365 saker, halmstad
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Augusti (2020)
>>


Möblera om

71.

En vän till mig möblerar om varje gång hon har ångest. Själv tycker jag att det hjälper att duscha. Jag tycker att det, som boende på internat, kan vara svårt att se att det här är mitt hem. Under detta året får jag göra vad jag vill med det, så länge jag inte förstör förstås. Men vill jag ha sängen vid fönstret istället för vid dörren, så får jag det.

Man kan bli svettig av att möblera om. Det ska man tänka på. Man ska tänka på att man bör städa lite samtidigt, då allt skräp och de stora dammråttorna under sängen tenderar titta fram. Och man ska tänka på att man kan bli väldigt glad av att vakna av att solen skiner i ens ansikte, och man kan riskera att se det som en helt ny början, på ett helt nytt liv.

 

6 Mars 2010  | Länk | 365saker i halmstad | 7 kommentarer
Vägra vardagsgodis!

70.

Usch vad jag är dålig på att skriva här. Trots det har jag så många idéer som jag vill genomföra. Jag behöver bara en hel del pengar för att det ska kunna bli av. Och hur många studenter har det?

Hursomhelst. Jag har gett mig själv en svår utmaning, den svåraste hittills - ur ett ytterst personligt perspektiv:

Ända sedan jag var liten har jag rivit murar som satts upp för min egen skull. Mamma sa åt mig att inte se på Hajen och Frantic och Seven, men jag gjorde det, och var ändå bara sju år. Nu kan jag se på vilken film som helst utan att bli rädd. Det är lite synd, och mamma sa att jag skulle bli avtrubbad om jag såg på allt det där. Jag trodde inte på henne innan, men jag gör det nu.

Och hon sa att jag inte skulle äta godis mer än på lördagar. Det finns en anledning till varför det kallas lördagsgodis, men jag förstod aldrig det konceptet. Jag gjorde mitt eget koncept, och alla barn var glada när det blev lördag och de fick godis. Jag var glad helgen igenom. Lite senare var jag glad hela veckan.

I skolan kallade de mig gottegris. Jag förstod aldrig det. De sa att det inte skulle vara hälsosamt, och jag förstod inte, för det var ju gott. Goda saker är bra för en. Men jag förstår nu. Efterhand så förstår man det allra mesta.

Så nu har jag lovat mig själv ytterligare en sak. Jag ska ta tillbaka regeln jag bröt när jag var fem, och göra den hel igen. Det blir endast lördagsgodis.

Visste ni att det är lika svårt att sluta med socker som det är att sluta med heroin? Det säger en hel del. Jag tror att det behövs mer eller mindre tydliga regler i detta nya liv, och de här är mina:

Godis äts enbart på lördagar. Bjuder morfar på godis får jag ta, för en morfar ska man inte neka. Glass/popcorn/kakor för ätas andra dagar, men att köpa en låda kakor och vråläta är inte okej. Är man deprimerad får man ta till glassen - att hetsäta kakor är icke okej! Sådant äts endast under kontrollerade former. Varm choklad får hetsdrickas om så önskas. När det kommer till lingonveckan finns det en del frågetecken. Då får man endast under den värsta dagen äta en chokladkaka(i storleken av en kitkat eller snickers. icke 100gramare!). övriga dagar får hållas till ovanstående godkända produkter.

 

28 Februari 2010  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Skriv ett brev till din idol

69.

Jag trodde att jag hade sagt detta till er, men tydligen inte.. I höstas skickade jag iväg ett brev till någon jag ser upp till. Jag berättade för honom hur bra han hade fått mig att må de gångerna jag hört honom sjunga. Jag förklarade att han under en hemsk tid i mitt liv hade gett mig något slags ljus, och bevisat att man faktiskt får följa sitt hjärta och inte bara följa strömmen.

När någon påverkar mig på ett sånt starkt sätt ser jag det som min plikt att berätta det för den personen. Så det gjorde jag.

För ett par veckor sedan fick jag ett brev från honom. Han tackade så mycket, och jag tackar tillbaka, för nu står det brevet på den enda städade platsen i mitt rum.

Man behöver förstås inte skriva till kändisar, även om jag tror att pirret och magin liksom ökar lite då..

 

4 Februari 2010  | Länk | 365saker i halmstad | 13 kommentarer
Lisa o Kalle

Två nya nallar ska iväg på äventyr - syskonen Lisa och Kalle.

Lisa ska placeras i Egypten om någon vecka eller så, och Kalle placerades på Kastrup i Köpenhamn för ett par dagar sedan. Det kommer bli två fantastiska äventyr, det är jag säker på.

Gå till lisaokalle.blog.com

8 Januari 2010  | Länk | 365saker i halmstad | 13 kommentarer
Melker

Ni vet den där nallen Leo som min vän skickade iväg på äventyr i världen? Han har fått en likasinnad. Jag kunde inte hålla fingrarna i styr, utan skaffade mig en groda, döpte honom till Melker, gav Melker en blogg, och skickade iväg honom till London med en kompis. Just i denna stund sitter han förmodligen på Stanstead Airport och väntar på att få se sig om i världen.

Håll koll på melkerthefrog.wordpress.com

 

pusspuss

2 Januari 2010  | Länk | 365saker i halmstad | 11 kommentarer
Sammanfatta ditt år

68.

Jag kan inte fatta att det här året redan är i stort sett slut. Jag blir lika ledsen varje gång. Man kan välja att se på saken som att något nytt ska ta sin början, istället tänker jag bara på slutet. Att någonting är slut.

För min egen terapis skull tycker jag om att skriva ner, sammanfatta, analysera litegrann. Jag måste ha en överblick. Så dagens uppmaning är att sammanfatta året som gått - oavsett om man gör det av glädje eller sorg. Jag tror det kan vara bra med lite perspektiv på saker och ting...

Mitt 2009.

Våren - precis i början, när det fortfarande var vinter, lämnade jag stockholm och åkte hem till halmstad. supermärkligt och ovant, men jag klarade mig. är väldigt glad att simon fortfarande bodde kvar då, hade blivit jobbigt att bo hemma utan honom. dendär våren pluggade jag psykologi på högskolan. en grymt bra kurs och en grymt bra basgrupp. om det inte vore så svårt hade jag velat göra det igen. och så började jag ju med 365!

Sommaren - paris! jag åkte på min soloresa till berlin och paris och det kan ha varit det bästa med dethär året. jag ville aldrig att det skulle ta slut. några veckor innan träffade jag fina familjen för första gången. fatta vad de har påverkat mig. det är helt absurt. började med insamlingen också. det var ganska jobbigt, men lätt värt det. den sommaren jobbade jag tre ynka veckor - alldeles lagom. å så hultsfred! vem hade kunnat tro att jag skulle bo i lera..? men det var väldigt trevligt, ett busigt äventyr.

Hösten - fridhem. jag har aldrig gått i en så underbar klass förut. det finns inga fler ord än så tror jag. och så skriver jag mer än innan, vilket ju är en förutsättning.. och jag avgudar mina vänner. och superhjältinnan dog. det var en skitig tid.

Vintern - jag får reda på så mycket. saker som hör hemma i min dagbok, men att det nog kommer ordna sig. och så tycker jag om någon, och detta kommer säkert gå över precis närsomhelst.

Okej, det var ett bra år. Försvinn nu, ångest.

29 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Gör en egen ansiktsmask

67.

Om man googlar "hemmagjord ansiktsmask" får man fram allt möjligt. Man kan gegga in ansiktet med glycerin, kattsand, aspirin eller ägg. Vissa frukter är för fet hy, andra för torr. Egentligen är det helt fantastiskt att man kan använda näst intill allt för att bli lite vackrare.

Själv nöjde jag mig med flytande honung, som är bra för turr hy. Jag trodde inte att jag skulle få ut det, men det gick. Kan inte direkt påstå att jag är len som en barnrumpa, som det stod i länken att jag skulle bli, men jag sparar pengar. Studenter är desperata små kryp.

 

(och det var ganska kul att leka med maten. tjolahopp)

28 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Kära Halmstad

Idag delades det ut godis i främlingars brevlådor. Det pirrar bra att smyga omkring i mörkret hos folk på det sättet.

Om någon av er vågat er hit - välkomna! Ta en titt på min blogg, kommentera gärna och ha ett gäng bra mellandagar, och ett gott nytt år.

Det gäller alla.

 

Puss.

27 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 8 kommentarer
Hjälp Musikhjälpen att hjälpa

Jag läste precis något fint på min vän eskimåns blogg. Såhär stod det:

Har precis skickat iväg ett sms till musikhjälpen. Var 30sek dör ett barn i malaria, det är förförligt. Medicin till ett barn kostar 5kr. Fatta hur många barn du och jag kan rädda. Snälla. Det är sista dagen för musikhjälpen och att skicka det där sms:et tar ingen tid. Du kommer inte ens märka att du är 50kr fattigare. Härmed uppmanar jag den rika delen av världen att skänka pengar. Alla pengar försvinner inte i korruption, jag önskar att inga hade försvunnit, men den delen som når målet är värdefullare än ngt annat. Tänk på det. http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3607

 

Och det är ju en superduperidé att skänka pengar dit. Så det ska jag göra nu, och det ska ni med.

Ett annat sätt att hjälpa är att gå till idepedia.se, och komma på idéer på sätt som man kan hjälpa Musikhjälpen ytterligare - alltså olika sätt man kan dra in pengar på, för att ge till malariadrabbade. Kommer man inte på någon idé är det väl en grym tanke att utföra någon av alla de idéer som står listade på sidan, och sedan skänka pengarna till Musikhjälpen.

Jappjapp.

(eskimå, du är bra!)

20 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
Uppdatering "Nallebjörnen Leo"

Jo.

För ett tag sedan nämnde jag här en kompis som skickade ut sin nallebjörn på äventyr i världen. Och vilket äventyr sen! Gå in på teddyleo.wordpress.com, så får ni se själva!

 

Jag hoppas jag får träffa honom någon gång.

20 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 17 kommentarer
Skriv till tomten

66.

Det är höghöghögHÖG tid att skriva ett brev till tomten och berätta vad man önskar sig. Jag vet att det kanske inte är sånt de flesta 21åringar sysslar med, men jag är inte som de flesta andra. Jag är ett barn.

