Missy och Mia
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
om mig
mia
Jakobsson

43 år och kvinna
Landskrona,
Skåne län
senaste blogginlägget
mamma till "jag har tagit studenten"

"Jag har tagit studenten" la la la la :D :D :D

Det är sången som brukar sjungas då sommaren är på intåg. Vi är många stolta föräldrar, släkt och vänner till dessa ungdomar. Jag har sett de åka flaket bakom traktorn- hört olika artister varit deras band som studenttågets lokförare.
Jag kommer vara superstolt mamma nu den dagen min son tar sin student men samtidigt ser en annan fasa- den tickar redan nu och min fasa hur blir det sen dagen efter stora studenttåget gjort sin bravad på stadens gator?

Jag vet jag inte kommer kunna göra som många andra föräldrar. Hyra festlokal, bjuda släkt, vänner på mat och alkohol. Jag kommer inte kunna ge dyra presenter för jag har inte de pengarna. Jag kommer göra allt detta i begränsad nivå fast hela jag vill göra i pompa o ståt.

Det gör mig ledsen som förälder att inte kunna ära sin son som man vill. Varför skaffa barn.. ja, jag hade då jobb, bodde med pappan och allt var bra. Men livet förändras.

Jag vill inte vara den fattiga- jag vill också att min son ska få känna den stora gratulationen och inte bara se de andra som får den. vill inte han ska behandlas annorlunda. Men har jag något val?
Ni tänker "spara pengar" men då jag var månad måste planera att lägga pengarna rätt- var ska jag då ta de sparpengarna ifrån?

Dagens samhälle är mättad- mättad i bostäder och arbeten. Jag själv,.. jag är sjukpensionär, var minut är för mig heltidsjobb att överleva min dag med mig själv. Jag överlever var månads ekonomi med att vara strikt med sjukpensionen. Jag är lyckligt gift- med en man som också har sjukpension. Vi får bostadsbidrag och bostadstillägg tillsammans och det är vi tacksamma för. Men det vi får i ekonomi är vad en arbetande person får ensam- det är vad vi har tillsammans för 3 vuxna människor. INGEN av oss önskade oss sjukpension men tyvärr fått det. Minns ännu den dagen hur kränkt jag kände mig, hur jag inget var värd som människa då stämpel sjukpension slogs.
Min man har inte arbete för han har ett medfött handikapp som inte passar in i samhällets syn som fungerande människa i arbetslivet. Han har varit praktikant i flera år- men på grund av sitt handikapp är han ej anställningsbar.

Försäkringskassan har regel- då du fyller 30 år skall du ha anställning eller få sjukpension- min man fick sjukpension.

Jag är som förälder skyldig till att se till att min son är hel, ren, mätt och har tak över huvudet så länge han går i gymnasiet- tills han fyllt 21 år. Nu tar han ju sin student tills dagarna innan han fyller 19 år.

Jag har inget emot alls att se till mitt hjärta bor hemma men rädslan att inte kunna försörja honom dagen han går ut gymnasiet skrämmer mig.

Samhället har inte arbeten som förr på 80/90 talet då fanns det både jobb och bostäder lediga.
Idag är många ungdomar hemmaboende. Inge de själv valt. De har gjort sina dagar bakom skolbänken.
Men samhället är idag mättad av människor- människor som även sökt sig till vårt vackra land för det är så enkelt att få komma in och få hjälp.
Men hur länge ska vårt vackra land hjälpa andra? Någon gång är ju måttet rågat och det kommer bli ännu mer bostadsbrist och arbeten- ja, det blir att bli kriminell.

Sociala fall har ökat och att söka ett ekonomiskt bistånd har blivit så att tumskruvarna där har blivit som ett heltidsarbete- du ska söka jobb- tror det senaste jag hörde var en om dagen. Det sjukaste är är att du måste söka jobb du inte har befogenheter till- lägga ned tid till det för "du är ju ändå arbetslös". Undra hur den arbetsgivaren känner sig som läser den ansökan... Utbildning "bilmekaniker" men söker "sjuksköterska".. ja, de kanske är uppbyggt på samma vis... bara lite mer skruvar i bilen..

Har dessa myndigheter tänkt på hur kränkande det är? Bara att bli ett socialfall och inte nog med den psykiska smällen- du blir nekad efter massa förnedrande krav om du skulle missa att ha sökt EN för lite!
Men kommer du inte som "nysvensk" så ser du hur företräde det har. Det är "synd" om dem för de har ju ingen anhörig... men den där födda svensken- han/hon har föräldrar och släkt- dom kan hjälpa dig- därför får du avslag.

Varför kan jag skriva dessa rader?
Jag har också sökt socialbidrag och bemötts av detta- fast då fick jag kalla handen helt för de tyckte min mamma skulle söka och inte jag. Ja.. min mamma- hon som också hade socialbidrag.. och dessutom aldrig tagit hand om mig utan jag fick sköta mig själv från tidig ålder. Av förhållandena hemma flyttade jag med hjälp av kusin redan vid 15 års ålder till "eget boende" innan jag lyckades komma in på gymnasier 15 mil bort..

Varför skriver jag då om student, pension och sociala?
Jo.. den dagen min son tar studenten... kommer det ens finnas ett jobb åt honom= har han inte jobb kan han inte söka bostad.. jag kommer inte ha ekonomi som pensionär att bo så som vi gör- för 4 inkomstkällor i mitt fall kommer beröras- "csn" (barnbidrag som sonen får), bostadsbidrag, bostadstillägg och underhållsbidrag. allt detta kommer ändras till noll eller minst halveras- orsak- han har gått ut gymnasiet och är då vuxen och har förpliktelsen att ha egen ekonomi- han blir tvungen att kanske gå till sociala om inget arbete står vid hans fötter- och vad säger de på sociala- dina föräldrar får ta hand om dig.

Detta är dagens samhälle tyvärr. O jag vet- jag ska vara tacksam att jag lever på skattebetalarnas pengar tänker ni- men vet ni, jag är det och jag begär inte mycket. Men rädslan för mitt barns framtid får mig knäsvag.

I mina ögon så har samhället blivit så mättad- på grund av invandringen. Och som det ser ut kommer inte Sverige sätta gräns. Jag tycker det är fel att Sveriges redan invånare inte är mer värda. Sverige tänker inte framåt att det hela tiden är ungdomar som blir vuxen, ungdomar som också behöver arbete och bostad- de som är vår framtid födda i vårt land har detta till mötes- inte alla men många.

Ja, jag tycker synd om krigets offer men inte hälften så mycket som jag tycker om vår kommande generation som blir drabbad av sitt eget land att ha ett helvete i framtiden om du inte har någon som de kan åka bananskal på. Så jag ber till högre makter att min son får anställning den dagen jag får både gråta och glädjas inför- Jag har tagit studenten la la la la.


20 Oktober 2014  | Länk | tankar | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & mia Jakobsson                                             Skaffa en gratis hemsida