Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Mats
Carlström

59 år och man
Höör,
Skåne län
kalendern

Jag har fått Dig på kroken, VÄLKOMMEN!

HUMBLEFISH

Namnet är inte så konstigt – Humbledoes -> does -> fish, hur logiskt som helst! Ödmjukt fiske! Humble fish, namnet finns redan, en hawaiiansk restaurang i New York, men jag tror inte de tar illa upp.

Att leva upp till namnet ställer lite krav som i sin tur leder till att efterkommande generationer också ska kunna fiska. Det finns mer påverkan än det fisket som jag ägnar mig åt som kanske ställer till så det inte blir något fiske, men jag ska göra mitt bidrag. Om jag använder mig av krok, ska det vara för att godkänd fisk ska hamna på matbordet, om den ej uppfyller kraven ska den varsamt återsättas. För respektive art så finns det regler, det ska inte ”höftas” eller tummas på, kravet ska vara uppfyllt, gärna med lite råge. Sedan kan det finnas anledning att ha en övre gräns också, detta för att reproduktionen ska få bättre förutsättning.

Jag skrev ”om jag använder mig av krok” och det kanske ska förklaras. Det finns ett moment som man kan hamna i och uppfyller till stor del det man söker vid mindfulness och då kan det rent av vara störande med en fångst, enkel lösning ”fiska” utan krok. Eller fånga tillfället när det händer, bärga fisken! Att fiska. För många är det en livsstil, för en del är det ett yrke och för en del så är det ett sätt att bryta vardagen. Jag tillhör den sista kategorin och som sådan utsätter jag mig för det riskfyllda att fastna i utrustningsträsket, senaste, dyraste, avancerande, listan kan göras lång. Men jag försöker hålla mig till syftet med mitt fiske och utifrån det se till att utrustningsnivån är användbar och ekonomiskt försvarbart. Visst finns det en risk med ”billig” utrustning som tar glädjen av fisket, alltifrån att man inte lyckas veva in för lintrassel till att hela upplevelsen känns snarare som en brottningsmatch. Däri ska man inte glömma att fiske bedrivs ute i det fria och moder jord är nyckfull och vädrets makter slår om och förvandlar fiskelyckan till Dantes inferno. Man säger att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder och det stämmer till stor del, viktigt är att inte utmana utan inse ödmjukt sin begränsning, i tid. ”Ett kast till” kan innebära det sista kastet, kanske inte för gott men för ett bra tag och vad är då den positiva behållningen?

Utrustningen

Tycker man ska innan man skenar iväg, ta sig en fundering på sina barndoms somrar, ett metspö i bambu för några kronor och den glädje när man lyckades få upp en abborre som gjorde katten glad. Just den känslan i förhållande till investeringen i utrustning – gråter man bättre i baksätet på en RollsRoyce än i framsätet på en folkabör? Så, mät inte fiskelyckan i flest prylar, mät den i positiva upplevelser och jämför Dig inte med andra, Din lycka är Din och den ska Du förvalta. Funkar utrustningen till ändamålet så låt Dig inte ryckas med att det finns ännu mer ”high tech”, försäljaren är just försäljare och det Du packar upp när Du kommer hem är ”gammalt” i morgon. Men visst, ska Du t ex flugfiska så är det ju en fördel om Du har ett flugsett som dessutom harmonierar.

Fisket

Vad lockar fisken att hugga? En salig kombination av ett antal parametrar. Att lyfta blicken och se hur fåglarna beter sig ger en hint om vad som händer i vattnet. Lufttrycket påverkar var de flygande krypen befinner sig som fåglarna försöker fånga i luften. Temperaturen påverkar lusten att jaga och givet blåst och regn. På samma sätt är det under vattenytan. Det finns ett revirtänk bland fåglar som går att kränka och då kan de bli aggressiva och gå till attack för att avleda, möjligen skada.

Fågel eller fisk, vi sänker blicken och det fungerar på motsvarande sätt under ytan. Fiskar äter det som är föda och struntar i resten, därför erbjuder vi föda eller efterliknar det för att få hugg. Sen kan det vara så att det som passerar inom räckhåll är provocerande och kränker reviret, då ska det ha sig ett bett. Så enkelt är det.

Ljud förflyttar sig tre gånger fortare i vatten, nej, fiskar har (inte) öron men de kan känna ljudvågorna. Synen begränsas i grumliga vatten och för att göra det ännu lite svårare så bryts ljus och färger förändras. Det var ett antal ingångsvärden som måste leda till att fisken vill hugga. Så enkelt är det. Men viktigast, Du måste tro på det Du gör! Annars ger Du antagligen upp och uppgivenhet är direkt förödande för fiskelyckan. Så enkelt är det.