Dessutom sägs det att man får svar...

 

Jultomten

17300 Tomteboda

19 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 15 kommentarer
Skriv till tomten

66.

Det är höghöghögHÖG tid att skriva ett brev till tomten och berätta vad man önskar sig. Jag vet att det kanske inte är sånt de flesta 21åringar sysslar med, men jag är inte som de flesta andra. Jag är ett barn.

Dessutom sägs det att man får svar...

 

Jultomten

17300 Tomteboda

19 December 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Tankeboksprojektet

Tankeboken på ungdomsmottagningen är färdig och hämtad!

Här kommer några citat..

Jag tänker på att jag vann 129 000 kr på travet! Hello world

Jag tänker på att det är så många unga tjejer som väljer fel väg i livet. Att bli gravid vid 16 års ålder för att de inte skyddar sig och vill att killen ska stanna kvar. Stackars barn...

Framtiden kommer oavsett om du oroar dig eller inte.

Att allt faktiskt kommer lösa sig.

Jag tänker på kisungar, finland, du dig du, kameltår, frågor, fan, ex, mögliga skor, råttor, sol, väskor, torg, handsvett, slask, ångest, liv, mobiler, tåg, Bobby, träd, snygga pojkar, för små tröjor, Harry Potter, solglajjor, trosor som åker in i rumpan, tänder, spel, min hund, rapar

30 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Köp pärlplattor i godhetens anda

65.

Trots att Hanna inte finns längre, fortsätter kampen mot cancer. Det måste den göra. Den kampen måste fortsätta så länge som sjukdomen envisas med att finnas. Därför har nu Niklas och Kicki Liliequist(Hannas finfina föräldrar) öppnat upp ett konto som i sinom tid ska bli en fond i Hannas namn.

Pengarna på kontot kommer gå till andra familjer i samma situation. Familjer med ett barn med cancer som vill göra roliga saker, men som inte har råd då vårdandet av ett sjukt barn kostar mer än tillräckligt. Och trots att man är sjuk, eller vårdar ett barn, måste man ändå få lov att ha roligt ibland. Därför har detta kontot öppnats.

För att kontot ska få kalla sig för fond, måste man först nå upp till minst 10 000 kronor. Det är där vi kommer in i bilden - vi måste ge pengar till detta, om det så bara är någon slant var. Allting räknas!

En vän till Hanna, vid namn Juni, har redan börjat samla in pengar. Hon är fem år gammal och har lagt upp sina handgjorda pärplattor för auktion på tradera. Högsta bud vinner alltså, och pengarna går till Hannas konto. Hur underbar är inte den idén?

Vad vi kan göra nu är att lägga så höga bud som vi bara orkar. Samtliga auktioner går ut den första november, alltså om en vecka.

Och om ni av en outgrundlig anledning inte skulle vilja ha en själv, så råkar jag fylla år den fjärde...

http://www.tradera.com/category/category.aspx?ftgnr=155150&listtype=0

25 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Skicka en nalle ut i världen!

64.

Jag har en vän som heter Lollo. Hon har kommit på en fantastisk idé. Jag kommer förmodligen kopiera den snart, men först vill jag informera om den:

Hon köpte sig en nallebjörn, och döpte den till Leo. Hon skrev en lapp och satte den kring Leos hals. På lappen stod det, på engelska, vad han heter och att han kommer ifrån sverige. Det står också att om man möter honom, så ska man gå in på nallens blogg och säga detta. Sedan ska man skicka Leo vidare, ut i världen.

Sedan gav Lollo Leo till en vän. Vännen åkte iväg till London och satte Leo på en buss. Där ska han vänta på nästa vän.

Så nu är nallen Leo ute på nya äventyr. Jag hoppas att han kommer att träffa många spännande, intressanta, och framför allt trevliga människor.

 

Jag vet inte ännu adressen till Leos blogg, men när jag vet, så meddelar jag det här illa kvickt. Puss!

25 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Koka äppelmos

63.

Fram till en månad innan jag fyllde arton år bodde jag i det gula huset med den stora trädgården. Mittemot fotbollsplanen. I den stora trädgården hade vi päron, plommon, krusbär, svarta vinbär, hallon, men mest av allt hade vi äpplen. Åtta stora träd med namn jag inte minns, men jag minns att jag gick runt och provåt dem ibland. spottade ut om det fortfarande var för surt.

Jag tror att det var mamma som konstruerade en slags äppelhåv. det var en lång pinne av vad som såg ut som bambu, och längst ut hängde en liten påse av jeanstyg. Så man stod nere på marken och med hjälp av denhär pinnen med påsen kunde man få ner alla de där frukterna som placerat sig långt upp i det blå. Efterhand blev det fler och fler papperskassar från ica, fulla med äpplen. De gavs bort till vänner, bekanta och grannar ibland. Innan jag var född, ställde sig pappa på torget och sålde. Kort sagt så hade vi väldigt många äpplen.

Sånt tar man vara på. Det blir äppelpaj av oliak slag. Och äppelmuffins. Och äppelkaka. Men mest av allt blir det äppelmos. Burk efter burk efter burk med fryst äppelmos i dendär frysen, och man kan ha det till allt! Pannkakor, vällinggröt, mjölk med flingor, blodkorv, på mackan(!). Samtliga höstar består av min mamma skalandes äpplen, rörandes om i grytan.

Vi flyttade ifrån träden och äpplena. Moset tog slut för några månader sedan. För en vecka sedan placerade jag mig med ynka fem äpplen och en stor gryta, framför spisen. Jag hade panik över om jag skulle bränna det, eller om äpplena skulle hinna bli bruna, eller om jag tog för mycket eller för lite socker. Men fatta vad bra det blev! En enda burk med äppelmos till min frys, och det kommer räcka några veckor. Sedan gör jag en ny.

Ni behöver: en gryta, en spis, lite äpplen, vatten strax ovanför äppelskivorna, och socker efter behag. Rör om ganska ofta, det bränner lätt vid. När det kokat upp - sänk värmen.

25 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Hanna Liliequist

Hanna gick bort 02.50 den 14 oktober. Hon klamrade sig envist fast vid livet i hela två år, trots dåliga förutsättningar. Hanna är min hjälte, och jag kommer aldrig någonsin glömma henne eller hennes kamp. Och jag ska se till att ingen annan gör det heller. Sådetså.

 

18 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 4 kommentarer
Godisutdelning...

62.

okej,dagens(och gårdagens) påhitt bestod av att dela ut godis till folk. för alla blir väl glada av godis? eller, ialla fall många.

jag köpte ett antal dumle, geisha, klubbor och annat inplastat gott och tejpade på en papperslapp på dem. på lappen stod muminmammans citat "allt som är trevligt är bra för magen". sen gick jag helt enkelt ut i lilla svalöv och la, tillsammans med min vän lollo, en liten present i varje brevlåda.

återigen tänker jag på att folk troligen har en ganska udda bild av mig, som ger sig ut i ösregnet och sysslar med sånthär. men, ni förstår, det gör mig glad, och distraherar mig från hösten. ha överseende.

puss.

3 Oktober 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Nominera till "Svenska Hjältar"

61.

Aftonbladet har ett projekt som heter Svenska Hjältar. Dit kan man nominera någon man känner som man tycker beter sig allmänt hjältemodigt, eller som kanske har gjort något specifikt hjältedåd.

Jag vet inte om man egentligen vinner något i denhär tävlingen, men man har iallafall chansen att bli uppmärksammad som en av Sveriges främsta hjältar. Det tycker jag är lite coolt.

Därför anmälde jag lite folk dit. Gör det ni med, mjaumjau.

28 September 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 4 kommentarer
Rör på dig

60. Jo. låt mig berätta någonting för er. Jag är en soffpotatis. Jag utövar ingen sport. Jag var sällan med på gympan. Diverse lappar lämnades in till fröken, och kläderna glömdes. Det gjorde ont lite här och var. Jag hade fog för mitt skolk. Det är inte trevligt att tvingas till att stå uppochner, tävla mot andra i vem som kan hoppa längst eller vem som slår hårdast in i ett nät. Det är inte trevligt att näcka framför drygt tio tjejer, och tycka att man själv ser förfärlig ut.

Jag anser fortfarande att skolgympan är ett påhitt endast skapat för att plåga andra människor. Människor som mig.

Däremot har jag också insett att skolgympa och motion är två helt olika saker. Skolgympa behöver ingen, motion behöver alla, i viss mån.

Jag har sedan jag började här på folkis, gått upp ca 3 kilo. Vi äter hela tiden! Jag vet vart det bär hän, och jag har nu inhandlat något jag inte hade innan - träningskläder. Senast jag köpte det var i åttan. Jag är totalt ovan. Jga har ju inte haft träningsvärk på två år.

Misstolka mig inte, jag tänker inte springa. sådan är inte jag, jag är fortfarande en soffpotatis i själen. Min kompromiss är att promenera fort istället. Och hoppa hopprep. Rosa, glittrigt hopprep.

Jag tänker meddela er hur mina fram(eller bak)steg ter sig. Jag hör av mig.  

20 September 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
hur är stan en sånhär kväll i augusti när sommarn regnet bort..?

nej, jag har inte glömt bort er. men mycket har hänt - jag har flyttat. jag har lämnat halmstad för skånes metropol - svalöv. här ska jag leva och frodas i ett år(om allt går som det ska). bloggen ska fortsätta, men kommer hädanefter både utspela sig i halmstad och svalöv. det kommer bli förfärligt få bilder pga av att jag inte har en digital kamera, men försök att hålla till godo ändå.

då jag ska plugga här kommer det också bli färre inlägg, men jag ska försöka skärpa mig!

förresten, jag har lagt en tankebok på skolans bibliotek. hurra!

23 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Uppdatering "Vad tänker du på?"

Under de senaste dagarna har jag hämtat hem två tankeböcker - en från Högskolan och en från Stadsbiblioteket. Ingen av dem har ersatts, men kommer bli det om ett antal veckor. Håll ut!

Nu tänkte jag iallafall nämna någa smakprov ur böckerna. Vi börjar med boken från Stadsbiblioteket:

"Jag vill ha en kille! Åhh! Varför kan inte jag få en söt och snäll kille? Varför är ingen perfekt för just mig?"

