Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Tim
Lindgren

31 år och man
Katrineholm,
Södermanlands län
dagens visdom
Den första kärleken är som den första snön, man ser spåren tydligt.
kalendern
klockan
antal besökare

senaste blogginlägget
Knepig Vetenskap Nr.1 Teleportation

Teleportation
Detta fenomen går ut på att du mer eller minde omedelbart förflyttar materia från en plats till en annan.
Detta fenomen har blivit diskuterat/ifrågasatt och forskats kring i många år och man har inte ens kommit i närheten av att teleportera någon form av materia någonsin. Däremot har man kommit fram till olika slutsatser, det är teoretiskt möjligt att teleportera, men som sagt har vi inte teknologin för att utnyttja detta i praktiken.
Dessa teorier som man kommit fram till bygger på överljushastigheter, böjande av rum och tid och partikeldelning. De två första teorierna (Överljushastigheter & böjande av rum och tid) går lite hand i hand måste jag säga och nu ska jag försöka förklara så att vem som helst ska kunna förstå.

Teori Nr1. Överljushastighet.
Det skulle kunna ses som teleportation om du färdades i hastigheter högre än ljuset eftersom du skulle ha så hög hastighet att ”våran” tid (som vi beräknar tid) inte skulle hinna med att att förändras innan du skulle nå ditt mål. Du skulle kunna förflytta dig nästan hur långt som helst och det enda som vi skulle uppmärksamma är att du försvinner från en punkt och dyker upp på en annan.

Teori Nr2. Böja rum och tid.
Den här teorin är lite svårare att förklara. Det har i princip med maskhål att göra eller att gå samma väg. Om ni har läst om hur teorier om maskhål fungerar så kommer detta vara enkelt att förstå.
Tänk dig att du står på i ena änden av en gymnastiksal och i väggen bakom dig öppnas ett hål och i väggen på andra sidan öppnas ett annat. När du vänder dig om och kollar in i hålet ser du din egen rygg igenom hålet på den sida av gymnastiksalen du inte står på. Förstår ni? Ena sidan av hålet är på din sida och andra sidan av hålet är på icke din sida. Med denna teori hittar du alltså en både snabbare och kortare väg till andra sidan rummet än den självklart snabbaste och kortaste (alltså tvärs genom rummet). (Se figur Nr 1)

Teori Nr3. Partikeldelning.
Den här teorin går ut på att det första man skall göra är att man skall på något sätt ladda upp alla partiklar i en materia så att alla blir magnetiska, men detta är det första hindret. Man måste magnetisera alla partiklar olika till att börja med, så att dom bara dras till några av varandra men inte stöter bort de andra. Sedan skall man slå isär materian i sig till partiklar som man sedan skall sända iväg alla åt samma håll. Sedan kommer den ännu svårare biten, när partiklarna väl har nått den position de var menade att teleporteras till ska man på något sett med hjälp av ett magnetiskt fält få dessa partiklar som nu färdas med enormt höga hastigheter att flätas samman till sin ursprungliga form. (Se figur 2)

Teori Nummer 2 är lite dåligt förklarad eftersom den mer förklarar hur ett maskhål fungerar, men det är för krångligt för att gå in på hur man skulle böja själva rumtiden. Det går i princip inte att förklara med lekemansord. Men jag kan ge det ett försök.
Tänk dig rummet tvådimensionellt (som om det var ritat på ett papper). Du kan alltså bara se rummet från en enkel vinkel. Sedan böjer du själva rummet (pappret) så att ena sidan av rummet lägger sig precis framför den andra.
”En böjning av tid och rum.”

Se figur böjning av rum/tid på http://bilddagboken.se/ och sök på tili.
20 Augusti/bild 2.


Mina tankar om detta.
NEJ! Inget av detta har man någonsin ens varit i närheten av att klara av och jag är väldigt tveksam till om man någonsin kommer att kunna teleportera materia av någon form. Det finns för mycket som talar emot själva fenomenet. Kanske nån gång men inte på många år.
20 Augusti 2009  | Länk | Knepig Vetenskap | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Tim Lindgren                                             Skaffa en gratis hemsida