ut innan han börjar om med pipet igen. Då jag definitivt inte är något stort fan av hysteriskt pipande bc var det bara att ta tag i saken.

Så det jag gör nu är att jag väntar ut honom och sedan belönar ett tyst och lugn sittande/liggande med lek, godis eller ”varsågod”. Lägger även in en hel del aktiviteter med olika varianter på "sitt lugnt och väntaträning" på promenaderna. Träning på mitt tålamod får jag på köpet… :o)  Tror dock att resultatet blir värt besväret. Inne har han gjort superfina framsteg och gått från att fara runt, runt i huset när jag förberedde att gå ut till att han nu självmant lägger sig i hallen när han se att jag tar på Fens lindor! Han kan dessutom lugnt och stilla ligga kvar i hallen och vänta medan jag tar på ytterkläder och hämtar grejer. Fram till för några veckor sedan for han upp direkt när jag försökte lämna honom så det har verkligen lossnat!

Spanande Axl (med sina underbara öron!)

I måndags var det premiär då Axl fick träna lite hoppteknik i hemmabyggda spindeln (ett lågt hinder i mitten med pinnar som går ner som ett V på var sida så det ska bli som tre små studshopp). Han hoppade till en början väldigt stort över mittenhindret men efter lite ändringar ändrade han tekniken och hoppade perfekt igenom. Häftigt att se hur han ändrade sig själv så markant.

Själv lyckades jag bita av en tand på kvällen.  :o(  Det var en rotfylld tand som jag hade spräckt, vilket var tur i oturen för det kändes inget alls (tanden var ju redan ”död”). Det blev en tripp till tandläkaren dagen efter, 1000 spänn och en halv tand fattigare…

I helgen blev  huset blev fullt när Sophi och pudlarna Findus och Dino kom på besök. Dino har utvecklats otroligt från att ha varit helt hyper, flämtat på promenader och hysteriskt skällt på ljud runt omkring till att vara en lugn, cool, koncentrerad och arbetsvillig liten hund. Det märktes även en enorm skillnad inomhus. Dino låg helt lugn under köksbordet, gjorde inga hoppanden (var tidigare specialist på att studsa höga hopp på alla fyra…) och gjorde enbart ett par skällande på Axl (border collie med tratt vara bara för mycket!). Fantastiskt roligt att se att allt jobb Sophi lagt ned på honom har gett så fina resultat! Findus utsåg tidigt i livet Fen till hans stora kärlek (i hård konkurrens med en whippetdam och familjens kastrerade hankatt). Detta gör honom något okontaktbar när han befinner sig i ”Fen-miljö” och han går helt in i dofternas underbara värld. Det gick ändå förhållandevis bra denna gången (efter lite uppstyrning av sniff-Nisse…).

 Sophi med Dino och Findus (och ja, vi hade SNÖ på måndan...)

På söndan åkte vi upp till klubben och tränade med allihop. Dino och Findus fick träna agility, Axl grundträning och Fen fick göra konster.  Sophi har precis börjat med Dinos slalomträning med 2x2-modellen. Han siktade jättefint in i första porten från alla vinklar så nu la vi på nästa port och. Det gick jättebra – man riktigt ser hur den lilla mannen tänker och försöker! :o)  Det underlättar dessutom verkligen att vara två personer så en kan vara leksakskastare.

Findus fick träna slalom och lite hindersekvenser. Slalomet gick som en dans trots att han inte kört helt slalom sedan i somras. Han siktar jättefint på hindren och är väldigt lyhörd på Sophi. Väldigt roligt var att han har fått ett helt annat tryck i sig från i höstas. Full fart hela tiden! Det enda han har svårt för är platta tunneln, men när Sophi har fått ordning på det blir de farliga på banorna… :o)

Axl fick träna cirkelarbete, göra ”sitt kvar”-övningar, komma och lämna av leksak och vi passade även på att göra inkallningar. Han har varit väldigt ofokuserad på sista tiden när vi har tränat ute, särskilt om han måste tänka själv men nu överraskade han med att vara helt med på noterna hela tiden och väldigt härlig att jobba med!

Fen var väldigt tålig och satt i bilen medan vi tränade med de andra i tur och ordning. Lycklig border collie fick till slut komma ut och visa upp lite av sina konster. Hon är så söt och tycker det är så otroligt rolig! Lite synd att hon aldrig kan starta i freestyle-tävlingar men det är väldigt roligt att hålla på och pilla och greja ändå eftersom hon tycker det är så fantastiskt kul.

Det blev även lite inomhusträning under helgen. Vi hade egentligen tänkt hinna med lite mer uteträning på måndagen men förmiddagen bara sprang iväg och plötsligt var det dags för Sophi att bege sig. Tiden går alltid fort när man har roligt!

Se lite fina bilder från helgen på Sophis hemsida www.nogg.se/pudelhopp.

10 April 2008  | Länk | Dagbok | 3 kommentarer
Vårväder

I torsdags var det fantastiskt vårväder ute. Efter en att jag tillbringat förmiddagen på gymet (samt hämtat mitt Officepaket till datorn som äntligen kommit) spenderade hundarna och jag hela eftermiddagen i trädgårn. Fen verkar ha börjat uppskatta att ha en lillebror. Så fort han äter på eller leker med någon pinne eller leksak är hon där och ska ta den. Innan har hon mest bara nosat runt och struntat i honom men nu lekskäller hon och studsar runt och gör massa lekinviter mot honom. Jag försöker dock styra upp det senare eftersom jag inte vill att hon faller tillbaka i ”gamla spår" som innebär att det är enbart polarna som gäller och att hon går igång på att han rör sig och springer. Har jobbat supermycket med att hon ska kunna vara lugn och inte bry sig (alt. koncentrera sig på det vi gör) när andra hundar befinner sig / leker / springer i närheten. Hon har blivit otroligt mycket bättre och nu gäller det att hålla på detta och förbättra det ytterligare.

Fen har precis tagit Axl’s pinne

Matte - hon tog min pinne!
 

Det var faktiskt min pinne...

Vårrull i gröngräset (nära pinnen förstås...)

