My precious - Gollum
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2023)
>>


Glad midsommar

GLAD MIDSOMMAR

 

Önskar vi er alla.

20 Juni 2013  | Länk | Gollum | 0 kommentar
Grattis Gollum!

Varmt grattis på födelsedagen älskade mops!!! För snart 5 år sedan kom du hem till oss och förändrade våra liv för alltid!! Vi sänder ett grattis till kullsysonen! <3

Notera "silverhakan" på mäster Gollum

När en mopshane fyllt 5 år kan han med all rätt, heder och stolthet få bära titeln "Mäster"!

27 Maj 2012  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Vårtecken

Om någon undrar så har våren kommit. När Gollum sover minst 30 minuter på altanen är det vår*. Söndagen den 4 mars var en strålande dag, solen lös och värmen var mer än acceptabel för enklare utomhusarbete. Medan det pågick montering av en nyinköpt skottkärra passade vår lille trubbnosiga vän på att lägga sig intill fasaden och dra några timmerstockar i solens sken. Det ser så rogivande och fridfullt ut.

 

Vår lilla soldyrkare!

 

Nixie har i tjälens frånvaro grävt upp allt för många och stora delar av gräsmattan. Det blir till att nästan anlägga en helt ny matta denna vår. Hon har dessutom gått så hårt på krusbärsbusken att hopp om liv (d.v.s. krusbär) är att anse som obefintligt. Så kan det gå när det i hemmet finns en valp med trädgårdsintresse.

 

Mats och Nixie delar på en semla.

 

 

*SMHI har (ännu) inte accepterat Gollums altanvistelse som officiell kungörelse att våren är här. http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/var-1.1080

 

 

 

Världens bästa ras, mops, behöver hjälp med att kartlägga demodex. Leg. veterinär Kerstin Bergwall har startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år.

 

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08-545 41 497. Eller klicka på länken för mer information om vad du kan göra, http://www.mopsorden.se/hellsa.html

6 Mars 2012  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Veterinär, Stockholm hundmässa & upprop

Gollum verkar vara av uppfattning att hans ägare har en alldeles för tung och tjock plånbok. Vi har idag (igen) varit hos veterinären. En nödvändig rutinkontroll hos en mycket sympatisk och kompetent specialist. Bara att kliva in genom entrén kostar minst 1000 kr. Medicinen som besöket föranledde landar strax under 500 kr. Summa summarum, 2000 kr för (ännu) en bekräftelse av veterinären för en redan fastställd diagnos och köp av erforderlig medicin.

 

I år har vi varit i genomsnitt 2,3 ggr i månaden hos en veterinär med olika djur. Tag den siffran och multiplicera med exempelsumman och antalet månader på ett år! Vi är inte förvånade att många väljer bort veterinären för att de inte har råd. Vi understryker att det INTE är veterinären* som vi har synpunkter på utan det är systemet som kan behöva granskas.

 


Små hundar = små bekymmer och utgifter? Eller? ;-)

 

I helgen ägde Stockholms hundmässa rum. Av olika orsaker kunde vi inte se mopsarna på lördagen. Allt tillgängligt krutet brändes på söndagen som bl.a. innehöll besök i olika rasmontrar (vart var mopsorden?). Norsk lundehund, blodhund och sennenhundarna föranledde ett längre stopp och intressanta samtal med trevliga och kunniga personer.

 

Utställningsområdet är alldeles för stort och det är bättre att välja ut och fokusera på några raser än att gå runt och titta på måfå. I år specialstuderades tosa inu, fila brasilero och grosser schweizer sennenhund. Naturligtvis slängdes det som alltid ett getöga på raser som blodhund och mastino napolitano (samma hundar inom en ras som alltid ställs ut av samma personer, behöver inte specialstuderas, bara avnjutas….).

 

En ny trevlig bekantskap -Tosa inu

 

En annan händelse som är värd hela entrébiljetten är Hans Rosenbergs klädsel!

 

Den 14 januari 2012 anordnar SNK/östra sin populära och uppskattade valputställning. Hans ”Dressman” Rosenberg (med kläder från allt annat än Dressman) dömer grupp 8.

 

En stilikon med lång erfarenhet och bred kunskap av rasen golden retriever....

 

Nixie är anmäld och det vore jätteroligt om fler valpar från Oxunda som är födda i april 2011 också anmäldes. Särskilt valpar från Ionna, då syskonklass anordnas (tre valpar ur samma kull). Vi kommer åka dit för att ha roligt. Kritik och resultat är inte det primära utan vi hjälps åt och stöttar varandra. Anmäl din Oxundavalp, senast 23/12. 

http://www.snk-east.se/doc/snk_annons_2012_valp.pdf

 

Hur ska man fira att det är månaden december som vi befinner oss i? Katten Yra tog in och hade ihjäl en gnagare. Ett tecken på att det är en väldigt mild vinter.

 

 

Finns det hjärterum finns det kattrum....

 

* Vi är glada att Gollum har tillgång till landets mest kompetenta och sympatiska ögonspecialist.

 

På förekommen anledning tvingas vi också påminna om demodexprojektet. I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år. 

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497. Eller klicka på länken för mer information om vad du kan göra för rasen mops: http://www.mopsorden.se/hellsa.html

12 December 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Finn två fel...

Bilderna tagna samma stund i köket.

Inez på Gollums snuttefilt.

Gollum i Inez barnstol.

7 December 2011  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Kennel Ägghakan?

 

En del kynologer med intresse på näringslära hävdar att det ibland är bra att blanda i en äggula i hundens mat. Gollum brukar få det till frukost på helgmornarna. Det ser han fram emot och det brukar resultera i en gul mopshaka. En s.k. "ägghaka". 

 

Vi har funderat på att skaffa ett kennelnamn. Ett tidigare förslag är ”Silverhakan”, avseende den begynnande färgen på Gollums haka. Som namnalternativ finns numer Ägghakans kennel! Vad tycks? Tänk er t.ex. en fila brasilerio, sarplaninac eller tosa som lyssnar till ägghakans mustimums eller ägghakans fillifjonkan….? Eller så får vi fortsätta att fundera på ett nytt namn.   

 

Angående K. Hon är stor som ett hus nu och vilken dag som helst är det dags. Vi, inklusive hundarna, har packat våra väskor och är alltså beredda. Så fort något finns att berätta så gör vi det. 

 

 

Två "surgubbar" som gärna har ägghaka på helgerna.

På förekommen anledning tvingas vi också påminna om demodexprojektet. I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år. Det är f.n i mig skandal att kvoten för mopsar inte är fylld ännu.

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497. Eller klicka på länken för mer information om vad du kan göra för ”Verdens bedste hundrace”: http://www.mopsorden.se/hellsa.html 

29 Oktober 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
”Verdens bedste hunderace”

I augusti ägde Bruks-SM rum samtidigt med Svensk Vinnare. Vi var representerade på var sitt evenemang och skulle mötas upp i Norrköping för gemensam hemfärd.

 

Gollum var med i Norrköping och tittade på några raser ur grupp 2. När det blir paus i en närliggande ring går domaren Birgit Seloy* fram till G och klappar om honom och säger: ”Verdens bedste hunderace”.

 

Världens bästa mops - enligt oss. Ingen objektiv bedömning ;-)


Vi instämmer med henne och flaggar för att Mopsorden har tagit fram en hälsoenkät. Alla som äger en mops bör ta sig tid att besvara den. Sista datum för enkäten är den 25 oktober. Se nedanstående länk för mer information:  http://www.mopsorden.se/pdf/hellsoenkat.pdf


På förekommen anledning tvingas vi också påminna om demodexprojektet.
I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år. Det är f.n i mig skandal att kvoten för mops inte är fylld ännu.

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497. Eller klicka på länken för mer information om vad du kan göra för ”Verdens bedste hundrace”: http://www.mopsorden.se/hellsa.html

 

Världens tröttaste mops - enligt oss. Ingen subjektiv bedömning ;-)

*Birgit Seloy är inte opartisk. Hon är en av nordens mest framgångsrika uppfödare av mops och framförallt en av de mest respekterade. Se http://www.seloy.dk/

 

20 Oktober 2011  | Länk | Gollum | 0 kommentar
Trevlig sommar

Så syns och hörs vi till sensommaren eller hösten....

30 Juni 2011  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Retroaktiv hälsning...

Vi hade i alla fall tur med vädret på midsommarafton....

 

24 Juni 2011  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Gollum goes on a road trip - Drammen & Hannibal samt Ullared och Nostalgic Nixie

I fredags åkte Team Gollum med mops på vår årliga road trip. Första stopp blev Scandic Asker i Norge. Dagen efter var det utställning i Drammen, strax utanför Oslo. Vädret var sydländskt i form av strålande sol, ca 30 C och vindstilla. Det var inte bara mopsar som hade det varmt och jobbigt. En mycket vettig domare i angränsande ring deklarerade att det är helt okej att blöta hundarna [retriever] i denna värme, att domarna i värmen måste bortse från det blöta. Sådant ger respekt! Utställningen i sig var annars trevlig, bra organiserad men inget utöver det vanliga.  

”Endast” 14 mopsar var anmälda, orsak och verkan till det får var och en spekulera i. Det som saknades i kvantitet togs igen i kvalitet. Domaren, den utmärkta Svein Helgesen, behövde ingen betänketid att helt rättvist placera Gollum som andra mops av två deltagare i championklassen.

Sfinxen Gollum pustar ut i den stekande solen i Norge.

Samtliga sju deltagande hanar fick CK och i konkurrensen om bästa hane åkte G ut i första omgången med en dundrande fart. Domaren gav G jättebra kritik, men vi mötte för dagen betydligt finare/bättre hundar. Inget snack om det!  

Resultat. BIR; Windsome’s Gold Standard, Brittyards Toastmaster, Highroad’s Ludvig & Tangetoppen’s Xtra Cute Mr Muffin. BIM; Tangetoppen’s Hot And Spicey, Tangetoppen’s Wild Card, Highsteam Dare to Stare & Tangetoppen’s My Heart is Yours.

Sammanfattning: Tack för kaffet! ;-) Noterbart är att endast en hund som placerade sig inte har någon direkt koppling till en stor och känd kennel avseende ägande, handling eller släktskap i första led i stamtavlan. Var och en får ha sin åsikt om det är bra ur ett helhetsperspektiv för en hundras. 

Vi hängde definitivt inte läpp utan rattade direkt vidare till Hogdahl. Vi skulle nämligen få träffa vår f.d. omplaceringsmops Hannibal. Det blev ett kärt återseende för oss. Hannibal tog det mer med aktning och värdighet. Vi kunde konstatera att han har det jättebra hos sin ägare.

Sammanfattning: Nostalgi är för människor – hundar/mopsar går vidare och lever i nuet. Tack för det!

Hannibal/Oliver (nu mera) med sin ägare. Av hans kroppshydda kan man konstatera att det går bra för norsk ekonomi.... ;-) Mopsen i bakgrunden som visar Norge sin bästa sida har med inlägget att göra.

Ingen rast och ro bara att ratta vidare mot Ullared. Dagen efter var det tänkt att Gollum skulle ställts ut i Vänersborg, men varken mopsen eller vi orkade åka 40 - 50 mil tor för att visa en mops någon minut.

Sammanfattning: Gollum har nu utställningspensionerats. Utställningar har aldrig varit hans stora intresse, men han har lojalt följt med och lite eller mycket motvilligt visat upp sig. Nu känner vi att det är dags att låta honom slippa det. Tack G! 

Nu ska utställningskilot bantas bort och matchvikten motsvara rasstandarden. Hälsan först! Rasspecialen i Julita och Gotland Dog Show har därmed strukits ur planeringen och av en rund orsak samt av det som anges nedan.

Vi han knappt komma hem med en fullastad bil från Ullared förrän nästa stopp var kennel Oxunda i Rimbo/Rånäs/urskogen. På Facebook blev det tydligen bestämt och officiellt att vi snart ska hämta hem en valp. Mer information om bl.a. Oxundas Nostalgic Nixie kommer att följa.

Oxundas Nostalgic Nixie 6,5 veckor och "nybadad" i vattenskålen.

Det har tydligen pågått en ”smutskampanj” mot ena halvan av Team Gollum på Facebook, avseende val av ras o.dyl. Anstiftaren och pajkastaren lär visst vara andra halvan av teamet. ;-)  Önskad val av hundras har visst förlöjligats med mera. Det finns alltså ytterligare hund/valpplaner, men nu räcker det med retriever - mer moloss och muskler åt folket.... !

Sammanfattning: Det blev snabba puckar och beslut med Oxundas Nostalgic Nixie och det förändrar också våra planer för sommaren. Det finns utrymme för en hund till och… ja vi får se… men som sagt, nu räcker det med retriever! 

7 Juni 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Huset fullt av hundar, vaccination och en road trip…

Så var det dags för djurens årliga höjdpunkt – vaccination/-er! Det är lika roligt som omständligt varje år. Då en resa till Norge hägrar ville vi även officiellt avmaska Gollum, en stämpel och signatur i passet för sällskapsdjur. Gollum ville definitivt inte avmaskas. I ca tjugo minuter försökte veterinären, assistenten, receptionisten m.fl. på olika sätt och med olika metoder få mopsen att svälja ett piller stort som en lillfingernagel. Ingen lyckades, inget hjälpte förrän någon kom på den allt för enkla men geniala idén att mosa pillret i något halvflytande sörja, som ur en hunds perspektiv är ätbart. Varför går det inte att avmaska via en spruta?

Inte många rår på en mops...

Snart ska Team Gollum ut på årets första (och sista?) s.k. ”road-trip”. Det väntas utställning i Drammen (NO) och Vänersborg. Den egentliga anledning är roadtrip och att vi ska ner och storhandla i Ullared. Då passar det bra att ta "genvägen" via Oslo och Vänersborg! Vi har mycket stor distans till utställningarna. Som mopsägare åker man inte till Norge med segertankar. ;-) Söndagens tävling styrs av mopsens humör. Inte f-n åker vi 40 mil tur och retur med en ”surgubbe” som inte vill visa upp sig. ;-)

Apropå utställningar så har vi tvingats avboka Gotland i slutet på augusti. Trist att behöva bryta den traditionen och alltid lika trevliga semesterweekenden, men vi blickar framåt istället.

Hur som helst ska vi ha det jättetrevligt och koppla av från vardagen. Hoppas att vi träffar på någon mopsbekant någonstans.

Mats, Skorpan 8 år (Gollums mormor) och Gollum 4 år.

När kamrat Ringo checkade ut så har ”uppfödar-Gunillas” två hundar checkat in. Så nu förgylls Gollums tillvaro av två mycket bestämda damer. En mops och en dvärgpudel. Den som får ta största smällen är som vanligt katten Yra. Salig är hennes tålamod och överseende!

Charmtrollet Smilla, en sommarklippt dvärgpudel...

 

1 Juni 2011  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Min stora dag

Gollum blir idag, 27 maj, 4 år. Han befinner sig nu mitt i livet och hans approach som ”surgubbe” blir mer legitimerad desto äldre han blir. ;-)

Den fina bilden på Gollum är en present från kennel Peringos. Originalet är en teckning. Konstnären har utgått från ett fotografi och hon har lyckats fånga Gollums personlighet riktigt bra. Vi tycker mycket om den.

Vi säger naturligtvis grattis till hela G-kullen (två systrar i Dalarna) och till Hannibal/Oliver av vars ägare vi mottog ett handskrivet brev igår. Det värmde likaså att Hannibal har det toppenbra.

Gollum och Hannibal i väldigt ungar år hemma hos "Uppföddar-Gunilla" Det känns som 100 år sedan. Tack Gunilla för vår underbara mops!  

27 Maj 2011  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Kennelträff och valpspaning………

Maj månad fortsätter i högt tempo. Det bjuds på allehanda aktiviteter, måsten och plikter. Naturligtvis är det mesta bara roligt och utvecklande, men tid är verkligen 2000-talets brist- och lyxvara nummer 1.

 

Gollums uppfödare, Gunilla Ljungman Grönqvist, har haft hundträff hemma hos sig. Det var några generationer och olika kombinationer mopsar med ägare på plats. Alla hade trevligt och artigheter och erfarenheter utbyttes. Ganska fantastisk att man kan släppa in ett dussin mopsar i en lägenhet utan att bråk uppstår. Mops är en ras att respektera och vårda!

En tuff terrier får smaka på "mops-power"

 

Av soliga och molniga orsaker har vi kamrat Ringo boendes hos oss under en vecka. Han är en frisk fläkt som har åsikter om det mesta. Kul är att han och G kommer så bra överens. Mindre kul är att de även kan ha dåligt inflyttande på varandra ;-).

Två "surgubbar" relaxar i gräset...

 

För första gången upplevde jag att G har börjat spela ”Allan-ballan” inför andra hundar och människor. Det skedde inför Ringo och Milly. Vem har i och för sig inte velat göra sig ”märkvärdig” inför polare? ;-) Det stämdes i bäcken och klargjordes att beteendet är helt oacepptabelt.

 

Matriarken Annebels uppfödare, Ewa Larsson kennel Oxunda, har haft tre valpningar under loppet av en vecka. Ca 20 valpar att vaka över. Naturligtvis är vi tvungna att göra ett besök.

En goldenvalp...

 

En kull är extra intressant då det är väldigt mycket linjer á la ”Annabel” i valparna. Det är också lite av att sista tåget går innan blodet tunnas ut allt för mycket, om vi önskar en golden retriever med dessa linjer. Tål att tänkas på (som om vi inte hade nog ändå). Titta gärna på www.oxundas.com

 

Ett tecken i tiden är att flera ”gamla” golden-ägare har börjat återvända till sin ursprungliga ras. Det är inte meriter eller moderna egenskaper inom rasen som önskas, utan det är linjerna och de ”ursprungliga” egenskaperna från sin typiska golden retriever som lockar. Snart är som sagt blodet/linjerna för utblandat och sista tåget har gått. Undrar om uppfödarna har uppmärksammat detta eller om apportering, dual purpose och andra ursprungliga kvaliteter är förlegat eller för retrieveraktigt att försöka återuppta? Spännande tider är det.

Annabel snart 14 år ung....

22 Maj 2011  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Lite andra aktiviteter………

 

Maj månad är som de flesta märker en intensiv period. Det är mycket som händer och ska klaras av. Som tur är blandas alla måsten med lite roliga saker. De senaste dagarna har varit aktiva ur ett aktivitets- och evenemangsperspektiv.

Exempel på en alldeles utmärkt aktivitet enligt G...

 

I början på maj så bevittnade 50 % av Team Gollum Roger Waters (Pink Floyd) The Wall. En mäktig nostalgi- och musikupplevelse.

 

Helgen som följde fick G spendera lördagskvällen med Milly och Annabel då hans rättmätiga ägare såg Cat Stevens uppträda i Johanneshov gamla islada.

Borde han inte heta Dog Stevens undrar oemottståndligt charmiga Penny…

 

Dagen efter hämtade vi upp mopsen på Nacka Brukshundklubb där Milly tränade rallylydnad. 11-åriga Milly hälsar att det är aldrig för sent att aktivera en ”gammal hund”. När sporten blir officiell är det tänkt att Milly ska börja tävla.

 

Fortsättning på temat hund blev det när K med tre vänner lyssnade på Cesar Milan. Många kloka ord sades och är man av annan åsikt var det i alla fall underhållning för stunden.

