Välkomna till vår hemsida!!!!
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Mars (2024)
>>


Operation, världsrekord och OS fallet

Ja på sistone har det hänt väldigt mycket. Allt från världsrekord till fall i OS och operation. Men framför allt att Karin Torneklint slutar som tränare. Ett händelserikt 2008 som förmodligen kommer att följa henne resten av karriären.

Ja på sistone har det hänt väldigt mycket. Allt från världsrekord till fall i OS och operation. Men framför allt att Karin Torneklint slutar som tränare. Ett händelserikt 2008 som förmodligen kommer att följa henne resten av karriären. Hennes topp form kom för tidigt vilket resulterade i att hennes kropp tidigt låg på gränsen till att säga emot. Inomhus säsongen skall nog inte prioriteras speciellt mycket när de stora meritera finns på banorna utomhus. Och när det efter 4 års väntan äntligen var dags för ett OS så kom hon inte längre än till semifinal där hon ramlade på första häcken. Känns otroligt tungt med tanke på de mediokra tiderna som räckte till medaljerna. Hade Sanna funnits med hade hon med största sannolikhet vunnit.

Men hur kommer 2009 års säsong att se ut? Susanna anses enlig många ha den bästa tekniken i hela världseliten, och vem är en stor anledning till det, jo Karin Torneklint. Den person som känner till både Sanna och Jennys tekniker bättre än någon annan. De kommer förmodligen att få leta länge efter en lika bra tränare, hoppas verkligen att hon kommer tillbaka till gänget och hittar en lösning med Torbjörn Eriksson. För tillsammans skulle de kunna bli världens bästa team, vilket de var på god väg att bli under 2008.

Men nu gäller det att verkligen hålla tummarna för att rehabiliteringen kommer att gå bra, och att Sanna kommer tillbaka till den goda form som hon hade 2006-2008, då kan 2009 säsong bli väldigt rolig, men förväntningarna skall nog inte vara för stora, det är ju trotts allt en ganska allvarlig skada.
Onsdag 3 december



Har precis sökt skydd i vårt hus i Potchefstroom i Sydafrika från ett hällande monsunregn för att skriva det här. Nu är det inte så illa som det låter, eftersom temperaturen ute samtidigt ligger runt 28 grader. Det kändes inte helt fel att byta svensk förvinter mot detta, faktiskt.


Sydafrika är som vanligt helt fantastiskt. Underbara förutsättningar, sagolikt väder, upplevelser i världsklass och riktigt god mat. Resan ner gick helt utan problem, och för första gången i mitt liv fick jag åka golfbil mellan två gater när vi mellanlandade i München. Både jag och Jenny hämtades med rullstol direkt utanför planet, kördes upp till gaten och flyttade över till golfbilen som kryssade mellan alla vanliga passagerare till nästa gate. Att åka golfbil på en flygplats är lite som att vara flygplatsens VIP.


Vi - det vill säga jag, Jenny, Torbjörn, hans son Viggo och Mikaela, en tjej från friidrottsgymnasiet i Falun - bor på ett jättefint ”Guesthouse” med lagad lunch varje dag. Middagarna lagar vi antingen till själva eller äter på stan. Vi har en liten bil också, som vi kan ta oss runt med. Priset för hyrbilen var otroliga 15 kronor per dag, och jag undrar när det hyrbilspriset kommer till Sverige.



Redan när vi vaknade första morgonen här nere konstaterade både jag och Jenny att vi faktiskt kunde gå nästan obehindrat – och detta mindre än tre veckor efter operationen. Det gör att vi kan träna nästan lika mycket och hårt som vanligt – fast i vatten och på motionscykeln. Just cykeln är annars den största tortyren. Inte så mycket på grund av träningen, utan för att gymet har panoramafönster ut mot träningsanläggningens gräsbanor för sprint och häck. Jag blir så enormt sugen på att springa på de där mjuka, gröna och inbjudande banorna och så sitter man inomhus och trampar på en cykel!



Om några dagar ska vi åka på en sorts mini-safari och sova över en natt ute i vildmarken. Jag hoppas extra mycket att vi ska få syn på en leopard, eftersom det är det enda av ”The Big Five” som jag inte sett. Det lär vara det svåraste djuret att få syn på, eftersom de är enormt skygga och ofta gömmer sig uppe i träden. Snacka om att behöva se upp under den safarin.


