Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Alvina
Jennifer

25 år och kvinna
Avesta,
Dalarnas län
senaste blogginlägget
Det finns smarta billån för att köpa bil

Billån

Det är inte ovanligt att man tar ett billån för att kunna köpa en bil. Att låna pengar till bil går att göra på olika sätt. Det finns idag rena billån, som är just lån till bil. Sedan finns det andra former av lån, där du kan använda hela eller delar av lånet för bilen. Det går att ta lån till bil oavsett om det är en ny eller begagnad bil. Dock finns det en del saker att tänka på inför ditt bilköp så väl som det finns saker att tänka på i samband med att du ska ta lån för bil.

Det första du bör fundera på är om du ska köpa en helt ny bil eller om det går bra att köpa en begagnad. Bilen du ska köpa bör vara av en säker modell, med tillförlitligt märke, samt att det är bra om den har ett bra andrahandsvärde. Sedan bör du välja en bil som passar dina behov. Så fundera på vad du ska använda din bil till, hur långt du ska köra och hur många som ska få plats i den.

Vad för slags bil behöver du?

Du bör välja bil utifrån vad du ska ha den till. Ska du pendla mycket till jobbet, eller göra långa resor? Ska du få plats med en stor familj eller är du ensam? Storleken avgörs ju på hur många som ska få plats i den. Sedan är det även bra att kolla vad den har för lastkapacitet, samt om det går att dra släp eller inte med den. Det är bra att välja ett tillförlitligt märke på bilen, så att du vet att det är en säker bil.

Finansiera ditt bilköp

När du bestämt dig vad det är för bil du vill ha, så är det bra att bestämma om den ska vara sprillans ny eller om det går bra med en begagnad modell. Prislappen skiljer ju sig en del åt. Och även om du tar lån för att köpa bil, så måste du veta att du kan betala tillbaka det lånet. Ju nyare bil, desto dyrare är den och desto större lån måste du ta. Gör en kalkyl på vad du har råd att betala i månaden på ett billån. Fundera på om du ska ta ett billån utan säkerhet och fundera även på frågan vad kostar ett billån. Grejen är ju att det finns de lån som heter just billån, men det finns även blancolån, som går att använda för att köpa dig en bil. Billån hittar du ofta hos banker, kreditgivare och hos bilförsäljare. Ofta är det så att bilhandlare samarbetar med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp.

Om du vill köpa bil utan kreditupplysning så kan privatlån eller blancolån vara ett alternativ. Det är ett lån utan säkerhet. Dock tas alltid en form av kreditupplysning när ett lån ska göras. Men det kan ske via Creditsafe som exempel och så sparas det inte på samma vis som om det gjorts via UC. Denna form av lån blir som ett billån utan säkerhet, medan ett vanligt billån har bilen som säkerhet.

Tänk på detta när du tar ett billån

Är det ett billån du bestämmer dig för att ta, oavsett om det är billån begagnad bil eller lån för en nyare modell, så finns det saker att tänka på. Det är nämligen så att bara för att det är ett billån så är det inte alltid alla är bra alternativ. Kolla upp vem det är du lånar pengar av. Är det via en bilförsäljare så är det ofta ett kreditbolag bakom lånet. Bilhandlaren bara förmedlar själva lånet till dig. Det är viktigt att du inte tar första billån utan insats, utan kolla över vad det är för villkor på lånet. Det ska tydligt framgå vad det är för ränta, om det tillkommer avgifter samt vad totalkostnaden blir för din del.

Köpa ny eller begagnad bil?

Det är inte alltid lätt att veta om det är en ny bil du ska satsa på eller om du ska köpa en begagnad. Billån begagnad bil finns om du köper via bilhandlare, men är det köpa bil privat lån, så är det ett blancolån du bör satsa på. Det finns fördelar och nackdelar med båda sorters bilar. En helt ny bil kostar rätt så mycket i inköp, men har garantier och den riskerar inte att gå sönder direkt. Om den gör det så har du ju så att du kan få en ny, tack vare garantier. En äldre modell av bil kan komma med defekter. Det bästa alternativ är att köpa en bil som är runt ett år gammal. Ett ytterligare alternativ är att satsa på privatleasing.

Köpa bilen hos bilhandlare eller privat?

Helt nya bilar måste köpas hos en bilhandlare. Men när det gäller begagnade bilar så finns det två alternativ. Dels så går det att hitta dessa hos till en bilhandlare, som erbjuder både nya och begagnade bilar. Dels kan du scanna av Blocket eller andra säljsajter, där privatpersoner säljer sina bilar.

Sedan finns det även bilhandlare som endast har begagnade bilar. Om du köper din bil hos en bilhandlare, så är det ofta enklare att få ett billån, samt att du kan återvända till dem om det visar sig finnas fel på bilen. Om du köper en bil privat så har du inte alls samma skydd. Så det gäller att vara medveten om det.

Hur mycket får bilen kosta?

Hur mycket pengar vill du lägga på att köpa en bil? Det handlar ju en del om du köper nytt eller begagnat med. Sätt upp en budget på vad din bil får kosta, sedan kan du börja kika runt vad det finns för alternativ. Det är inte fel att även börja spara undan pengar, så kan du senare köpa bil men då med en del lån, en del egna pengar. Om du vill ha mer bra tips kring ditt bilköp så är det inte fel att kolla in Konsumentverket. På deras sida finns det guider kring detta så väl som att de även listar upp riktpriser för begagnade bilar hos bilhandlare.
31 Mars 2020  | Länk | news | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Alvina Jennifer                                             Skaffa en gratis hemsida