Startsidan Blogg Fotoalbum Lite av varje Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
om mig
Ulrika
Friström

53 år och kvinna
Kristianstad,
Skåne län
översättning
dagens visdom
Gör det du tycker om och tyck om det du gör.
kalendern
dagens onödiga vetande
det finns över 500 namngivna fobier. en av de mer sällsynta är hoplofobin där man är rädd för brandbilar.
antal besökare

VÄLKOMMEN TILL ULLIS BLOGG
Trebarnsmor, dotter, syster, moster, svägerska, student...
senaste blogginlägget
Länge sedan sist

Hej på er alla därute! Länge sedan sist men nu är jag här igen. Ja, nu bor jag ensam. Martin flyttade hemifrån för ett år sedan. Först bodde han i Hörby men sedan i höstas bor han i Tollarp utanför Kristianstad. Den 15 juni är det hans stora dag: Studenten! Ja, så nu går nummer 3 av barnen ut! Tiden springer iväg!

Själv är jag ordförande i Attention nordöstra Skåne sedan två år tillbaka. Attention vänder sig till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (som ADHD, Aspberger, tourette m.m.), deras anhöriga samt professionella inom området. Dessutom läser en distanskursen ”Samhällsentreprenörskap” vid Glokala folkhögskolan i Malmö. Efter att inte varit engagerad under ett antal år känns det bra att vara ”på banan igen”. Nej, jag uträttar inga underverk men jag vill tro att jag och mina vänner i styrelsen gör skillnad. Häromdagen hade vi en familjedag på Lerjevallen, ett friluftsområde några mil utanför Kristianstad. Förutom oss i styrelsen med familjen kom det en familj. Det tycker jag var kanon, speciellt som vädret inte var på vår sida. Det som är så bra med familjedagar är att man kan komma och träffa andra familjer med liknande erfarenheter. Man slipper känna sig annorlunda och slipper förklara allt hela tiden. Jag är med i Attention som anhörig vilket känns bra. Man får helt enkelt hitta forum där det känns bra att engagera sig.

Ibland blir jag upprörd och funderar över hur långt vi har kommit i Sverige. Svensk sjukvård tillåter nämligen att människor sakta men säkert kvävs till döds. Ja, i alla fall om man har ALS (amyotrofisk lateral skleros). Så här står det i http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/ALS/:
"ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en förlamningssjukdom. Förlamningssymtomen beror på att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ner.- - - Andningssvikt uppträder förr eller senare och är orsaken till att patienten avlider, oftast 2-4 år efter insjuknandet"

Tänk om det fanns en annan möjlighet! Det finns det, om man bor i Danmark. För där kan man få en respirator om man har ALS. Det kan man inte få i Sverige. Anledningen är att man i Sverige anser att man inte får någon bra livskvalité om man får respirator som ALS-patient. Vem avgör det? I dokumentären ”Mitt lyckliga liv som grönsak” får man följa Birger Bergman som har ALS och som har levt med respirator i 10 år. Om han bott i Sverige hade han varit död för 10 år sedan men han är dansk och där får man respirator om man önskar om man har ALS. Nej, han ligger inte fjättrad i en säng utan lever ett aktivt liv. Bland annat har han varit i Sverige för att hjälpa personer med ALS här. Jag länkar till filmen nedan så får ni se själva. Många av er tänker säkert ”Jag skulle inte vilja leva så.” och det är helt okey att tänka så. Men tycker inte ni att man ska få erbjudandet åtminstone när nu möjligheten finns. Har vi inte råd med det?

http://svtplay.se/v/2803254/dokumentarfilm/mitt_lyckliga_liv_som_gronsak

Det gick inte att länka men gå till svtplay och sök "Mitt lyckliga liv som grönsak". Är tillgänglig t.o.m. 16 juni!

Kramizar
19 Maj 2012  | Länk | Personligt | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Ulrika Friström                                             Skaffa en gratis hemsida