En äldre, snygg och charmig mops tillhörande kennel Moloss.

 

Inte heller att förglömma att poängtera är de födelsedagar och kalas som ägt rum, Lisens och Arnes. Grattis igen till er båda!

 

13 Maj 2011  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Påskveckan, valborg och första maj….

Påskveckan började med att vi fick ta hand om coola katten Love. Vi har haft om honom tidigare och följer hans utveckling med stor glädje. Om han skulle byta namn borde det bli ”skuggan”. Han tillbringade all tid med att följa efter vår katt Yra. Det var ett komiskt skådespel att följa. Hur som helst ska Yra återigen ha en eloge för att hon får stå ut med så mycket, utan att krångla!

Världens tålmodigaste katt....

 

Skärtorsdagen fortsatte vi vår tradition och besökte ”uppfödar-Gunilla” och hennes hundar. Allvarsamma ämnen blandades med ytlig underhållning.

 

Långfredag till påskdagen tillbringades på ön Blidö. Kroppsligt arbete i trädgården varvades med promenader i naturreservat.

Kalas i ett naturreservat.

 

Annandag påsk träffade vi fler släktingar och bytte bort påskmiddagen mot en picknick i det gröna.

Mopsar tycker om att få följa med....

 

Efter påsk följer valborg. Vi hade besök av vännerna E & B och passade på att grilla. En mycket trevlig kväll och som sig bör på valborg utbröt ett klassiskt slagsmål. En mops och en norsk lundehund gjorde upp. Som vanligt när hanhundar ryker ihop låter det värre än vad det är. Båda boxarna gick oskadda ut ur ringen.

 

Dagen efter plockade vi upp Linn och ”Katta” samt deras mopsar och styrde bilen upp till Torsåker. Där hade Mopsordens Gästriklandregion en mopsträff. Mopsrus och varm korv i all ära men det som drog var att hundmänniskan och domaren Sara Nordin var inbjuden. Hon berättade och visade hur en mops ska se ut och kännas funktionellt. Det var väldigt uppskattat. Roligt att också få träffa nya som "gamla" mopsbekanta.

 

Annars visade det sig att Ringo hade oanade talanger då han vann den nya tävlingen ”10 meters rus till matte”. Tävlingen kommer inte att få OS-status i London 2012.  Gollum höll på sin värdighet och förklarade tydligt att han inte ”är någon jä..a vinthund” och avstod att rusa.

 

Krutgumman* Annabells uppfödare har skrivit snällt och fint om en av hennes favorithundar. - http://kenneloxundas.blogg.se/2011/april/utkast-april-8-2011.html

 

*Ett samlingsnamn på ett antal golden retrievertikar födda på 1990-talet.

 

AB, en av många fina, färgade, dual purpose och rastypiska golden från kennel Oxunda....

3 Maj 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Hund, SLU & fästing….

Liksom många andra hundägare följer man vissa hundraser på avstånd. Raser som man fascineras av och/eller skulle vilja äga, men av olika anledningar blir det inte så. En av dessa raser är Shar Pei (det finns fler ;) ).

Som av en händelse kom nyligen Länsstyrelsen i Skåne med förslaget att förbjuda fortsatt avel på Shar Pei. Det föranledde en debatt i morgon-tv under rubriken ”Hundar framavlas till liv i lidande”. Det intressanta är att inte ett ord nämndes om Shar Pei förutom i inledningen, utan den ras som diskuterades flitigast är mops. Se själva (var och en tar ansvar för sina åsikter),  http://svtplay.se/v/2389684/gomorron_sverige/hundar_framavlas_till_liv_i_lidande?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1701080/sb,p119636,1,f,-1

Vi fortsätter med avdelningen internetlänkar. På Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) går det att se vilka projekt som pågår för olika hundraser. Kanske kan du och din hund bidra? http://hunddna.slu.se/

Gollum hälsar att han mår bra. Möjligtvis lider han sömnbrist då mopsar inte är ämnade att gå upp före 12.00!

Gollums kompis på en vinterpromenad

Annat trist att rapportera är att säsongens första fästing har gett sig till känna. Den blev inte långlivad, men den gör tydligt att allt som kommer med våren är inte välkommet. Vi funderar i år igen på ett bärnstenshalsband. Att ha ett annat halsband innehållande insektsgift runt halsen kan knappast vara nyttigt eller hälsosant, om än det är väldigt effektivt..  

13 April 2011  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Räddningshund och en trappa….

Igår, onsdag, fick vi förmånen att passa Tessie. Hon är en flatcoated retriever i sina bästa år. Då hon är en tik och en retriever smälter hon bra in i vår flock. Kanske är hon den bäst uppfostrade hund som vi haft i vårt hem? Till och med ”surgubben” Gollum verkar tycka att besökaren är välkommen och tillräckligt ”uppfostrad”. Bara hon ger f-n i hans snuttefilt så………  

Tessie tillsammans med två "hårbollar" och en "surgubbe" i bakgrunden. 

Det som gör henne unik är hennes (och/eller mattes) hobby. Hon utbildas till att bli en räddningshund. Vad det innebär kan ni läsa om här: http://www.sbk.nu/templates/Page____682.aspx

Vill ni följa Tessies äventyr görs det bäst här: http://www.skrotan.com/

Det är roligt att följa hur bekantas hundar tränas och utvecklas. Det går jättebra för några och alla gör stora framsteg. Själva har vi gjort några symboliska tappra försök att få Gollum att använda en hundtrappa när han t.ex. vill gå upp i sängen.

Det har gått sisådär. Gollum fortsätter att ignorera trappan och åker hellre ”hiss” för att komma upp. Efter att ha snubblat på och slagit fötterna i trappjäveln ett antal gånger i arla morgontid har den nu förpassats till källaren.

Lisen och Gollum

Återigen har mopsen vunnit ännu en principseger utan att i realiteten behöva göra någonting. Mopsar är sluga manipulativa små rackare. Vem sa att de är en enkel ras?

Vilken är elefanternas favoritbokstav? @ (snabel-a)!

7 April 2011  | Länk | Gollum | 0 kommentar
Vår, ZooKlart och är det någon skillnad på dobermann och mops?

Idag, tisdag, snöade det i Stockholm. Ändå anser vi att våren är här. Ty det säkraste av alla vårtecken inträffade igår. Katten Yra kom in med en gnagare i munnen. Inte en gång utan två gånger. En mus lyckades vi fånga in och släppa ut i det fria medan den andra gnagarens öde är mer diffust.

Oavsett vad ni tycker så är det vår nu! Basta.

Vidare har G, goldentjejerna med K hälsat på Linn i hennes nya (egna) arbetsplats – ZooKlart, www.zooklart.se. G fick välja godis och hämtade klövar fyllda med fårfett. En riktig succé som den kräsne mopsen varmt rekommenderar.

Vi lyckönskar Linn och gratulerar Bromma till senaste och bästa zootillskottet. Titta gärna förbi och hälsa från oss! 

Dobermannklubben har på sin hemsida ”Frågor och Svar”. Följande fråga publicerades den 14 januari 2011 under rubriken ”Snuttefilt”:

”Vi har en liten dobermannkille på snart 6 månader här hemma som är full med energi. Men han har ett beteende som jag tycker är lite märkligt. När han får tag på en filt eller likande så stoppar han in så mycket han kan i munnen och ligger och suger på. Samtidigt som han "suger" på filten så trampar han med tassarna litegrann. Det är precis som om han diar.

Han har gjort såhär sedan vi fick honom, och är vi hos någon annan så kan han ligga flera timmar, precis som om det skulle bara ett trygghetsbeteende, men jag tycker inte alls att det verkar som om han är otrygg med mig och min sambo.

Jag vet inte varför han gör såhär, eller om det är något som jag ska försöka att få honom att sluta med, eller om det kommer att växa bort själv?

Tack på förhand!”

Gollum och den ”lilla dobermannkillen” lär inte ha mycket gemensamt i livet än snuttefilten. Vem vet, kanske snuttefiltar förbrödrar raser emellan? Vi skulle kunna svara frågeställaren med några kompletterande erfarenheter och tips. Tvivlar emellertid på att en ägare till en dobermann gladeligen tar emot tips och erfarenheter från mopsägare, om än i mjuka men väldigt blöta frågor. ;-)

29 Mars 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Gott och blandat om våra hundplaner för 2011!

Moloss vs apporterande fågel- eller sällskapshund

 

Det pågår bokreor i affärer och i stormarknader. Vi köpte en bok om världens alla hundraser plus några raser till ;-). Vips var diskussionen igång om val av ras för vår nästa hund. När vi skaffade Gollum var vi helt överens om att det skulle bli en mops. Nu går åsikterna och önskemålen åt mer skilda håll.

 

Att det inte lutar åt en terrier, tax, spets-, ur- eller vinthund samt raser med allt för starka jaktinstinkter är vi alla fall överens om. Annars är det förenklat grupp 2 vs 8 eller 9.

 

Gollum lipar åt våra besvär...

 

Tallinn vs Drammen alt Neumünster

 

Fram till nästa hund så ägnar vi 100 % åt dem vi har. För Gollums del är han anmäld till dubbelutställningen på Gotland. Ön liksom utställningen är en trevlig vistelse. Dessutom funderar vi på en internationell utställning runt kristi himmelfärdsdag/nationaldagen i antingen Estland, Norge eller Tyskland.

 

Inte ens val av land är vi helt överens om. Det enda gemensamma värdegrunden vi har inför ytterligare utställningar är att placering och kritik är ointressant. Så domare och konkurrens spelar ingen roll. Helheten och resan i sig hägrar mest, utställningen är bara orsaken. Alla länderna har sina för- och nackdelar ur ett helhetsperspektiv. Någon som har erfarenhet av utställningar i endera länderna eller andra tips får gärna dela med sig.

 

Manligt vs kvinnligt

 

Vi är inte heller överens om årets aktiviteter med Milly. En av oss tycker att aktiviteter kan med fördel ske på officiella eller organiserade sammanhang medan den andre anser att det kan äga rum på annat sätt.

 

Foto: Linn Hansson

Vår underbara 11-åring Milly!

 

Gollum vs Gollum

 

Den som är mest berörd av de närmsta planerna, Gollum, är av naturliga skäl inte tillfrågad. Kunde han prata skulle också han ha en egen och avvikande åsikt. Någon utställning eller aktivering skulle det definitivt inte bli tal om. Det är i alla fall vi helt överens om…….

 

Ska ni med eller...?!?!?

2 Mars 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Trevlig Alla hjärtans dag!

Gollum med flock vill passa på att önska familj och alla vänner en riktigt Trevlig Alla ♥:s dag!

14 Februari 2011  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Australiensisk utställningschampion & ännu mer bortkastade pengar…….

De flesta känner säkert till att delar av Australien ligger under vatten p.g.a. översvämningar. En del av er kanske uppmärksammade SKK:s webbnyhet att Dogs Queensland arrangerar en viritual dog show för att samla in pengar till hjälpverksamhet. Självklart anmälde vi Gollum till utställningen.

Vår förhoppning är att han inom en snar framtid ska kunna titulera sig Australisk champion [obs: ironi]! För mer information se nedanstående länk.

http://www.dogsqueensland.org.au/News.aspx?event=1&id=272

 

När ett område som är lika stort som Tyskland och Frankrike tillsammans är översvämmat behövs naturligtvis all form av hjälp. Om det är hundar och kennlar som man i första hand ska stötta ekonomiskt går att diskutera och fundera på. Vi tyckte att utställningen är en kul grej och i slutändan har ett gott syfte. Då blev det så att vi stödde evenemanget.

 

 

I syfte att bl.a. spara Gollums leder (då vi har en väldigt hög säng) köpte vi en s.k. ”hundtrappa”. Tanken är att den ska användas vid upp- och nedstigning från säng och soffa m.m.

 

Vi har tränat flitigt på hur den ska användas och med mycket positiv förstärkning [läs: skinka].

En ung Gollum som redan då ställde sig frågande till all form aktivitet och lydnad än det han själv hade lust till och såg som motiverat.

 

Tror ni att den används? Nej, Gollum fortsätter istället med sina kamikazehopp. Vad göra? Träna ännu mer eller acceptera att han är en mops med en egen vilja och mycket lite förstånd för sitt eget bästa?

26 Januari 2011  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
2011 börjar...

Så har år 2011 trätt i kraft. Det nya året firade Team Gollum med goda vänner i Stockholms skärgård, på Landsort närmare bestämt. En väldigt trevlig ö som föll oss helt i smaken.

Landsort 31 december 2010.

 

Därefter följde några dagars arbete innan trettonhelgen gjorde sig gällande. Den firades bl.a. med ishockeymatch, bio och ett restaurangbesök på en av Stockholms klassiska mat och vattenhål. Tack ni som tog hand om G under tiden. :-)

 

På fredagen fyllde världens äldsta valp, Milly, 11 år. Vi firade henne dagen innan i form av en 2.5 h promenad med picknick. Hon verkligen njöt av att springa lös och scouta långt framför oss. Hon behöver inte fler leksaker eller prylar så vi gav henne 2000-talets lyxvara nummer 1 – TID.

 

Millys lag: Två uppätna korvar är minst en för lite... 

 

Milly är alldeles för vital och ung för att pensioneras så vi har börjat planera lite aktiviteter för henne under året. Samma sak med Gollum. Kanske blir det en internationell utställning i Europa för honom/oss under 2011, vi får se.

 

Helgen började med att Team Gollum stod i mopsordens monter i samband med Husdjursmässan 2011. Som bonusmops hade vi även med Skorpan, lånad av ”uppfödar-Gunilla”.

 

På eftermiddagen besökte vi K:s morfar Arne som haft några händelserika dagar.

 

Söndagen var fylld med åttagnden och avslutdes med ett uppskattat besök av vännerna  E och B med Raven. I morgon väntar en ny arbetsvecka.

9 Januari 2011  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Gott Nytt År tillönskas alla!!!

30 December 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Ännu en helg är över....

Nu är Stockholm Hundmässa, julbord, glöggaftnar och andra sociala events över. För närvarande inväntar vi bara på julen, som tyvärr är väldigt arbetsgivarvänlig avseende ledigheter.

 

Stockholm Hundmässa var ett trevligt evenemang. Det kändes konstigt att vara där utan att ställa ut en hund. Milly fick visserligen agera ”klapp-golden” i rasmontern under delar av lördagen, vilket hon gjorde med bravur.

Snälla Milly fick ställa upp på det mesta.

Glada färgade golden retriever representerar sin ras.

 

Ringo ägde mopsmontern

 

 

Annars så tittade vi på bekantas hundar som ställdes ut och på några raser som intresserar oss (eller 50 % av oss).

Känsligare och bättre nos än så här blir det nog inte. 

 

Vi glädjer oss åt de tre labradorer som ställdes ut i bruks/jakt klassen och fick önskat resultat. Grattis.

Förutsättningen att få bort parentesen är nu avklarad med bravur.

20 December 2010  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Vi tänder ett extra ljus

Igår var det tredje advent och vi liksom stora delar av mopssverige nåddes av den tråkiga nyheten att en respekterad och omtyckt uppfödare gått bort. Vi beklagar bortgången och tände igår ett separat ljus till minne.

 

 

Annars har sjukdom varit det genomgående temat under den senaste veckan. 50 % av Team Gollum har legat nedbäddad i något influensaliknande tillstånd. En hel del roliga och efterlängtade aktiviteter fick tyvärr ställas in. Att vara utslagen upp till en vecka under denna period ingår inte i planeringen och ställer till med en del praktiska problem. Men vad göra?

 

Till helgen är det Stockholm Hundmässa. Milly ska bl.a. visa upp sig i rasmontern under lördagseftermiddagen. Förutom att träffa på hund- och mopsbekanta hoppas vi fynda hundsaker till (förmånliga) mässpriser.

 

Än finns det hopp för en snart 11-årig golden retriever!!!! Mopsen i bakgrunden har en annan definition av "hopp". 

 

Särskilt ska vi spana efter ”snuttefiltar” till Gollum. Önskad modell verkar i princip ha försvunnit från marknaden och andra varianter faller honom inte i smaken. Så dyker rätt filt upp blir det väl till att ta upp ”grosshandlarbörsen” och köpa ett livstidsparti snuttefiltar. Fattas bara att intresset för filtar upphör om vi köper upp oss på ett tjog.

13 December 2010  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Vad en mops inte tycker om…, och Hundmässan 2010.

I helgen var vi hundvakt. Inget konstigt med det. Det som skiljde den här gången från övriga var att hunden kom direkt från en mindre och enklare operation. Allt gick bra och med en lätt groggy hund följde också en plastkrage.

 

En normalstor hund vars motorik i första hand lämpar sig för aktiviteter i skog och mark skulle nu bära en plastkrage i vårt hem. Det var lika lyckat som att placera en elefant i en porslinsaffär. Vart han än gick så hade han ner saker och eftersom han är väldigt kontaktsugen så fick man ideligen en plastkant i ansiktet (mjukplast tack och lov).

 

 

Hundarna på bilden har inget med texten att göra... ;-)

Olika raser strävar åt olika håll...

 

Att plocka upp saker och få lite plastmassage i ansiktet går att leva med. En som hade betydligt svårare att acceptera plastkragen var Gollum. Vart han än gick eller lade sig ner så blev han bortskyfflad av en plastkrage, som om han vore en snöhög framför en snöplog. Till slut tröt tålamodet och mopsen såg rött samt förvandlades till en ”bistungen pitbull”. Rosenrasande jagade han iväg en tre gånger så stor och tung hund. Det var faktiskt svårt att hålla sig för skratt även om de två inblandade fann situationen allt annat än komiskt. Lite otacksamt för ”bonushunden” som inte haft något ont uppsåt utan bara var ovan att bära en plastkrage.

 

Kontentan blev att plastkragen åkte av och ersattes av en okulär bevakning. Allt för husfriden……

 

Vad en mops inte heller tycker om är att snötäcket, som för tillfället lagt sig över vår natur, hindrar mopsar att hitta den ultimata grästuvan att göra ett toalettbesök på. Detta resulterar i att Gollum smått panikslagen rusar runt och letar efter grästuvor, vilka inte finns i Kung Bores landskap! Smått komiskt! Vem sade att mopsar är en enkel ras?!

 

Hundmässan 2010 närmar sig (nåja). I år ska ingen av hundarna ställas ut. Enda ev. åtagandet är att stå i en rasmonter för ”hårbollar” ena dagen. Det ger oss gott om tid att titta på andra raser och aktiviteter. Lite trist att några intressanta raser är svalt representerade. Lördagens gruppindelning ser mest intressant ut. Om vi är på plats på söndag så hoppas vi få träffa några mopsbekanta.

29 November 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Allhelgona mops

Så är kanske den mest underskattade helgen av dem alla över – Alla helgons dag (helg).

Helgen började med att vi fick nytt förtroende att passa labradoren Blaser medan hans ägare var upptagna med jaktprov för flockens andra hundar. Blaser är en härlig karaktär med en arbetsvilja som är outtömlig. Det är egentligen märkligt att mops och t.ex. labrador faller inom samma djurgrupp. Det är inte mycket de har gemensamt.