Nöjd Axl har ”tagit” tillbaka sin pinne (efter att Fen lämnat den för intressantare saker…)

 

Axl har fått ta det lugnt eftersom han är nybehandlad – något han själv tyckte var fullständigt onödigt och sprang och hämtade sina leksaker titt som tätt. :o)

Jag undrar ibland vem av dem som är unghund egentligen. Stod och höll på med veden och Axl strosade runt benen på mig när Fen kommer racande över gräsmattan, hon får såna tokryck ibland när hon först gräver i backen, sticker ner nosen och sen far runt som en galning i cirklar). Jag fick fångat upp Axl innan han hakade på och la honom ner. Cool som han är låg han där lugnt och stilla och tittade på tokfian när hon plötsligt far rakt på honom i ett halvhjärtat försök att busa igång honom, snubblar på honom (eftersom han ju låg still) och liksom ramlar över honom på något sätt och fortsätter fara på andra sidan av honom. Och han ligger kvar och bara tittar på mig!!

Hade väldigt trevligt besök på kvällen av Heléne från Uppsala som var i Göteborg via jobbet. Vi ses inte så ofta (tack och lov för telefoner…) så det är väldigt roligt när vi får möjlighet att träffas! Tog en snabb sväng med hundarna innan jag skulle åka och hämta henne vid tåget och då passade Fen förstås på att rulla sig och gnida in hela nacken i... kadavret från en groda! Bara såååå äckligt!!! Var bara att vända på klacken och gå raka vägen hem till duschen – inte uppskattat av någon av oss…

I morgon kommer Sophi och pudlarna (om inga sista-minuten-sjukdomar drabbar hennes familj, de har haft nog med sånt nu kan man tycka…). Ska bli så roligt att träffas!!!

5 April 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Klartecken för Axl

Axl var på besök hos sjukgymnast Annika idag och nu fick jag klartecken från henne att gå vidare i träningen. Vilket bl.a. betyder att vi kan börja träna hoppteknik! :o)

Visst finns det en hel del att pilla med fortfarande men det var en otrolig skillnad i mjukhet i kroppen på honom och i det sätt som han slappnade av på. Han var fullkomligt groggy efteråt. Satt på bordet med frambenen isär, ögona i kors och bägge öronen stod rätt ut. Hur söt som helst... Nere på golvet visste han knappt hur han skulle sätta benen - ett tecken på att kroppen har "omformat" sig.

Nu ska han vila någon eller några dagar innan vi kör vidare. Sedan är det framför allt ryggen som ska bygga på sig. Undan för undan som Annika fått loss stumheterna i ryggen på honom har den blivit längre och längre. Nu ser den väldigt lång och väldigt smal ut... Receptet är ut och kliva i åttor och gärna i kuperad terräng.

Idag kom även hundarnas nya fästinghalsband - i bärnsten! Tydligen blir bärnsten negativt elektrostatiskt laddad då den gnids mot hundpäls, och den lilla spänning som uppstår verkar inte fästingar gilla. Jag har aldrig testat detta tidigare så det ska bli väldigt spännande att se om det verkligen fungerar!

Fen i sitt nya bärnstenshalsband

2 April 2008  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Med dator igen!

Äntligen har så min superfina sprillans nya dator kommit!! Otroligt snabb leverans... Jag beställde den sent på onsdag em förra veckan och i tidigt i morse ringde en kille från Schenker och undrade om han kunde komma idag. Det blev ett kort pass på gymet och en tripp till lokala databutiken för att köpa Office-paketet. Det hade förstås inte kommit ännu men det skulle komma i morgon.

Hittills funkar den superbt! Nytt för mig är användningen av Vista. Tur att Ann har det på sin dator också så jag kan ringa till min lokala support när jag har problem... ;o)

Jag köpte även med en allt-i-ett-skrivare, den är alltså kombinerad med scanner och kopiator. En riktigt fin, liten och behändig låda som jag hoppas ska fylla husbehoven. Skönt att äntligen ha en egen skrivare!

I lördags var jag och Axl i Mölndal och hade en privatträning för Fanny Gott. Axl var ganska splittrad i början, särskilt när han skulle tänka själv och erbjuda beteenden, men sen blev det bättre och bättre.

Vi tränade mycket på grundövningar bl.a. sitt kvar trots jag viftar med och kastar leksak. Detta ska sedan vidareutvecklas till övningar med viktförskjutning för att få in att vikten är bakåt i stället för framåt. Jag har gjort detta en hel del de senaste dagarna och han har verkligen fattat vad leken går ut på. Nu kan jag kasta iväg leksaken, gå och hämta den och hålla den precis framför nosen på honom utan att han försöker gripa tag i den. Men så fort de förlösande orden "ta den" kommer griper han den och kampar som en liten galning...

Cirkelarbete - håll dig vid sidan av mig oavsett storlek på cirkel, tempoväxlingar och störningar i form av t.ex. viftande leksak.

Nose touch - det jag gjort hittills är enbart hand touch (dvs. dutta med nosen på min hand). Nu gick vi vidare med att shapa upp honom på en liten planka som lutade som nedfarten på en balansbom. Det var inga problem (tror han har gjort det förr... :o) ). Sedan höll jag fram handen framför honom så han fick stå med två tassar i backen och dutta på min hand. Han gjorde riktigt fina duttar - även när min hand låg helt mot backen. Det jag ska gå vidare med nu är att börja träna dutt på plexiglas.

Stå på en kloss med frambenen och flytta bakbenen. Nu gör han superfina flyttningar - jag kan stå till ett kvarts varv från honom och han flyttar bakbenen så han hamnar vid min sida. Detta ska nu överföras till att göras på plan mark utan kloss och kommer att resultera i förstklassiga ingångar. Han är så rolig med denna övningen. Det är mer än en gång som han, när vi har en lekpaus, tar leksaken och springer och ställer sig med frambenen på klossen och står där med lekis i munnen. :o)

Detta var andra gången vi träffade Fanny och det känns väldigt bra. Fanny är duktig på klickerträning och är väldigt noga med att grundträning. Det är skönt och otroligt nyttigt att ha någon som står bredvid och fokuserar enbart på mig, min hund och det vi gör. Det ger dessutom en push tilll att verkligen träna på och en "avstämning" då och då för att se var jag är i träningen.

