Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Liisa
:)

28 år och kvinna
Härnösand,
Västernorrlands län
klockan
antal besökare

senaste blogginlägget
A4 - fördjupningsuppgift

René Descartes

Jag har valt att skriva om filosofen René Descartes då jag tycker att han verkar intressant.

René Descartes var en fransk filosof, matematiker, vetenskapsman och jurist. Han föddes den 31 mars 1596 i La Haye (numera Descartes) i Frankrike och dog den 11 februari 1650 i Stockholm. Descartes mor dog nästan direkt efter hans födsel. Hans far var jurist och politiker. Man ansåg att Descartes var svag och sjuklig, folket befarade att han inte skulle överleva till vuxen ålder.

Under sin uppväxt studerade han matematik och framförallt skolastisk aristotelisk filosofi. Han studerade vid en jesuitskola i La Flèche och vid ett universitet i Poitiers. Därefter gick han in i armén.

Descartes ärvde mycket pengar av sin far och ägnade all sin tid åt forskning istället för att arbeta. Efter sin krigstjänst drog sig Descartes till Holland och där levde han i 20 år i ensamhet. Det enda han sysselsatte sig med var vetenskapliga studier och författarverksamhet. Under denna tid fullbordades och publicerades samtliga av Descartes verk. De absolut främsta av hans verk är Discours de la méthode (Avhandling om metoden) som utkom 1637 och Meditationes de prima philosophia (Betraktelser över den första filosofin) 1641. Descartes höll kontakt med sin skolkamrat från jesuitskolan och på så sätt fick han de senaste nyheterna inom forskningen och kunde hålla sig väl uppdaterad. Descartes hade tänkt ge ut boken Le Monde (Om Världen) 1633 som handlade om de materiella tingens natur. Men då han hörde att Galilei förföljdes för att ha gjort detsamma drog han in publiceringen i ren rädsla.

Descartes hade många beundrare men trots det fick han häftigt motstånd mot hans revolutionerande filosofiska och fysikaliska idéer. Han blev till och med utsatt för en förföljelsekampanj i Holland.

År 1649 flyttade Descartes till Stockholm, då han var inbjuden av Drottning Kristina. Där skulle han tjänstgöra som Kristinas lärare och rådgivare. Lektionerna startade redan klockan fem på morgonen. I de kalla vintermornarna och det påfrestande vädret drabbades Descartes av lunginflammation. Han dog i februari 1650.

Efter Descartes död transporterades hans kropp till Frankrike i en kista. Den kista som tillverkats var för liten och därför kapades huvudet av, som mystiskt nog, blev stulet på vägen till Frankrike. Detta huvud återlämnades inte förrän 150 år senare. Hans teori och själslig och kroppslig substans och dess åtskilda verkan blev alltså uppfyllda då hans huvud och kropp fortfarande inte är tillsammans.

Descartes såg i universum en gudomlig ordning, en geometrisk verklig värld som styrs av matematiska teorier om rum och rörelse.

Han sa ”Det är inte gott nog att ha ett förstånd, det viktigaste är att använda det väl”. Descartes anses vara rationalismen viktigaste person. Rationalismen hävdar att vår kunskap inte behöver ha sin grund i erfarenheten utan att den delvis är medfödd. Man ska använda sitt förnuft, hur man gör det visar Descartes i Méthode och Meditationes.

Descartes ansåg att det saknades en korrekt vetenskaplig metod. Han sa att filosofins uppgift var att skapa rötter till kunskapens träd. Han jämförde fysiken med stammen på trädet och till exempel mekanik och medicin med grenarna. För att bygga upp något måste man riva det som står i vägen vilket Descartes gör i sitt metodiska tvivel. Man ska betrakta allt man kan tvivla på som falskt. Endast det som inte går att betvivla kan vi betrakta som sanning. Descartes söker igenom allt som går att betvivla och finner tillslut sanningen. Han tror att människan är den enda varelser som har en kropp och själ och att djur bara är komplicerade maskiner. Han säger att kroppen och själen är självständiga och kan fungera utan varandra. De är två olika delar ställda mot varandra. Kroppen är rörlig och delbar. Själen är delbar och tar inte upp någon plats, vilket kroppen gör.

Descartes filosofi gav upphov till de första uppslagen av några filosofiska system, bland annat Geulinx, Malebranche och Spinoza.

Diskussion: Jag tycker till viss del att hans åsikter verkar kloka. Men jag tror inte att djur bara är maskiner utan att de också har en själ. Förmodligen inte på samma sätt som en människa men de är inte bara maskiner utan individer med olika personligheter. Exempelvis har alla hästar en utpräglad varseblivning, som innebär deras förmåga att uppmärksamma omgivningen. Denna är nedärvd eftersom hästarna ursprungligen har levt i flock och är ett flyktdjur. Flocken bör tyda faror för att fly undan dem. Varseblivningen är väldigt olika på olika hästar. Om detta kan räknas som hästarnas själ vet jag inte, men det tyder i alla fall på att de inte bara är maskiner. Jag tror också att djur har sinnen som vi människor inte har förstått oss på.

Jag tycker att hans åsikter om att kropp och själ är ställda mot varandra är gammaldags. Numera säger modern psykologi att själen påverkar kroppen i väldigt stor utsträckning. Vetenskapen anser att det finns psykosomatiska sjukdomar. Till exempel kan ångestattacker ge svåra hjärtbesvär som leder till att människan tror att de fått en hjärtinfarkt och då visar det sig att det är en ångestattack.

På något sätt överensstämmer hans idéer men Sokrates som ansåg att människan behövde begrunda sina åsikter tillsammans med andra för att de skulle nå fram till en sanning.

Avrundning: Jag tycker att hans åsikter var alla ganska gammeldags. Vetenskapen har utvecklads avsevärt sedan hans tid. Men hans åsikter har lagt grunden till många tankar som finns idag. Utifrån min stora erfarenhet av djur anser jag att han underskattat deras förmåga och inte haft en särskilt ödmjuk inställning till andra varelser förmågor.
26 Maj 2009  | Länk | Filosofi A | 0 kommentar
nya foton

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Liisa :)                                             Skaffa en gratis hemsida