Lördagens stora projekt och begivenhet var annars att besöka olika kyrkogårdar och tända ett ljus vid släktingars gravar. Knappt var vi hemkomma innan det var dags att bege sig iväg till en tillställning på Kungsholmen. Extra roligt var att även Gollum var välkommen. Han fick dessutom sällskap av en annan mops, Gerry, och en west highland white terrier. Det blev inte i vårt tycke allt för blött eller för sent, men mopsen var som en klubbad oxe dagen efter. Mopsar [läs: Gollum] är m.a.o. inte party animals!

På hemvägen, strax efter midnatt, åkte vi igenom Skogskyrkogården och bevittnade tusentals ljus som lyste i nattmörkret. Det var en mycket mäktig syn.

Söndagen gick helt i hemmets tecken. Det städades och fixades med en beundransvärd effektivitet. Följden blev en tidig sänggång. Hoppas att ni övriga har haft en lika trevlig helg.Tre kompisar jobbar hårt på vardagar på mattes jobb...

Kommande vecka bjuder på allt från körsång, middagar till en arbetshelg.

10 November 2010  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Love ut – Skorpan in – Skorpan ut – Blaser in

För vårt inofficiella djurpensionat ;-) har ruljansen och verksamheten tagit fart. Katter och hundar avlöser varandra. I torsdags förra veckan checkade katten Love ut.

 

Att få ta hand om denna lilla ungkatt har varit jättetrevligt. Han har inte heller gått lottlös härifrån utan fått med sig en rejäl portion social-, miljö- och hundträning. Att han fungerar väl med vår katt Yra är skönt att konstatera då de kommer att träffas fler gånger. 

Coolaste katten Love!

 

Det har dock inte varit tyst eller tomt i huset de senaste dagarna. Gollums mormor, Skorpan, checkade in. Precis som sin ägare (”uppfödar-Gunilla”) har hon skinn på näsan och är inte rädd för att säga vad hon tycker och tänker. Däremot har Skorpan den fula men mycket smålustiga ovanan att alltid få sista ordet. En mops med attityd. Skorpan är inte heller kattränad, vilket Yra har fått erfara.

 

Gollum och hans mormor Skorpan trivs ihop!

 

I går fick vi besök av en ”gammal” favorit. Blaser – en hund som aldrig kommer att bli stor…. Denna ”parvel” som vi passade en hel del när han var valp har utvecklats till en fullfjädrad jakthund.

 

Rolig bild på rolig hund!

 

Vi är så glada att få ta hand om alla dessa fina, charmiga och mysiga djurvänner!!

 

I söndags skulle Milly med sin förare Birgitta ämnat tävlingsdebutera i rallylydnad. Tyvärr blev hon satt på reservplats och fick inte starta. Inget att hänga läpp för, det kommer fler tillfällen.

 

Apropå Milly. Hon har fått följa med M till jobbet. Stockholm är fantastiskt på många sätt. Men att erbjuda en gigantisk stor grönyta som Gärdet är oslagbart. Måtte området förbli orört!

 

Yra tar alla besök med ro!

 

Annars har det inte hänt så mycket mer på djurfronten, men det som har hänt och händer räcker för vår del. 

22 Oktober 2010  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Gollum & co goes Gotland (punkt & punkt)…

Så var det dags igen. Den årliga resan till Gotland stod på tur. Till skillnad från tidigare resor så var väl inte vädrets makter helt med oss. Vi bjöds på allt utom snö. Men alla känner väl till den där klämchecka ramsan om väder och kläder?

 

Team Gollum feat. Birgitta och tre hundar anlöpte Visby hamn redan på torsdag eftermiddag. Inkvarteringen ägde rum på Byssegårda lammgård.

Två 08:or bekantar sig med lokalbefolkningen... 

 

Resterande av dagen ägnades till största del i Etelhem hos vännerna Britt och Leif, i deras sommarresidens. En perfekt start på vår minisemester. Tack för all gästfrihet och för att ni klär er så väl med att vara ambassadörer för Gotland.

 

Fredagen gick i sightseeingens tecken. Vi bilade runt öns mellersta och sydöstra delar innan vi trötta men nöjda kom tillbaka till vår stuga. Ingen rast eller ro, nu skulle två hundar tvättas och torkas och utställningen förberedas. Oj vad det uppskattades av de två berörda. Vad som däremot uppskattades av alla var kvällens grillade lammkotletter med gotländsk kryddning. Sablar vad gott det är. Njuts med fördel tillsammans med en Cameleon Reserva Cabernet Sauvignon (nr 6518). 

 

Utställningen var som vanligt mycket trevligt. Det är en annan atmosfär än vad det kan vara på andra platser. Lite mer avslappnat och familjärt. Och är kennlarna Peringos och Cederborgen med sällskap där så borgar det för en trevlig stund. I år var inget undantag. Tack för en trevlig helg.

 

Gollum fick bra kritik och bra placeringar. Han verkade t.o.m. ha det riktigt roligt fast regnet vräkte ner på söndagen (kanske var det grillad ungnöts lever som lockade mer än själva aktiviteten?). Tack Linn för att du visar G - du får verkligen "slita hund".

Gollum tackar Linn för utmärkt handling och vänskap

 

Milly visades bara en dag. Domaren nämnde inget om hennes (brist på) päls men hittade en massa annat att anmärka på. ;-) Hon blev tvåa i sin klass (av två deltagare) med ett HP. Hur som helst, Milly hade roligt och var jätteduktig. Det är det enda som räknas.

 

Ingen annan ser det vi ser i Milly ;-)

 

En för oss rolig händelse var när en person klev fram och frågade vad vår kennel heter? Hon tyckte om linjerna, färgen och modellen. Än finns det intresse för färgade golden retriever a´ la dual purpose.

Pensionärerna Annabel och Milly. Utanför bilden passerar en igelkott ogenerat och "provokativt".   

Innan vi tog eftermiddagsfärjan tillbaka till Nynäshamn hann vi med de obligatoriska besöken på Krysmyntagården och en av Visbys gigantiska glassbarer.

 

Det var trötta men nöjda resenären som kom hem igår. Med denna weekendresa känns det som om vi kan sätta punkt för sommaren. Extra roligt var att matriarken Annabel följde och flöt med som om inget hade hänt. Eloge till alla hundarna som aldrig ställer till med problem.

 

Det här var med all sannolikhet Gollums sista officiella utställning på ett bra tag. Om det blir fler så är det nog Gotland 2011 som ligger närmast.

 

Summa summarum:

 

 • Med denna resa sätter vi punkt för sommaren, även om det bär oss emot.
 • Med denna resa sätter vi (i princip) punkt för Gollum och fler officiella utställningar inom överskådlig tid.   

 ---------------------------------------------------------------

I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är äldre än 3 år. Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

30 Augusti 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Liten uppdatering….

Sedan semestern tagit slut har vi fått försöka ta igen sådant som vi inte riktigt hunnit med, men tänkt att göra. Listan över saker som måste lagas, underhållas eller ombesörjas på annat sätt o.d. växer sig fortare än ett sopberg.

 

Mats målar friggebod.

 

 Gollum nybadad inför arbetsstarten...

Den gångna helgen gjorde vi ett försök att krama ur det sista av sommaren (?). Vi åkte ut till Blidö för en rekreationshelg. På plats sken solen och temperaturen i vattnet uppgick till 24 c. Förutom bad så ägnades dagarna bl.a. åt uppdragning av båt, spårning (Milly & Mats), kräftskiva, sorkjakt (Yra) konsert med The Real Group (Katarina) och allmän vila (Gollum & Annabel). 

 

Trio med bumba en varm sensommardag

 

Vi vill också passa på att gratulera Susanne Berner som i helgen tog brons i Nordiska mästerskapen i Triathlon. ”Vi” vill emellertid påminna om att hon fortfarande saknar en guldmedalj från ett nordiskt mästerskap, till skillnad från hennes yngre bror. Så placeringar och status i familjens interna medaljliga är fortfarande oförändrad. Kämpa på…. ;-D

 

Krabbelurer - Mums!!

16 Augusti 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Sommaren 2010 i korthet….

Nu är semestern slut och vardagen har åter klampat in i vårt liv. Ledigheten gick som vanligt alldeles för fort.

 

Värmen undgick väl ingen. G hade det rätt jobbigt under väl valda veckor i juli. Promenader under tidiga morgnar och sena kvällar hjälpte föga. Det var för varmt för en trubbnos. Tack och lov hade vi införskaffat en skräddarsydd kylduk som användes flitigt liksom hans uppblåsbara barnpool. Bara man höll sig någorlunda stilla gick det dock ganska bra! Favoritplats var under dessa veckor vårt svala allrum i källarplanet...

 Skruttgubbe med finne på hakan....

 

Rasspecialen i Köping blev en trevlig tillställning. Vi träffade på många mopsbekanta som vi inte sett på länge och kvällen avrundades med en övernattning och grillning med mycket trevliga vänner. 

 

G fick i sommar glädja sig åt en ny ”kompis” – Love. Vi fick förmånen att passa kattungen Love i en vecka. De som ev. inte tror att ha hand om en kattunge är ett heltidsjobb bör tänka om. Oräkneliga är de gånger som vi letat efter Love. Antingen hade han gömt sig eller hittat en lucka i kompostgallren och gett sig i väg på upptäcktsfärd. :-)


Love! 

 

Vår katt Yra accepterade nykomlingen (som alltid) men valde så gott det gick att nonchalera honom. Love fick däremot en förebild att apa efter. Det blev ett riktigt intressant och roligt skådespel att bevittna.

 

Vår tiger Yra...

 

Annars har en vistelse på Bildö tillsammans med underhåll av hus och hem varit det som sysselsatt oss under sommaren. Det har blivit alldeles för lite bad och utflykter, men sommaren är inte över ännu och augusti är bokad med en massa trevliga aktiviteter.

 

Vi lägger ut några bilder från sommaren 2010 som får tala för sig själva.

 

 

Gemenskap i och utanför resväskan...

 

 

--------------------------------------------------------------

I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år.

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

9 Augusti 2010  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Trevlig sommar….

Sommaren är här, både i kalendern och temperaturmässigt. I och med det tar vi en ”time out” från noggen och återkommer när andan och motivationen faller på. Håll utkik!!

Vad gäller organiserade hundaktiviteter så blir det ingenting förrän Mopsspecialen den 24 juli i Köping och därefter dubbelutställningen på Gotland i slutet på augusti. Om inget oförutsätt inträffar och tiden räcker till blir det även ett besök på Golden specialen 2010.  http://www.goldenklubben.se/gs/

Ni får gärna komma hem till oss på besök under sommaren om ni har vägarna förbi, oavsett om ni har hund eller inte. Sett till trädgårdens vegetation utlovas rabarber i någon form. Ring bara innan… ;-)

Annars önskar vi alla vänner och bekanta en trevlig sommar!

     

--------------------------------------------------------------
I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år.

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

29 Juni 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Midsommarhelgen 2010……

Midsommar är lite som startskottet för sommaren. Ljuset har kommit och i regel värmen likaså samt att semestern hägrar. I år blir det lite kortare semester för Team Gollum än brukligt, men de dagarna den glädjen.

Milly gjorde anspråk på "leftovers"...

Helgen tillbringades på ön Blidö i Stockholms skärgård. Midsommarafton avnjöts traditionsenligt (men utan fylla och slagsmål ;-D ) med sill, nubbe, midsommarstång, polynesen (en ringdans) och grillning. Att Blidö använder sig av slogan ”ön i solen” är ingen tillfällighet. Det var värme och sol som mer påminde om sydländska platser än uppländska breddgrader.

I år var det kvinnorna som reste majstången!!!

Midsommardagen gick lite mer i Luthersk anda – d.v.s. arbete och förpliktelser i form av sjösättning av en brygga, fönsterputs och allmän trägårdsskötsel.

Milly och Gollum kärleksgnabbas.

Hundarna fick rejäla skogspromenader och även om trubbnosen stundtals tyckte att det var ansträngande i värmen så fick han sig en genomkörare. Behållningen är ändå att se ålderdamen och matriarken Annabel återfå en ungdomlig gnista och energi när hon hamnar i sin rätta miljö – skogen.

Midsommarmops.

Efter ett stopp i Åkersberga för att i efterhand gratulera en jubilar bar det på ”annandag midsommar” tillbaka till hemmet.

Hoppas att ni andra också har haft en trevlig och minnesvärd helg!

--------------------------------------------------------------
I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år. Anmäl även din mops!

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

27 Juni 2010  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Trevlig midsommar

Vi vill önska våra familjer, vänner och hundkompisar en riktigt härlig midsommar!!

Varannan vatten är Gollums recept för en lyckad helg… ;-)

---------------------------------------------------------------
I syfte att försöka kartlägga demodex har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker över hela landet 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år.

Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

24 Juni 2010  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Yra, demodex och utställningsdomare

Några dagar för sent så får vi lov att gratulera vår katt Yra som fyllt 7 år. I kattvärlden befinner hon sig i inkörsporten till mitt i livet. Eftersom det är sommartid har hon nu en väldigt hektisk period och visar upp sig vid enstaka finbesök. Som tur är smäller kattluckan på kvällen/nätterna så vi vet att hon lever.

 

För en tid sedan var Gollum på Djurakuten i Stockholm och lämnade blodprov. I syfte att försöka kartlägga demodex bland mopsar har veterinär Kerstin Bergwall startat ett projekt. Hon söker 100 mopsar som har/haft demodex oavsett ålder och 100 mopsar som inte haft demodex och är över 3 år.

 

Att anmäla Gollum till projektet är för oss lika självklart som naturligt. Låt även din mops bidra med forskning och förhoppningsvis ett resultat och åtgärd kring detta område. Kerstin Bergwall, Djurakuten, 08 – 545 41 497.

 

GoldNews är en sida som fokuserar på golden retriever i synnerhet och retriever/hundvärlden i allmänhet. Senaste inlägget ger exteriördomaren och hundmänniskan Hans Rosenberg sin syn på hur utställare uppfattar en domare. Den är läsvärd och rekommenderas. Var och en tar ansvar för sina egna åsikter och erfarenheter. www.goldnews.seHans Rosenberg har skrivit en debattartikel.

Milly struntar fullständigt i placeringar och kritik. Det som är viktigt för henne är mat, motion, stimulans och få klia sig när behovet uppstår.

 

Apropå utställning. Strax under 200 mopsar är anmälda till World Dog Show 2010 i Herning nästa vecka. Lycka till alla svenska mopsar som ska ställas ut. Vem som än vinner blir det i alla fall en värdig vinnare.

18 Juni 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Gollum goes Dalarna

Tidigt på lördag morgon åkte Team Gollum feat. ”Uppfödar-Gunilla” med sina två mopsdamer till Dalarna. En helg i mopsens tecken var inplanerad. Jargong’s G-kull skulle träffas. Gollums båda systrar bor i Dalarna, praktiskt nog i samma ort. Vi blev försenade p.g.a. en affär i Ludvika som heter Dollar$tore. Två tredjedelar av resesällskapet tyckte i alla fall att det var värt ett stopp på ca 1 h till en kostnad av ett par hundralappar på absolut nödvändiga ting som fryspåsar, spislock, näsdukar och dylikt…….  

Siri, Gollum och Lisa 

Väl på plats i gemytliga Grangärde (Ludvika) blev vi kungligt mottagna av Mats och Marianne samt deras tre mopsar. Dagen och kvällen gick i ett rasande tempo och avlöstes med en massa god mat och dricka blandat med trevligt prat. Som en extra krydda dök Arnold och Synnöve upp med sina mopsar. Sammanlagt var det nio mopsar som mest som for runt i huset.

Nästan alla mopsar kom med på bild

Hela lördagen var som en definition av gästfrihet och trivsel. Vi kan inte nog tacka värdparet för allt.

En ung tik drog till sig Gollums hela uppmärksamhet. Han var som besatt och var efter henne hela tiden. Hennes dragningskraft var så stor att han till med under natten satt och pep vi dörren. Det är tydligen något speciellt med dalkullor!

Dagen efter var det dags för Svensk vinnare 2010 som blev en norsk triumf. En norskägd USA-import gjorde processen kort med motståndet.

Gollum fick en undanskymd men hedervärd och rättvis placering i sin klass. Alla championhanar fick dessutom ett CK så konkurrensen och kvalitén var god. Kritiken från den italienske domaren var bra; Right size and type. Well large scull. Right carrige of ears. Could have a little more vounded eyes. Well set nose. Well comp body. Enough reare angulations. Right movement. Right carrige of tail.

Behållningen var som vanligt att sitta och prata med andra mops- och hundägare. Nästan alla av ”de gamla vanliga” var där. Vi hoppas att få träffa många mopsbekanta till rasspecialen i Köping. Det blir vårt nästa framträdande.  

Att det var en trött mops som kom hem rådde det inget tvivel om. Den vanliga kvällspromenaden byttes ut mot en runda runt längan. Det är jobbigt att vara på resande fot – för både två- och fyrbenta.  

För övrigt har vi satt en 100-lapp på Tyskland i det pågående världsmästerskapet!

 

13 Juni 2010  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Grattis på 3-årdagen Gollum!

Det är idag 3 år sedan Gollum såg dagens ljus (om än inte bokstavligt, det tar ju några dagar innan valpar öppnar ögonen…).

Gollum så liten och utvald!

Först bestämde vi oss för att skaffa en gemensam hund. Det blev istället att vi skaffade en mops ;-). Valet av mops var naturligt men inte helt självklart. Det hade lika gärna kunnat bli en annan ras.

Valet av uppfödare blev inte mycket till val. Först blev vi avsnästa och nästan idiotförklarade av diverse kennlar. Genom en kontakt fick vi kännedom om kennel Jargong’s. Tajmning avseende väntad kull, seriositet, intresse och personkemi kändes helt rätt från båda parter. Så var vi ett steg närmare. Annars hade kanske mopsförmedlingen eller Blocket varit ett alternativ (OBS IRONI).

Liten skruttgubbe.

Valet av individ var inte heller helt självklart. Två kullar föddes samtidigt, samma dag. Vi hade bestämt oss för en hane och det fanns sammanlagt sex st. att välja mellan. Efter en snabb gallring och med uppfödarens hjälp stod valet till sist mellan två st. hanar. Det hela slutade med att en av oss valde hund och den andra valde namn till valpen.  

Gollum på utställning.

Valet av namn föregicks även det av en viss intern diskussion. Sett till valpens ras samt storlek, utseende och personlighet i jämförelse med de andra valparna kändes namnet Gollum slutligen helt rätt.

Under dessa tre år har vi genom Gollums direkta eller indirekta försorg lärt känna en massa trevliga människor, åkt till platser som vi aldrig skulle besökt annars och alltid haft väldigt roligt tillsammans. Han har bl.a. ställts ut med framgång, prövat på bruksgrenar och mentalbeskrivits. Troligtvis har vi också försakat en massa saker och händelser då vi skaffa en hund…förlåt en mops! Har det varit värt det? Absolut!  

Mycket får man stå ut med...

Vad hände med den andra valpen som vi inte valde? Han fick namnet Hannibal och kom att efter något år lämnas tillbaka till uppfödaren. Vi fick då förmånen att ta hand om honom tills en ny ägare hittats. Hannibal hamnade så småningom i Norge och kallas nu mer för Oliver. Då hundkvoten redan var/är fylld blev det aldrig något reellt alternativ att ta över hans ägarskap. Gjorde vi rätt som ändå inte behöll honom? Tveksamt, mycket tveksamt, men vi vet att han har det (för) bra i sitt nya hem. Det är ändå det viktigaste.  