Här kommer lite vårbilder som jag tagit den senaste månaden. Fler bilder kommer efterhand in under Fotoalbum - marsbilder.

Axl i vårsolen

Fen spanar på hästarna

Mina påskliljor har kämpat och överlevt snön!

Vårblommor i trädgården

Axl luktar på ovanstående vårblommor


1 April 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Dagens hjältar

Dagens första hjälte är Ann som körde extra hit på vägen till Linköping och utförde det otacksamma uppdraget att tömma analsäckarna på både Axl och Fen. Förhoppningsvis har jag lärt mig hur man gör nu...

Dagens andra hjältar är mamma och Ingvar som slitit med att fixa iordning mina garderober som tidigare ramlat isär stup i kvarten och gjort så alla hyllor har rasat. Nu är garderoberna så stadigt förankrade att det ska till ett jordskred för att rubba dem! Invar och hans suveräna borrmaskin har dessutom satt upp ett draperi i köket och mamma har dammsugit på välbehövliga ställen i huset som normalt aldrig blir damsugna (t.ex. taklister och dörkarmar...).

Kramar på er och tusen tack!

30 Mars 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Vinterlandskap

Fortfarande datorlös men jag har lyckats beställa en bärbar dator från Dell som förhoppningsvis hinner komma innan nästa helg. Helt otroligt vad många val man ska göra! Till slut var i alla fall alla begrepp hyfsat utredda och det blir en riktigt bra liten maskin.

 

Här har det varit vinterlandskap i över en vecka nu så jag har två lyckliga hundar – busa i snön är störtkul! Idag byggdes både snölykta och vacker snögubbe. Snölyktan raserades dock snabbt av busarna som dök på den bägge två…

 

Axl lyckades ju bita sönder den stora knölen som sitter en bit upp på benet på bägge sina framben och har gått med tratt i över tre veckor. Han bryr sig inte alls om att ha tratt på sig och är jätteduktig på att stoppa huvudet i den själv. Vilket även Fen är tränad på vilket första dagarna medförde att det dök in ett huvud från var ända i tratten - en underbar syn! =) Nu har Axls knölar läkt ihop hyfsat och jag har börjat ta av tratten inomhus. Han håller sig rätt bra från att bita på dem men slickar gärna på benen om han får chansen. Får se hur detta utvecklar sig. Fen har opererat ut en tand som både var avbiten och det var dessutom hål i den. Hålet i munnen har läkt ihop jättefint – skönt!

 

Annars är det mycket fokus på ”tänka-själv”-träning för Axl’s del. ”Plocka upp leksak från golvet och lägg i handen”-leken börjar han bli riktigt duktig på, backa upp med bakbenen på olika saker, stå med frambenen på en låda och trampa runt med bakbenen, springa och lägga sig i sängen/på fällar, gå i en åtta mellan benen mm.

 

Han vill så mycket och försöker men blir det en aning svårt så har han en tendens att lägga av i stället för att kämpa mer och försöka. Antingen går han och lägger sig eller så piper han och krafsar med frambenen i frustration. Det har dock gått väldigt mycket framåt de senaste veckorna.

 

Jag har varit på IKEA och köpt en stor luftkudde med överdrag till som vi har som balansboll. I och med att den är mjuk och luftfylld ligger den stadigt på en matta och det krävs en hel del balans av hundarna för att hålla sig kvar på den. Fen är i sitte esse och har riktigt fått in snitsen. Inga problem att växla mellan sitt, ligg och stå och hon fixar ledigt att lyfta på en tass i taget. Lyfta på bägge framtassarna är nästa utmaning och det klarar hon inte riktigt ännu.. Axl har lyckats backa upp med bakbenen på den – stor bedrift för lillkillen som länge tyckte det var fullt tillräckligt att ha frambenen på den och knata runt den med bakbenen på golvet.. :o)

 

Jag har hunnit bli ett år äldre och i helgen var det födelsedagsfirande på både lördagen och söndagen. Mycket trevligt! Fick bli lite kombination eftersom födelsedagen i år sammanföll med påsken och för första gången på många år har det målats påskägg!

 

Glöm nu inte att ställa om klockan i helgen – sommartid väntar!!! Vilket håll? Ja, det är den ständiga frågan varenda år… :o)

28 Mars 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Datorhaveri

Min dator har fullkomligt havererat så det blir krasst med uppdateringar på hemsidan för ett tag… Är just nu hemma hos Manne och lånar hans dator och Internet – TACK Manne!!

 

Solen har äntligen hittat fram till mitt hus! Har ett berg framför huset som skymmer solen under vintermånaderna men i fredags lös solen upp hela ena kortsidan på huset och en plätt av altanen – precis lagom att sitta och fika på… härligt! Det sticker dessutom upp söta vårblommor lite här och var i trädgården.

 

I helgen tog jag och hundarna bilen en bit och gick på (för oss) nya marker genom skogen till en liten sjö med bryggor lite här och var runt om. Jag satt på bryggan och njöt av solskenet och hundarna plaskade runt i vattnet. Fen kan leka plaskleken och rädda pinnar ur vattnet i princip hur länge som helst. Axl varierade tillvaron lite mer men plaskade i gengäld bra mycket mer intensivt och, förstås, alldeles bredvid bryggan där jag satt, dessutom ackompanjerades plaskandet med vackra ljudeffekter… :o)  Det är ju även väldigt roligt att springa ut och in på bryggan. Gissa vem som lyckades ramla i vattnat efter att ha gjort en lite hastig vändning!

 

Kommande vecka blir, som det ser ut nu, relativt lugn, men tyvärr måste det till ännu ett veterinärbesök. Fen, som opererade bort en sprucken kindtand i höstas, verkar nu har lyckats spräcka motsvarande kindtand på andra sidan… suck… Tanden ser inte så farligt sprucken ut, en liten del av ytterlagret är borta, men hon reagerar rejält när något kommer åt henne på den delen av huvudet så det är bara att kolla upp det.