"Jag tänker på att jag inte ska släppa mig här i biblioteket" Svar från bibliotekarien: "Det är ok"

"Jag tänker (och har inte slutat) på den gigantiska spindeln jag träffade på i hallen imorse. Började skaka, hoppa upp och ner. Och tro att den skulle anfalla. Läste igår om en livsfarlig spindel som kommit till Sverige, så det var nog därför jag blev så rädd. Just nu väntar jag på att en viss sork ska komma hit efter det att hon köpt sin "perfekta dagbok".

 

Och vidare till boken från Högskolan:

"Varför rinner näsan när man är förkyld? Vilken onödig fysiologisk effekt av en liten "skitförkylning". Speciellt om man blir öm på näsan för allt snyteri."

"Idag har jag lärt mig att jag är fin oavsett vad jag tidigare tyckt. Det finns ingen finare än en själv."

"Fyller 25 den 11e...Skiter i den dan - skönt! Höll på att dö i helgen (rattfull och voltade i 130) men ändå är inget annorlunda, fick ett skrapsår på handen som är läkt så det kunde lika gärna aldrig hänt. Ändå...älskad av många och älskar många. Det som sker sker aldrig av någon mening utan det är du själv som ger det mening. Jag har ännu inte hittat min mening men som jag lever är livet ett äventyr. Inte meningen att låta bitter, jag är glad!!!"

15 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Tänk på dina ärr

59. Jag har ganska många ärr. Utan att överdramatisera, kan man säga att de tillhör min historia. Vartenda litet hack i mig har sin tillskrivna roman. Sånt tänker man inte på så ofta, iallafall inte jag. Jag låter de sitta där, och om någon undrar låtsas jag antingen som ingenting, eller berättar jag sanningen eller så kommer jag på en helt omöjlig lögn. Jag är envis med mina ärr oavsett. Nu tänkte jag tänka högt om några av mina ärr en stund, för det tycker jag att de är värda. Inte bara de glada, utan även de lite mörka och konstiga.

På mitt vänstra ben sitter det två ärr, de är nog bland de första jag har. Förmodligen de allra första. Jag fick de när jag var liten, kring fem år. De skapades båda samtidigt, om jag inte minns fel. Mamma hämtade mig på förskolan i söndrum för att köra mig till sjukhuset. I det lilla lekrummet tog alla mina klasskamrater farväl av det skrovliga, lila födelsemärket som skulle opereras bort. Hejdå, och pillade lite. Väl på mottagningen minns jag bara lite pirr i magen och en man i 30årsåldern som också skulle få sova en stund. Jag fick nog en somnaininomettparminuter-tablett av sjuksystern. Mamma läste saga medan jag låg på magen. Somnade. Plötsligt var jag vaken igen med en mask ovanför munnen och näsan. Jag fick smörgås och juice. Födelsemärket var nog borta och likaså stenen på knäet, som åkt in när jag var liten och drattade ut från en husvagn. Allt var färdigt. Jag vred huvudet åt vänster och där låg 30åringen i sin säng. Också sådär sömnig. Dagarna efteråt kliade det alldeles förfärligt. Men det gjorde inet så ont som man kan tro att dra ut stygnen.  

Ett annat ärr har lagt sig på min vänstra överarm. Det ser lite ut som en mask för ärrbildningen sticker utanför huden. En bra bit, man kan sätta nålar i den utan att det känns. Strecket skapades en vinterdag under 08året. Jag satt inlåst på en toalett på Serafens psykmottagning på Kungsholmen i Stockholm. Det måste varit i min högra hand som jag höll mattkniven från NK:s Granitbutik. Nio kronor hade den kostat, vilket kap. Om jag inte minns fel hade jag tidigare på dagen frågat en potentiell vän om fika, men han avböjde och det var det som var min sista droppe. Den som fick mitt blod att rinna över, eller vad man nu ska säga. På toaletten satt jag och väntade på min tur hos en finsk sjuksköterska som antecknade mina samtliga känslor och gav lugnande från ett skåp med lås på, om det skulle behövas. Det gjorde det.

14 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Skapa reaktioner med annonser

58. Denna punkt är en hybrid av boken Anslaget, och mitt intresse för folks reaktioner, och glädjen i att få ett mail.

Jag har skapat en bunt med fejkannonser. Konstiga annonser med märkliga budskap, och en fullt fungerande mailadress att kontakta om man känner för att svara på annonsen.

Då min kamera är på semester, skriver jag helt sonika upp olika exempel på annonser. De är handskrivna och kommer sättas upp härochvar i veckan.

Självrespekt bytes mot förhållande med Hugh Hefner

Piercing med hjälp av nål och isbit erbjudes

Slav säljes

Hjärta säljes

Stängd dörr bytes mot öppen

Bankrånare sökes

"Man" skänkes

Homofob söker garderob

Piercing med hjälp av nål och isbit erbjudes

 

9 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Byt filmsmak

57. Jag och min vän eskimån tycker båda om filmer. Någon gång har vi gått i filmbutiker och jag har pekat på en bra film, och då klämmer hon fram att hon inte sett den. Andra gånger har hon pratat om en klassiker som jag nog aldrig ens hört talas om. Därför har vi skrivit varsinn lista till varandra, där vi listar filmer som man bara måste se. Det här är eskimåns lista till mig:

Chung king express, Min granne totoro, Spirited away, Det levande slottet, Efterskörd, Elvira Madigan, Veronikas dubbelliv, En ängel vid mitt bord, Subway, Fanny och Alexander, Exils/Gadjo Dilo, Paradisets barn, Mannen utan minne, Persona, Harold and Maude, Det sjunde inseglet, Heima, Don´t look back, Idiots and angels, Insignificant things, Järn 3:an, Noi albinoi, Trion från belleville, Dancer in the dark, Once upon a time in the west.

 

3 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Besök Kafé Rotundan

56. I förmiddags cyklade jag och mitt fladdrande hår till Norre Katts Park. Jag och PangPang och Eskimån skulle lyssna på frukostläsning på Kafé Rotundan. De två nöjde sig med varsinn kaffe, medan jag slog på stort med frukostbuffé. Det innebar scones, ost, gurka, marmelad, juice, banan, aprikos. Mums helt enkelt.

På scen stod Ika. Ika Nord - allas vår lilla apa och älskling. Kommer ni ihåg Ika i Rutan? Detdär sprattlande introt, och skelettet Åke. Hennes dialekt. Men denna sommarmorgon skulle inte Ika dansa till detdär introt. Hon började istället med en dikt av Edith Södergran. Sen blev det högläsning ur Naiv Super, av Erlend Loe. En ljuvlig bok om en ung man som gått in i väggen och försöker lösa livets problem med en röd boll och en bultbräda från BRIO. Och den så blev det några fler fina dikter av Edith. Det hela var väldigt vackert och Ika stod där med en lång brun fläta och hennes stora bruna ögon, och en lång röd kappa. Då och då kom Ika i Rutan fram.

Det kommer endast en frukostläsning till i sommar, och då är det bibliotekarien Karl-Oskar Freij som ska underhålla. Rotundan bjuder också på bland annat Halländsk poesi, sommarkul för de lite yngre, Internationella Gatuteaterfestivalen och filmvisning. Titta in på hemsidan www.rotundan.com.

2 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
Skriv ett brev till en plats du spenderat mycket tid på

55. Idag var jag i Simrishamn, och jag undrar för vilken gång i ordningen? Jag har varit där under nästan alla sommarlov, sportlov och diverse helger. I dendär lägenheten mittemot dendär parken har jag vistats med min familj och min farmor. Sittandes på hennes säng när hon var sjuk, liggandes på den gröna soffan när man skulle sova, liggandes på golvet i vardagsrummet när man lekte med bilar, sittandes runt det runda vita bordet i köket där man åt bruleépudding. Allt dethär under så många år, fram tills att min farmor dog för drygt ett år sedan. Sen flyttade några andra in, jag vet inte vem.

Idag när jag var i Simrishamn, bestämde jag mig för att skriva ett brev till personen som bor där nu, i dendär lägenheten mittemot dendär parken. Jag berättade om farmor och om olika minnen. Stackars mottagern tycker säkert att jag är ganska galen, och det är okej. Men någon behövde veta att jag också varit i det huset, och att en fin liten tant med papiljotter bodde där innan.

1 Augusti 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Insamlingen avslutad

I måndags avslutades insamlingen till barncancerfonden. Kontot slutade på 5130 kronor, och mitt skrammel på ica resulterade i 6080 kronor. Med andra ord har vi fått ihop 11 210 kronor sammanlagt. Det är grymt!

Tack alla som skänkt! Ni är små änglar allihopa! Fatta att vi faktiskt hjälpt till att rädda liv!

 

Puss på er, gullungar!

30 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Lista fina saker med dig själv

54. Uppgift nummer femtiofyra är ruskigt svår, därför utfärdas nu en Varning för känsliga 365are. Uppgiften är att skriva ner saker man gillar med sig själv.

När jag fyllde 20 i november förra året, fick jag en bok av min bästaste bästa vän(även känd som kusinsåfin). Det var en svart bok som hon hade skrivit ner lite saker i - saker som hon gillar med mig. Efter att hon listat lite olika saker, hade hon skrivit att hon vill att jag ska fylla i resten av boken själv. Hon skrev att "varje dag, från och med idag ska du skriva något fint om dig själv i denhär boken".

Ni tänker säkert att jag är helt dum i huvudet, men detta är svårt. Som extremt svensk och slav under jantelagen, har det endast blivit sju inlägg. Sju. Så svårt är det. Sju inlägg på snart ett helt år.

Jag vill ändå puffa för att fler borde göra sånthär. Jag har inte lagt av med min jätteoptimistiska bok, jag har bara väldigt svårt för att yttra bra saker om mig själv(precis som många andra). Så jag tycker att vi ska försöka tycka om oss själva lite mer. Vi är inte så hemska som vi tror.