Hannibal (Oliver) och Gollum - best buddies!

Stort grattis på födelsedagen Gollum och Oliver!! 

27 Maj 2010  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Ca en vecka har gått sedan sist - lite uppdatering….

Veckan började med ett härligt sommarväder. Solen sken och temperaturen steg med råge över 20 c-strecket. Tyvärr höll inte det fina vädret i sig hela veckan ut.

 

Mån – Fre

Under veckan fick vi förmånen och förtroendet att passa Jalla. Jalla är en flatcoated retriever i sina bästa år. P.g.a. ett tillfälligt besök av en löptik kunde han inte bo hemma hos sig under veckan utan kom och kompletterade vår flock. Gollum kan ibland vara lite skeptisk till att ha hanar av ”intensiva” raser hemma hos sig. Det gick emellertid mycket bra. En lite smårolig anekdot är att Jalla i början av veckan var övertygad om att Gollums snarkningar och kommentarer var morrningar! Vikten av att hundar får träffa många olika raser kan inte nog understrykas J.

 

 

Snygg- och mys-Jalla

 

Lör

Pingstaftonen bjöd på strålande sol och värme. Hur tar man bäst tillvara på en sådan dag? Inte vet vi, men vi åkte bl.a. till roslagens hjärta och tittade på valpar. Det var kennel Oxunda (Annabels uppfödare Ewa Larsson) som har 14 st. golden retrievervalpar, två kullar, i en ålder på 5 veckor. Eftersom i princip alla valpar redan var tingade kunde vi riskfritt åka dit utan att en av Team Gollum skulle falla för trycket och stoppa en valp i väskan! ;-)

 

 

Det finns fortfarande 1 (!?) kvar!

 

Det var en härlig syn att mötas av ett stort antal färgade dual purpose golden retriever. Detta i en tid då rasens avel till stor del specialiserats och moderniserats. Mest rörande var ändå att se kennelns ”grand old lady” Saskia, 14 år ung, med lite staplande gång men med viftande svans, hälsa oss välkomna.

 

 

Saskia 14 år ung.

 

Valparna då? Tja, ska vi sammanfatta dem med ett ord får det bli – underbara!

 

På kvällen kände vi oss ”tvungna” att fira det fina vädret och den lyckosamma dagen med att grilla. Som pricken över i:et hade vi en flaska Moshel-vin hemma. Det blev en perfekt avslutning på dagen.

 

Sön

Dagens stora händelse var Lisens 2-års kalas. Trotts en mindre armé av barn i väldigt ung ålder samt en 7-årig parson russelhane på besök skötte sig Gollum exemplariskt. Alla som ville fick hälsa på honom i en av naturliga orsaker stressig och bullrig miljö utan att G gjorde något annat än att visa respekt och tog det lugnt. Han skulle kunna ha överreagerat i ren glädjeiver, men inte han inte. Vi är så stolta över hur han fungerar i olika sociala miljöer och sammanhang.

 

 

Glada miner hos bemärkelsebarnet och festfixaren.

 

Hoppas att er pingst har varit lika rolig och avkopplande som vår. 

 

 

Vi har hunnit med lite vila också - Milly är inte bara bästa kompisen utan duger även som kudde.            

23 Maj 2010  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Lite uppdatering….


Tre härliga hundar i vitsippshav!

Som vi förvarnat släpar vi efter med uppdateringar på noggen. Dessutom verkar bloggar och noggar snart vara lika modernt som telefaxar. All information, diskussion och virtuell samvaro äger nu mer rum på andra elektroniska sociala medier [läs: Facebook]. Hur som helst, maj måste vara årets mest intensiva månad. På gott och ont. Alla verkar fylla år, konfirmeras eller har någon annan bemärkelsedag under denna underbara månad. Antalet lediga dagar går att räkna på en gammal skogshuggares hand – d.v.s. väldigt få….

Veckan har bl.a. innehållit:

 

Inofficiell hundutställning

 

Svenska Pudelklubbens mellansvenska avdelning arrangerade på Kristi himmelfärds dag en inofficiell hundutställning i Gubbängen Stockholm. Det var tänkt att fungera som generalrepetition för Milly inför kommande officiella utställningar. Vi hade bara 5 min resväg, mycket skönt som omväxling. Vädret var allt annat än tilltalande men vi slapp i alla fall regn större delen av dagen.

 

Spirit och Karin trivdes i ringen.

 

Milly fick jättefin kritik av domaren Patric Ragnarsson: ”10 år gammal i utmärkt kondition. Feminint huvud. Kunde haft något mörkare ögon. Välplacerade öron. Bra bett. Bra djup i nospartiet. Bra hals. Raka vinklar fram. Stram rygg. Kunde haft lite mera välvda revben. Fina vinklar bak med härlig lårbredd. Bra ben och tassar. Bra pälskvalitet. Nyttjar svansen väl. Rör sig lite instabilt fram. I utmärkt kondition – en heder åt ägaren. Trevligt temperament. Välvisad.”

 

Stor eloge till domaren för väldigt mycket och utförlig kritik. Tyvärr räckte det inte till ett HP. Vi hade hur som helst jättetrevligt med en massa mops- och hundbekanta.  

 

Sue & Blidö

 

På kvällen fick vi ett kärt besök på kvällen. Det var vår engelska vän Sue som kom på besök. Sue är hundmänniska uti fingerspetsarna och driver den framgångsrika kenneln Sokenlea,  http://www.sokenlea.co.uk/

Hon är också utställningsdomare med Golden retriever som specialitet.

 

Vi bjöd henne på en svensk ”majtradition”- grilla när det är molnigt och kyligt. Medbjudna var även två svenska retrievermänniskor. Det blev en riktigt trevlig tillställning. Till er som söker lite förnyelse som grillmat kan vi rekommendera hästentrecote, en riktig delikates. 

 

Vi han knappt avsluta grillfesten förrän det var dags att åka iväg på morgonen till nästa fest. Ett 125-års kalas för en jubilar som fyllt 90 år och en som blivit 35. Finns det någon bättre plats för sådant evenemang än ön i solen – Blidö. Ingen regel utan undantag så solen ”lös” med sin frånvaro. Kalaset genomfördes hur som helst och Skärgårdsbuffén uppskattades av alla.

 

Skokloster

 

Lördag och det var dags för en av Sveriges stora spaniel- och retrieverhändelser - Skokloster Dog Show,

http://www.ostra.ssrk.se/skoklosterdogshow/ . Vädret, omgivningen och arrangemanget var som om det vore beställt – underbart. Här har många ras- och specialklubbar mycket att lära avseende utställningar.

 

Vår underbart energiska 10 ½-åring!

 

Milly var självklart anmäld och hade 5 anmälda medtävlande i veteranklassen. Konkurrensen och kvalitén på de meriterande medtävlande var blytung och Milly blev rättvist placerad som 4:a med fin kritik. Vi undrar lite smått om hon skulle fått samma placering i fall Sue agerat handler inför den engelska domar- och uppfödarkollegan Heather Morris? ;-).

 

Kritiken: Pleasing head & expression. Lovely reach of neck. Level topline. Good overall construction. Well bent stifles. Moved with plenty of drive & enthusiasm.

 

Grönare på andra sidan...?

 

Som vanligt hade vi trevligt och träffade en massa mops(!)- och hundmänniskor. Därefter bar det iväg till Enköping för ett besök hos en uppfödare av golden retriever. Ett mycket trevligt och uppskattat besök. När kvällen kom var det tre mycket trötta solbrända människor och två hundar som stöp i säng.

 

Söndagen bjöd på sovmorgon och sightseeing i Stockholm innan Sue tog sista planet tillbaka till England.  

 

On the sightseeing bus.

 

Vi har haft fyra underbara dagar.  Hoppas att ni har haft detsamma. 

 

Thanks for a lovely weekend!!!

16 Maj 2010  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Ännu en helg är över….

Nu får vi väl anse att våren är här och kommit för att stanna. Metreologerna (moderna schamaner/häxdoktorer ;-)) hade hotat med ett snökaos till helgen. Det regnade lite lätt under helgen men något mer blev det inte. 

Rosa blåsippor vid Fatenbadet.

Vi har tyvärr redan hittat två fästingar som kröp på ena hundens päls så nu har även den säsongen kommit igång. Det var bara att besöka Apoteket och köpa Scalibor. 

Dessvärre ser det ut som om vi får lämna w.o. till Wästmanlands utställning den 24:e april. Vi är bägge låsta till andra uppdrag och händelser den helgen. Så om någon* vill ta med Gollum och ställa ut honom går det bra.

Lördagen bestod i huvudsak av två aktiviteter. Vi började med att titta på Sollentuna Cup, en handbollsturnering för pojkar födda 99. Av det vi såg dominerade Lukas Köllmer Berner planen.

Lukas gör mål!

Förkvällen ägnades åt körsång. I Hässelby kyrka kunde allmänheten få lyssna på olika tolkningar av Stevie Wonders låtar. Senare på kvällen fick vi besök av Labradoren Blaser. Det är alltid roligt att få träffa och träna med honom.

Åt olika håll!

Söndagen kan sammanfattas som en enda lång hundpromenad. Morgonen inleddes med en kombinerad tränings-, bad- och motionsrunda för alla fyra. Knappt var vi hemkomna och eftermiddagskaffet var urdrucket förrän vi hämtade upp Linn med sin för dagen duo (Penny och Ringo). En rejäl skogspromenad avverkades och Gollum blev lite trött mot slutet. Det är jobbigt med dubbla ”helgmarscher” på samma dag och hålla jämt tempo med en unghundslabrador. Så inatt är det i alla fall en mops som kommer att sova gott.

*Med "någon" avses en för oss bekant person. ;-)

18 April 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
En ny vecka har börjat….

 

Förra veckan med annandag påsk var en mycket bra vecka sett ur arbetstagarsynpunkt. Att arbeta fyra dagar känns lagom.

 

Helgen som passerat gick i arbetets tecken. Förvisso avslutade vi fredagen med en trevlig middag hos vännerna E & B. Därefter var det full rulle, alla utom de på fyra ben hade rejält med träningsvärk och känningar i ryggen på söndagskväll. Det var allt ifrån storstädning, däckbyte, trädgårdsskötsel till annat stök och bök.

 

 

Gollum i den snö som nu är ett minne blott.

 

Vi passade även på under lördagen att besöka ”uppfödar-Susanna” och titta på hennes labradorvalpar. De blir snart en månad gamla och har nu börjat utvecklas till individer. De går/kryper, piper och utforskar världen i lagom stora utflykter. Inget besök hos kennel Designerline är fulländat om man inte får träffa på Blaser. B är en hund som nog är ”dömd” till att bli en valp hela sitt liv. En mer lekfull, glad och knasig hund får man leta efter.

 

Självklart hann vi alla tre också med en vårpromenad runt Flatenbadet. Tillsammans med kompisarna från kennel Peringos avnjöts söndagsmorgonen på bästa sätt. Om någon undrar hur det står till med mopstrion så kan vi berätta att allt är sig likt; Penny dominerar, Eva charmar och Ringo står för ordning och reda!

 

Det är förbannat roligt att Gollum går så bra ihop med trion. De hälsar och noterar knappt på varandra när de träffas utan formerar sig som en flock och marscherar på. G tar gärna riktning på Evas rumpa…..

 

G hade knappt kommit hem och lagt sig till rätta för lite egentid (Zzzova) förrän det ringde på dörren. Det var kvarterets småflickor som ville gå en promenad med honom. Vi hade inte hjärta att säga nej. Så de gick två ”patrullrundor” runt området. Det gick jättebra, alla skötte sig galant, om än något trött! 


 

Favoritsysselsättning när man är en trött mops.

 

Att det är vår utomhus märks på katten Yra. Det är ett sabla springande in och ut. Kattluckan smäller som om den gick i skytteltrafik. Vårt hem har tyvärr utvecklats till ett ”slakthus”. Förutom lemlästade gnagare förgylls huset även med vingklippta fåglar och dun som är tillräckligt med att fylla en mindre kudde, Salig är den katten.

 

 

Yra.

12 April 2010  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Påsken i korthet…..

Skärtorsdag

Som en trevlig mjukstart inför påsken besökte vi uppfödar-Gunilla och hennes två mopsdamer. Lite lättsamt prat blandades med anekdoter och erfarenheter, samt en massa nyttig orientering om mops under 40 år. Det är alltid lärorikt att prata med erfarna uppfödare.

Vi passade även på att handla ett par kilo godis åt de förväntade påskkärringarna. Inte en enda dök upp! Vi funderade lite skämtsamt på om det är ”surgubben”, ”surkärringen” eller ”surmopsen” som skrämmer bort häxorna?

"Surmops" på rygg - ett bra sätt att koppla av mellan påskens aktiviteter.

Långfredag

Gollum fick en riktig kvalitetspromenad tillsammans med mopsarna och kennelmatte från kennel Peringos. Storsint och social som han är bjöd han även hem kompisarna på lunch. En mycket trevlig tillställning. Kvällen ägnades åt lugn och ro.

Påskafton 

Stockholm International Dog Show stod bl.a. på programmet. I stenhård konkurens blev Gollum placerad som nr 4 i sin klass. Han visades jättefint av Linn.

Domarens kritik: Kraftfull med passande benstomme. Trevligt uttryck. Bredd i nospartiet. Väl placerade öron och mörka ögon. Väl vinklad bak och väl välburen svans. Bra päls. Trevliga typiska rörelser.

Vi hade jättetrevligt och träffade på en massa mops- och hundbekanta. Tack alla ni som var där för en jättetrevlig förmiddag. Det är synd att vi inte ses oftare.

Linn gjorde som vanligt ett toppenjobb och visade Gollum på "Lilla Stockholm".

På kvällen väntade en trivsam påskmiddag. Gollum fick träffa sin ”mops-kusin” Gerry. Gerry var som vanligt mer sugen på lek och håll-i-gång än Gollum. Till Gollums försvar får vi lov att säga att långfredagens promenad och förmiddagens utställning satte sina spår, både fysiskt och mentalt. Han var trött.

Påskdagen

Morgontidningen lovade sagolikt väder och beordrade läsarna att ge sig ut och njuta. Som ansvarsfulla prenumeranter lydde vi och tog Gollums med oss på en av våra favoritstråk, ”Lugna Promenaden” i Boo. Gollum var som en kalv på grönbete och full av energi.

Vi slog oss ner vid en brygga för att beskåda Baggefjärden när den är som vackrast. Isen är skör men ligger fortfarande intill strandkanten. Vad gör då en mops i en sådan fridfull och stillsam situation? Jo hoppar ner två meter från bryggan på den sköra isen. Vad det nu var bra för? Han skulle kunna ha hamnat under isen eller landat på en sten. Som ett mirakel höll isen och det gick att lotsa honom till säker mark. Händelsen fick oss att fundera på mopsarnas egentliga intelligens – knasmops!

Knasmops!!!

På kvällen blev det officiellt vår, trodde vi tills Annandag Påsk kom med mer snö. Hur som helst kom vår katt Yra in med årets första sork. Den var stor och fet samt smakade tydligen riktigt gott. Allt utom inälvorna slank ner som hon lämnade kvar för oss att plocka bort. Salig är den katten.

Annandag påsk

Förmiddagen bjöd på lugn och ro, men mer snö (så onödigt). Vad skönt det är att vara ledig på en måndag. Eftermiddagen var vi bjudna på ett födelsedagskalas. En trevlig avslutning på påsken 2010.

Hoppas att ni har haft en lika rolig, lugn och trevlig påsk som vi!

5 April 2010  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Ännu ett par veckor har gått

Det var ett tag sedan vi skrev något på noggen. Dagarna och veckorna har gått snabbt och fyllts med allehanda innehåll, aktiviteter och måsten. Allt i från influensa till bilbesiktning.

 

Vi får väl börja med att glädja oss åt vår vän i norr vars schäfer Önska nyligen fått 8 valpar.

 

Även Susannas labrador har valpat. 2 svarta hanar och 4 tikar, 3 svarta och 1 gul kom till världen för ca 1 vecka sedan. Se även www.designerline.se

 

Vi gratulerar bägge ägarna med sina bidrag till hundvärlden. Är vi sugna på en valp? Ja det är vi, men….

 

Gollum har under tiden bl.a. hunnit med promenader på lite nya ställen, t.ex. i Vinterviken Stockholm. Där träffade han på mopsen Frans. Trotts Frans vänliga lekinviter föredrog G sin inslagna väg som ”surgubbe” och avböjde vänligt men mycket bestämt. Han är väldigt kräsen och selektiv när det gäller hundkompisar. Det har även den amerikanska bulldogen Gustav fått erfara. Det ser nästan lite komiskt ut när en mops ber ett muskelpaket fara dit pepparen växer.

 

I dag (söndag) blev det ett kärt återseende då Gollum fick träffa kompisen Allis. Det blev en riktigt trevlig promenad runt Brosjön med en avslutande lunch och fika som pricken över i:et.

 

Våren har påbörjat sitt intåg. När snön sakta smälter bort kommer också tyvärr allsköns delikatesser fram. För två golden retriever är det detsamma som att bli bjuden på ett smörgåsbord. Hundpromenaderna tappar lite av sin charm när det handlar mer om korrigera smaskande än att lunka på. Gollum ser töandet ur sin synvinkel. Hans ärkefiende vattenpölen är tillbaka!

Gollum tar en paus under en sommarpromenad

 

Vad gäller vårens och sommarens hundaktiviteter så har vi anmält Gollum till Stockholm Internationell Dog Show och Wästmanlands nationella hundutställning. Sedan tidigare har vi även anmält G till Gotlands dubbelutställning. Resa och boende är fixat. Vi ska också försöka klämma in någon mer utställning i sommar, men tyvärr krockar det med andra aktiviteter så vi får se om det går. 

 

För Milly väntar x antal spåraktiviteter i vår. Vi har inte bestämt oss om hon ska få tävla officiellt eller om hon ”bara” ska aktiveras genom hundarnas PRO. Milly är trots allt 10 år (specialveteran), om än hon själv inte är det minsta medveten om det. Så länge kroppen är frisk och mentaliteten kännetecknas av ”will-to-please” är begrep som gammal och veteran relativt. 

Handlar det om mat eller spår är Milly alltid redo!

 

Vad som ytterligare har hänt är att ett antal födelsedagar har ägt rum. Det föranledde bl.a. ett besök på Tekniska Museet där jubilaren Prolle bjöds på visning av den tillfälliga byggjärnvägsbanan! En riktig hit! Presenten med efterföljande lunch uppskattades mycket av en inspirerad tågbaneentusiast ;-)

 

Veckans R.I.P.

Vi som växte upp och aktiverade oss från 70- till 80-talets slut. Lika självklart som vi till en början bar en ryggsäck från Salomon till o från skolan lika självklart var det att hockeyutrustningen i trunken bar märket JOFA.  I veckan kom nyheten att huvudägaren Adidas ska lägga ner JOFAs tillverkning i Malung. Därmed försvinner allt av tradition och kvalité inom hockeyutrustning. Nu ska engelska sko- och konfektionsdesignern Reebok förvalta arvet och driva det i eget märke och regi. Ett antal hockeygenerationer sörjer.