 

Axl däremot mår finemang. Var på besök hos Annika häromdan. Hon lade mycket krut på att få kroppen att slappna av – han spänner sig gärna och ofta. Absolut bästa delen på honom är för tillfället vänster framben, och nu gäller det att undan för undan få resten av honom att bli lika bra! :o)

2 Mars 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Syskonbesök och porslinet som ynglade av sig

Igår var Hanna och otroligt söta Janis (Axl’s kullsyster) här och hälsade på. Vi hade en helskön dag med skogspromenad och middag. Syskonen busade för fullt i köket och Fen hade fullt sjå med att styra upp situationen. Inte helt lätt med tanke på att hon var i sovrummet, på andra sidan ett kompostgaller…

 

 

På morgonen gjorde jag en upptäckt som antyder att förvirringen i stugan är total. Jag har en jättefin Denby-servis med bl.a. stora, små och djupa tallrikar som jag har samlat på i några år nu. De djupa tallrikarna har kommit lite pö om pö på jular och födelsedagar och i julas fick jag den sjätte tallriken. Döm om min förvåning när jag sätter in den rena disken i skåpet och helt plötsligt har sju djupa tallrikar! Kan garantera att där enbart har funnits sex stycken tidigare… Begriper inte hur detta har gått till!  Men, som en road person glatt påpekade: ”det var ju bra att det gick åt det hållet – normalt brukar ju saker bli färre i stället”. Helt sant, vilket min besticklåda kan intyga! :o)  Det är bara att tacka och ta emot och hoppas att övriga porslinet följer djupa tallrikarnas exempel.

 

Hade ett jättebra träningspass med Axl tidigare. Tränade bl.a. snabba sättanden och ”baklänges fotgående” med godisbelöning och varvade med lekpauser. Han var helt fokuserad hela tiden och gjorde beteendena (särskilt sättandena) blixtsnabbt. Jätteroligt! Sedan satt han bunden lugnt och stilla och tittade på när Fen tränade. I morse kunde han dessutom, för första gången, träna upp hela frukosten. Åt torrkulorna med god aptit och ville mer hela tiden när det var paus. :o)

 

Fen har varit ute och klivit i högt ris (och mumsat på älgskit – mycket bättre sysselsättning enligt henne…). Jag lägger in mycket svängar åt alla håll nu för att bygga på ryggmusklerna ytterligare och det märks skillnad direkt. Hon lyckas dessutom hålla sin fina rygghållning hela passet igenom nu utan att ”tappa” ryggen så den sjunker ihop. Roligt när träning ger resultat!

 

Efter promenaden lade sig bägge sötnosarna i sin säng och tog en lur.

 

Måste ju också visa en skön bild på filuren när jag skulle iväg häromsistens och packade ut alla grejerna (förstår inte att det alltid blir så mycket saker när jag ska iväg nånstans...) i hallen. Axl tyckte det var bäst att hålla sig framme och satte sig så nära ytterdörren som möjligt, dvs. bakom draperiet. Men så måste man ju se vad som händer oxå... :o)

24 Februari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Födelsedagsfirande

I morgon fyller Eva år men tjuvstartade med kalas redan i helgen (Emelie – litar på att ni fixar firandet i morgon! :o) ) I lördags invaderade vännerna hemmet och bjöds på goda tacos och mumsiga drömtårtebakelser. Frampå natten kom sällskapsspelet ”Med andra ord” fram. Otroligt simpelt och väldigt roligt lagspel. Det mest komplicerade visade sig vara att dela in nio personer i fyra lag… Tror vi dividerade i nästan en halvtimma innan alla var nöjda! :o)

 

Paket måste det va när någon fyller år. Ann - så här fint blev flower power-paketet... :o) 

 

Paketöppning...

 

Fina damer äter grädde på fat! Misty var helnöjd...

 

På söndagen var det nya tag igen då släkten var inbjuden. Som tur var på eftermiddan så jag och Eva fick vilat ut lite på dan (nåja, kanske inte Eva så mycket för det var full fart på bakningen… med väldigt gott resultat!). Vi hann dock med lite plåtning av Fen (se bilderna längre ned på sidan...) och inkallningsträning med Axl. Det var riktigt häftigt – Eva höll honom och jag sprang i väg och ropade på honom ”i farten”. Lilla söt-Axl förvandlades till ett kraftpaket som stod och tjöt rätt ut när jag sprang iväg, sprang som en dåre och sen kampade som en galning när han hann ifatt mig!

 

En bra detalj var att han inte stod och hävde sig framåt när Eva höll honom, utan snarare lyfte sig uppåt. Min tanke är att utveckla denna inkallningsträning vidare till startträning (dock utan ljudeffekter…) och det jag vill ha då är att han står med fyra tassar i marken och vikten bakåt. Vid inkallningsträningen som jag och Irene har gjort med Tim (Axl’s brorsa) så fick vi det resultatet väldigt tidigt att han ”laddade” genom att lägga vikten bakåt innan jag kallade in, och jag hoppas kunna få till samma resultat med Axl.

 

 Fen visar några av sina favoritkonster

 

20 Februari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Vad man inte ska göra med ett Back on Track-täcke…

Hängde upp Axl´s fina Back on Track-täcke framför brasan i moderns hus så att det skulle torka och lägger ordentligt in mera ved i brasan som inte hade tagit sig riktigt. Efter 10 min går brandlarmet. Ut med hundarna i köket, bort till larmet och vifta med tidning under larmet för att tysta det. Moder kommer farande och öppnar dörrar och fönster. Larmet bara fortsätter och det är något som luktar. Till slut tittar mamma på täcket och ser att fodret smälter!! Ut med täcket varpå den del av fodret som smält stelnar och drar ihop sig… om jag säger så här: täcket har inte riktigt samma bra passform längre… Dessutom hade min gulliga mamma precis sytt till det och anpassat det så det passade perfekt på Axl.

 

Alltså: häng inte Back on Track-täckena (eller andra liknande produkter heller för den delen antar jag) för nära värmekäller, såsom brasor… Förutom att fodret smälter och stelnar avges en stickande lukt som sitter kvar i rummet under lång tid och orsakar huvudvärk!