29 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Uppdatering insamling

idag har jag passerat 5000 kronor med min vän Skrammelbössan. det och 365kontot tillsammans ger nästan 10000 kronor. väldigt bra tycker jag. önskar bara att jag hade börjat tidigare med bössan.. men gräset är ju alltid grönare på andra sidan, sägs det...

när man står och samlar in pengar kommer det fram så roliga folk. idag träffade jag på en 80årig man som tyckte förfärligt synd om mig för att jag behövde stå där och slita. själv blev han trött bara av att sitta ner.. han sa också att vi tjejer kan säga vad vi vill, men det är vi som bestämmer - så har det alltid varit. han får inte ens hålla i pengarna för hans fru, utan det är det hon som får ta hand om hihi.

jag tycker om när "tuffa killarna på högstadiet" ger några slantar, om så bara en femtioöring. det krossar mina förfärliga fördomar mot dem.

något som är mindre kul är när små barn vill komma fram och ge sin sista slant till mig, och mamman eller pappan säger nej. varför skulle man vilja neka ett barn att hjälpa behövande istället för att lägga kronan på godis? jättemärkliga människor.

en tjej som gick på hallägra samtidigt som mig, fast ett eller två år över, var på ica med sin pojkvän. han började rota i plånboken och sa snällt: ska vi skänka lite? då svarar tjejen med en skitförbannad röst att det fick han verkligen inte, nu ska vi gå!! jaha? det är dumt att dömma folk ur dess kontext, men jag tror att han förjänar någon bättre. eller åtminstone att hon bör tagga ner lite.

måste också nämna att människor handlar på ett väldigt märkligt sätt. först går de in, kommer sedan ut med ett par kassar. strax efter kommer de in igen och kommer ut med ytterligare ett par kassar. glömde de verkligen så mycket? ibland går de in ännu en gång.

det här var ganska meningslös information, men jag tycker om att reflektera över folk jag inte känner.

tjobadoo.

22 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Gratta en främling på namnsdagen

53. Idag har jag namnsdag, dagen heter Sara. Jag har fått grattsms och mail från en massa folk, det brukar inte hända. Oftast brukar både jag och de omkring mig, glömma såntdär. Det är helt förståeligt - det är sommar och jag är iallafall inte sån som glor i kalendern varje dag. Jag vet ju knappt vilken veckodag det är.

För någon månad sen satt jag och min vän Pangpang på en fest hos min bästaste bästa vän kusinsåfin. Vi satt och spånade på bra saker som man kan göra och sedan lägga upp här, alltså 365saker. En av de sakerna var Pangpangs duktiga idé - att ringa och gratta en främling på hans/hennes namnsdag.

Jag tyckte att det var en jättebra sak att göra, tänk vad glad personen i fråga skulle bli! Men det fanns ju ett problem - jag är blyg. Hur skulle jag, som är rädd för telefoner, kunna ringa en främling och gratta denne på namnsdagen? Så jag kom på en kompromiss. Jag satt igår och pysslade ihop de här vykorten. Ett till en Greta, och två till två Margareta(för att mamma kände en extra Margareta som nog skulle bli glad av ett brev).

Breven ska komma fram imorgon, och kanhända läser ni dethär nu, Greta och Margaretorna. Då vill jag säga till er att jag inet känner er, ni inte känner mig och att jag heller aldrig hört talas om er. Jag snickrade ihop ett par vykort, bläddrade slumpmässigt i telefonkatalogen och valde er. Utan någon speciell anledning. Ni tycker nog att jag är hemskt märklig och lite galen, men jag tycker att alla ska sig minst ett grattis när man har namnsdag. Tycker inte ni det? 

 

19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Lär dig ett nytt ord

52. För en knapp timme sedan sa jag hejdå till min äldste bror på tågstationen. På vägen dit, hade vi kommit överens om att någon längs vägen såg frivaleresk ut, eller frivelsk. Ingen av oss visste exakt vad det betydde, men tyckte det lät bra till dem vi syftade på.

Nu, min käre bror, har jag googlat. Det finns ingenting som heter frivaleresk. Eller frivelsk. Det närmaste man kan hitta är chevaleresk. Det betyder inte alls det vi ville att det skulle göra. Det står för ridderlig, belevad, artig, gentelmannamässig.

Jag skäms nog lite. Känner mig lite tillplattad, käre bror. Jag har ju varit språknörd sedan länge och jag ska kunna sånthär. Det är jobbigt när ens identitet ruckas på. Det är bra att jag snart ska börja plugga.

19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 11 kommentarer
Se på konst

51. Jag vet inte varför det kan vara så roligt att se på konst. Om det är att man drömmer om vilka tavlor man vill ha i sin framtida lya, eller om det ger ett nytt perspektiv. Jag vet inte om jag känner någon som tycker om att titta på tavlor, som jag gör, så igår tvingade jag min bror att köra mig till Tres Hombres Art i Tylösand. Han skulle gå med mig där och tycka om, hade jag bestämt.

Jag tror att han var måttligt road. Det var nog för mycket naket för hans smak och han tycker inte om anorektiska kate moss. Det gör nog jag, av någon anledning. Det tråkiga med konst är väl att man inet kan tvinga någon tycka om samma grejer som en själv. Min bror ser inte meddetsamma att jag ju vill bo i rummet som kvinnan står i på bilden. Den bilden var förresten min favorit på utställningen. Jag vill nog vara henne också. Jag vill gömma mitt ansikte för världen med något vackrare än smink - blommor. Tänk att trycka in frön i aknebulorna, tvätta ansiktet med vatten och se hur det växer.

- Sara, du har en maskros i pannan.

- Jag vet.

 

Jag vet inet alls vad jag vill få fram. Men jag tror att man ska se på konst. Det ger en nya bilder i huvudet, när man blundar.

 

19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Gör en flashmob

50.  Alla klippen från hultsfred som jag förväntade mig verkar inte komma upp. Det tar åtminstone sin lilla tid.

Men vår fantastiska kebabflashmob syns här  http://www.365saker.se/2009/07/15/kebab-flash-mob-fran-hultsfred

Det är en hoppig video, men en kille köpte en kebab och ropade ut "jag har köpt en kebab". Vi andra svarade med "han har köpt en kebab", skrek och tillbad. Sen sprang vi. Fort.

Man kanske skulle förklara vad en flasmob är förnågot också? Jo, man kontaktar en samling människor och bestämmer tillsammans vad man ska göra. Sen träffas man, utför det man bestämt och skingras sedan som om ingenting hänt. Detta, för att se hur andra, oinvigda, reagerar. Våra flashmobs under festivalen var, utöver denna, låtsaskrig, leka staty och att brottas med en jämnstark.

19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Uppdatering insamling

Jag och mor min skramlar pengar på ica supermarket i söndrum. Vi har hittills fått ihop 4488 kronor. På kontot finns ytterligare 4500. Jag tänkte att sammanlagt 10 000 kronor skulle vara bra. Inte långt kvar nu.
19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 6 kommentarer
Uppdatering "Vad tänker du på?", Hultsfred

Självklart ska jag skriva ner några inlägg från tankeboken från Hultsfred. Jag och Sofia lade sammanlagt ut fem böcker, tror jag. Vi fick hem två. Denna knör jag fast i en vattenpipa på det fina libanesiska fiket som jag nämnt.

Jag vill varna för kass stavning, då skribenterna varit glada i hatten vid skrivtillfällena...

"Att innan man fyller 30 måste man uppleva Hulltsfredfestifalen"

"Att svante för evigt kommer vara min stora kärlek, trots att han är nästintill overklig" reds.anm: va?? jag är så nyfiken på vem svante är och hur kan någon vara nästintill overklig?

"Vart sitter centralerna till folkparken? För i helvete! Jag önskar en sak...och det är att ha pattar på ryggen!"

"Hilda är sjuk. Mitt chai-te smakar för starkt. Egentligen är det rätt sugit. Killen mittemot såg snygg ut när vi kom in men fy fan vad ful han var efter tre minuter. Jag vill ha vattenpipa men ändå inte. För det kostar en förmögenhet och jag måste kunna äta imorgon. Var är alla snygga människor? Det är helt sinnessjukt att alla har gömt sig just idag. Nej FAN. Jag hatar hultsfred. Jävla misärfestival. Bluh! /Tove"

"Börjar bli så satans krasslig. Bra tajmat, mitt i festivalandet. Sorkpitt. Hals och rygg strejkar. Varför hjälper inte ert chai-te mot min hals? Världens mysigaste tält för övrigt. Här vill jag flytta in. PS. Jag är iaf ingen party-pooper. Tove: Jo. Hilda:Nej."

"Vi är sex stycken killar som sitter och borstar våra tänder! Det är skönt! Vi har ingen tandkräm. Men vi har vattenpipa + ett gott humör. Nu får vi refill! Niiice! Varför åkte ERIK hem? WHY?"

"Vakten slog i huvudet i lampan vid ingången. Han försökte gömma det lite snyggt men vi såg nog. Hihi."

"Jag älskar Fredrik V från Agesta! //din Malin"

 

Snart publiceras det bästa ur senaste tankeboken på ungdomsmottagningen. Tjobadoo. 

19 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Skriv ett kärleksbrev

49. Det fanns nog bara ett café på Hultsfred. Café Kolonial hette det, och jag tror att det var fantastiskt. Man fick gå över en, till synes, snabbt ihopsnickrad bro för att komma över leran, varpå man fick ta av sig skorna. I tältet(ja, caféet var ett tält) var marken beklädd av mattor och de små borden var nästan nere på marken. Man fick sitta på mattor när man åt. På de små borden satt det vattenpipor. Det serverades lebanesisk mat, chai-te och olika juicer med mera. Jag åt aldrig på det fiket, men jag var inne flera gånger och lämnade tankeböcker. 

Jag har känt för att skriva ett kärleksbrev ett tag nu. Men jag är inte kär, jag är singel och drömmer mer om att skaffa katt än att bli kär, om jag ska vara ärlig. Så sista dagen på festivalen, gömde jag mig en stund ifrån regnet och satte mig i tältet. Med penna, papper och känslor, knåpade jag ihop ett kärleksbrev till caféet. Jag listade allt det jag tyckte var bra med dem, trots att jag ju inte ätit där. Och så var jag ju tvungen att påpeka i brevet att han i kassan första dagen, var söt. Det positiva med att veta att man aldrig kommer träffa en människa igen, är att man kan säga precis vadsomhelst. Jag gav det till tjejen i kassan, och hon såg ut att bli glad.