 

R.I.P. JOFA – världen mest underskattade varumärke!

28 Mars 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Mopsar på tv i kväll (onsdag)

De flesta aktiva hundmänniskor har väl sett ett eller flera avsnitt av ”Mannen som pratar med hundar” som går på TV4+. Där lär profilen Cesar Millan ut till amerikanska hundägare att de bl.a. måste gå ut regelbundet med sina hundar, och inte bara släppa ut dem på tomten för att göra sina toalettbestyr. Vips så blir det en ny hund. Detta och andra häpnadsväckande knep har bidragit till att programmet blivit en stor succé. Succéer brukar följas av uppföljare och kopior.

 

Ett exempel är ”It’s me or the dog” som visas på TV3. Vi har inte sett ett helt avsnitt, men idén verkar bygga på att ”problemhundar” ska återanpassas. I kväll handlar programmet om fem mopsar vars hobby är att äta avföring. Det är inget som vi har problem med Gollum, tack och lov, men det är alltid kul att se på mopsar. Programmet börjar kl. 22.00 på TV3. Det går säkert att se i efterhand på webben.

 

Vi har ännu inte bestämt oss om vi ska ställa ut Gollum på Stockholm International Dog Show den 3 april. Det lutar åt att han får en vilodag istället. Däremot hoppas vi att kunna komma och titta på och heja fram andra mopsar. För ovanlighetens skull är det bara 15 min. bilresa till en utställning (Älvsjö). Dessutom tävlar grupp 8 och 9 samma dag, vilket intresserar och passar oss bra.

Arkivbild. 4 hundar lyssnar uppmärksamt och hänfört på vad för regler som gäller för den kommande promenaden... (eller så tigger de bara godis).

 

Om allt går som planerat ska vi ställa ut Gollum utomlands till hösten. Valet står mellan det mer ”exotiska” Estland och det mer ”praktiskt genomförbara” Danmark. Vad (om) det än blir får det bli som en form av kompensation för att vi missar årets World Dog Show.

 

Till helgen är det inget årsmöte inplanerat! Peppar peppar…. Istället blir det kanske att åka och titta på en valp som vi fått ”erbjudande” om. Vi har inte i nuläget planerat att skaffa en hund till, men titta kan vi väl alltid göra….. Om sedan K kan stå emot en snart 4 månaders valp är en annan femma.

Se http://www.oxundas.com/ för mer information.

3 Mars 2010  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Betraktelser mitt i veckan.....

Efter snart 3 år med Gollum trodde vi oss ha en nästintill 100 %-ig kunskap och vetskap om hur han fungerar i olika miljöer och situationer. Det visade sig emellertid att så var inte alls fallet, eller så finns det minst ett undantag för varje regel. G har alltid varit väldigt lugn och en mycket avspänd hund. Han ställer sällan/aldrig till med några problem. Det är nästan så att vi ibland önskat att det vore lite mer go, fart och attityd i honom.

 

Häromdagen kom G i kontakt med två japanska spetsar. Inget som vi ens reagerade över, han träffar spetshundar regelbundet utan att något noterbart har ägt rum. Därför blev vi lite förvånade när vår ”filbunke” helt plötsligt förvandlades till en ”blodtörstig kamphund”. Han var som besatt av spetsarna och sökte konfrontation (läs: muckade utav helvete). Det var inte långt ifrån att han började tugga fradga i ren vrede. Vi har aldrig sett honom så tidigare och blev förvånade.

 

Vid sådana tillfällen skulle det vara roligt och veta vad som försiggår i huvudet på en mops. Beror situationen på:

  • Tillfälligheter?
  • Personkemin?
  • Eller är det fortfarande minnena och tvisten efter de två kinesisk-japanska krigen som upprörde Gollum?

Ännu en fråga som vi aldrig kommer att få svar på.

Annat värdelöst vetande. Är det någon som känner till om hybriden "POM-A-PUG" (blandning mellan mops och pomeranian) har introducerats eller fått fäste i Sverige? En bekant har i sin tur fått höra om denna nya fantastiska hundras från en person boende i USA. Googlade runt lite och hittade fler mopsblandningar, Ori Pei, en blandning mellan mops och shar pei. Duger inte denna hybrid så kanske en Pug-A-MO (mops och american eskimo dog) eller varför inte en Silky Pug (mops och silky terrier).

Eller så nöjer vi oss med rasen mops! Vi har absolut inget emot ovan nämnda raser, tvärtom, men ser ingen anledning till medveten parning mellan dem och mops. Se gärna den informativa hemsidan http://www.allahundraser.com/ för fler "upplysningar och rasfakta".

Igår sken solen på seneftermiddagen och det var upplagt för lite träning och lek för hundarna på den närliggande fotbollsplanen. Stämningen och optimismen var topp,….utom hos hundarna. En föredrog istället att leta efter mat i snön, den andre lade sig ned och ansåg med ålderns rätt att det inte var tillfälle för träning och den tredje och minsta av dem stod bara och glodde som om själva idiotin hade ramlat ner från himmelen. Det vara bara att marschera hemåt istället. Så kan det gå när man ska göra sig till. 

Annabel och Gollum - allt annat än träningsnarkomaner... 

 

25 Februari 2010  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Ännu en ny vecka är här.....

Slutet på förra veckan och den avklarade helgen kan väl i denna del av landet bäst beskrivas med orden – snö och kyla.

När det faller uppåt 30 cm snö och ploglandet av gångvägar släpar efter och inga gångstigar är upptrampade är det inte roligt att vara en mops på promenad. Gollum har verkligen stundtals kämpat och bitit ihop för att kunna ta sig fram. Att gå före och plöja vägen för honom med stövlar är till föga hjälp. Det är inte där som de intressanta och eftertrackade fläckarna finns. Och att försöka ta sig över snövallar som är uppåt 10 dm höga och vada i lika djup snö prövar man bara på en gång om ens ben är ca 1 dm höga. Trist för G när helgens höjdpunkt blir ett antiklimax. Denna vinter är det minsann inte lätt att vara liten, knappt ha några ben och ha höga krav på toalettplatser.

Annars innehöll helgen mycket hund indirekt. I lördags besökte vi ”uppfödar-Gunilla” på en mycket trevlig fika. Vi hann knappt komma hem förrän ”uppfödar-Susanna” ringde. Hon hade fastnat med sin bil i snön och behövde hjälp att komma loss. Därefter blev vi fast i tv-soffan och växlade mellan OS och Melodifestivalen, beroende på vem som hade makten över fjärrkontrollen.

I söndags hade MopsOrden sitt årsmöte. Trots vädret hade många tappra medlemmar tagit sig dit. Det var i stort sätt det hela, så var den helgen över (förutom allt skottande av snö).

En frusen mops på väg hem....

Veckan började farsartat med att i princip hela Storstockholms lokaltrafik brakade ihop. Vi fick glädjas över den förvånansvärt enkla hockeysegern mot Finland istället (glöm inte Sveriges förlust mot Schweiz i Turin för fyra år sedan…). 

22 Februari 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Ännu en helg är över....Gott Nytt År!

En liten uppdatering av vad som hänt den första veckan i februari. Arbetsveckan bjöd inte på något upphetsande så det besparar vi er.

I lördags bar det iväg till Ingarö i sydvästra Stockholm. Vi skulle bevittna när en jubilar skulle genomföra sin födelsedagspresent – en tur med islandshäst. Vädret och omgivningen var som skräddarsytt för turen. Förmiddagen avslutades med en bit god mat på Gustavsbergs Bistro och avslutande fika i jubilarens hem.

En islandshäst skrattar med M och Lisen...

Vi han knappt komma hem förrän vi skulle få besökare. Det var nämligen dags att fira Nyår! Eftersom vi var bortresta vid årsskiftet fick det bli denna helg istället. E och B bjöd oss på en sagolik supé. Vad sägs om detta:

·         1 glass champagne och forellrom, pilgrimsmussla och chevre med en bit aprikos på ett tunnbröd.

·         Enrisrökt gräsandsbröst på salladsbädd med sparris samt grantäppelbalsamico.

·         Vildsvinsfilé med rotsakspuré, lingonchutney, gratinerad fänkål och svampkorg med vitt vin alt. Tjeckiskt öl.

·         Blåbärspaj med vaniljglass.

·         Kaffe/the med chokladtryffel smaksatt med ”irländsk dimma”.

Mums!

All mat och dryck var naturligtvis ekologiskt. Vi rekommenderar E och B att ställa upp i matlagningsprogrammet ”Halv åtta hos mig”. ;-). Tusen tack för en sagolik nyårsafton.

Alla orkade inte partaja in på småtimmarna.....

Idag, söndag, besökte K sin morfar som nyligen kommit hem från sjukhuset. Välkommen tillbaka Arne. När det var dags att åka hem så hänger bilens ena sidospegel lös (parkeringsskada). Tror ni att den som orsakat skadan (vilket kan hända den bästa) hade lämnat sina kontaktuppgifter? Inte en chans, det är så lågt att smita från en olycka/skada som man orsakat. Imorgon blir det till att besöka den lokala polisstationen, besiktningsstationen och kontakt med försäkringsbolaget. Tid som skulle kunna ha använts till något betydligt bättre och mer meningsfullt.

7 Februari 2010  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Ännu en helg över

En liten uppdatering kan vi bjuda på. Det har inte hänt så vansinnigt mycket sedan sist vi skrev på noggen.

Kort om den gångna veckan:

Gollum fortsatte sitt värdskap med att ta hand om sina två mopsdamer. Det har inte varit ett allt för betungande jobb då damerna skött sig själva och aldrig är längre bort från varandra än att de kan ha ögonkontakt. Detta passade Gollum bra, för Milly har nämligen börjat löpa vilket gör att hon stundom har en mops som hänger som ett frimärke i hennes rumpa. Men har är en gentleman och låter henne vara för det mesta.

Mopsar ute i kylan.

Gollum och Milly har också följt med husse till jobbet under veckan. De skötte sig båda exemplariskt och störde ingen utan låg och sov tyst och snällt i rummet. D.v.s. de anammade snabbt den statliga arbetskulturen!

Skorpan sover på ryggstödet och charmiga Amanda!

I lördags lämnade vi tillbaka Amanda och skorpan. Efter två veckor som hundvakt blir man tämligen fäst vid hundarna och det blir lite tomt här hemma. En som stod och applåderade i fönstret när de åkte för att lämna mopstanterna till Gunillas granne var katten Yra. Skämt ´å sido, även om Skorpan inte är van med katter så har Yra varit jätteduktig under de här två veckorna. En stor eloge till Yra som står ut med och är så snäll mot alla hundar som bor och besöker vårt hus!!

Världens mest tålmodiga katt!

Helgen har för de tvåbenta bestått av återhämtning, brunch med underbara vänner och en härlig och jättetrevlig födelsedags middag med familjen.

Helgen ”avslutades” för G-man’s del med en riktigt kall morgonpromenad tillsammans med kennel Peringo’s. Det var garanterat tassalva och mopstäcke på i minusgraderna. Men vilken härlig promenad det blev sen…

Vi har också börjat titta på utställningar och aktiviteter för hundarna 2010. Dessvärre verkar det bli rejält färre utställningar i år än vi tänkt och hoppats på. Dessvärre tvingas vi också prioritera bort WDS 2010, vi får satsa på Paris 2011 istället ;-). Det går inte att vara på två ställen samtidigt och årets vår och sommar bjuder på en mängd andra aktiviteter och åtaganden. Så vi får se hur få utställningar som blir av. Vi planerar i alla fall för en utställning utomlands till sensommaren/hösten/vintern. Om det blir i eller utanför norden återstår att se. 

I noggen har vi sprängt 20 000 vallen (besökare). Tack alla ni som läser, trots oregelbundna uppdateringar.

31 Januari 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
2010

År 2010 har trätt i kraft med ömsom vin och ömsom vatten för vår del.

Vi började det nya året med att åka till Lanzarote. 1 vecka i sol och värme med syftet att vila upp oss var en utmärkt start på det nya året. Allt var lagom – lagom varmt, soligt, gott och trevligt. Tyvärr han vi inte ens komma hem innan vi bägge drabbades av influensan. Det blev med andra ord en lång och jobbig hemresa. Så kan det gå, men det var det värt.

Lanzarote en tidig morgon  - bild från balkong

Under tiden passade världens äldsta valp på att fylla år. Milly är nu mer specialveteran, d.v.s. 10 år ung. Hon är fortfarande vid extremt god vigör, fysiskt som mentalt.

Vi har ännu inte bestämt oss för om hon ska få bli pensionär på heltid eller om hon fortsätta aktiveras i organiserade eller officiella arrangemang eller tävlingar. Energiknippet Milly är ett bra exempel på att hundar inte blir fallfärdiga byrackor efter de fyllt åtta år! Hur som helst – Grattis Milly!

Milly 10 år - man blir aldrig för gammal att leta paket i högt gräs...

För Gollums del väntar bråda dagar. Han har nämligen blivit värd åt två mycket bestämda mopsdamer som kommit på besök och ska bo här i nästan två veckor. Det ska bli spännande och se hur det utvecklar sig och tillvaron förändras.

Gollum, Amanda och Skorpan

17 Januari 2010  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
MyDog 2010 – Championat och BIR

Då vi varit på semester, på betydligt varmare breddgrader, har Gollum bott hos uppfödaren Gunilla Ljungman (kennel Jargong’s) den senaste veckan. Vi hade inte tänkt ställa ut G-man på MyDog, men då Gunilla ändå skulle ned för att titta på några av sina valpar passade det bra att Gollum följde med henne till Göteborg över helgen.

 

Lördagens utställning resulterade i ett CK och slutligen 4 bästa hane i rasen för Gollum. Domare var Siv Jernhake och kritiken löd: ”Kort trevlig hane. Härligt huvud med bra rynkor och pigment. Bra framställ, kunde ha något längre bröstkorg. Lite knappt vinklad bak. Rör sig mycket bra. Välvisad”.

 

På söndagen satt vi hemma och åt frukost när telefonen ringde. Gunilla meddelade att Gollum hade åkt ut på en 2:a…. Men efter en mycket kort stund kunde hon inte hålla sig längre… ”Gollum har tagit cert och blivit Champion”! Vilken GLÄDJE!, och dagen var inte slut än… han slutade som bäst i ras (BIR) och fick CACIB.

 

Domare var Liz Cartledge och kritiken löd: ”2½ years old. Well schooled showman, expertly handled to accentuate his virtues. Good outline and proportions. Attractive head. Wellbodied and coated. Moved with a slight roll.”

 

Det är lite typiskt av Gollum att han skulle ta sitt tredje cert, bli BIR och få sin championattitel då vi inte var med! Vi har åkt många mil, lagt ner många timmar och träffat många goa vänner och haft jätteroligt både i och utanför utställningsringen och så passar hundjä***n att visa upp sig från sin bästa sida när vi inte är med!  Är det tacken det?!!? ;-)

 

 

En efterlängtad prinskorv är äntligen hemma.

 

Tyvärr var inte hemresa och gruppfinalen synkroniserade så det förstnämnda fick självklart prioriteras. Det gjorde inte oss det minsta då vi efter 10 dagars frånvaro längtade efter vår prinskorv och var så glada över det fina resultatet. Det bästa av allt denna dag var att få hem Gollum igen. I kväll ska han få göra det han tycker allra bäst om; gå och lägga sig efter att ha avklarat ett smaskigt tuggben…

 

Ett stort tack till Gunilla som alltid ställer upp och tar hand om alla ”sina” hundar och vårdar sina valpköpare. Det känns tryggt att kunna lämna Gollum i dina händer!

 

Vi vill också sända ett jättestort tack till Linn Hansson som alltid ställer upp och visar Gollum (som är humörsbetonad och sällan lättvisad, trots brett utbud på olika sorters godisar) och andra hundar! Du är så duktig och vi är så tacksamma för din hjälp!

10 Januari 2010  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Lucka 16, eller dagens filosofiska fråga…. God Jul & Gott Nytt år.

Varför är kattluckor så små och trånga undrar mopsarna Gollum och Gerry?

Gerry* undrar hur man kommer in?

Gollum undrar hur tomten ska komma in genom det pyttelilla hålet, eller hur kattf*n kommer ut?

 

Vi önskade lite snö för julstämningens skull och vi blev verkligen bönhörda. Stockholm är för närvarande vinterdekorerat som om Disney skött arrangemanget. Nyfallen snö är både vackert och stämningsfullt, men ett rejält hinder på promenaderna om man är en mops. Bra blir det aldrig.

 

Sannolikheten att vi uppdaterar noggen före jul och nyår bedöms som väldigt liten. Så vi passar på att önska alla vänner, med eller utan mops, en riktig god jul och gott nytt år.

 

Gollum hoppas på att tomten kommer med en ny ”snuttefilt” (som inte fanns att köpa på mässan).

 

*Gerry är Gollums äldre "kusin" från landet - "Bond-Gerry" kallad! :-D

16 December 2009  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Ännu en helg är över…..

Det börjar närma sig dopparedagen, men julstämningen har inte riktigt infunnit sig i år heller. Lite snö skulle säkert bidra till stämningen.

 

Lördagen började tidigt med hundutställning i Älvsjö, Hund 2009, och vi var uppbackade av släktingar och Gollums uppfödare. Gollum fick en slät etta men höll svansen uppe under hela utställningen, vilket får ses som en seger i sig! ;-)

 

Därefter bjöd vi hem släkten på fika, bland dem fanns också mopsen Gerry. Knappt var sista kaffeslurken urdrucken förrän vi for iväg till nästa evenemang. Ljusstöpning och middag stod på programmet. Även om det inte blev en sen afton var vi rejält trötta på kvällen, alla tre.

 

Söndag morgon och allt annat än sovmorgon stod på programmet. Vi fick förmånen att bemanna MopsOrderns jättefina rasmonter på Hund 2009. Från tidig morgon fram till lunch. Kul var det och välbesökt var mopsmontern. Vi avslutade HUND 2009 med att titta på andra raser som intresserar oss samt på NM i agility. Därefter kändes det som om helgen var slut, i alla fall var vi det i både kropp och själ!

 

Stort tack till Linn som for runt som en häxpipa mellan ringarna och visade mopsar (bl.a. G-man). Ett stort tack till alla vänner som vi träffade på och inte han träffa under helgen – ingen nämnd och ingen glömd! 

 

Några bilder från söndagen (tyvärr glömde vi kameran på lördagen).

Montern är bemannad.

  

Trots ett mässpris på 500 kr kilot lyckades vi inte få G-man såld... ;-)

Jag blev lite trött mellan klappningarna och då var det skönt att kunna få dra mig undan till mopskudden.

Penny och Ringo - två värdiga representanter på söndagens rasparad.

Två Weimaraner leker tittut!

 

13 December 2009  | Länk | Gollum | 2 kommentarer
Mycket på gång

De senaste veckorna har varit fullbokade i vår kalender, liksom för så många andra så här i jultider. Vi har bland annat ägnat oss åt adventsmys med rekreation i skärgården, andventsfika med målning av glas i Hässelby, diverse julbord..., Gollum har övernattat hos uppfödar-Gunilla, pepparkaksbak mm mm

Framöver ser vi fram emot att träffa många kompisar på hundutställningen i Älvsjö på lördag samt en hel del annat julpyssel och mys den kommande veckan!