 

 Axl i sitt fina Back on Track-täcke

 

Lite roligare saker… bägge hundarna var hos Annika och fick behandling igår. Det har hänt massor med Axl. Musklerna är mjukare, frambenen rakare (tårna pekade tidigare ut lite) och han sträcker ut mycket bättre med vänster bak. Det gick även bättre med själva behandlingen även om han stundtals tycker att det är riktigt jobbigt. Men han kämpar på jättefint den lilla mannen och han tar till sig behandlingen bra. Igår slappnade han av totalt på slutet och när Annika var färdig så somnade han på behandlingsbordet! :o)  Nu är det bara att kämpa vidare. Mycket gåträning med kliv i ris och dyl, massage och smidighetsövningar.

 

Det roligaste av allt var dock att Fen var jättefin i kroppen! Det är väldigt länge sen hon var hos Annika för behandling och även om jag tycker att hon verkar hyfsad i kroppen tycker jag det är jättesvårt att se… Men hon hade muskler där hon skulle och hade fin hållning i ryggen. Jag har tränat massor med ståträning för att hon tidigare har sjunkit ihop mycket med ryggen och det har tydligen gett resultat. Det enda med henne var partier runt skuldran behövde lösas upp. Hon hänger lite på framdelen och blir gärna lite stolpig. Jag fick med en övning för att träna just den delen så den ska vi pilla med hemma nu. Sedan får hon gärna bygga på sig ännu mer muskler i ryggen så det är även klivövningar i böjda spår som gäller.

 

 

 

Fen har för övrigt blivit halvt galen – hon bara busar! I morse när vi gick på morgonprommis så studsar tokfian runt på alla fyra, skäller och gör busutfall mot både mig och Axl. Hur härlig som helst!! :o)

 

Axl har hittat ett nytt favoritställe hemma. Han lägger sig utsträckt på sidan på golvet nedanför sängen med ryggen mot sängen (en stor tung säng med trästomme som madrassen ligger på). Sen lyckas han undan för undan sprattla sig in under sängen så kroppen ligger under sängen men benen ligger utsträckta utanför. Det som händer sen är att han inte kommer ut! Han kan ju inte åla sig tillbaka ut liggande på sidan utan då lägger han sig på mage och försöker kravla ut men kommer inte ut för trästommen är för låg… Då finns det bara en sak att göra – ropa på hjälp! Så när jag hör dova pipande från under sängen så är det bara att gå upp, lyfta upp (den tunga) sängen medan han tar sig ut… idag har jag gjort det två gånger och igår tre! Det som eventuellt kan gå om han bara ålat in med en liten del av kroppen är att lägga hon platt på sidan och dra ut honom med benen… annars är det bara att lyfta på sängen.

 

Att ligga i sängen är oxå mysigt

Att ligga i sängen kan oxå vara mysigt...

 

Ett annat superbt ställe som han kommit på är att ligga alldeles framför brasan där det är varmt och skönt. Sitta går också bra – idag var jag i köket och grejade och hade inte sett honom på en stund. Gick ut i vardagsrummet och där bara satt han framför brasan… han är ju bara så söt!

 

Sen är förstås sofforna perfekta att stå på när man ska ha koll på vad som händer utanför fönstret... =o)

 

 

 

 

14 Februari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Röntgenresultat

Nu är då hela Axl röntgad – från topp till tå!

 

Röntgenbilderna av höftleder och armbågar skickades till SKK och resultatet är A på höfterna, vilket är det absolut bästa resultat man kan få(!), och UA (utan anmärkning) på armbågarna. Så fantastiskt skönt!!

 

Resultatet kommer hem i brevlådan och jag måste säga att SKK var väldigt snabba, jag hade resultatet på mindre än en vecka. Mina nerver tackar särskilt för detta – att gå hemma och vänta är det värsta! Jag har verkligen gått och tvingat mig själv att inte tänka på resultaten utan ”ta det när det kommer”, lättare sagt än gjort…

 

Dessutom röntgades nacken, ryggen, handleder, tår, bogleder och haser. Tror inte det finns så många delar kvar på en hund som kan röntgas… =)  Allt såg helt och rent ut. Inga frakturer, inga pålagringar och inga konstigheter med diskar i ryggen. Helt ok med andra ord!

 

Det är en sån lättnad att detta är gjort och helt fantastiskt att allt verkligen är ok!! Sen finns det aldrig några garantier för vad som händer i framtiden men i dagsläget är allt bra och just nu är det huvudsaken!

 

Helgen tillbringade vi i Ljungskile. Lördagförmiddagen bjöd på ett rejält snöoväder men fram på dan sprack det upp och blev en fantastisk vinterdag. Jag och mamma tog en härlig promenad med hundarna och de var som två yra snötroll bägge två! =)

 

 

Har äntligen lärt mig hur jag kan lägga upp flera bilder i bloggen - tack Hanna!

På söndagen åkte jag och Axl och tittade på när Eva hade handlingskurs. Fen fick en lyxdag hemma själv med mamma. Axl tyckte att det var rent korkat att befinna sig i ett ridhus fullt med tunnlar och hinder utan att få göra någonting – alla andra fick ju! Bra passivitets- och kontaktträning blev det i alla fall och en del bus mellan varven.

7 Februari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Burlekar

Denna helgen har det varit två underbart lugna, sköna dagar. Bara vila och skogspromenader varvat med lite burlekar. Som synes har hundarna sin egen idé om hur detta går till! =)

Det var premiär för Axl han fick börja med steg 1: äta godis sittande långt bak i buren. Okomplicerat kan tyckas men han tyckte det var rätt onödigt behöva sätta sig upp för att få godisen – varför kunde han inte bara få den ändå när han låg så skönt i buren? Han kunde på sin höjd efter ett bra tag masa sig upp, glufsa i sig godisen och drösa rätt ned till liggande ställning igen… Efter ett par gånger fattade han dock poängen och satte sig så fort jag sträckte in handen och satt flera gånger kvar med förväntan om att få mer i stället för att lägga sig ned direkt.