  

12 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Gör en brevlåda

48. En dag skulle vi pynta en bro som fanns på festivalområdet, eller på campingen var det nog, rättare sagt. Sofia från 365malmö stängselvirkade, några ur 365folket gjorde gubbar av ölburkar och andra, däribland jag, skrev brev och gav till folk. Och så skrev man lappar och hängde upp. Jag gjorde en brevlåda. Jag vet inte varför, men under hela festivalen ville jag dels ha, och dels göra en brevlåda. Ha någonting att få ta lite värme ifrån, och ha någonting att ge lite värme till. Alla vill väl det, men det finns så många olika sätt. Jag gillar det skrifliga sättet, jag gillar brevlådor.

Jag letade lådor men fann inga. Sofia, som började samla på sig mördade solstolar, klippte ur en ficka till mig. Skitbra. Så jag gjorde den till en tvåvägskommunikationsbrevlåda. Jag lade en penna och en post-itbunt i fickan, och vips så var tanken att man först skulle skriva ett brev till någon annan, och sedan skulle ta sig ett brev till sig själv.

Jag blev förvånad när det faktiskt funkade. Men sen blev förstås hela paketet stulet. Men det var en fin sak så länge det varade.

 

12 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
Gör en mistel

47. Alla ska pussas. Tycker jag. Tycker man om varandra och känner för det, så ska man pussas, sådetså.

Men hur träffar man en ny människa och bara inleder en sån sak? Frågar folk bara "vill du hångla eller?"?. Jag hoppas inte det. Då jag är romantsikt lagd, ville jag skapa ett alternativ. Så - jag gjorde en mistel.

Jag tog några piprensare och formade de till blommor, och tvingade en annan 365:are att hänga upp den i ett träd åt mig. Visst, det såg verkligen inte ut som en mistel men tanken var god. För att klargöra saker och ting, skrev jag en lapp som sa vad det var för något som hängde där.

Undrar om någon pussades lite därunder?

en väldigt otydlig bild

 

12 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Uppdatering Hultsfred

hej

nu är jag hemma igen från hultsfredsfestivalen. ovan kommer jag lista olika grejer vi gjort under veckan, men det som jag vet blivit filmat väntar jag med tills att de klippen läggs upp.

vill ni veta mer om min vistelse därborta, kan ni gå till min personliga blogg nogg.se/trashcan.

hej på er.

och jag ber om utsäkt för de halvdanna bilderna.

12 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Gör dina smaklökar nostalgiska

46. när jag var liten bodde min mormor och morfar i simlångsdalen. jag och min familj och mina kusiner, åkte dit ibland och hälsade på. det var saftkalas, krusbär i trädgården, soluret på gräsmattan, vedplockning(en vedbit i taget när man är liten), pulka nerför backen, motionscykeln på andra våningen. cigarettlukten. jag minns knappt mormor. bara att vi fikade en dag och att hon var tvungen att lägga sig i rummet intill. ambulansen kom sen, tror jag. 

på vägen hem, eller dit, jag minns inte, stannade vi ibland vid affären. det var ett gult hus, vars innehåll endast bestod av en enda sak(som jag minns, vill säga) - godis.

godiset låg i strutar, av papper. på pappret fanns ett klistermärke, det stod breareds kulturhistoriska förening. det brydde jag mig nog inte om då.

godiset var annorlunda från det som fanns hemma på ica. det var mjukt, men ändå tuggigt i, med nötter(brända mandlar), hårda polkagrisar(varför heter de så?), och röda hårda, gröna hårda, gula hårda, vita hårda med lite pulver på.

idag var jag där igen.  jag och min bror och hans flickvän och kusinsåfin(hon heter marie egentligen) åkte dit i regnet. saker och ting hade förändrats för godisutbudet hade krympt lite. men jag satte mig i bilden med en strut med brända mandlar och en med blandade hårda. jag hade helt glömt bort de smakerna. de där lite sura. jag är tio år nu igen, inte ens det. och himlen är blå, trots att det regnar.

 

5 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
uppdatering om pengar, finfin familj och hultsfred

idag stod jag ynka 45 minuter med min nya vän - insamlingsbössan. det gav hela 536 spänn. helt grymt. det innebär att vi passerat 1000-gränsen. snart ska jag till banken och sätta in hela skatten.

efteråt åkte jag till fina lilla familjen. hanna hade börjat på nya cellgifter, men var piggare denna gången. hon och lillasyster sara förde ett, för oss, ofrivlligt vattenkrig. hade jag haft en annan kjol så hade jag gladeligen försvarat mitt revir.. de hade en pool med. varför har inte vi lite äldre en sån pool? vi bör också planera in vattenkrig snart.

det är märkligt hur man kan känna av andra människor, trots att man inte känner till så mycket om dem. jag vet inte var familjen bodde innan, vad de gillar för mat eller vad de har för intressen. ändå är det väldigt skönt att vara där hos dem. som en stor kram, ungefär. det är inte alla som man arrangerar insamlingar för. det krävs något riktigt speciellt. som dem. 

på tisdag åker jag till hultsfred med 365. jag har inget tält. någon mer än jag som ser det som ett problem? trots att nästan alla jag möter är extremt pessimistiska till festivalen, tänker jag ändå ha kul. jag tänker busa hejdlöst, bortse från fulla människor, avföring och utdöd hygien. bara hitta på en massa bus, hjälpa till och titta på regina spektor. jag hoppas bara att jag slipper sova i en lerpöl.

ps: vad kostar en pepparspray?

3 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
uppdatering

idag har jag börjat skramla med en insamlingsbössa utanför ica i söndrum. jag stod där i 2½ timme och mamma stod där också ett tag. under den lilla stunden hann vi få ihop till 628 kronor och 50 öre. detta mjauiga belopp ska firas med vårrullar och jordgubbar ikväll(dock inte samtidigt). imorgon blir det besök hos familjen liliequist, och efter det ett besök hos världens bästa morfar. sen ska jag försöka hinna med att skramla lite också.

om en knapp vecka blir det 365 goes hultsfred. jag och en sofia från 365malmö, en frida och en anna från 365uddevalla ska tälta i vad som förhoppningsvis inte förvandlas till lera, under fem nätter. på dagarna blir det sweetart och skattjakt och jagvetintevad så det står härliga till. säg hej om ni ser oss. 

2 Juli 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Kom ihåg en glömd grav

45. Den här punkten handlar också om gravar, men det är mer praktisk och aktiv. Konkret.

När ni spankulerat på en kyrkogård, märker ni förmodligen att det finns många glömda gravar. Gamla från artonhundratalet som ingen bryr sig om längre, och nya från nittitalet som heller ingen tar hand om längre. De sjunker bara längre och längre in i marken. Blir gråare och gråare och det finns inga blommor där. Bara ogräs.

Jag tycker att man ska leta upp en(gärna fler om man vill) övergiven grav, och lägga en bukett rosor där. Det behöver inte vara många, och man behöver inte köpa något. Räcker med blommor som finns i trädgården eller skogen eller kanske från en krukväxt. Vadsomhelst. Bara lägg det där, gärna i vatten om det går. Alla gravar förtjänar blommor.

30 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Promenera på en kyrkogård

44. Har ni promenerat planlöst på en kyrkogård nångång? Gör det. Man behöver inte känna någon där, behöver inte ha ett ärende i kyrkan. Har ni tittat på främlingars gravar? Läst namnet, födelseåret, dödsåret, hälsningar och titlar, yrken. Kan ni fantisera om vilka de är? Hur de kunnat bli så gamla, varför de inte ens hann fylla 20, ibland inte ens hann fylla fem. Ett.

I söndrums kyrkogård finns det två gravar som jag tänkt på mycket. De är en bra bit ifrån varandra, ändå har de båda exakt samma typsnitt. Den ena heter åsa, den andra heter peter, om jag inte minns fel. De föddes med något års mellanrum, och dog med några månaders mellanrum. De blev båda knappt 20. Allt detdär verkar för likt för att inet ha ett samband. I mitt huvud var de syskon och bästa vänner. Den första kanske dog i en trafikolycka, den andra ville inte leva utan sitt syskon så hon tog sitt liv. Eller kanske de båda var med om en olycka, och den sista levde i respirator sista tiden. Ens fantasi har inga gränser. Jag tycker mycket om de gravarna. De är som väldigt tysta vänner.

En annan fin grav i söndrum, har detta som enda text: Här vilar den glada Maria.

30 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Gör reklam

43. Insamlingen närmar sig sin slutspurt, vilket gör att jag beter mig ännu mer envist. Måste ha in mer pengar.

För att fler ska ge, måste fler veta om att 365 och insamlingen ens existerar, så jag satte mig ner med mitt pyssel och började skapa affischer och små hjärtan av piprensare, med länken till insamlingen tejpad på.

Affischerna har satts i stan, på rotundan, stadsbiblioteket och Ica supermarket i söndrum. De små piprensarna har delats ut i ett gäng brevlådor i olika delar av söndrum.

Har ni inte också tankar ni vill få ut till verkligheten? Kanske att man borde ge sina barn mer glass, eller att yoga minsann är bättre än att springa en runda. Alla har åsikter - det gäller bara att sticka ut i vimlet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

   

30 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Köp en boll

42. För det första: jag har inte köpt en boll. För det andra: min bror har köpt en basketboll. För det tredje: jag uppskattar sällan fysisk ansträngning.

Men. Det är så märkligt hur man, genom att göra något praktiskt, kan glömma bort jobbiga saker. Plötsligt handlar allt bara om något så litet som att få i en boll i ett fånigt nät. Just då får inga jobbiga tankar plats.

Vill också påpeka att man inte behöver vara flera stycken och spela fotboll eller basket eller whatever. Man kan lika gärna skjuta straffar framför en korg, eller spela fotboll mot ett plank. Eller kasta en boll mot en vägg, fånga den, och sen kasta den igen. Om och om igen. Det låter så förfärligt tråkigt, men jag älskar monotona saker! Det är fantastiskt avslappnande. I min förra trädgård fanns det en grönt plank. Ett tag, sköt jag med en fotboll mot planket, hela tiden. Det är nu väldigt tydligt, att min högra sko är mycket mer sliten än den vänstra. 