Vår senaste vecka i tre bilder:

Älskad utsikt på landstället på Blidö

Älskad hund!!!

Goda bullar!

9 December 2009  | Länk | Gollum | 1 kommentar
”Hänt i nosvecket”

Idag tog vi Gollum till veterinären för att göra en s.k. hudveckspyodermi. Inget var ”onormalt” utan bara det man kan förvänta sig i ett nosveck.

 

Det är alltid lika roligt och få goda råd av en allmänveterinär, eller av annan ”sakkunnig medborgare” för den delen också. Intentionen är den bästa och alla är de experter på trubbnos.

 

Att den allmänna hälsostatusen hos mops kunde ha varit bättre är inget att hymla om. Men bara för att en mops t.ex. muttrar eller kommenterar någonting behöver inte det vara lika med ett allvarligt hälsoproblem.

 

Det finns alltid de som ska kommentera det jag gör...

 

Kvällens aktivitet är spårträning med Milly. Det har gått lite för bra med spårningen den sista tiden. Antingen är det fel på spårläggaren eller så har hon lärt sig att följa snitslar. Ett test i mörkret ska förhoppningsvis ge svar på den frågan. Troligtvis är det en kombination av båda orsakerna.

2 December 2009  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Ännu en helg är över….

Den gångna helgen firades med att Team Gollum traditionsenligt delade på sig. :-) Katarina och Gollum åkte ut till Blidö med några goda vänner. Förutom att laga god mat och umgås så ägnades en hel del tid till förberedelser inför julen. Det gjordes bland annat julkort och lite annat pyssel. Viktigast av allt var kanske ändå att samla kraft och energi inför den stressiga period som väntar.

Mats hade förmånen att förutom serva katten ta hand om Blaser, en 1 årig labrador, under helgen. Att aktivera och träna en outtröttlig unghund med 110 % energi ställer krav på planering, flexibilitet och fantasi. Vem av de två som var tröttast på söndag kväll var nog den som till vardags går på två ben.

Den tid som stundar är väl för oss som för alla andra en hektisk och intensiv period. Vi vill ändå flagga för HUND 2009. Gollum är anmäld till lördagens utställning och det som är extra kul är att Renée Sporre-Willes ska döma (78!) mopsar. Hon har bl.a. skrivit boken "Allt om mops" och får väl anses vara en av pionjärerna inom rasen mops i Sverige. 

Det ska bli intressant och få på pränt vad hon tycker om dagens mopsar i allmänhet och om Gollum i synnerhet. Läs gärna mer på http://kennet.skk.se/hundxx/

Gollum för lite mer än ett år sedan

30 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Då är det bevisat…,och avklarat

det som vi länge misstänkt. Under hur många år har vi inte redan veta om detta? Idag, 22/11, publicerar DN något som alla kattägare redan vet om.

 

”Äger du en katt vet du förmodligen redan att ditt gulliga husdjur är skickligt på att manipulera dig till vad som helst. Nu är det också vetenskapligt bevisat att en katt genom ett speciellt slags spinnande kan få dig att gå upp ur sängen och ge den mat.

Forskare vid universitetet i brittiska Sussex har upptäckt att katter använder ett mycket speciellt, intensivt, spinnande när de vill få sina ägare att utfordra dem.

Till skillnad från det vanliga mysiga spinnande ljudet som en katt kan frambringa när den bli klappad eller smekt, ligger det här "spinnet" på en ljudfrekvens som liknar en mänsklig bebis gråt.

Enligt forskarteamet på universitetet i Sussex är det här högljudda spinnandet mycket svårt att motstå för en människa.

Forskaren Karen McComb, som skrivit studien om katters spinnande, säger att hon blev inspirerad av sin egen katt Pepos beteende.

- Han väcker mig på morgonen med det här intensiva spinnandet som faktiskt är rätt störande, säger hon till BBC News.”

Här kan du höra kattens "feed me"-ljud låter.

Artikeln i sin helhet finns här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/katter-mastare-pa-att-manipulera-1.999259

 

Yra (manipulativ?!?!)

I lördags var den icke influensadrabbade delen av Team Gollum med mops på en form av hundträff. Inget konstigt med det. Det som avvek från andra tillfällen med hundmänniskor var enskilda och framträdande deltagares förakt mot ”trubbnos” i allmänhet och mops i synnerhet. Visst, man får lov att respektera andra människors åsikter och det faktum att mops inte tilltalar alla (tur är väl det), men ett förakt och nästintill hat tycker jag är lite enkelspårigt från människor som ändå är i hundvärlden.

 

Självklart finns det hundraser som vi aldrig skulle skaffa, av estetiska, praktiska eller kynologiska skäl, men därifrån till att helt döma ut en ras känns vääääldigt långt borta.

 

Efter 2,5 år med (senaste) mops så får denna incident rymmas i felmarginalen. Att det ändå tog så lång tid innan denna företeelse ventilerades får ses som en framgång. Att den skulle dyka upp vara bara en tidsfråga och nu är den avklarad.

 

(en)Nöff said. 

 

 

23 November 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Konferenslejon och konsert

Den gångna helgen spenderade Gollum och Katarina på konferens i Uppsalatrakten. Gollum är ett riktigt konferenslejon. Han har tränat hela sitt liv... Att vara konferenslejon innebär:

 • Man är frikostig på konferensgodiset
 • Man slappnar av och snarkar högljutt så att konferensdeltagarna tvingas vara allerta för att höra vad som diskuteras
 • Man deltar aktivt på kvällarnas sällskapsaktivteter
 • Man bjuder upp på högludda snuttpip i konferenssalen
 • Man vandrar runt och sätter sig hos olika konferensdeltagares fötter och uppmanar till kontakt
 • Man äter fika och lunch mest hela tiden
 • Man bjuds på leverpastj och andra godsaker från många konferensdeltagare (som matte inte har koll på)
 • Man återkommer till vardagen och somnar om på jobbet...Gollum uppklättrad på konferensväska

Väl tillbaka i vardagen ägnar Katarina mycket av veckan åt att repetera inför hennes kör-konsert på söndag. Det finns fortfarande enstaka biljetter kvar (ett 20-tal parkettbiljetter kommer att släppas i morgon onsdag) till denna, höstens höjdpunkt och efterlängtade konsert i Konserthuset.

Konsertens stora upplevelse är själva kören bestående av 1 000 personer!!! Ni kan förstå att vi är en mäktig upplevelse! Körledare är Lasse Axelsson och Putte Nelson och vi sjunger en blandning av gospel, pop och visa, en härlig blandning som passar alla!!! På söndag ger vi två konserter tillsammans med Tomas Ledin, Jessika Folker och Tommy Körberg! Det kommer att bli en garanterad succe!

Ni som inte har någonting för er på söndag kan jag varmt rekommendera denna härliga konsert!

17 November 2009  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Ännu en helg är över – hund, häst och DIF

Den här helgen har i aktivitetsväg gått i djurens tecken. Team Gollum delade upp sig. Mats och Annabel åkte till Årsta stuteri för att träna viltspår. Det var Golden retrieverklubben Sthlm/Gotland som ordnade en kombinerad träna/pröva på viltspår. Att få spår utlagda för en löjligt billig peng och få tips och återkoppling av samspelet mellan förare och hund utav en riktig mästare inom området, Lennart Nordlander, kunde inte vi motstå.

 

 
Vår spå(r)tant...

Annabel klarade av spåren med bravur. 12 år är ingen ålder för en hund om bara motivationen och glädjen erbjuds. Eftermiddagen ägnades åt hundmassage. AB var förtjänt och i behov av det efter ett härligt träningspass i ett mindre härligt väder.

 

Om det är fler som ägnar tid åt spår eller sök med hund, mops eller annan ras, på fritidsnivå (d.v.s. för att det är roligt), och är intresserad av en spårgrupp/dag hör då av er. Något går säkert att arrangera.

 

Katarina och Gollum slog följe med kennel Peringo’s (Linn med trio). Det blev en promenad runt Flatenbadet. Penny tilldrog sig Gollums uppmärksamhet mer än vanligt. Det kan ha och göra med att hon precis har slutat löpa?!?!  

 

Därefter bar det i väg till Sollentuna för att titta på Hjorthundklubbens inofficiella hundutställning. Ca 15 mopsar ställdes ut. Det var jätteroligt att träffa en massa bekanta igen, och se deras mopsvalpar. Återväxten ser bra ut! Varmt tack Linn för en toppendag!!

 Trött mops tar igen sig efter en intensiv dag...

 

Summa summarum av lördagens erfarenheter är att vi inte är överens om inriktningen med vår nästa hund! ;-) Än mindre om vilken ras. ;-)) Apporterande eller drivande hund vs sällskapshund ;-).

 

Idag, söndag, bjöds det på typiskt höstväder. Vi fick ägna lite tid åt hemmet då Martin och Jenny med lilla Lisen kom förbi på fika och en sockerkaka bakades. Lisen stannade en stund medan föräldrarna handlade möbler och vi fick en mysig stund med detta charmtroll!!

 Världens bästa Lisen!

 

På seneftermiddagen åkte Katarina i väg till K1 Stockholm. Syrran rider på K1:s vaktparadshästar i Blå Stjärnans regi!

 Världens bästa syster i stallet!

 

Samtidigt i samma kvarter var Mats på fotboll och kunde mycket glad heja fram och konstatera att Djurgården spelar i Allsvenskan även 2010!

 

Veckan som kommer bjuder inte på något annat än arbete och vardag. Hoppas att ni får en toppenvecka! 

 

8 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Gollum goes Riga – singla slant och hängsvans!

När vi skaffade ett pass åt Gollum så väcktes första tanken på att ställa honom utomlands, helst utanför Norden. Efter lite letande på internet så hittade vi en utställning som uppfyllde våra krav. En tvådagars internationell utställning i Riga, Lettland. Det gäller att såväl det logistiska som det praktiska ska fungera, och denna utställning var det närmaste vi kunde komma.

 

Det var osäkert in i det sista om vi skulle komma iväg då 50 % av Team Gollum låg däckad i influensan veckan före avresa. Dessutom hade Gollum hamnat i en annan hanhunds käft någon vecka innan. Pälsen blev lite ojämn på vissa ställen, om man säger så. Det såg ändå helt okej ut vid avresan.

 

Vi var lite oroade hur Gollum skulle klara 17 timmar på en färja. Han är en hund som är van att gå utan koppel och ströva fritt i skog och grönområden. På däck stod en sandlåda á 1.5 m2 uppställd som var till förfogande för hundar. Det gick det också, även om det var en väldigt nödig hund som klev i land i Riga på fredagens morgon. Dagen ägnades åt sightseeing för oss och vila på hotellet för Gollum. Kvällspromenaden blev lika konstig den. Efter lite letande hittade vi dock en lövhög som dög som toalett. Om det blir någon mer liknande resa i framtiden ska vi komma ihåg att ”toaletträna” honom i stadsmiljö innan avfärd  ;-)!

 

Fredagens stora projekt var att besöka en veterinär och avmaska Gollum. Vi hade förbokat en tid och valt en klinik som hade en logga med en mops. Taxin tog oss till ett av Rigas ytterområden. Det var nästan som en kliché att kliva ut i ett ”Sovjetiskt betongkomplex”. Veterinären och föreståndaren tog emot oss vid dörren och vi blev behandlade som om vi hade VIP-status. De var definitivt inte vana att få utländskt besök. Veterinären var en jäkel på att öppna en mopsmun och få in en tablett. Hon var betydligt bättre än de hunddomare som allt för ofta envisas med bända upp gapet! Vi fick dessutom tipset att spruta in lite vatten i munnen så sväljer hunden tabletten per automatik. Hela händelsen hos veterinären (som inte går att beskrivas med ord) är kanske det som vi kommer att minnas bäst med resan.

 

Så blev det lördag och dags för tävling. Det första som slog oss när vi tittade runt mopsringen var att Gollum skulle kunna ha ställt upp i juniorklassen utan att någon skulle ha märkt något. Visserligen är vår mops av modell mindre, men så liten har vi aldrig betraktat honom i sällskap med andra hanar. Det var nästan så vi befarade att vi skulle behöva kämpa för ett rött band med vår ”pygmémops” (som ändå väger 2 kg mer än vad rasstandarden föreskriver).

 

Öppenklassen höll väldigt jämn kvalitet. Den tjeckiske domaren hade väldigt svårt att bestämma sig. Vi fick gå ett par extra ”ärevarv” och ställa upp mopsarna i alla möjliga som omöjliga vinklar innan hon bestämde sig för att välja mellan två hanar. Domaren berättade att hon i princip kunde ha singlat slant om segern men måste utse en segrare. ”Som vanligt” drog vi det kortaste strået och knep andra platsen i klassen. Det som avgjorde var den andra mopsens ”showighet”! Det var inte på något sätt orättvisst eller ett justitiemord, men någon gång skulle det vara kul och få marginalerna med sig.

Promenad på filtmatta

 

När det var dags att utse bästa hane blev vi lite förvirrade. Ca 15 mopsar hade fått CK och stod uppställda. Domaren plockar fram 5 st. champions och gör ett tecken åt oss som vi tolkar att det är färdigtävlat. Vi kliver ut och ser hur den ena hunden efter den andra får lämna ringen. Då går det upp ett ljus för oss att vi bara blev ombedda att backa. Domaren började tydligen bedömningen bakifrån, och inte med de hundar som skulle vara kvar som vi är vana vid. Fort ut med Gollum ur buren och ännu fortare tillbaka in i ringen och fortare än så ställa upp honom på rätt plats igen. Det slutade med att Gollum blev bästa hane 3.

 

Gollums kritik: Well balanced dog, with nice head, correct ears, dark eyes. Very good top line, chest, correct K (?). Good movement. Very good presentation.    

 

Resten av dagen och kvällen ägnades åt att utforska den gamla Hansa-staden ännu mer och åt cocktails på hotellets sky bar innan vi stöp i säng.

 

På söndag var det en mycket trött mops som kom fram till arenan. När Gollum skulle värma upp så vägrade han att gå ur buren! Det var en fingervisning om vilket utställningshumör som rådde för dagen. Trots en nästan lidande Gollum blev vi återigen bästa hane 2 i klassen med ett CK. När det sedan var dags för konkurrensen så vägrade han att stå upp. När han väl stod på sina ben var det istället som om knorren vägde bly, den hängde som ett sänke. Han tittade vädjande om han inte kunde få gå och lägga sig i buren igen. Det var bara att ta ur honom i ringen innan bedömningen ens var avslutad. Vi tog det med ett leende och en klackspark. Hundägare som blir förbannade eller besvikna på sina hundar som inte lever upp till ägarnas drömmar har vi inte mycket övers för.

Är det inte roligare än så här så kliver vi av.

 

Kritiken skrevs på lettiska och är ännu okänd. Det är dessutom så svårt att tyda texten att det inte går att översätta i ett språkverktyg. Om det är någon som behärskar lettiska får ni gärna hör av er. Ersättning utgår.

 

Det blev en lite trist avslutning på helgen, men Gollums måttliga intresse för utställningar har hänt tidigare och kommer att hända igen. Två dagar i inomhusmiljö är väl inte heller hans melodi. Det är å andra sidan tjusningen med att ställa ut honom. Man vet aldrig på vilket humör ”knasmopsen” kommer att vara på.

 

Utställningen då? Den höll som helhet mycket god kvalitet och är väl värt ett besök. Vi hade förbannat roligt och trevligt under helgen och det var en nyttig erfarenhet som vi hoppas att fler får möjlighet till. Ni som funderar på att ställa er hund utanför Norden ska definitivt försöka göra slag i saken. Det är som sagt en upplevelse och erfarenhet som går utöver det vanliga.

 

Att resa med Gollum är ett sant nöje. Hans mentala stabilitet gör att han knappt märks. Oavsett om vi har honom på en färja, hotellrum, offentliga platser eller miljöer så tar han det bara lugnt och ställer inte till med några problem. Det är guld värt – och han lika så.  

 

Vi har även lagt upp några fler bilder i fotoalbumet.   

 

2 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Grattis

Ingen kan beskylla oss för att vi ”diarréskriver” på noggen. Det var ett tag sedan om man säger så....

Hur som helst så vill vi gratulera Gollums kompis Allis som i dag blir 2 år!

Allis och Gollum mäter sina krafter.

Fördel Allis!

Gollum golvad (som vanligt).

22 Oktober 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Björnhundstest (för mops?)

Jag pratade med en kollega som är bördig norr om Solna, Jämtland närmare bestämt. Eftersom vi båda är intresserade av att utföra arbete med hundar på ”fritidsnivå”, om än med olika inriktning p.g.a. olika raser, landade ämnet på vilka tester som hundarna genomgått.

Han berättade om när han och hans jämthund gjorde ett björnhundstest. Syftet med testet är att få reda på om (jakt)hunden är tillräckligt mentalt stark för att ta sig an björn. Det var fascinerande att lyssna till hur både han och hunden betedde sig och reagerade i närheten av en björn. Trots att det var stängsel mellan ekipaget och björnen så är man inte särskilt kaxig på nära håll. 

(Jag beundrar bärplockarens lugn! - http://www.youtube.com/watch?v=mFSw-J3lVqE )

Vidare blev jag också informerad om att de nu mer kan använda sig av en rörlig björnattrapp (permobjörn) istället för en äkta björn. Det vore väl något för MopsOrden att ta tag i? Är det fler än jag som skulle vilja göra ett björnhundstest för mops genom MopsOrdens regi? Bombardera då den utbildningsansvarige med ovanstående önskemål - utbildn@mopsorden.se ;-)

Testet verkar vara förbannat roligt och jag hoppas någon gång få bevittna eller t.o.m. pröva på ett. Med Annabel, vår äldsta golden retriever, har vi förutom mentalbeskrivning och några rasspecifika jakt- och viltprov, utsatts för ett oplanerat varg*- och ett ilsket svantest. ;-) Det är något helt annat…

*Det går att parkera i närheten av Skansens varghägnad. Doften av varg noterade men nonchalerade AB och gick istället mot Rosendals trädgård där det doftade väntande fika.

"You talkin to me [:wolf]? You talkin to me? You talkin to me? Then who the hell else are you talking... you talking to me? Well Im the only one here. Who the fuck do you think youre talking to? Oh yeah? OK." [monologen från filmen Taxi Driver]

Avslutningsvis: Danskj***ar!

12 Oktober 2009  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Blaser, date och reflexer

Under ett antal tisdagar har vi fått förmånen att lydnadsträna labradoren Blaser. I tisdags var det säsongsavslutning och Blaser skötte sig utmärkt och klarade av testerna på ett förträffligt sätt. Det var en fröjd att se div. unghundar ta sig an uppgifterna och visa sina färdigheter. Lika roligt var det att se ägarna ta sig an uppgifterna och visa sina färdigheter. Talesättet sådan herre sådan hund har inte myntas för intet.

Vi tackar kennelmatte Susanna, kennel Designerline, för förtroendet och önskar både kenneln och Blaser all lycka i framtiden. Vi kommer att fortsätta följa Blasers utveckling och framgångar med både spänning och glädje.