Har prövat att se om han sätter sig upp bara av att jag tar i buren. Det syns att han funderar på om han borde göra något men har inte kommit på vad ännu… Fen däremot, som var i sin bur på andra sidan köket, tyckte att frågan då skulle gå över till henne och jag hörde hur hon satte sig upp i sin bur när jag stod och väntade på att Axl skulle sätta sig. =) Axl fick i stället gå vidare med att ha burdörren öppen lite innan han fick godisen (han ska då sitta kvar och inte röra någon tass). En gång fick jag stänga buren för att han försökte gå ut, sedan satt han som ett ljus!

Fen fick träna på att sitta kvar medan jag drar i kopplet. Hon har haft riktigt svårt för just det tidigare men nu greppade hon poängen och satt som berget och spjärnade emot fastän jag drog rätt rejält i kopplet och lockade med godis framför nosen. =)

Idag har varit en fantastisk dag, rätt kall med strålande sol. Strosade runt länge och väl i skogen – härligt!

27 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Ensamma hemma

Hundarna har varit själva hemma tillsammans en längre stund för första gången medan jag har uträttat div. ärenden i Göteborg. Det verkar ha gått väldigt bra för det var två glada men lugna hundar som tog emot mig i hallen när jag kom tillbaka.

En skön skogspromenad hann vi med i skymningen. Axl ska ha sitt Back-on-Track täcke på sig rätt mycket så han fick ha det på promenaden. Det var hyfsat väder när vi gick men sen kom störtskuren. Perfekt att testa regntåligheten på täcket! Funkar riktigt bra faktiskt – men det är klart – det är svårt att hålla tätt när underdelen av täcket hamnar helt under vatten för att hunden badar i vattenpölarna!

Nu ser vi fram emot en lugn och skön kväll. Tur jag har en stor säng när det är allas favoritställe! =)
25 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Spänst och passivitet...

Snälla Manne körde ner en kärra med ved och backade den ända fram till baksidan av huset och mina vedvagnar. Så fantastiskt skönt med en stor inhägnad trädgård där hundarna kan gå och strosa…

Det tog dock inte Axl lång tid att inså att jag höll på och greja med en massa stora pinnar och helt plötsligt stod han I kärran! ”Kolla här!! Massor med roliga pinnar och dessutom bra utsikt!” Säkert jättebra för ”hopp och studs”-musklerna… hmmm… men vilken spänst han har! =)

Efter att ha lyft ned honom två gånger från vedkärran så fick han sitta på en fäll i koppel i stället... Det gick oväntat bra – knappt ett pip utan han satt där och kikade och sen låg han där hur cool som helst medan jag lastade av resten av kärran och gick in och ut ur huset med grejer.

Senare fick han träna på sitt fina fotgående – jag gick runt på gräsmattan med honom i koppel och belönade allt bra han gjorde utan närmare plan och då gick han vid sidan som ett ljus och tittade på mig. Fen fick också greja lite och göra konster. Hon har världens intensitet – jätteroligt! Axl satt kopplad vid staketet och även det gick super. Han bara satt där hur lugn som helst… Hoppas verkligen att detta håller i sig!
24 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 3 kommentarer
Annikabesök

Fen har vart hos veterinären idag och tagit bort stygnen efter operationen. Han gjorde ett så kort snitt som bara var möjligt och det har varit jättefint hela tiden – skönt! Hon var helt däckad de första två-tre dagarna men sen har hon varit precis som vanligt. Fen och tratt var ingen världsbäst kombination… hon gick in i allting som man kunde gå in i… Men mamma specialsydde en jättefin tröja åt henne i stället och det har funkat väldigt bra.

Axl var hos Annika igår för en första genomgång. Han hade använt sina ”hopp och studs”-muskler lite för mycket och det hade satt sig vid bäckenet/svansroten och även resulterat att han avlastat med framdelen. Trots detta tyckte hon att han hade en fin grundmuskulatur och hade potential till väldigt fina rörelser. Hon trodde också att han kommer att få en stark kropp, vilket förstås är bra! Jobbet vi har framför oss den kommande månaden innebär mycket massage för att få kroppen mjuk, mycket koppelpromenader för att få honom att gå ordentligt och han ska ut och kliva i ris. Efter någon månad kommer jag sen att kunna börja med mer grund- och teknikövningar för att bygga upp kroppen.

I och med detta har vi nu påbörjat haltiträningen och det går verkligen över förväntan. Visst tycker han att det är lite konstigt (och framför allt fullständigt onödigt!) men han håller inte på och häver sig i den eller panikar och ska ha av den. Däremot har han varit jättetrött efter promenaderna – idag har han legat och sovit hur mycket som helst! =) Vilket vi allihopa ska göra nu…
23 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Besök i stugan

Det har varit en härlig dag med besök av Eva, Tizla, Misty o Soya. Axl och Tizla lekte roliga leken ”den som har pinnen i munnen springer så fort den kan och den andra jagar” i trädgården och Fen hade fullt sjå att styra upp rackarungarna från utsidan av staketet...

Fick till lite träning inne. Det är alltid lika roligt att träna med Eva – man blir så inspirerad och får en massa nya roliga träningsidéer. Kul att se hur Axl funkar med fem hundar i vardagsrummet och träning av en/flera i taget. Han är ju störtcool! Inga som helst konstigheter – man fick mest hålla koll så den lille gynnarn inte stal godiset från bordet. Så roligt också med Fen. Hon har blivit så duktig på att ligga lugnt vid sidan och vänta när andra tränar och hon är superentusiastisk när det väl är hennes tur. =)

Sen slocknade vi framför brasan allihopa. Dom är ju för goa hundarna – Fen kommer störtande så fort jag tar fram fällen (som jag tänkte ligga på…) och ska bli masserad. Hela hunden blir som en trasdocka och ögonen bara sjunker ihop. Axl skulle förstås också vara med och somnade med huvudet på min axel. =) Så mysigt! Sov gott länge och väl gjorde vi i alla fall. Fem över fyra lyckades jag släpa mig upp och halv fem skulle Eva vara hos Annika – en kvart härifrån… Då hade vi sovit i flera timmar!