Bilden är tagen av Martina Sjögren. martinasjogren.blogspot.com/

29 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Ta årets första dopp

41. Okej, jag förstår om denna punkten kan uppfattas som lite out of date, eller så. Men, ni förstår, jag är en fegis. En mes. Jag behöver tempererat vatten. Och det får helst inte skvätta för mycket. Och rutchkanor och sånt är inte ett alternativ. (Ni vet den i mellanbassängen på Simstadion? Jag har aldrig ens varit nära den)

Idag var jag och mina föräldrar i Ringenäs. Nostalgi med vasst grus mot bara fötter upp mot kiosken. Pappa blev kvar på stranden med strumpor så långt upp de gick, badbyxor, tshirt, och handduk som tänkte benen för att han säkert inte skulle bli bränd. Det måste varit honom jag fått mitt mesighetsbeteende ifrån. Mamma och jag gick i vattnet. Första gången, för kallt. Andra gången gick jag själv, också för kallt. Jag hade tillochmed klänningen kvar på mig. Tredje gången gick vi ner, mor och jag. Min mamma, som är 63 år, doppade sig före mig. Detta gav mig löjlig ångest och sårad stolthet. Nu var jag ju tvungen att doppa mig. Jag ville inte, men hela jag upp till axlarna blev blöt till slut. Fy för kallt vatten. Men det får en iallafall att känna att man lever. 

28 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Möblera om

40. Efter att jag flyttat på min säng, och hyllan, kan jag numera gå i mitt rum. Jag behöver inte hoppa över saker, utan allt skräp får plats utan att jag riskerar bryta benet. Och så ser det mysigare ut nu.

Helt enkelt: omväxling förnöjer, på många sätt.

27 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Anmäl dig till donationsregistret

39. Nu kommer det ett allvarligt ämne här igen, men jag tycker det är viktigt och tänker därför envisas med att prata om det.

Vad gör dig till den du är? Vad personifierar dig? Är det ditt vackra hår? Din satiriska humor? Din förmåga att kunna trösta någon som är ledsen, eller att du fakstiskt har legat med fler än dina vänner har?

Jag tror det är ens egenskaper som man börjar tänka på, när man klurar på donationsfrågor. Vad händer liksom om jag blir av med min lever? Är jag ändå jag då?

Sådär tänker jag iallafall. En modell kanske inte ens som död vill bli av med sin hud, jag personligen vill inet bli av med mitt hjärta. Lyckligtvis får man göra sådana undantag.

Det är förståeligt att man inte vill tänka på sånthär. Man vill inte tänka på sin död. Eller på att världen faktiskt fortsätter som vanligt efter den. Men jag tror att det är viktigt ändå. Vad ska min lever hitta på inom mig när jag är död? Kan den göra bättre nytta någonannanstans?

Det finns verkligen inget rätt eller fel svar angående sånthär. Det är okej att ge bort sina organ, och det är okej att ha kvar dem. Men jag tror att man iallafall ska bestämma sig för hur man vill ha det. För det kan ingen annan bestämma åt dig.

Länk: www.donationsradet.se , och anmäl dig där till donationsregistret 

24 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Gör en flaskpost

38. Vad vill du säga till omvärlden? Vilket budskap hade du velat få fram? Om du fick säga en enda sak till en komplett främling, vad hade du då sagt?

 

Idag skickade jag mitt livs första flaskpost(ja, jag tror faktiskt att det var den första). Det gick katastrofalt dåligt, vilket jag helt klandrar på min nybörjarteknik.

Jag satte mig på en stam i skogen och tog fram pappaer och penna. Skrev ett litet brev om tankar som kom, spontant. Sedan tog jag fram min flaska, rullade ihop lappen, lade in den och skruvade igen locket. Allt enligt logikens alla regler.

Sen gick jag ut på en brygga(det är här det börjar gå fel). Jag går längst ut, och trots att det blåser in mot land, jag är dålig på att kasta och bryggan inte är så värst långt ifrån land, kastar jag ut flaskan i vattnet. Det tar ungefär 5-10 minuter innan den är tillbaka på stranden igen.

Nästa gång ska jag hitta någon som har en båt. Eller kasta flaskan från en färja. Använda en helt annan teknik än denna. Jag hoppas att det går bättre för er.

 

24 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Saker jag vill göra innan jag dör

37. jag tycker om listor. dels för att det ger en känsla av kontroll att skriva ner diverse uppgifter som ligger framför en, dels för att det känns bra att bocka av.

en lista som kan komma att bli både gammal och lång, är listan med "saker jag vill göra innan jag dör".

ämnet kan förefalla lite före sin tid, och få skaparen att verka lite morbid. men - kom igen! det är bra att skriva upp vad man verkligen vill göra för att inte fastna i saker man bör göra. det ger syre till ens drömmar. det behöver dem.

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Gå utan karta i en främmande stad

36.  Det finns fördelar med att gå vilse. Man upptäcker helt nya saker, man får lära sig att hantera potentiell panik och man övar sig i att lämna vissa saker till ödet och släppa på sitt kontrollbehov.

Detta behöver man inte lämna halmstad för att göra(även om det nog blir roligare om man pysslar med sånthär i en lite större stad, exempelvis Göteborg). Man kan bara se till att åka till en del av staden man aldrig varit i förut, och spankulera omkring där.

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Prata med en främling

35. som tidigare nämnt, så är det positiva med att resa ensam att man lär känna många nya människor. detta kan man förstås göra i lilla halmstad med. testa att prata med en komplett främling en dag. sätt er ner och ta en fika, eller titta på alla på torget, eller ta en promenad. man kan bli förvånad över hur mycket gemensamt man har med personen, och hur intressant han/hon är. dock ska man vara försiktig - följ inte med en främling till ensliga platser, ge inte ut din adress och använd helt enkelt det huvud du har på dina axlar - alla främlingar är inte lika trevliga som du.

 

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Semestra ensam

34. vissa saker kan verka nästan omöjliga tills att man tar en närmre titt på dem. då märker man att de inte ens är svåra, egentligen. bara utvecklande och annorlunda, och ganska avslappnande. en av de sakerna är att resa ensam.

för exakt en vecka sedan tog jag nattåget till berlin, sen ett till nattåg till paris. jag tog mig fram själv och blev det jobbigt finns det alltid någon som hjälper en. man kan bli mer än förvånad av hur många trevliga människor det finns i världen.

det positiva med att resa ensam är att man blir så mycket mer öppen till nya erfarenheter. man har lättare för att prata med främlingar, gå på platser man inte annars hade gått på och man lär sig också mer.

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Ät något du aldrig ätit förut

33. jag är ganska tråkig och enkelspårig. det är bland mina vänner ett ganska känt faktum att jag alltid beställer samma pizza - bahamas. fikar vi är det kladdkaka med chailatte som gäller, eller varm choklad. jag äter sällan saker som jag inte redan vet att jag tycker om.

igår propsade däremot min vän på att jag skulle prova hennes sjögräschips. jag lade en liten bit i munnen och spottade ut det mesta igen. det luktade fiskmat, och smakade inte bättre. men jag är en erfarenhet rikare.

(fast i chipsform)

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Uppdatering "Skriv ett brev till kungen"

för ett antal månader sedan skrev jag ett brev till drottningen. igår väcktes jag av att pappa stod framför mig med ett brev från Kungliga Hovstaterna. mycket märkligt, tyckte jag.

då var det alltså drottningens hovdam som skrivit. hon beklagade att drottningen inte kunde skänka pengar till insamlingen, men att hon tänker på Hanna och hennes familj. 

så även om det inte blev några pengar, sprids ändå informationen vidare.  

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Uppdatering "Vad tänker du på?"

den första "vad tänker du på"-boken är nu fylld till bredden av tankar - allvarliga som roliga och knasiga.

jag har hämtat den från ungdomsmottagningen, och ska efter midsommarhelgen lägga dit en ny. tänkte här lista några smakprov på ungas tankar. håll till godo, och ut och skriv!

"jag tänker på hur mycket jag älskar min son. han blir sju månader imorgon."

"hur ska jag fixa mitt hemska hår? RAKA"

"jag tänker på att jag både vill och inte alls vill ta studenten. är vettskrämd. och det är ett år kvar... allt går så snabbt."

"hej. jag har små konstiga prickar på min ..... vet någon vad det kan vara. snälla ge mig tips om vad det kan vara. svar: prickikorv kanske?"

"jag har stånd, hoppas inte mitt nummer ropas upp snart ibland är de bra att de är så förbaskat sega här"

"kära dagbok. idag fick jag veta att jag är gravid och problemet är att det är inte min pojkvän som är far till barnet! hur berättar jag det för honom? ps: han vill så gärna ha barn med mig"

18 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Tacka för maten

32. Jag tror att det är viktigt att man visar sin uppskattning till folk man tycker om. Jag personligen gillar inte att säga det rätt ut, utan ett sms är bättre, eller en lapp. Helst ska det också vara anonymt.

Jag har praoat och sommarjobbat på restauranger. Jag avskyr den yrkeskategorin. De platserna jag jobbat på, har varit förfärligt stressiga och jag har blivit idiotförklarad varje dag. Om och om igen. En gång grät jag i omklädningsrummet, innan dagen ens tagit fart.

För att binda samman dessa två punkter, tycker jag att man ska vara lite trevligare mot personalen på fik och restauranger. På så sätt blir de nog trevligare tillbaks, och mot varandra. Så idag skrev jag och en vän en hälsning till personalen på Broktorpsgården. Detta skrevs på en servett:

Hej Broktorpsgården!

Ni har goda potatisar.

Och god varm choklad. Jag vill ha mer men det har jag inte råd till...

Ni kan sätta upp en gunga i bjälkarna i taket. Det vore kul.

Nu ska vi rädda världen.

Hejdå.

8 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
Spela schack

31. Idag satt jag och min vän på stadsbiblioteket. Hon skulle lära mig spela schack. Det var svårt, men intressant. Det är ett vansinnigt gammalt spel, som känns sådär läckert intellektuellt, så jag var bara tvungen att pröva.