Lydnad är inte riktigt Gollums melodi. Han passade istället på att träffa Penny och Ringo i form av en rejäl skogspromenad, den ”traditionella” tisdagsträffen. Ringo ska förresten få vara med om något väldigt spännande och ärofyllt. Vad det är får ni säkert läsa om i en annan blogg. Håll utkik för mer information under de närmaste dagarna på www.peringos.se

Har ni problem med att era dataskärmar lätt blir dammiga och smutsiga? Klicka då på länken för att se hur det ska åtgärdas: http://www.raincitystory.com/flash/screenclean.swf

Dagens bild har vi hämtat från Stockholms Kennelklubb. De arrangerade Hundens dag i centrala Stockholm och MopsOrdens monter vann utmärkelsen "Bästa monter".

Vad som mer blivit uppenbart i samband med bilkörning och kvällspromenader är hur j***a mörkt det är om kvällarna. Det är bara att plocka fram reflexerna. Såväl hund som ägare görs sig bäst i dessa attiraljer under denna tid på året. Den moralpekpinnen får avsluta nogginlägget. 

Kan göra skillnaden...

6 Oktober 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Ännu en helg är över

I lördags…,

delade Team Gollum på sig och hade en aktivitetsdag på var sitt håll. Katarina hade en riktig hunddag. Den lokala golden retrieverklubben anordnade ett working test i Haninge. För er som inte vet vad ett working test är så kan det beskrivas som en inofficiell tävling vars syfte är att bedöma de jaktliga anlagen hos de olika retrieverraserna. Detta utan att något vilt skjuts.

Vi liksom många andra retrievermänniskor anser att rasens egenskaper bevaras bäst genom att hundarna får och kan göra de uppgifter som de är framavlade för. Att som ”efterskottshund” söka upp och apportera fågel och annat vilt. Det utesluter inte andra aktiviteter eller annan stimulans för hundarna, men man bör alltid ha i åtanke vilket är/var det egentliga syftet med rasen.

Milly och Blaser = retriever

Nåväl, nog om detta…. Det var ett välbesökt och uppskattat test där Katarina fick slita hund med att protokollföra alla duktiga hundar och ägare som prövade sin kvalitéer. Kvällen avslutades med en familjemiddag hemma hos Katarinas föräldrar. Att få komma till ett dukat bord uppskattades mycket efter en lång och intensiv dag.   

Mats hade istället en riktig ”grabbdag”. Nästan direkt efter Gollums morgonpromenad bar det i väg för att titta på fotboll. Därefter var det tänkt att gå vidare och se på hockey. Gollum behövde emellertid sällskap, och han kommer först.  Kvällen rundades hur som helst av med en hockeymatch – á la NHL.  Det blev trots allt en sportdag värd namnet och en ganska blöt sådan. I alla fall sett till hur husses status var när han kom indrällandes efter midnatt.

I söndags…,

tog vi oss i kragen och hyrde en lastbil. Det var dags att åka till återvinningscentralen och slänga förbrukade vitvaror och annat skräp som vi lyckats rensa ut. Därefter fick huset ett litet invändigt skönhetslyft i form av en städning. Ack så tråkiga dessa sysslor är, men ack så nödvändigt.

Kommande vecka…,

bjuder bl.a. på följande;

 • Körsång och datorkurs (Katarina)
 • Avslutande lydnadstest tillsammans med (jakt*)labradoren Blaser (Mats).
 • En (förhoppningsvis) träff med Penny och Eva samt deras livvakt Ringo. ;-) (Gollum) 

* Som en del säkert också känner till hävdas det att framförallt de två största retrieverraserna är på väg att bli uppdelade i två varianter – en utställnings- och en jaktvariant. Om detta stämmer eller inte tvistar de lärde och berörda om. Alla berörda har också en åsikt om detta, så även vi liksom ni läsare. Var och en tar ansvar för sina egna åsikter och respekterar andras! Inte ens vi i Team Gollum är överens i denna fråga (som för övrigt ingen utanför retrievervärlden ens brys sig om). ;-)

Blaser = Labrador, tillika en glad och arbetsvillig hund.

4 Oktober 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Himmel vad fort tiden går samt Himmelska hundar

Oj oj, nu var det riktigt länge sedan det blev någon uppdatering av bloggen. Tack för att ni har väntat så tålmodigt!!

De senaste veckorna har ägnats åt hundutställning (funktionärer), influensa, Mopsordens uppfödarutbildning, träning av hundar, middag i glada vänners lag, Norrtäljevistelse samt mycket annat smått och gott.

Delar av gärdets gröna vidder. En oas i huvudstaden.

I måndags var vi ute och gick en härlig promenad på Gärdet. Det avslutades med middag för såväl två- som fyrbenta på hundcafét Himmelska Hundar, www.himmelskahundar.se.

Gollum kan varmt rekommendera stället för sina hundkompisar, även om de envisades med att fylla ut tallriken med grönsaker!!

Hundportion a´la köttfärslimpa på Himmelska Hundar får 4 mopsknorrar av 5 möjliga.

Gollum strödde ut de rivna morötterna på golvet...

Idag gjorde vi en favorit i repris - promenad på Gärdet, även Annabel och Milly följde med.

Milly på grönbete - en glad skit...

30 September 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Tiden går fort när man har roligt!

Den senaste veckan har verkligen gått fort!!

 

Den absolut största händelsen var leveransen av vår nya kyl och frys!! Efter 4 ½ vecka är nu ÄNTLIGEN väntan över!!! Det var med glädje som vi for i väg och storhandlade för att fylla dessa två skåp med allt möjligt. Vilken lyx att kunna ta sig ett glas kall mjölk eller att få smör och ost i stället för mjukost på tub på smörgåsen!!! Nu blir det inga fler fiskbullar under 2009!!

 

En efterlängtad syn...

 

Mats fortsätter sin träning av labradorpojken Blaser. Vi är sååå glada och tacksamma att Susanna, www.designerline.se, låter oss träna denna underbara kille! Tack för förtroendet!!

 

"Våran" buse Blaser.

 

Den gångna veckan innehöll mycket planering och jobb inför Stockholmssektionens Goldendag se www.stockholm.goldenklubben.se. Husse höll sig dock utanför detta år ;-) då han spenderade den mesta av veckan i Norrtälje och Göteborg.

 

Goldendagen blev mycket lyckad och det dök upp ett 60-tal intresserade, nya och gamla medlemmar. Vi bjöd på allt mellan utställningsträning, pröva på viltspår, tipspromenad med aktiveringsrunda för hunden, föredrag om hundens hälsa och klickerträning samt paketsök mm. En härlig dag för en härlig ras!! Gollum höll mopsställningarna i informationstältet. ;-)

 

En härlig dag för en härlig ras!!

 

Under veckan har Gollum och matte också hunnit hälsa på mattes älskade morfar som nyligen opererats!

 

Älskar dig moffa!

 

Helgen som stundar väntas innehålla Stockholmssektionens årliga höstutställning där matte ska vara inropande ringsekreterare, helgmys samt efterlängtat fika med släktingar.

 

Ha en skön helg!!

 

11 September 2009  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Promenad i spöregn

Vi är nyss inkomna efter en skön kvällspromenad i strilande (läs forsande) regn.

Efter att ha suttit i soffan och väntat på att regnet skulle lugna ned sig, blev det så en öppning i regnmolnen. Matte och jag gav oss ut på kvällspromenad.
En kortis hade vi tänkt oss men vi tyckte båda att det fanns en viss charm och myshetsfaktor (läs sniffläckar) i att gå promenad i kvällsmörkrets stilla regn så vi tog den långa rundan.

Fascinerande att mörkret numer sänker sig mellan lyktstolparnas ljuskäglor. Svunnen sommarnattsljus är ett minne blott. Dock ganska mysigt med höstregn också!!

Höstcharm?

De enda vi träffade på under vår promenad var en stor padda och flertalet maskar som letade sig fram på gångvägens motorväg. Vettigt folk och fä håller sig tydligen inne i varma stugor denna regniga höstkväll.

Väl hemma var det en genomsur matte och som flydde in i värmen. Hon hann dock inte ta av sig sin genomsura jacka förrän jag pricksäkert genom att skaka mig skvätte ner en bunt med viktiga papper.

Färdig med denna aktivitet kastade jag mig därefter upp i den nybäddade sängens rena lakan för att torka av mig väta och grus (det mesta på husses sida), detta så att kuddarna flög. Innan matte visste ordet av hade jag även stänkt ned delar av sovrumsväggarna med kvarvarande regndroppar.

Lite väl sent kom matte med en handduk och talade om att kuddkriget var över och att man i vanlig ordning skulle ha väntat på varsågod innanför dörren… Hm, det blev en perfekt avslutning på min mopsdag enligt mig!!

28 dagar utan kyl och frys.

Nu är det dags att sova. Bifogar en bild på fyrbenta zovandes på jobbet.

Tre (Hannibal (vi saknar dig!), Milly och Annabel) zömntutor...zzzzZZzzZZzzzZZzZzzZZzZzZ

3 September 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Lite uppdatering

I veckan som gick promenerade Gollum och Milly 2 timmar i Skarpnäck. Sällskap var Ringo, Eva, Penny och Linn. Sägas bör att matte i 3 veckor samlat energi för att ge Milly ett välbehövligt schamponerat bad. Milly inledde därefter nybadad med att äta skit tre gånger. Den härliga långpromenaden kryddades därefter med ett dybad samt rådjursjakt. Gissa om matte hade betalat någon för att ta över Milly den kvällen…

Väl framme vid bilen, efter en underbar promenad, skulle Linn slänga bajspåsen i sopkorgen men slängde i stället bilnyckeln. Det hela slutad med att båda matte och Linnhällde ut skräpet (av blandad ”karaktär”) på trottoaren och låg på knä med bajspåsar på händerna och rotade i sophögen. Fanns då bilnyckeln i sopkorgen? Nej, det visade sig att den tryggt låg i jackfickan… Varmt tack Linn för en härlig promenad och ett underbart minne!!

 

Det händer mycket på våra promenader med Linn och mopsarna!! Läs tex om när vi hittade en hund och lämnade in den hos polisen: http://peringos.blogg.se/ (10/8)

 

Veckan har annars präglats av planering inför Goldenklubben Stockholm/Gotlands Goldendag den 6 september. Det är många detaljer och aktiviteter som krävs för att detta ska bli den uppskattade mötesplats och aktivitetsdag för nya och gamla goldenägare som den är. För mer information se www.stockholm.goldenklubben.se.  Varmt välkomna!

 

 

 

Det skulle vara kul med en liknande lokal/regional Mopsdag, med en massa aktiviteter, socialisering och nätverksbildande.

 

I fredags fick vi storfrämmande – Alice! Gissa om Gollum blev till sig! Denna underbara tjej fick komma och bo hos oss ett dygn medan hennes matte och husse roade sig på annan ort. Alice är en mycket pigg, kavat och söt mopstjej som mycket snabbt blir en i flocken här hemma! Lotte och Patrik - Varmt tack för att vi fick låna er prinsessa!

 

 

Gollum på rygg - ingen ovanlig syn med Alice i huset!

 

 

Inlånad prinsessa - Alice!

 

Idag har vi varit 26 dagar utan kyl och frys…. Vi längtar efter grönsaker, smör och riktig och färsk mat!!!

 

 

Efterlängtat!!!

1 September 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Veckan som gått….

Vi är nu inne på tredje veckan utan kyl och frys och fortsätter därför vår gastronomiska resa genom burkmatens förlovade utbud. Kedjan/affären som sålt vitvarorna (varor som de plötsligt inte har tillgängliga) svär sig fri från ansvar och leverantören hänvisar till försäljaren. Ett moment 22. Hur som helst ska det bli skönt när varorna slutligen är på plats. Ravioli på burk och motsvarande är ingen höjdare i längden.

 

I lördags fyllde ”matriarken” Annabel 12 år. Även om kroppen eller sinnena inte är vad de en gång har varit så är hon fortfarande företagsam och odiskutabelt högst i rang.

 

Promenaderna blir förvisso inte så långa längre, tempot har ibland knappt styrfart och hennes bakben hinner inte alltid med i svängarna. Ändå brukar vi leka/träna ”vilt- eller frispår” på kvällarna. Hon får ta ett valfritt spår och så går vi genom vildvuxen terräng tills den som håller i kopplet tycker att det är dags att sluta. Aktiviteten gör henne glad och får henne att komma in andra andningen. Även en gammal hund vill ha stimulans och sysselsättning!

 

Det är en förmån att få leva tillsammans med en gammal hund!

 

Det har också varit valp- och kennelträff hos kennel Jargong’s. Uppfödaren Gunilla  anordnade en form av öppet hus och det dök upp runt ett tiotal mopsar i olika åldrar, storlekar och färger. Socialisering och bekantskap med släkten stod på programmet för de fyrbenta medan de tvåbenta utbytte erfarenheter (likheter som olikheter).

 

Till valpägarnas stora glädje dök även pappa Melker med ägare upp. Det var roligt att få se honom igen. Besök gärna http://www.carolines.se/

 

En salig blandning

 

Efter ett tag blev jag lite trött. Då var det skönt att få komma upp i mattes famn.

 

Det bjöds även på smörgåstårta och ett dignande kakbord.

Gunilla, tack för ett mycket trevligt och uppskattat initiativ. Vi är också glada och tacksamma att vi fick förtroendet och ta hand om Gollum. Vikten av en bra uppfödare och kommunikationen med denne kan aldrig nog understrykas.

 

Noterbart är att Gollum fattade väldigt mycket tycke för en ung svart tik. Han lämnade inte henne [läs: hennes bak] i fred många sekunder. Vi har observerat liknade tendenser den senaste tiden. Tydligen är unga svarta tikar något som faller Gollum i smaken. Håller vår lille kille på att bli gubbsjuk? ;-)

Hinner du inte med i svängarna gubbe? (Ännu...) en svart skönhet att jaga för Gollum.

 

 

I söndags var det Ulla Segerström o Bertil Sted Grens minnesutställning. Gollum åkte ut på slät etta. Det ironiska är att vi har alltid tyckt att det är lite synd att Gollum inte tycker utställningar är särskilt roligt och visar lite mer go. Men i söndags for han stundtals fram som ett litet yrväder och fick nästan kylas ned. När han äntligen plockar fram sitt go så belönas inte det. Så kan det gå.

 

Ett jättestort tack till Linn som avlastat och agerat handler åt honom den sista tiden. Är det någon som kan få honom och glimta till är det du.

 

När det gäller Gollum och utställningar tar vi nu en paus. Tidigast till Hund 2009 ställs han ut igen. Det är i och för sig en sanning med modifikation. Om allt går som planerat så ska vi ställa ut honom i Lettland i höst. Lettiska kennelklubben arrangerar en tvådagars internationell utställning i okt/nov.

 

När vi skaffade pass för sällskapsdjur åt Gollum så väcktes tanken om att delta på en utställning utanför norden. Nu tror vi oss ha hittat den utställning som passar oss tre bäst. Vi har inga andra ambitioner än att ha roligt och förhoppningsvis få med oss ett hundminne för livet.

 

Nationellt blir det ingen officiell utställning förrän tidigast i december. Vi kommer naturligtvis fortsätta att hålla tummar och knorrar för alla kompisar som ska ställas ut!     

 

I kväll har det varit promenad tillsammans Penny, Ringo och Eva. Alltid lika trevligt för alla inblandade.

25 Augusti 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Uppdatering

Vi släpar efter med att uppdatera noggen. Det är bara att konstatera att vardagen har hunnit i fatt oss. Sablar vad tiden och dagarna försvinner, och inte är det till glamour och nöjen. Helgen som gick innehöll bl.a. mopsbesök och utställning.

 

En tränar apport, den andre passivitet och den tredje tiggeri/belöning....

 

 

Nu har vi snart varit utan kyl och frys i två veckor. Det är en lite annorlunda situation att tackla vardagen utan dessa vitvaror som man annars bara tar för givet. Vår nya kyl och frys ska komma i slutet på denna vecka, vilket vi ser mycket fram emot.

 

Vi fick förmånen att ta hand om Allis över helgen då hennes ägare var bjudna på bröllop. Allis är en underbar och mycket charmerande mops som smalt in vårt hem som om hon alltid varit här. Hon och Gollum går jättebra ihop.

 

Allis.

 

Med erfarenheter av bl.a. Hannibal, Allis m.fl. kan vi inte blunda längre. Gollum skulle må bra av likasinnad kompis. Även om två golden retriever omger honom med gott resultat så ter det sig som om devisen lika barn leka bäst ändå väger tyngst. Så vi får kanske göra slag i saken och börja spana efter en kompis till Gollum?  

Annabel och Gollum

 

Det har varit utställningar i Nyköping och Norrköping. Gollum blev 4:a respektive 3.a i sin klass. Resultatmässigt blev det inte så mycket att glädja sig åt, men man träffar och umgås med andra mopsmänniskor vilket alltid är trevligt. Till helgen väntar Ulla Segerström o Bertil Sted Grens minnesutställning. Gollum är anmäld men eventuellt krockar evenemanget med annat så vi får se vad det blir till helgen? Oavsett aktivitet kommer det bli roligt.

 

 

Gollum, Penny, Allis och Eva.

 

I kväll har vi lagt spår åt Milly för morgondagen samt att hela flocken har tränat/lekt apport. Desto mindre hund [läs:mops] desto mindre intresse att hämta föremålet. Det var en fröjd att se ”gammeltanten” Annabel, 12 år, ge sig i väg på lite vingliga bakben. Man är inte äldre än man känner sig – även en gammal hund vill vara med och ha roligt.   

 

 

AB, 12 år på lördag...

18 Augusti 2009  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Sista semesterveckan

Senaste veckan verkar matte och husse ha kramat ur det sista ur semestern…

Sommar...

Matte for i början av veckan till Blidö i Skärgården och spenderade några, enligt henne, underbara dagar på Skärgårdens pärla! Sol och bad samt mys med gammelmatte samt Annabel och Milly, som varit ute på landet i princip hela sommaren (förutom Millys tripp med oss mopsar till Gotland). Matte kom hem ännu mer utvilad och med blåbär i packningen.

Jag och mina brudar.

Jag och husse for med tåg och buss till Åkersberga till min andra gammelmatte. Matte anslöt och med sig hade hon mina favoritkompisar Annabel och Milly – jösses vad jag har saknat de två jäntorna!! Vi åt bl. a. middag på en av Åkersbergas golfklubbar. Jag blev så uppspelt så att jag hoppade i hundvattenskålen och spillde ut tre liter vatten över hela terrassen… J

Hemmagjord fläderblomsaft en del av sommaren...

På fredagen åkte vi åter tillbaka till Åkersberga. Lite knäppt tyckte nog jag, men inte de tvåbenta. Där träffade jag mopsen Gerry och en gosebjörn, vilken jag inte kunde slita mig från på nästan hela kvällen… På plats fanns också familjen Berner som bjöd mina tvåbeningar på kräftor! Efter en härlig kväll i härligt sällskap körde vi mycket nöjda hem igen efter en underbar kväll i underbar sommarkvällsvärme.

Nyinköpt kamera innebär många testbilder på favoritobjekt...

På lördagen visade det sig att kyl och frys inte längre tänkte kyla våra matvaror i rötmånadens slutskede. Medan jag låg och slappade gick tvåbeningarna igenom all mat och slängde all mat som inte kunde förvaras i matkällaren… Idag har det serverats köttfärsås i burk med pasta och jag ser inte till en skymt av leverpastej eller köttbullar…L

Sommaren inleddes inte med burkmat...