Fiskelyckan?

Utrustning, årstid, väder, klockslag, vald plats och Din tro på det Du gör, allt det ska sammanfalla för fiskelycka och ändå blir det inget napp? Det är ju en del av tjusningen. Då blir det mer mindfullness och det är nog så viktigt i tider där vi glömmer att bara vara och har uppfunnit ett begrepp som till och med ska in i vår påhittade, stressade agenda, egentid! Jag har skrivet det tidigare, så enkelt är det. Ta till vara på tiden, för så enkelt är det! Då slipper Du pressa in egentid i almanackan, så enkelt är det. Hur tänker fisken? Man sägs bli smartare av att äta fisk 😉

Finns det beforskat? Innebär det då att fiskar är intelligenta? Spricker direkt med begrepp som ”minne som en guldfisk”, ”minne som en guppy”, ”han torskade”, ”soppatorsk” osv. Alla begreppen har en negativ innebörd och visar inte på någon högre intelligens. Möjligen lite känsliga, ”lipsill” och lite långsökt ”döda fiskar följer med strömmen - levande simmar mot”. Men allt ställs på ända med ”Det är jag en fena på!”

Vart leder nu detta?

Har Du ätit fisk har Du redan listat ut kopplingen och jag har Dig på kroken! Om nu fiskar är intelligenta så kvittar det ju hur draget/flugan ser ut, de borde förstå att fiskarens avsikt är att de ska svälja och sedan hamna på tallrik! Big NO-NO! Så, fiskelyckan, hur ska vi få till den? Åter – TRO PÅ DET DU GÖR! Resten är tur. Men visst, det kan ju finnas omständigheter som ska sammanfalla för att det ska hugga, enklast är det att förklara med betet ska vara inom räckhåll för den hungriga fisken, möjligen uppretade som ska lära inkräktaren en läxa! Tittar man på egentillverkade ”forntida” drag så har man försökt att efterlikna fiskar och jag gissar att det inte är konstigare än att dåtidens fiskare funderat varför inte gäddan hugger på alla grenar och kvistar som flyter omkring i deras territorium. På något sätt måste det registreras i fiskhjärnan ”ätbart” eller ”jag är mätt, men du simmar i fel vatten” – hugg!

Återvänder till det här med beforskat och har jag belägg för mina påståenden, finns det statistiskt säkerställt? Nja blir det bästa svaret, en hint kan man få om man tittar på en favorit bland fiskefilmer på nätet, Mårten testar, han gör en del för att bringa så mycket klarhet jag anser man kan. Tittar man på tillverkarna av diverse fiskeprylar så är det ju lite åt ”flest-prylar-vinner” och att det finns plånböcker som vill spendera som regerar.

Men egentligen är det inte konstigare än ”Va, fick han fisk på det draget - jag har inget sådant drag - DÄRFÖR har jag inte fått fisk – MÅSTE KÖPA!” Det har inte ätits så mycket fisk för min syn på det är – draget kom inom räckhåll för en hungrig/uppretad fisk-HUGG! Kan finnas en del förklaring i att det är ”naturligt” just där och då, eftersom inte gäddan högg på kvisten som retligt nog flöt in i reviret. Så en del får jag erkänna dragets dragningskraft. Men mest den lycklige fiskaren som inte gav upp utan gjorde sitt hundrade kast, för att han trodde på vad han gjorde! Mårten har stor erfarenhet och gör inte hundra enformiga kast utan gör variationer utifrån ”inmatade erfarenheter” just där och just då och säger – Tro på vad Du gör!

Så långt - allt väl! Verkar det enkelt? Vänta tills jag har förklarat!

Vi börjar med färgen på draget, skippar form och funktion. Då finns det lite som går att ha koll på, färgerna försvinner i djupet och den första färgen som skiftar till brunaktig sedan grå för att bli svart är röd! Färgen som syns längst ned är blå och vid knappa 30 meters djup så gör den som rött, blir brunaktig, grå och lite längre ner – svart! Här finns en lite bild och den följer regnbågens spektra, rakt ner i plurret!