 Min första vinkel var att tänka logiskt. Då förlorade jag. Så min nästa vinkel var, följaktligen, att flytta den pjäsen jag kände för. Det gick inte alls bra det heller. Jag får helt enkelt öva på det här. Nästa gång ska det gå bättre.

Ps: för oss lite dummare, finns alternativet kinaschack...

 

8 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 6 kommentarer
Sjung dig hes

30. I torsdags var jag på karaoke. Det var något, det. Jag och ett gäng kursare promenixade till The fox and anchor på Mårtensson kring halv elva för att, cermoniellt, ta farväl av varandra.

Jag gillar inte uppmärksamhet. Alls. Inte ens komplimanger är särskilt roliga att få ibland. Därför är det ingen stor sannolikhet att jag skulle gå upp på scenen och sjunga en truddelutt, inför ett fullt Mårtensson. Man skulle kunna tro att en sån inställning kan förstöra en karaokekväll, men icke! Istället kan man heja på stackarna på scenen genom att vråla med allt vad man orkar. På så sätt får man också ut sina aggressioner. Skitbra.

Torsdagar klockan 22 - 00.

8 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 2 kommentarer
Lista tio saker du gillar med ditt land

29. När jag firade valborg i år var jag och en vän i Norre Katts park. Nationalsången skulle sjungas och kören tog i, medan vi i folkhavet stod och mumlade som om det var något fult vi sjöng. Är det bara jag som tolkar det som att svenskar skäms lite, och är rädda för att bli kallade nationalister? Jag menar inte att man ska gå till extrema längder och sjunga Du Gamla Du Fria varje dag vid gryning, och blocka alla andra nationaliteter. Det vore förfärligt. Jag tycker istället att man kan plocka fram det man gillar med sitt land (sverige om man anser sig vara svensk, tysk om man anser sig vara tysk osv). Gillar man inte något med sitt land, så får man göra något åt det och förbättra sitt land. Eller flytta.

Allemansrätten. Hur coolt är det inte att jag kan gå ner till korna nedanför min trädgård, och klappa lite på dem?

Bra klimat. Eller, lagom bra klimat för mig. Jag vill inte frysa mer än gör jag på vintern här, och jag vill inte svettas mer än jag gör på sommaren här.

Det finns inga extremt stora och ludna spindlar här.

Både män och kvinnor har rösträtt här.

Homosexuella får gifta sig, dock bara i rådhuset änsålänge.

Svenskar är inte så pratsamma, skrytsamma och stora. Vi är små, pinsamma, tysta och håller oss till vårt. Och det är helt okej.

Vi har inte krigat på jagvetintehurmångaår.

Sverige är, som jag har hört, rätt bra på välgörenhet.

Vi har rätt bra ekonomi, vilket ger oss bra vård och skola.

Vi har tryckfrihet, religionsfrihet och yttrandefrihet.

6 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Lista tio saker du är tacksam för

28. Det är lätt hänt att susa förbi i vardagen lite väl fort, eller att störa sig på småsaker. Det är helt naturligt att mumla svordomar till datorn när uppkopplingen inte beter sig som förväntat, eller att klaga på att bussen varenda dag går antingen för tidigt eller för sent. Det är normalt för att man vänjer sig så himla snabbt vid att ha det så bra som vi har det. Det är inte konstigt. Däremot är det lite tråkigt, att man så lätt blir bortskämd och inte vet hur bra just våra liv är. Så jag tänkte vara lite lagom hurtig och tantig och sentimental, och uppmana er att lista tio (utan inbördes ordning) saker/människor/händelser som ni är tacksamma för i era liv.  Det här är mina:

Min familj&släkt

Mina vänner

Att jag har möjlighet att utbilda mig till precis vad jag vill

När främlingar ler åt en och säger hej, på stan

Att gå barfota i gräset

Att lukta på ett rapsfält

Ord

Melodier

Att man har förmågan att göra sig modig, trots att man är livrädd

Nyckelpigor och fjärilar

6 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 4 kommentarer
Skriv ett brev till ditt framtida jag

27. Det finns en del som påstår att man mår bättre av att skriva. Det stämmer helt och hållet. Jag menar inte att man ska skriva artiklar, gå på poppius och vinna journalistpriset. Jag menar att man ska köpa sig en dagbok. Att det är bra att gå igenom i sitt huvud vad som hänt och vad man känner, och sedan få ner det på papper. Då är det där - på pappret, och på så sätt lite mindre i huvudet. Man ältar det inte riktigt på samma sätt.

En annan sak man kan göra är att skriva brev till sig själv. När jag mådde dåligt för ett antal år sedan, och framtiden var osäker, skrev jag ner mina tankar och känslor, lade dem i ett kuvert och klistrade igen. Utanpå skrev jag citat från filmer och låtar som betytt något för mig, och datumet för när brevet skrevs, och när det får öppnas igen. Det brukade vara minst ett år fram i tiden.

När man sedan öppnade det, kunde man se vad som egentligen förändrats. Man lär sig att saker och ting faktiskt blir bättre. Och man glömmer inte hur illa det var innan, eller hur bra saker kan bli om man bara ger det lite tid.

5 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Gör en klippbok

26. Tycker man om någon är det bra att visa det. Man kan köpa en slips, en ring, en blomma eller erbjuda sig att diska efter personen, eller laga lite god mat. Eller så kan man pyssla ihop något personligt. Jag hittade en tom anteckningsbok, och klippte ut alla fina bilder jag hittade i diverse veckotidningar. Sen klistrade jag dit de i boken på ett någorlunda fint sätt, och såg till att det fanns ett budskap som dessutom gärna var tolkningsbart.

Sen skickade jag iväg det.

Man kan säga vem man är, eller vara anonym. Det är helt upp till en själv. Det viktigaste är att det kommer från hjärtat.

 

5 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 3 kommentarer
Att träffa någon du inte träffat på mycket lång tid

 

25.

Om ni missade artikeln i Aftonbladet kan ni, som Eskimån Gondwana tipsade om, gå till länken nedan.

Jag vill också berätta att jag var hos Hanna och hennes familj idag. Det var första gången jag träffade henne och hennes syster och mamma, och första gången på drygt tio år som jag träffade hennes pappa.

När jag och min mamma kom dit öpnnade mamma Kicki. Hon visade oss runt i huset. Vi fick se två knallrosa rum med prinsessleksaker och detaljer. Badrummet var nyrenoverat med kakel och bubbelbad. Hanna tycker om att dyka, och bredvid karet låg ett gult cyklop. Vi fick se medicinerna som tas. Sprutor och annat som ska döda det hemska inom ett barn, men som får henne att må så dåligt. I dubbelsängen längre in i huset ligger Hanna med pappa Niklas. Han läser Bamse för henne så att hon får annat att tänka på. Så att hon får behålla lite av maten. Eller, medicinen.

Hanna är så himla söt. Hon har en Hello Kittyklänning och har kort brunt hår, och bruna ögon. Idag är hon trött och mår skit. Pratar svagtsvagt med föräldrarna. Pippi Långstrump ska ses för då mår hon bättre, när hon får koncentrera sig på annat. Hon sjunger hela Sjörövarfabbe med svag röst och vet precis vad som händer i nästa scen.

Niklas och Kicki bjuder på fika och vi sitter i köket och pratar. De är trötta och naturligtvis ledsna på situationen. Men de är inte svaga och de är inte färdiga. De är hur starka som helst och har koll på Hanna, samtidigt som att de ger henne det utrymme hon behöver. Jag fattar inte alls hur de hänger ihop. Jag antar att man är starkare än vad man först kan tro.

Efter klockan tre kommer Sara hem. Hon är tre och ett halvt år gammal och har blont långt hår. Hon kommer hem med ett halsband av pärlor, och säger att det är till pappa. "För pappa har inte fått ett halsband på länge nu". Pappa Niklas trär det på sig, och det är för litet så det får ligga på hans huvud. Lite som en krona. Kicki borde också fått ett. Då hade de varit värsta kungafamiljen, med två prinsessor i huset...

www.aftonbladet.se/wendela/barn/article5304467.ab   

5 Juni 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Investera i en tidning

24.

Idag tycker jag att ni ska köpa Aftonbladets bilaga, för där finns det ett reportage om lilla tjejen Hanna och hennes fina familj. Det kommer också stå om dem i morgondagens bilaga. Spring och köp!

31 Maj 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Skriv ett brev till kungen

23. Som ni kanske minns har jag en bekant vars dotter är krasslig i cancer. Jag, och en himla massa andra, försöker få henne, hennes familj och människor i deras situation att må lite bättre.

Denna gången tänkte jag påverka drottningen. Japp, Drottning Silvia. Jag har skrivit ett brev till henne(eller snarare hennes sekreterare) för att informera henne om 365, insamlingen, och flickan. Jag bad om donation, och en hälsning till tjejen och hennes familj. Jaja, ni tycker kanske att jag är lite knasig. Klart hon inte kommer svara, liksom. Men man ska säga det man tycker, och hoppet är det sista som lämnar en.

Vad vill ni säga? Kan kungafamiljen hjälpa er, eller kan ni hjälpa dem?

 

H.M. Konungen
H.M. Konungens hovmarskalksämbete
Kungl. Slottet
111 30 Stockholm

H.M. Drottningen
H.M. Drottningens hovstat
Kungl. Slottet
111 30 Stockholm

H.K.H. Kronprinsessan, H.K.H. Prinsessan Madeleine och H.K.H. Prins Carl Philip
H.K.H. Kronprinsessans hovstat
Kungl. Slottet
111 30 Stockholm

H.K.H. Prinsessan Lilian
Hertiginnans av Halland hovstat
Kungl. Slottet
111 30 Stockholm

18 Maj 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
(Uppdatering)

( ) hej. här kommer en liten uppdatering om diverse påhitt.

När det gäller tankeboksprojektet går det förvånansvärt bra. Inte en enda har blivit stulen(änsålänge), och det skrivs i dem. Mest skrivs det i boken på ungdomsmottagningen, där ordet klamydia dyker upp på i stort sett varje sida. På stadsbiblioteket skrev en att hon hemskt gärna vill ha e kille, och på skolhälsan på högskolan påpekade någon att man inte borde lägga ner tid på saker som egentligen inte har någon betydelse.