10 Januari 2009  | Länk | Idas | 0 kommentar
Sanna

Sannas konstiga år!!!!!

Susanna Kallurs drömmar om OS-guld sprack i semifinalen på 100 meter häck då hon snubblade på första häcken. Gråtande fick Kallur lämna arenan.
Allting var upplagt för Susanna Kallur. Hon var tillbaka från lårskadan och hade snabbast tid i försöket. Men när semifinalen drog igång kom Susanna Kallur för nära första häcken och sprang in i den med vänsterfoten som hon inte hann sträcka ut. Kallur ramlade och kunde se på när övriga deltagare i heatet sprang i väg mot en finalplats.

- Jag hann knappt tänka, helt plöstligt står jag på huvudet, jag kom för nära första häcken och fick inte benet över den, säger Kallur till SVT.

Susanna Kallur var gråtfärdig och fick tröstas av de övriga löperskorna. Bland anant konkurrenten Bridgitte Foster-Hylton, Jamaica.

- Hon tyckte att det var synd och sade "vilket konstigt år det varit för dig". Och det kan jag hålla med om.

- Jag kände mig i superform och kände inget av lårskadan. Och värmningen var bättre än i får. Jag var supertaggad. Men det enda man kan vänta sig är det oväntade.



100 m häck, damer
1. Dawn Harper, USA 12,54
2. Sally McLellan, Australien 12,64
3. Priscilla Lopes-Schliep, Kanada 12,64
Susanna Kallur föll på första häcken i semifinalen och bröt loppet.
Kommentar: När storfavoriten Lolo Jones, USA, sprang in i näst sista häcken och fullständigt tappade rytmen kunde landsmaninnan och jätteskrällen Dawn Harper vinna på 12,54, lika med Susanna Kallurs årsbästa.


Trots den oerhörda besvikelsen försökte Susanna Kallur se framåt.

- Jag siktar på OS om fyra år, minst, säger 27-åringen till SVT.

Kallurs tränare Karin Torneklint förklarar semifinalfallet för TT:
- Sanna är ovan att springa så fort just nu. Hon var för snabb vid första häcken och hinner inte få upp benet.

Skadorna som hållit Kallur borta från stora delar av säsongen har gjort att startträningen blivit lidande.

- Vi har inte kunnat jobba någonting med starterna när hon varit skadad. Därför är hon ovan vid farten nu när hon är i form, säger Karin Torneklint till TT.
Det här är andra stora mästerskapet i rad som Susanna Kallur lämnar tårögd. Vid VM i Osaka i fjol hamnde Kallur precis utanför prispallen sedan hon blivit trängd av Michelle Perry på banan bredvid. I mål var fyran Kallur bara några hundradelar från guld.

Vid inomhus-VM i Valencia i våras hindrade en lårskada henne från att springa i semifinalen. Trots mycket oflyt i avgörande lägen har Kallur ändå fyra guldmedaljer att glädja sig åt; 3 EM-guld varav två inomhus samt ett juniorguld i VM.

Susanna Kallurs heat vanns av Damu Cherry på 12,62. I Susanna Kallurs frånvaro växer amerikanskan Lollo Jones fram som den största guldfavoriten i Peking-OS. Hon vann den första semifinalen på 12,43, vilket är hennes personbästa och även den snababste tid som någon sprungit i år. Josephine Onyia missar finalen sedan hon övveraskande slutat på femte plats i sin semifinal.
100 mH

100mh är en fascinerande gren och min favorit av alla friidrottsgrenar! Tjusningen med 100mh är att det inte räcker med att vara snabb, det krävs även teknik, koordination och rytm. Det känns som man aldrig kan bli fullärd som häcklöperska. Nyckeln till bra häcklopp ligger i att våga tokrusa över häckarna, inte tänka eller försöka för mycket, bara låta instinkterna ta över. Klurigt, men väldigt spännande!