Vit och svart är ju inga färger i regnbågen, men det visste Du ju. Så, ett rött drag ses som svart ganska omgående i djupet, så ett ”lockande” rött drag i butiken är svart i plurret! Tog en titt i draglådan, inga blå och bara några få med blått inslag men en hel drös med röda eller röda inslag, med andra ord, det var ganska mörkt i lådan;( Försäljarna har lyckats! Så, på vilket djup ska Du fiska? Vill Du göra något avvikande från svart, välj färger efter djup. Sen är det givetvis så att glitter kan förstärka ”färgen” och kontrasterna, kanske till och med reflektera lite solstråle och dagsljus. Det finns de som säger att det där spektret gäller även horisontellt, men uppfattning är snarare att det är ”klarheten” i vattnet som är avgörande och det hänger ihop. Är det grumligt vatten uppfattas alla färgerna som svart betydligt grundare. Och att ett drag uppfattas på 30 m horisontalt av en fisk är jag tveksam till för färgen skulle, rörelser och ljud/vibrationer är nog snarare det som väcker ett eventuellt intresse.

Ska jag försöka sammanfatta?

Fiskar Du grundligt, funkar alla färger, men det faller ifrån för färgens skull enligt spektret ju djupare Du ska fiska. Sen påverkar givetvis grumlighet, väderlek hur ljuset lyckas tränga sig ner och det är det som avgör om draget Du fiskar med ska återge sin färgprakt. Tror Du att färgen kan locka så är det dags att sortera om i draglådan! Men just ”Tro på det Du gör” är avgörande! Men visst piggar det upp med lite glitter! 😉

Glöm nu inte att man blir intelligent av att äta fisk och en del fiskar äter ju fisk, så att inte vara rent för avvikande vad gäller färgvalet, om man tror att färgen kan vara avgörande. Men, vaddå ”om man tror”? Jo, det var ju det där med fiskens revirtänkande, den bryr sig inte om färgen om det kommer en inkräktare, den är lik oss, fight or flight, därför funkar ett neonrosa med guldglitter. Jag skrev ju, verkar enkelt, men vänta tills jag har förklarat! Men, Tro på det Du gör!

Har fiskar färgseende?

Jag brukar fråga Herr Gädda om han såg rött när den gröna plastmusen kom "simmandes" men har inte fått svar, nätet säger att de har färgseende, men det varierar. Så, det saknar kanske betydelse att jag inte har några blå drag, för det jag ska fiska ser inte regnbågen. Form och funktion hänger ihop, spinnare beter sig som en spinnare, wobblern som en wobbler och så vidare, sen finns det hybrider. Tro på det Du gör! Lurar gäddan i vassen på att en mus ska ta en simtur? Eller är det så att den där gummimusen Du fiskar med retar upp gäddan med sina rörelser och därmed ljud, inom räckhåll? L

jud, fiskar hade ju inte öron (jo, men små och taskig hörsel) däremot uppfattar de ljud med sin sidolinje. Formen leder till funktion och tillverkaren har försökt att få till en funktion som ska locka eller reta upp och detta i sin tur ger formen. Det man ska tänka på är att dels ska draget vara ”kastvänligt” men det ska också ge en möjlighet att fisken ska fastna på kroken. I ”kastvänligt” kommer vikten in, sen följer vi linan, med eller utan tafs, upp till spöett. Tafsens material, längd och tjocklek, hoppar jag över, likaså linans material, längd och tjocklek. Spöett och rullen finns det också en uppsjö av men jag hoppar över detta också. Okej, det ska harmoniera och funka för ändamålet, men glöm inte bort bambuspöett, det rödvita flötet med en 3 meterslina, en liten blyvikt och en krok med en sprattlande mask, för några kronor! Tro på det Du gör!

Med lite mer än 20 års erfarenhet från ”vuxenmulle” så vet jag vikten av ”Rätt tid, rätt plats och rätt utrustning!” Man kan lägga 100-tusentals kronor på utrustning, men är man inte och fiskar, får man ingen fisk! Och kommer man med ett ”stabbigt” båtspö med torskpilk och ska ”finlira” i en å…… Det hade funkat bättre med bambuspöett och daggmasken, för några kronor. Man var på plats för att fiska, förhoppningsvis vid en lämplig tid och utrustning funkar! Precis i den ordningen är det, utrustningen prioriteras sist! Var kanske inte så svårt att förklara, Rätt plats, rätt tid och med lämplig utrustning och det viktigaste: TRO PÅ DET DU GÖR! Nu ska man avsluta med "SKITFISKE PÅ DIG", men jag envisas med Tro på det Du gör, fiskar Du, Du kan få fisk!

Glöm inte med eller utan krok....... Och kolla gärna Mårten testar, eller några av de andra filmerna med Mårten!


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Mats Carlström                                             Skaffa en gratis hemsida