Just det, det ligger numera också en bok i väntrummet på högskolans skolhälsa(i huvudbyggnaden). Spring gärna dit, där är det lugnt och stilla.

Insamlingen till barncancerfonden går lite sämre, men vi är ändå på väg. Vi har nu fått ihop till 1440 kronor. En jättebra början, men vi behöver mermermer! Jag kan inte nog påpeka hur uppskattat det kommer bli! Så ut och sälj saker nu, och panta burkar!

Puss på er!

10 Maj 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Utför ett socialt experiment

22. Byt ut någon mot en annan, och se vad som händer.

5 Maj 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Rädda liv, och städa ur er garderob

21. Nu ska jag berätta något viktigt för er.

Det finns en flicka i halmstad som heter Hanna. Hon är sex år gammal och har cancer. Det stod om henne i tidningen H som i Halland för några månader sedan. Efter att jag läst den artikeln började jag fundera lite, och kom på att vi nog alla behöver hjälpa Hanna och barn i hennes situation. Så jag tipsade Navid om att vi kanske kunde starta en insamling till barncancerfonden. Han var positiv och har nu startat insamlingen på barncancerfondens hemsida.

Hur går då detta till? Jo, poängen är att man ska rota bland sina gamla grejer, och lägga allt det man inte känner att man vill ha kvar längre, i en hög, och sedan ska man sälja detta. Man kan sälja på nätet, till vänner, ovänner, affärer på stan. Pengarna som kommer in, ska skänkas till insamlingen. (Navid har också meddelat att tio kronor av inkomsten ska läggas på en glass, för det är man minsann värd!).

Insamlingen varar till den 27 Juli, men det är under maj månad som vi lovar att peppa folk i vår närhet att skänka sina överblivna slantar till barnen som behöver dem. Så panta några burkar, sälja några filmer (tips: back list och kungsgatans antikvariat!!), ge till insamlingen, och tipsa era vänner.

Kom ihåg, denna insamling går inte just till Hanna, utan till barn som hanna. Till forskningen som ska hjälpa cancersjuka barn att må bättre, och till slut bli helt friska.

Gå till http://www.barncancerfonden.se/Gavor-Bidrag/Egen-insamling/Insamlingar/Salj-saker-du-inte-behover/

1 Maj 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Tankeboksprojektet

20. För några månader sedan, skapade en tjej i göteborg ett projekt vid namn tankeboksprojektet. Det går ut på att man skapar en anteckningsbok med rubriken "vad tänker du på?". Sen placerar man den, eller hur mång aman nu vill göra, på en offentlig plats. Där får vemsomhelst skriva i den, om tankar de tänker just då. Boken ska ligga kvar på samma plats hela tiden, och när den är full, får man byta ut den mot en ny. Jag har fört detta vidare till Halmstad, och det finns nu en bok på Stadsbiblioteket, och en på Ungdomsmottagningen. Gå dit och skriv. Och glöm inte, sprid ut några egna böcker också, och hojta till mig om var ni lagt dem..

28 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Skapa smycken

19. Som ni alla vet är smycken dyra. Det är förfärligt. Min favorit pilgrim skulle ruinera mig om jag fick agera som jag ville. Så kan vi inte ha det. Därför vill jag uppmana folk att göra egna smycken. Detta kan göras av nästan vadsomhelst. Det bästa med det är att man kan göra det av saker man redan har hemma - på så sätt blir det omåttligt billigt. Här har jag gjort något jätteenkelt, och ganska fint. Några kylskåpspoesimagneter med säkerhetsnålar fastlimmade på baksidan. Ursäkta den suddiga bilden..

27 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 1 kommentar
Vattenfika och fredligt klotter

Här kommer två tips. Håll i hatten.

17. Igår köpte jag och min vän dammsugare. 3 st för 15 kronor. Sen spankulerade vi ner till nissan, till platsen där de säljer fiskar. Går man ner för en trappa eller två, kommer man till vattnet. Har man gått rätt, är det bara ett litet mellanrum av vatten, sen ligger det en flotte(typ) på vattnet. Den ska man gå på. Sen ska man sätta sig på den och äta sina kakor. Och mata ankorna lite om man vill. För så gjorde vi, och det var väldigt trevligt. Plums, plums. Återigen, ramla inte i.

 

 

18. Här kommer en ny favorit. För mina sista csnpengar har jag köpt, vad som kan tyckas vara, totalt meningslösa saker. Dammsugare(ovan), loppisfynd, glass. Och kritor. Fantastiska kritor. Inte såna man målar på papper med, utan tavelkritor. Såna vars färg går bort av en blöt tvättsvamp. Eller lite regn. Eller spott(?). Helst ska dessa vara färgglada, men hittar man inte det är det godkänt med vita också. Syftet med kritorna är att pigga upp staden, men utan att för den delen förstöra den, eller störa någon. Man kan alltså skriva lite på stenar eller annat, som man vet klarar av kritorna. Skriva på marken går bra, likadant på vissa väggar. Men använd sunt förnuft! Kritor på kyrkor är inet uppskattat. Folks hus eller sommarstuga ska man också låta vara. Bostäder och offentliga byggnader i allmänhet bör nog undvikas. Men jag anser att marken i stan ligger i allas ägo. Skriv något fint/snällt/busigt/informativt eller vadsomhelst. Men uppiggande och tankeväckande ska det naturligtvis vara. Och om det är någon som tycker att det här ju är idiotiskt för att det faktiskt kommer regna bort, så kan jag tala om att det är det som är meningen. Klotter som varar är nämligen olagligt. Puss på er. 

dethär skrev min vän. alla som sett sånger från andra våningen förstår nog.

23 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Kasta macka.

16. Igårkväll missade jag bussen hem från österskans. Jag sprang, ändå börjar karln köra. Han såg mig liksom. Är inte det konstigt, hur busschaufförerna i denhär stan kan se en i ögonen och sen lite leende börja köra, trots att man knackar hysteriskt på dörren. Sånt är inte rättvist. Det  vore okej om det var stockholm vi bodde i, där varje buss går varje gång ögonen blinkar. Men detta är inte stockholm. Här härskar Hallandstrafiken. Och det smärtar(bokstavligt) i mig varje gång jag ger de pengar. Tvi.

 

Oj, nu kom jag av mig.

Jo, det man ska göra när man missat bussen vid österskans är följande: kasta macka! Såntdär man gjorde när man var liten. På den lilla stenstranden vid biblioteket(där ankorna hänger om dagarna) finns fullt godkända stenar. Seså, kasta på. Men ramla inte i.

 

[föreställ er här en vacker bild av moí, kastandes macka i nissans kvällsskimmervatten] 

23 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Spionera

15. Jag tycker om att vara på biblioteket, nästan på vilket bibliotek som helst. Där är det tyst, kreativt, finns tusentals böcker, filmer, skivor. All information man behöver finns inom räckhåll. Som internet fast mysigt, och man kan röra vid det med sin hand. Ibland finns det automater med varm dryck i också, för en femma eller så. Varm choklad..

Allt det där är jättebra. Men. Den finns en annan anledning att besöka bibblan - det är ett ypperligt ställe att spionera på folk. Ställ dig bara bakom en hylla, och kika lite diskret genom böckerna på personen på andra sidan. Titta lite vad han eller hon gör. Stå där ett tag eller gå vidare till nästa.

Det här kanske verkar som ett litet olämpligt tips, men jag står för dethär. (men jag menar ju inte att ni ska gå bortom all rim och reson med ficklampor och paparazzikameror och popcorn till föreställningen. att fästa en sändare på offret är heller inget tips).

Det är lite nördigt, och lite stört - men trevligt.

 

(Här skulle det finnas en bild, men det vore inte så klokt att lägga upp bilden på mitt stackars offer, så det får va.)

17 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
( )

( ) En förfärlighet är att bloggen är lite trög. Eller, jag är lite trög på att uppdatera den. Vill bara meddela att jag är lika glad i bloggen som tidigare, jag har bara mycket annat för mig just nu. Snart kommer dock rapportering om sociala experiment och annat trevligt. Fridens!
14 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 5 kommentarer
Picknik

14. Idag tog jag och min vän marie en filt, lite smörgåstårta, fruktsallad och glass, och satte oss på gräset i en park. Vi hade picknik(stavas det så?)helt enkelt, och det var ljuvligt. Därför tycker jag att ni också ska göra detta. Ut i gräset med er!

 

14 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar
Skattjakt

13. Det är vår och påsk, och då ska man gå på skattjakt. Då behövs det också någon som arrangerar en sådan - därför är jag här!

Jag har planterat en skatt i en skog. Sen ritade jag en karta, som jag placerade på en av busshållplatserna vid hallägraskolan. Änsålänge sitter den kvar, så skyndaskyndaskynda om ni vill hitta skatten.

Eller gör ni helt enkelt en egen skattjakt, och erbjuder allmänheten kartan. Det behövs fler skatter här i världen, eller åtminstone fler kartor.

9 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 13 kommentarer
Handla med hjärtat

12. På flygaregatan ligger (ingömt nästan) en Emmausbutik. Om ni aldrig varit i en sådan butik förut, kan jag berätta att det är en secondhandaffär med allt från smycken till köksartiklar till kläder till barngrejer. Allt finns där, i stort sett.

Emmaus Björkå arbetar med olika sammarbetsländer, typ Nicaragua, Västsahara och Palestina. Butikernas överskott går till de länderna så att de också kan öppna secondhandbutiker.

Igår var det nyöppning på Flygaregatans Emmaus. Innan var det här en affär som jag personligen försökte ducka för. Det var ganska rörigt, inte så värst ljust och ganska långt ifrån fräscht. Mer loppis än en faktisk butik. Jag har varit på andra Emmausbutiker i landet och de äger i jämföresle. Men. Nu är det nyöppnat och hejåhå vad fint det blev! Ljust, fräscht, välsorterat och jättefint. Jag föreslår att ni går dit, och tillåter ert samvete att shoppa loss lite. Det finns nämligen ingenting bättre än att hjälpa andra, genom att hjälpa sig själv...

7 April 2009  | Länk | 365saker i halmstad | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & 365 saker Halmstad                                             Skaffa en gratis hemsida