Susanna Kallur



Född: 810216, Huntington, New York
Klubb: Falu IK
Bor: Falun
Huvudgren: 100m häck
Personbästa 100mh: 12.49
Personbästa 60mh: 7.80
Världsranking idag: 2
Tränare: Torbjörn Eriksson och Karin Torneklint



Jag föddes 1981 i New York där min pappa spelade hockey. I USA tillbringade jag de första fem åren av mitt liv, sedan bar det av till Frankrike och Italien i ett år vardera innan familjen flyttade hem till Falun lagom till skolstarten. Vid 8 års ålder började jag med gymnastik som upptog större delen av min tid tills dess att jag var 15 år. Jag hann även med att på prova tennis och bandy, men de idrotterna fick stryka på foten när de kolliderade med gympan.

Friidrotten kom inte in i bilden förens 1996, då USM skulle gå av stapeln i kupolen i Borlänge. Kurt Sundin, eldsjäl i friidrottsklubben Falu IK hörde av sig och undrade om inte jag och syster Jenny ville vara med, så vi provade några gånger i Karin Torneklint och Lisbet Polgårds grupp och tyckte det var skoj. Jag lånade ett par spikskor av en träningskompis och åkte till Borlänge, sen var jag fast. Den tävlingen var nog det häftigaste jag varit med om då.

Hösten 1998 började jag friidrottsgymnasiet i Falun och fick träna med den duktiga häcktränaren Bengt-Erik Blomkvist. Efter gymnasiet bar det av tre terminer till University of Illinois i USA. Där fanns Gary Winckler, grym häcktränare och Perdita Felicien, Kanadas bästa häcklöpare. Det blev ett och ett halvt lärorika år med mycket tuffa tävlingar i knivskarp konkurrens, men efter ett tag längtade jag hem och flyttade tillbaka till Falun. Sedan dess har jag bott och tränat i Falun. Först några år ytterligare med Benke som coach, senare med Karin Torneklint och Agne Bergvall, och nu har jag, Jenny och Karin slagit oss ihop med den gamle sprinterkungen Torbjörn ”Grycksbo-expressen” Eriksson.

Fredag 25 Juli



Det känns som om jag skulle vilja förklara vad som hände i tisdags på DN-Galan, framför allt för alla som sett fram emot att jag skulle springa häcklopp i full fart på svensk mark igen. Jag hoppas verkligen att jag inte gjorde alltför många alltför besvikna. Det är trots allt så som jag tidigare skrivit att en elitidrottares kropp är som en topptrimmad racerbil, och minsta störning i ”motorljudet” måste man ta på största allvar. Det är ändå inte ett lätt beslut att byta ut ett formbesked strax innan OS mot maratonbesök hos sjukgymnasten.

Under uppvärmningen inför DN-Galan kände jag att det spände onaturligt i höger baksida, och eftersom det var där som jag fick skadan under inomhus-VM i Valencia, så ville jag inte ta några risker. Så här i efterhand så har det slagit mig att jag även inför försöken i Valencia kände en viss spänning i såväl baksidan som i kroppen överlag, så jag är övertygad om att jag tog rätt beslut i tisdags.

För att vara på säkra sidan har jag också beslutat mig för att inte tävla mer innan OS, vilket inte är lika dramatiskt som det kanske låter. I min planering finns det möjlighet att tävla fram till augusti börjar, innan förberedelserna för OS startar på allvar i träningen. Därför är det egentligen bara Götagalan i Karlstad på måndag som får stryka på foten i förhållande till min planering. Det känns i och för sig tråkigt, men gissa om jag kommer laddad till försöken i Peking! Det kanske visar sig vara en lyckad konkurrensstrategi – att mörka formen totalt inför OS.

För att berätta om något roligare så fick jag äran att ta emot Viktoria-stipendiet i måndags. Det kändes som en väldigt fin utmärkelse. Det känns också lite extra speciellt att det är Kronprinsessans egen utmärkelse, och att hela den Kungliga familjen deltar i festligheterna. Nu har jag fått Jerringpriset – som är folkets finaste pris för idrottsprestationer – men också Viktoria-stipendiet – som är den Kungliga utmärkelsen. Härliga motpoler, eller hur? Dagen i sig var fylld av aktiviteter – från presskonferenser till festligheterna på Borgholms Idrottsplats, där jag fick sitta bredvid Kungafamiljen. Det var också trettioårs-jubileum för stipendiet, och därför hade många av de tidigare pristagarna samlats. Vi hade bland annat en väldigt trevlig middag, där Thomas Gustafsson höll ett fantastiskt tal. Den mannen skulle säkert kunna försörja sig som stå-uppare om han ville!
Fick också möjligheten att bevista en av mina bästa vänners bröllop förra helgen. Det var verkligen en storslagen och underbar dag, perfekt planerad och genomförd. Familj och familjerelationer är oerhört viktigt för mig, så bröllop är både känslosamma och underbara ögonblick för mig. Nu var det nära att vädret ställde till det, eftersom det regnade av och till under dagen, men som tur var så höll det upp när brudparet kom ut från kyrkan. Det blir annars lite tråkigt att kasta risgryn i ösregn och att se brudklänningen förstöras av tunga regndroppar.

