en överblick av hem
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Erik
Stegstedt

41 år och man
Kungsbacka,
Hallands län
senaste blogginlägget
Historisk natur och laxfiske i vackra Munkedal

Munkedal är ett naturskönt område och en kommun i Västsverige med anor från stenåldern. Hällristningarna i Lökeberg är från bronsåldern, ca 3 000 år gamla och väcker fantasin med sina många skepp, människofigurer och ovanliga symboler.

Det finns gott om saker att se, göra och uppleva i Munkedal. För den som vill bosätta sig här är det enkelt att via bostadsbolaget Munkbo hitta sitt nya hem. Det finns goda möjligheter att få tag på ett naturnära boende i området Dingle, som ligger nära affärer och samhällsservice.

I Munkedal, som ligger i Sveriges sydligaste fjällområde Kynnefjäll, är friluftsliv viktigt för både invånare och besökare. Det finns ett stort antal vandringsleder och naturreservat som bjuder på fantastiska upplevelser. Laxfiske, kanotpaddling, vackra insjöar och populära klättringsleder - allt finns tillgängligt alldeles runt knuten. Det är nära till både hav och fjäll. Det trolska vattenfallet Brudslöjan är en känd attraktion på sommaren. På vintern när vattenfallet fryser, blir platsen en spännande utmaning för modiga isklättrare. I det här området, som är ett naturreservat, finns även vissa sällsynta växter.

Intressant fakta om Munkedal

  • Flottarleden är en tidigare vattenväg för timmer, under den period som pappersbruket fanns på orten. Numera får man hela 4 mil kanotpaddling genom ett böljande landskap.
  • Laxfisket i Örekilsälven är värt att berätta mer om. Enbart det kan vara en anledning att bo i Munkedal. Fisket anses som ett av de bästa i södra delen av landet, och det finns tecken på att det fiskats atlantlax på platsen ända sedan medeltiden. 150-300 laxar per år fångas i älven.

  • I Valbo Ryr kan du med fiskekort fiska i Viksjön, Kikerudssjönoch Valboån. Tillgången på fisk är stor, med arter som gös, gädda, mört, abborre, brax, sarv, sutare, gärs, björkna och lake.
  • Friluftsliv är inte bara naturupplevelser i stillhet. Munkedal ligger intill Gullmarsfjorden och där hittar vi fina bad, makrillfiske och en välkänd golfklubb. Torreby GK är en av Europas bästa parkbanor och Bohusläns äldsta golfbana. Den har ett vackert läge i Torreby Slotts engelskinspirerade slottspark.

 

Om man söker efter en naturskön plats där man hör historiens vingslag, är Munkedal värt att besöka. Och vem vet - kanske vill du till och med flytta hit?

 

23 Maj 2019  | Länk | Fiske | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Erik Stegstedt                                             Skaffa en gratis hemsida