Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Julia
Miller

33 år och kvinna
Malmö,
Skåne län
klockan
dagens roliga historia
-Doktorn, vad ska jag göra åt mina hopsjunkna fötter? -försök med en cykelpump!
dagens onödiga vetande
Tennisspelaren Monica Seles stönade i 92,23 decibel under Wimbledon 1992 i sina servar
antal besökare

VÄLKOMMEN!!!
senaste blogginlägget
Rökning

Att det är skadligt att röka har alla hört miljoner gånger. Men ändå ökar den farliga vanan hos människor eftersom de flesta anser att det inte är skadligt.
Rökning är inte bara en sysselsättning man kan lägga av med när man vill utan det är en riktig narkotikamissbruk och inte många tar det allvarligt.
Nikotin är en av de farligaste vegetabiliska gifter. Fåglar dör bara om man bara skenar en pinne doppad i nikotin. En kanin dör av 1/4 droppar, en hund - av 1/2.
För en människa den dödliga dosern ligger mellan 50 och 100 ml, ungefär 2-3 droppar. Just en sådan dos får rökare in i kroppen dagligen vid rökning av 20-25 cigg. ( En cigg innehåller ungefär 6-8 mg nikotin av vilka 3-4 ml kommer in i blodet ) Rökare dör inte eftersom dosen förs in så småningom, inte på en gång.
I 30 år kan en rökare röka upp till 20000 cigg, eller runt 160 k tobak, eller 800 g nikotin.
Systematisk intag av små nikotin doser framkallar beroende och nikotin blir en nödvändig porcess i kroppen. Fast om en icke-rökare får en viss dos in i kropen kan döden bli en följd. Sådana händelser har hänt runt omkring i världen:

*Ryssland* En icke-rökare rökte en stor cigarr för första gången och dog.
*Frankrike* En tävling " Vem kan röka mest" avslutades med att de två "vinnare", som rökte upp 60 cigg, dog. Resten av delragare fördes in till sjukhus med svår förgiftning.
*England* En man i 40-års ålder rökte 14 cigarr och 40 cigg under en natt medan han arbetade. På morgonen mådde han illa och dog sedan på sjukhuset.
* Från en bok* En liten flicka fick övenatta i ett rum där tobak var inpackad inne i stora lådor. Flickan dog bara efetr några timmar.

Barn som bor i rökiga lägenheter får oftare och svårare lung- och andningssjukdomar. Barn med rökande föräldrar ökar risken att få bronkit och andra farliga sjukdomar under första året efter födelsen. Tobaksrök blockerar ultravioleta solljus som är jätteviktiga för växande barn. Den påverkar ämnesomsättning, försämrar lagring av socker i kroppen och förstör vitamin C, som leder till att barnen inte växer. Vid 5-9 års ålder brtys lungornas funktioner. Efter det försämras den fysiska verksamheten och det krävs då mer uthållighet och ansträngning för att klara till exempel att gå upp för trapporna.

Barn som föddes från rökande mor löper större chans att få epilepsi och oftast är försenade i hjärnutveckling med jämföresle med andra jämnåriga. 17000 sådana barn var med i undersökning. det viasade sig att de var efer i läsning, skrivning samt tillväxt.

Forskare har bevisat att nikotin och torra partiklar av tobaksrök framkallar många allergiska sjukdomar hos barn. Ju mindre barnet är desto större fara orsakar tobaksrök.

Rökning av ungdomar i första hand visar sig att vara farlig för nervsystemet och hjärtan.. Vid 12-15 år kan de redan börja klaga att de har svårt att andas vid fysiska tillfällen. Rökning påverkar negativt ungdomens framsteg i skolan samt fysisk och psykisk utveckling. Rökning och ungdomar är oförenliga. Skolan är hjärn - och kropsutveckling. Kroppen behöver mycket energi för att klara av det.

Människor som har börjat röka vid 15 år dör 15 gånger oftare i cancer än de som har börjat efter 25 år. Dödlig dos för en vuxen är 1 packet, för en ungdom är 1/2 (om man tar det på en gång)

Så varför inte sluta? Varför fortsätter försäljning av cigg? Om man förbjuder det så kommer massa människor göra hemgjorda cigg. Det kommer illegal försäljning och staten kommer att förlora massor med pengar. Samt är det bättre att röka de cigg som är gjorda på fabrikerna än att röka något av okänd ursprung. Man kan ite förbjuda men man kan övertala att sluta röka. Många har redan slutat, massor som redan försöker, och det pågår kamp mot passiv rökning. Det enda som vi behöver är tålamod.
10 Augusti 2007  | Länk | Dåliga vanor | 2 kommentar
nya debattinlägg
Flört & kärlek   ang: KAMAGRA 18 Maj
Flört & kärlek   KAMAGRA 24 Aug
Flört & kärlek   KAMAGRA 22 Aug
Sex & samlevnad   KAMAGRA 15 Aug
Sex & samlevnad   KAMAGRA 9 Aug
Flört & kärlek   ang: Dejta kompis ex? 19 Mars
Övernaturligt   Tarot.. 12 Feb
Skola   ang: Författargymnasium? 25 Jan
Sex & samlevnad   ang: Leksaker. 12 Jan
Sex & samlevnad   ang: Han har varit otrogen 4 Dec

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Julia Miller                                             Skaffa en gratis hemsida