Slutligen så känns det väldigt tråkigt att Christian Olsson återigen fick ett bakslag i sitt tävlande. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du orkar satsa vidare, och kommer tillbaka, Christian. Du är ändå ung fortfarande. Jag unnar dig verkligen en fortsatt friidrottskarriär, även om jag vet att du kämpat med dina skador i många år nu.

Fem höjdpunkter på slutet av sommaren!
1. OS, såklart!
2. Precamp i Fukuoka, Japan. Förläger till mästerskap är det roligaste som finns!
3. Tävlingarna efter OS. Det är skönt att tävla efter stora mästerskap, man är lite mer avslappnad då:-)
4. Finnkampen. Oslagbar stämning att möta finnarna och finskorna i vår årliga batalj!
5. Slutet av september - vila. Det kan man väl knappast kalla en höjdpunkt, men efter ett helt år av hård träning så är det rätt så skönt för en trött idrottskropp.
Världsrekord på 60 mH
Karlsruhe, 10/2 2008
Tid: 7.68 (WR)

Senaste tävlingar
ÅF Golden Leauge 1/6
Berlin, 2:a, 12.54

ÅF Golden Leauge 6/6
Oslo, 3:a, 12.71
Tisdag 8 januari 2008


Tillbaka i varma Sydafrika sedan nyårsdagen för ännu ett träningsläger - denna gång i Stellenbosch utanför Kapstaden. Jämfört med stället som jag var i under november, så är kanske träningsförhållandena något lite sämre, men å andra sidan så finns det väldigt mycket att göra utanför själva träningsanläggningen. Vi har ätit fantastiskt god mat, besökt Godahoppsudden och givetvis varit inne i själva Kapstaden. Jag har också varit och ätit middag hemma hos en släkting till min fästman, som faktiskt flyttat ner hit - i varje fall under en del av året. Efter mina resor hit ner så förstår jag fullständigt varför han tagit det beslutet.

Denna gången har vi sällskap på träningsanläggningen av Yannick Tregaro och hans grupp med bland andra Christian Olsson, Emma Green, Alhaji Jeng med flera. Dessutom är det ett helt gäng från Malmö, Spårvägen och Hässelby. Sedan är det mycket norrmän och danskar och några från Holland och Belgien. Det gör ju att träningarna blir mer laddade, och vi tränar mycket med Christina Vukicevic från Norge. Då blir starter och lopp mer på allvar.

Så här runt nyår så funderar man alltid lite extra på såväl året som varit som året som kommer. För mig så var sista delen av säsongen efter VM den bästa delen av 2007. De tre segrarna i de sista Golden League-tävlingarna var riktiga höjdare. Känslan av VM är mer blandad. Jag slog ju personligt rekord, och att springa sitt livs snabbaste lopp är ju bra. Sedan måste man kunna släppa tankarna på det som hände vid de sista häckarna, annars är det svårt att dra nytta av det. Även SM i Eskilstuna var en väldigt speciell upplevelse 2007. Det var nog de sämsta förhållanden jag tävlat i någonsin, och ändå gick det jättebra.

Under 2008 så är OS i Beijing helt klart det stora målet och den största händelsen. OS är en höjdpunkt som bara kommer vart fjärde år, så det är verkligen speciellt. Sedan ser ju kineserna väldigt mycket fram emot att arrangera OS. Det såg man ju vid avslutningen i Aten 2004, när de hade en helt otrolig försmak av invigningen. Sedan är givetvis Golden League ett stort mål för mig detta år. På det mer personliga, så ser jag nog mest fram emot att en av mina bästa kompisar ska gifta sig. Även om idrottsliga mål och händelser är centrala i mitt liv, så känns det både roligt och viktigt att kunna dela mina vänners stora händelser i livet.

