Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Magnus
Silverhjelm

53 år och man
Ankarsrum,
Kalmar län
senaste blogginlägget
Så lyckas du som frilansare

Många har en dröm om att kunna försörja sig på att frilansa. Man tilltalas av tanken att kunna styra sitt arbete själv och att vara sin egen chef. Men många tvekar att börja frilansa. De resonerar att det är alldeles för osäkert och de vet inte riktigt hur de ska bära sig åt. Nu ska vi se på några korta råd från en frilansare till en blivande frilansare! För du vet att du vill, eller hur?

Var expert på ditt område
Oavsett vad det är du vill frilansa inom så måste du se till att du har något att bidra med. Detta löser du genom mängder med övning men även genom utbildningar och kurser. Du kan även försöka nätverka och lära känna andra som jobbar med samma sak. På inhouse.se kan du kostnadsfritt gå med i deras nätverk för frilansare, vilket ökar dina möjligheter att få jobbuppdrag.

Försök också att verkligen se ditt frilansande som ett seriöst jobb. Många tänker sig att det måste vara väldigt slappt och vill bara kunna sitta i pyjamas och knacka lite på ett tangentbord när de känner för det, men man måste vara mer strukturerad än så, både för sin egen mentala hälsas skull och för att arbetet ska kunna hålla en viss kvalitet. Sätt upp ett schema och håll dig till det. Låt inget distrahera dig och ha gärna ett avskilt ställe där du jobbar. Stäng också av ljudet på mobilen och notiser som kan störa.

Annonsera för att få mer jobb
Ett första steg till att börja frilansa kan vara att helt enkelt sprida det bland dina vänner och bekanta, och även genom sidor som Linkedin och Facebook. Dessutom finns det sidor som exempelvis Freelancer där man kan skapa en profil och hitta jobb. För de allra flesta frilansare är det lättast att hitta jobb online. Man kanske lätt tänker sig att en frilansare är en sådan som går in på en tidningsredaktion och försöker sälja in sina artiklar eller fotografier, men den typen av jobb blir alltmer sällsynt och är dessutom svårt att slå sig in på för en nybörjare.

Ha koll på bokföringen
Att vara frilansare är lika med att vara egenföretagare, och du måste se till att du fakturerar genom ett företag och att du har koll på din bokföring. Det är viktigt att du följer alla regler och betalar skatt. Annars kan skapar du problem för dig i framtiden.

Du kan antigen välja att starta ett eget företag eller fakturera utan företag. Genom att fakturera utan företag så slipper du all krånglig administration och bokföring men du får mer pengar i egen ficka. Väljer du istället att frilansa genom eget företag så är det extra viktigt att du har koll på din bokföring. Låt en redovisningskonsult ta hand om din bokföring om du känner dig osäker. Du skulle till och med kunna spara pengar på det eftersom redovisningskonsulten har koll på vilka avdrag du får göra.

Tänk säkerhet och långsiktighet
Slutligen måste du tänka långsiktigt. Se till att inte bara betala skatten du är skyldig, utan även att pensionsspara, lägga undan så att du kan ta semester och fundera ut en plan för vad du ska göra om du blir av med en stor regelbunden inkomst. Tänk på att frilansandet måste kunna fungera i längden också. Var även försiktig så att du inte jobbar så mycket att du bränner ut dig.
28 Januari 2019  | Länk | företagande | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Magnus Silverhjelm                                             Skaffa en gratis hemsida