Hundarna och jag kom oss ut på en skön skogspromenad i helhäftigt månsken. Det var fullmåne och alldeles ljust ute när det normalt är mörkt!

Det är så bra med hjälpredor! Axl ligger precis bredvid mig och lyckade precis sträcka på sig över datorn på något sätt och petade tydligen på tangentbordet för nu är min muspil (som normalt är en pil) ett tjockt svart horisontellt streck!! Som jag inte lyckas få bort... Undrar vem som är dataingenjör av oss! =)
21 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Besök hos brorsan Tim

Idag har vi varit och hälsat på Irene och vovvarna och vi gick en härlig promenad på ängarna utanför huset. Så lyxigt att bara kunna gå rätt ut på ängar helt för oss själva! Axl insåg omedelbart vem i sällskapet som det var värt att umgås med: busen Benji. Så han tillbringade en stor del av promenaden åt att försöka busa med Benji, och Tim i sin tur ägnade tiden åt att försöka busa med Axl…

Utanför Irene’s lilla hus har någon parkerat en släde. Perfekt för julkortet nästa år – bara tomteluvorna som saknas på brorsorna. =)

Annars har det varit några lugna sköna dagar med mycket skogspromenader och vila. Har tom lyckats få med picnic ut i skogen – härligt! Hundarna funkar väldigt bra ihop, särskilt ute. Där får Axl hållas med sitt bus och grejande med pinnar för Fen som annars gärna agerar konstapel. Jätteskönt att detta verkar funka så bra!
20 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Månfares Axl Rose

Nu har jag så äntligen varit och hämtat hem Axl. =)

Mamma var med som följeslagare och det var verkligen trevligt med sällskap och skönt att slippa köra själv hela vägen (vi var jätteduktiga och höll sams nästan hela tiden – medlaren Ann fick bara ett par stycken mess med medlingsuppdrag…) Dessutom var det en väldans tur att mamma var med eftersom min plånbok visade sig ligga kvar därhemma och bilen var nästan slutkörd på bensin och olja... =)

Vi möttes i dörren hemma hos Jenny av en nybadad Axl inslagen i en stor fin blå rosett! Jag blev så lycklig för han var verkligen glad att se mig och hälsade jätteglatt… =) Jenny bjöd på lunch baserat på fågelfrön(!) Jag vet… låter skumt men det var supergott! Hade ändå plats över i magen för att frossa på lyxchoklad till efterätt. Mitt i prick att bjuda chokladälskande Bertilssonskor på… =)

Jenny avslöjade redan när vi möttes på My Dog att jag skulle få med en present när jag hämtade Axl. Presenten visade sig vara en helt fantastisk tavla – stor och avlång med tre underbara, karismatiska kort på Axl. Tavlan är så otroligt fin och jag blev så otroligt glad!!! Den pryder förstås redan sovrumsväggen därhemma… Dessutom fick jag med en skiva med en massa kort som Jenny har tagit på Axl under året. Jätteroligt att ha!

Nu ligger bägge gullungarna utslagna på golvet och sover. Allt har gått väldigt bra, Axl har helst varit med mig överallt men varit samma nyfikna bus som sist och Fen har accepterat honom bra. Gått mycket bättre denna gången utan alltför många sura miner från fröken. Kan det ha att göra med att hon var med när jag åkte och hämtade honom och att han inte bara kom och ”invaderade” hemmet?

Det känns i alla fall helt rätt med Axl – han bara bor här och jag är så tacksam över att ha fått möjligheten att överta denna ljuvliga busunge!
16 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 3 kommentarer
Soya - lost and found

Söt som en sockertopp och pryder fönstret finare än porslinsprydnader - men i helgen skrämde han halvt ihjäl oss allihopa…

Sent på lördagskväll på kvällspromenad runt hagarna drog Soya efter vilt och försvann. Inget helt ovanligt scenario då den lille mannen på indianspråk troligtvis heter "Den Stora Jägaren". Dock brukar han dyka upp efter en stund.. Så inte denna gången. Söndagen gick med skallgång och dörrknackning i grannskapet utan resultat. På eftermiddagen blev det dessutom ruskväder med riktigt mycket regnande.

Efter ett tips från en dam som hört hundskall från ett gärde drygt någon km hemifrån började vi letandet där på måndag morgon. Redan från parkeringen hörde vi hundskall som lät precis som Soya långt bortifrån. Men hundar finns det gott om i grannskapet och vid det här laget lät ju förstås allting som honom… Vi gick i alla fall mot skallet, genom en tomt och över ett gärde. Och där satt han i ett skogsbryn på andra sidan gärdet!!! Eva lyckades gå rakt mot honom och såg honom på håll. Helt osannolikt och helt sagolikt! Han hade lyckats fastna med öronen i en gammal taggtråd. Taggtråden hängde ned över marken och troligtvis har han duckat för att gå under och fastnat så Eva fick klippa loss pälsen på öronen för att få loss honom.

Efter söndagens ruskväder väntade vi oss en genomblöt och genomfrusen liten Soy men han kändes varm i kroppen och enbart lite fuktig i pälsen. Annars inget synligt fel på honom. Lite spak var han innan han kom loss men sedan for han runt, hälsade, gjorde ifrån sig och körde sedan ner nosen i backen och letade spår! Så mycket för den läxan… =)

Slutet gott, allting gott men fy vad fruktansvärt det var!!! Man hinner verkligen tänka igenom alla scenarier som finns och känslan av att hitta honom hel och välbehållen är obeskrivlig.

Skulle tro att den lille gynnarn har koppeltvång nu ett bra tag framöver! =)

15 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Fens operationsdag

Då var det gjort… Fen har blivit steriliserad. Jag har funderat på det ett bra tag och haft väldigt motstridiga känslor. Dels är det ett ingrepp, och hur rutinerade veterinärerna än är och hur många gånger de än har gjort det så är det ändå ett ingrepp på min hund. Sedan kommer pälsen och förändras och aptiten att öka.