På kvällen skulle tvåbeningarna promt dra iväg med mig igen… Denna gång for vi till Sorunda och hem till min kompis Raven med familj. Vi badade i havet och softade. Raven villa leka med mig men jag tyckte mest att han var lite väl intensiv. De tvåbenta grillade och åt en härlig middag i goa vänners lag.

Midsommarprins!

Så för tredje kvällen i rad fick jag inleda min insomningsprocedur i rullande bil… SUCK!

För att komplettera den sociala träningen av mina tvåbenta kompletterade vi helgen med att bli bjudna på trevligt italienskt fika hos våra grannar. Jag stannade dock kvar hemma och vilade ut.

Vi vill varmt tacka alla som förgyllt de senaste dagarna med sin närvaro och trevliga aktiviteter!!!

På spaning efter den semester som flytt...

En härlig semester i sommarsverige är nu över för de tvåbenta här hemma. De är dock jättenöjda med sommaren, alla aktiviteter och alla härliga människor som de haft nöjet att träffa!!
I morgon börjar allvaret och vardagen igen för mina tvåbeningar… och jag ska äntligen få komma tillvaka till jobbet och vila upp mig efter en härlig och aktiv sommar genom att somna om i bädden på jobbet…

See you!!

9 Augusti 2009  | Länk | Gollum | 7 kommentarer
Ormar och mopsinformation

En bekant till oss har fått sin hund biten av en huggorm.  Nu verkar allt gått bra och hunden har fått kommit hem. Som ett järtecken så mötte vi en huggorm på vår morgonpromenad. Den ringlade fram ca 1 meter framför oss.  Tanken svindlar vad som kunde ha hänt om vi bara varit ett steg snabbare. Jag måste tyvärr erkänna att det är allt för sällan som jag har prednisolonet med mig på promenaderna. Jättedåligt av mig, men nu ska det bli ändring på det.  Det behövs inte en påminelse till!

Gollum träffar på en avlägsen kusin....

Den annars utmärkta tv-kanalen Animal Planet har slagit ett slag för diverse hundraser – Breed all about it. Kortfattad information om olika raser. Mops finns självklart bland de dokumenterade. Att programmet är amerikanskt och att den ”amerikanska” mopsen står i fokus kan ett otränat öga se. Se själva.

 

Breed all about it Pu

För de som önskar lite mer detaljerad och saklig information om vår ras rekommenderas boken Allt om mops. Den är skriven av Renée Willes. Hon kommer dessutom att döma mops på HUND2009. En mer välskriven bok om rasen blir nog svårt att hitta. Om någon har andra bra tips om vad som finns skrivet om mops får ni gärna delge oss. 

 

6 Augusti 2009  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Intensiva dagar (kompletterad)

Torsdagen ägnade vi åt hus och trädgård.

 Förra årets skörd måste ätas innan vi kan fylla frysen igen...

 

På kvällen åkte vi in till Kungliga Djurgården för att se Parkteaterns föreställning ”Topboy”. Underbart väder under ”Eken” och härlig stämning samt medhavd picknick blev pricken över ”I”:t denna kväll.

 

Väl hemma var det dags att packa inför fredagens resa till Svenstavik. Gollum satt som vanligt vid väskorna och kontrollerade innehållet samt förvissade sig om att han inte glömdes bort…

 


Gollum på resande fot...

 

Fredagens resa upp genom Sverige gick väldigt smidigt. Vi kom fram till vårt boende i Klövsjö vid 18-tiden. Trots att det var Storsjöyra, hundutställning och folkrace m.m. var vi i stort sett ensamma på Klövsjö fjällhotell. Vi hade ändå tidigare ägnat 1½ dag åt att leta boende i närheten av Svenstavik så vi ägnade en stund åt hur det fungerar med samordning kring evenemang i en ort… Hur som helst sov vi gott nedanför de sommarklädda skidbackarna i Klövsjö.

 


Gollum inspekterar snöfattiga skidbackar från balkongen.

 

Lördagen ägnades åt utställningen i Svenstavik. Platsen var fin och arrangemanget mycket bra! Vi hade mycket trevligt runt ringen med både nya och gamla bekanta! Gollum vann sin klass med CK och blev därefter BH 2 med reserv CACIB.

 


Gollum i ringen.

 

Gollums finfina kritik:

 

Maskulin hane av utmärkt typ, helhet och balans. Maskulint välformat huvud som önskas något mer höjd. välmarkerad haka. Välplacerade ögon. Välansatta öron. Utmärkt hals och överlinje. Välansatt svans. Utmärkt kropp och benstomme. God päls och färg. Rör sig med mycket raskaraktär. Härligt temperament. Välvisad."

 

Efter en fin dag i sol och vind styrde vi åter kosan mot hemmet i storstan med nya intryck och vyer för näthinnan.

2 Augusti 2009  | Länk | Gollum | 7 kommentarer
Systerson på besök

Idag hade vi besök av Michaela och Ceasar!

Gollum är Ceasars morbror. Ceasar är en urcharmig och pigg liten krabat, på snart 17 veckor, med samma fina aprikos färg som sin mamma och morbror. Vi ser med spänning fram emot att följa Ceasar och hans syskon framöver!!

Gollum snarkade högt under eftermiddagens sovstund, efter denna intensiva och roliga bekantskap!

"Flygande Holländaren"

17 veckor och redan en apportör

Vi lekte prestigelöst...

Släktingar

Vi hade mycket att prata om!

En del knasiga situationer uppstod...

 

29 Juli 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Helgen i bilder

Skorpan och Amanda på besök.

Gentleman.

Rea.

Bio.

Boule.

Yra på bouleplan.

Jag förstod inte reglerna riktigt...

26 Juli 2009  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Underbar semester med vila och mycket innehåll!

Den senaste veckan har förlöpt i underbar semesteranda. När vi försöker minnas tillbaka vad vi har gjort den senaste veckan så är det inte det lättaste! Det tyder på att semestern gör sitt och att vi njuter som bäst av vår semester!

 

I veckan har vi varit duktiga och bl.a. äntligen oljat in altanen! Något som vi skjutit upp av olika anledningar… Men nu är det äntligen gjort!

 

I går, torsdag, var det dags för Labbe-Blaser att åka hem till matte som kommit hem från en veckas semester. Vi har haft en jättemysig vecka med Blaser Han är en underbar kille som anpassat sig fantastiskt i vårt hem och till vårt liv. Det har varit ett rent nöje att få ha honom hos oss och det är riktigt tomt nu när han flyttat tillbaka hem…

 

 

Två kompisar

 

I söndags var vi i Köping och ställde ut Gollum. Blaser var med och socialtränades. Vi hämtade upp Linn på morgonen och hade som vanligt jättetrevligt i bilen och under dagen. Gollum föll dock inte riktigt domaren i smaken denna dag. Han hade dock riktigt roligt med Linn i ringen. Vi hade en jättetrevlig dag som vanligt i ringside med alla våra vänner! Tack och grattis till alla fina resultat!!! Ingen nämnd, ingen glömd!!

 

Idag smygstartade vi på vårt potatisland… Så här fina knölar hittade vi under plantorna.

 

 

Jättegoda!!!

 

Potatisplantor som är kvar får nog stå någon vecka till så att knölarna växer till sig lite mer. Det finns inget så gott som egenodlade grönsaker som man får skörda och njuta av!

 

I går kom Emma och Raven förbi med fika. Alltid lika trevligt när vi träffas!!! Blaser och Raven hade jätteroligt och sprang runt, runt vår radhustomt, i åttor. Gollum undrade mest vad de höll på med och koncentrerade sig på sin snuttefilt den här dagen…

 

 

Raven och Blaser med mops (inte Gollum!! ;-) )

 

På kvällen fick vi besök av  Camilla. Vi satt ute hela kvällen i sommarkvällen och åt räkor. Vilken underbar kväll det blev!! Tack Camilla!

 

Idag har jag bakat bullar! De blev riktigt goda! Tänker alltid på mormor när jag bakar bullar! Ingen kunde baka bullar som hon!

 

 

Nybakat...

 

Nu har jag uppdaterat er lite om vad som har hänt här i Farsta den senaste veckan. Njut av sommaren – det ska vi göra!!

24 Juli 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Semester, Blaser och lite annat smått och gott…

Vi har precis kommit hem från en veckas semester i Stockholms skärgård. Närmare bestämt Blidö, ön i solen. Solen sken, temperaturen i vattnet var mer än acceptabel och jordgubbarna var söta och röda. Dagarna ägnades bl.a. åt rekreation, insupa semesterkänsla och bara må bra.

En patiens som faktiskt gick ut... en del i semesternedvarvningen...

I hundväg blev det ordentliga skogspromenader, spårträning och bad.

Tre kompisar i sommarkvällen.

Idag har vi fått besök av Blaser, en nio månaders labrador (jaktvariant). Det är ett kärt återseende, även om Gollum träffar honom dagligen på jobbet. Vi har varit hundvakt åt Blaser tidigare när han bara var en liten valp och nu har vi åter fått förtroendet att ha hand om honom igen när hans matte ska utomlands på semester.

Vi har införskaffat en liten plastpool, som är avsedd för småbarn, så att Gollum ska kunna svalka sig själv varma sommardagar. Den tycker Gollum är lika rolig som kloklippning. Blaser däremot springer in och ut i poolen och försöker gräva fram Lilla Sjöjungfrun från botten. En mycket slående skillnad mellan en ung retriever och en ”medelålders” sällskapshund alltså. ;-)    

Vår katt, Yra, är måttligt förtjust i hundbesök (även om hon snabbt, utan att erkänna det högt, vänjer sig vid det nya besöket). Hon har dock en tumregel. Stannar de över natten får de anpassa sig efter hennes villkor, det vill säga lämna henne i fred! Hon är duktig på att meddela villkoren, det har många hundar fått erfara. De får veta vem som bestämmer och vilka regler som gäller… och de lyder!

Den som bestämmer!

Ikväll träffades Gollum och Penny för en date på Flatenbadet. Gollum var nybadad och hade badat kinderna i Aqua Vera inför mötet med Pennypinglan. Pennys matte Linn och Katarina fick en härlig promenad i Flatenområdet tillsammans med mopsarna. Varmt tack Linn för en mysig fikastund, myggorna till trots!

På söndag åker Team Gollum till Köping för att delta på den av Westmanlands kennelklubb arrangerande hundutställningen. Förhoppningsvis träffar vi en massa mops- och hundbekanta på plats och får som vanligt en trevlig dag.

I övrigt väntar inga längre eller större avstickare utan sommaren kommer att tillbringas i närområdet. Lite underhåll av huset och trädgården väntar samt andra ”måsten” som släppar efter.

Hoppas att ni alla har det toppen var än ni befinner er samt att solen skiner på er.

17 Juli 2009  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Gollum goes Gotland

Det var fyra förväntansfulla människor och tre hundar som i fredags körde på gotlandsfärjan. Vi skulle i väg på en liten minisemester där två hundutställningar ingick som en del i en helhet.

När vi var framme på ön bar det direkt i väg till vandrarhemmet i Gotthem, ca 5 mil öster om Visby. På plats avnjöts en klassik á la carte middag på en lokal bykrog. Efter det gick vi tillbaka till vandrarhemmet och avslutade kvällen sent med lite allmänt ”skitsnack”, rosévin, cider, gotländsk solnedgång och en jäkla massa flugor. Vardagen, hundutställningar och andra världsliga ting kändes väldigt avlägsna. Det var som balsam för själen.

Lördag

Morgonen började med att det regnade hundar och katter. Ett sjuhelsikes regn som såg väldigt oroväckande ut. Lagom tills vi fick upp tältet så trädde solen fram! Och som den gjorde det, en del av sällskapet såg ut som en nykokt kräfta framåt kvällen. Vad gäller hundutställningen så blev Gollum bh 2 med ett cert som extra belöning. Milly knep en tredjeplats i sin veteranklass med ett hp.

 

Gollum

Milly

Dagen avslutades med bad för hundarna, ett besök på Krysmyntagården, samt middag på lokala bykrogen innan vi stöp i säng trötta efter dagens aktiviteter och solens obarmhärtiga värme.

Bad...

Söndag

Vädret var mer mänskligt denna dag, mycket beroende på att svalkande vindar smekte genom Visby. Ny utställning med ny domare och nya förutsättningar. Gollum blev placerad som 4:a i sin klass. Milly knep andra platsen i sin veteranklass och fick ännu ett hp.

I ringen...

Vi gläds åt Trubbel som (äntligen) fick sitt andra cert, Allis som förutom ett ck fick sin bästa placering i sin officiella utställningskarriär och slutligen det lilla svarta charmtrollet Daisy som erövrade ett ck!

Efter ännu ett besök på Krysmyntagården, mops- och goldenrus i en av Visbys parker och en glass nere i hamnen, bar det i väg hemåt. Behövs det poängteras att det var tre mycket trötta hundar som drog timmerstockar på färjan?

Självklart skulle det gå att skriva en hel roman om alla händelser, aktiviteter, känslor och anekdoter om en helg som denna. Men vem har tid med det och framförallt vem skulle vilja läsa den? ;-)

Mats och Milly in action

Att ställa ut på Gotland är väldigt trevligt och roligt. Utställningen i sig skiljer sig inte från andra utställningar, men miljön och atmosfären kan få platser mäta sig med. Ni som funderar på att någon gång åka dit med er mops/hund ska definitivt göra slag i saken. Det är det värt.

Slutligen, ingen utställning är rolig utan trevligt sällskap. Utan inbördes ordning vill vi tacka följande personer för en underbar helg:

Lotte och Patrik med Allis (tack för trevligt resesällskap), Linn med sin trio (tack för att du ställde ut Gollum så fint!!), Katharina med Trubbel och Elliot, Katrin och Bosse med Daisy samt Catrin och Amanda med Pia.

Vi syns säkert snart igen…..(Köping)…….

Belöning i form av ett dinosaurieben och en ny snuttefilt...

6 Juli 2009  | Länk | Gollum | 12 kommentarer
Varma dagar

Värmen som ligger över vårt avlånga land har väl knappast undgått någon. Ur ett mopsperspektiv är det allt annat än idealiskt väder. Det kan inte vara roligt och vara liten, pälsklädd och ha trubbnos när temperaturen ligger strax över 30 grader och solen gassar på. Som ägare är det bara att anpassa promenaderna därefter. Det har blivit betydligt tidigare respektive senare morgon- och kvällspromenader än vad som är brukligt.

Gollum har fått en ny antagonist! En koltrast har börjat besöka vår tomt och plockar mask. Inget konstigt med det och det gör andra fåglar också. Men det är något med den där koltrasten som retar upp Gollum till den milda grad. Andra fåglar bekommer honom inte men just denna skönsjungande svarta skönhet faller honom definitivt inte i smaken. Märkligt! Kanske kan hans kompis katten Yra göra något åt saken????

Trots värmen har de senaste dagarna inte varit lata. Vi har trotsat värmen och firat av släktingar på en härlig restaurang Solstugan i Fredhäll, solat och badat i Hålludden, kokat rabarbersaft och varit på utställningsträning.

Senaste veckan i sammanfattad i en bildserie:

Gollum havets kung!

Badväder!

Viktiga ingredienser i sommarvärme: jordgubbar och påsar/väskor att sova på/i i sommarvärmen

Möte med svanar avskräckte inte Gollum...

Det finns olika typer av badbaljor...

Igår, tisdag, var vi på utställningsträning. Det är vår golden reteiver Milly som behöver repetera och dammas av. Vi har inga ambitioner när det gäller henne och utställningsresultat. Hon följer med som sällskap och ställs ut för att det är roligt. Det var som vanligt väldigt lärorikt och trevligt att träffa en massa nya och ”nygamla” hundägare. Vi fick sällskap av Linn och Penny, så en en trevlig kväll var garanterad!  

Milly utställningstränar Mats ;-)

Vi fick lite blandade reaktioner om varför vi ställer ut Milly. Det är inget att hymla om att hennes starka sidor har hon som arbetande hund. Vår tanke löd om vi ändå är på plats och har henne med så varför inte ställa ut henne? Den tankegången vann inte gehör hos alla. Om endast hundar med ”vinstchans” äger rätten att beträda en hundutställning så borde m.a.o. 95 % av alla deltagare stanna hemma. En väldigt trist inställning och attityd.     

Avslutningsvis en bild på Gollum och Penny-pinglan!

Varmt tack för trevligt sällskap och rolig träning Linn och Penny!!

1 Juli 2009  | Länk | Gollum | 6 kommentarer
Ursäkt, midsommar, Gotland och gnagare

Det har varit lite si och så med uppdateringar och allmänt läsande från vår sida på noggen den sista tiden. Den här ljusa och varma tiden på året görs sig inte bäst framför datorn. Det är så mycket annat som ska hinnas med.

Midsommarlunch

Det har varit midsommar och det firade vi ute på Blidö i Stockholms skärgård. Äntligen fick vi också till en träff med Lotte och Patrik, ägarna till mopsen Allis och berner sennen Zelda, som också har ett lantställe på ön. De hade även hand om mopsarna Ringo, Penny och Eva medan deras ägare är på semester. Det var jättetrevligt att få träffa dem och alla hundarna. Gollum blir alltid lika glad när Allis är i hans närhet.

Allis - en trött värdinna...

Nästa vecka åker Team Gollum till Gotland på hundutställning. För att förhöja stämningen och göra det ännu roligare åker vi tillsammans med Lotte, Patrik och Allis. Med följer också vår yngsta golden retriever Milly, 9 år. Tyvärr så synkroniserar inte utställningstiderna för våra raser. På lördag är mopsarna först ut i sin ring medan golden retriever är sist ut i sin ring. Det blir kul när vi har en hane i öppenklassen och en tik som går upp i veteranklassen, det blir några timmars väntetid……  Nåja, det blir med all säkerhet en heldag i det gotländska grönområdet. Ska vi anta att ett lågtryck á la Avesta också kommer på besök för att göra allt fullkomligt?

Vi tror oss också ha hittat en lämplig och bra utställning utomlands att anmäla Gollum till. Så vi får användning av hans hundpass! ;-) Än så länge är det under planeringsstadiet, men det vore kul om vi kom i väg.

Möss, sorkar och andra gnagare är ett gissel och otyg (såväl bokstavligt som bildligt). Det tycker även vår katt Yra. Sedan vi skaffade en kattlucka har hon börjat med den tveksamma företeelsen att fånga ovan nämnda skadedjur och ta in dem i huset. Väl inne så släpper hon dem lösa och ”leker” med dem tills de dör av stress. Grymt kan tyckas men Yra följer sin instinkt och gör det som katter före henne har gjort i årtusenden.

Yra är snällare än hon ser ut och beskrivs!

Vad värre är än att plocka upp döda gnagare det första man får göra på morgonen är att misstänka att en har överlevt och ofrivilligt bosatt sig i huset. Gnagare kan ställa till med stora problem om de blir permanentboende i ett hus. Så om någon av er har en trollformel eller en mirakelmedicin för att hindra katter att släppa in djur i huset får ni gärna dela med er.  

26 Juni 2009  | Länk | Gollum | 4 kommentarer
Glad midsommar!

Vi vill önska våra familjer, vänner och hundkompisar en riktigt härlig midsommar!!

 

18 Juni 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Gollum The Pugelist                                             Skaffa en gratis hemsida