Kajsa Bergqvist ska avsluta sin höjdhopparkarriär, efter många år i världseliten. Nu har jag inte pratat med henne eller läst svenska tidningar, men det verkar som om hon inte har motivationen längre. Om det är så, så är det helt rätt beslut. Det skulle vara jättetråkigt för henne att köra trots att hon inte har kvar lågan - då blir det bara jobbigt om det inte går bra. Det är ju också fantastiskt vad hon har uppnått under alla sina år i friidrotten. Jag kan också helt klart skriva under på att hon har varit ett föredöme för både mig och andra svenskar i eliten idag. Det betyder ju jättemycket att se andra svenskar gå in och dominera en gren som hon har gjort. Kram på dig Kajsa, och lycka till framöver!

De fem bästa denna veckan:
• Godahoppsudden

• Middagen på Tokara i Stellenbosch. Galen solnedgång och utsikt över dalen.

• Min nya ansiktskräm som skall göra underverk

• Frukost på balkongen

• Träningen, som går jättebra!
Resultat



Utomhus 2008

Datum Plats Gren Placering Tid
1/6 ÅF Golden Leauge, Berlin 100 mh 2:a 12.54
6/6 ÅF Golden Leauge, Oslo 100mh 3:a 12.71


Inomhus 2008

Datum Plats Gren Placering Tid
26/1 Glasgow 60 mh 1:a 7.81 WL
29/1 Samsung Games, Göteborg 60 mh 1:a 7.75 NR, WL
2/2 Stuttgart Sparkasse Cup 60 mh 1:a 7.72 NR, WL
10/2 Karlsruhe 60 mh 1:a 7.68 WR
16/2 Birmingham 60 mh 1:a 7.75 SR
21/2 GE-galan, Stockholm 60 mh 1:a 7.74 MR
Inomhus 2007


Datum Plats Gren Placering Tid
27/1 Glasgow 60 mh 1:a 7.90
27/1 Glasgow 60 m 1:a 7.28
3/1 Göteborg 60 mh 1:a 7.98
3/1 Göteborg 60 m 1:a 7.28
3/2 Stuttgart 60 mh, heat 1:a 7.85
3/2 Stuttgart 60 mh, final 1:a 7.88
20/2 Stockholm 60 mh 1:a 7.94
24-25/2 SM, Göteborg 60 mh, heat 1:a 7.98
24-25/2 SM, Göteborg 60 mh, final 1:a 7.99
2-4/3 EM, Birmingham 60 mh, heat 1:a 7.84
2-4/3 EM, Birmingham 60 mh, final 1:a 7.87
Utomhus 2007


Datum Plats Gren Placering Tid
15/6 Bislett games Oslo 100mh 2:a 12.76
23-24/6 Europacupen Vaasa 100mh 1:a 12.92
23-24/6 Europacupen Vaasa 100m 3:a 11.36
5/7 Golden league Paris 100mh 2:a 12.68
10/7 Super GP Lausanne 100mh 2:a 12.62
13/7 Golden league Rom 100mh 3:a 12.72
26/7 Götagalan, Karlstad 100mh 1:a 12.75
7/8 DN-galan Stockholm 100mh 1:a 12.66
10-12/8 SM Eskilstuna 100mh, heat 1:a 13.05
10-12/8 SM Eskilstuna 100mh, final 1:a 12.90
27/8 VM i Osaka 100mh, heat 1 1:a 12.66
27/8 VM i Osaka 100mh, semi 1:a 12.64
27/8 VM i Osaka 100mh, final 4:a 12.51 PB
7/9 Golden league Zurich 100mh 1:a 12.66
9/9 Göteborg, Finnkampen 100mh 1:a 12.80 MR
14/9 Golden league Bryssel 100mh 1:a 12.52
16/9 Golden league Berlin 100mh 1:a 12.49 PB








Skrivet av Ida den 22 oktober 2008

22 Oktober 2008  | Länk | Idas | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Ida, Tove och Olivia Bengtzing                                             Skaffa en gratis hemsida