Men framför allt har jag varit orolig att hennes temperament ska förändras, att hon ska bli lojare. Har kollat runt rätt mycket och det som 99 % av personerna säger som jag pratat med är att har man en tik som varit påverkad av löpen så kommer humöret/temperamentet att förändras till det bättre, i övrigt förändras inte tiken… Jag har inte direkt märkt att Fen har mått dåligt av löpen, lite nosigare och lite mer i sin egen värld men inget annat. Dock har hon ju stundtals varit rätt låg – med största sannolikhet beror detta på hennes onda tår men det ska bli intressant och se om jag märker någon skillnad nu efter steriliseringen.

Stora fördelen jag får är, förutom förstås att hon aldrig kommer att få livmodersinflammation eller några andra likn. sjukdomar, att hon från och med nu inte har några fler löp. Inga mer friare på farstutrappen (det är i och för sig väldigt trevligt att ha Toddler på besök ;-) ), inga mer omplaneringar när vi ska iväg på något och inga problem hos dagmattar/daghussar med hanhundar. Självklart kommer ju även livet med Axl i familjen att bli en aningens enklare =)

Ingreppet gick otroligt fort. Kl. 9 var jag på vet.kliniken, kl. 9:30 hade Fen fått lugnande och jag åkte iväg. Kl. 10:05 ringer de och säger ”om en halvtimme kommer din hund att börja vakna”. Fick ila till Apoteket och hämta ut smärtstillande… trodde att jag hade jättegott om tid! Allt hade gått jättebra och Fen hade knappt öppnat ögonen när jag kom. Satt där någon timme och sen fick vi åka hem. Detta var första gången jag var på Lerums Djurklinik men hela personalen är otroligt tillmötesgående, trevliga och rara!!

Lilla damen har legat helt utslagen i sängen sen vi kom hem. Jag har burit ut henne så hon fått kissa några gånger. Senast gången var hon inte alls nödig utan stapplade i stället raka vägen längst in i hundkojan och la sig där! Fick locka en bra stund innan jag fick henne att stappla ut igen... =)
11 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Vårväder...

Vårväder…

…är det nästan ute i alla fall efter ett kort anfall av vinter. Vaknade tidigt i söndags morse och då var det helt vitt ute och snöade – härligt! Tänkte vänta på lite morgonljus innan jag och snöyrvädret gav oss ut och la mig på en fäll framför brasan. Vaknade kl. 12… på med vinterkläder och ut… då regnade det! In igen (protester från Fen som ju faktiskt ville ut nu), av med vinterkläder och på med regnkläder. Ut igen – då snöade det! Hann ända till brevlådan innan det regnade igen… jaja… vi såg i alla fall lite snö ute i skogen =) Men nu är det barmark, plusgrader och nästan helt mjukt i backen och vi ser fram emot VÅR!! (hoppas kan man ju faktiskt alltid…

I fredags var jag på My Dog i Göteborg och tittade på och inspirerades av duktiga agilityekipage. Snacka om att det suger i tarmen! Jag handlade även lite smått och gott till hemmets invånare. Det kändes som att det inte var riktigt lika stort utbud som förra året men ändå lyckades jag komma hem med kassar fulla. =)

Fens sprudlande julhumör håller i sig. Jag har haft igång henne lite mer nu på sista tiden och låtit henne hållas lite mer fritt och det var troligtvis därför vi fick lite payback häromdan för då haltade hon på vänster fram efter promenaden. Igår fick hon i stället vara med i trädgården och strosa när jag fixade och grejade. Då fick hon tokryck – grävde hål i gräset – borrade ner nosen och gjorde världens race runt gräsmattan. Så mycket för den hältan! Hon förstod inte alls varför jag tyckte att hon skulle ta det lugnt och strosa i stället…

Annars börjar projektet ”lyfta på bakben” arta sig riktigt bra. Vi filmade henne på nyårsdan och jag hoppas kunna lägga ut klippet på hemsidan så snart ägaren till filmkameran lärt sig hur man gör det… en liten vårkurs kanske.... =)
8 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
2008 - möjligheternas år!

Nu är det ett nytt år, fyllt med nya möjligheter, utmaningar och roligheter.

Nyåret firades in hemma hos mamsen tillsammans med Ann, Miro och en ”drogad” Fen (som tack vare lugnande hälsokostmedel inte blev lika hysterisk över smällande raketer...). Det blev en helskön em/kväll med ”Hej Knekt” (ett galet kortspel där man både får använda bena och vara snabbtänkt), Björnbröder, gott vin, skålande på terassen och skådande av fyrverkerier. Säga vad man vill om nyårsraketer men det är otroligt fint när hela himlen lyses upp.

Vi har vart kvar hos mamma sen jul och Fen har tyckt att det har varit så fantastiskt roligt. Det bästa av allt är att försöka smyga in i Anns rum när ingen ser... Eftersom man inte får vara där måste det finnas en MASSA roliga saker där.

Men nu är det dags att blicka framåt mot det kommande året. En av de absolut bästa och roligaste händelserna är att Fen ska få en ”lillebror” - lilla Axl ska flytta hem till oss. Han är drygt ett år nu och har tillbringat sitt första år hemma hos Jenny, pappa Elvis och de andra hundarna. Om två veckor ska jag åka ner till Jenny och hämta honom. Han har varit på besök hemma hos oss några dar före jul och han är bara helt ljuvlig!! Otroligt nyfiken – huvudet ska stoppas ner i allting... älskar att leka och är världens myshund som gillar att klättra upp i knät (gärna när man sitter på dass..). Dessutom gjorde han sig hemmastadd på en gång. Ska bli så roligt att upptäcka mer av hans personlighet och egenheter.

Förhoppningsvis har Fen kommit på lite bättre tankar när han kommer igen. Hon ville inte alls ha någon lillebror utan var allmänt sur de första dagarna. Sen gick det dock bättre och bättre så jag hoppas att inte det dröjer länge innan de blir polare.

Dax för lilla kvällsrundan - Gott Nytt År!
1 Januari 2008  | Länk | Dagbok | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Marie Bertilsson                                             Skaffa en gratis hemsida