Im not a god, I was misquoted.
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
om mig
Peter
Edvardsson

43 år och man
Matfors,
Västernorrlands län
dagens onödiga vetande
Antalet människor som dödas av åsnor varje år är fler än det antal människor som dör i flygkrascher.
antal besökare

Välkommen till min filmblogg. Äntligen kan jag få uttryck för mina tankar som handlar om film och tv.
senaste blogginlägget
Top 10: Film från Japan

Dagens lista kommer jag att fokusera på det uppgående solens land, Japan. Den första de flesta tänker på när de hör film i Japan är ju Akira Kurosawa och det tycker jag också. Han är en av de absolut största filmmakarna i historien, så därför kommer jag göra en egen lista på hans filmer framöver. Så dagens lista blir helt Kurosawafri.

10. Azumi (2003)
En samurajkrigare får i uppdrag att bilda en specialgrupp med lönnmördare som ska stoppa alla försök att starta nya krig i det feodala Japan. Vi får följa lilla söta Azumi som är en av hans bästa och dödligaste elever.

9. Lady Snowblood (1973)
Här får man följa den fantastiska skådisen Meiko Kaji i rollen som Lady Snowblood i Japan 1874. När hennes pappa och bror mördas, hennes mamma våldtas och hon själv kidnappas så råkar hon döda en av dem och fängslas själv. När hon till slut kommer ut från fängelset så ligger all hennes fokus på hämnas på dem som förstörde hennes familj.

8. Samurai Rebellion (1967, Uppror)
I denna pärla från 1967 får man följa japans stora skådis Toshiro Mifune. Han spelar Isaburo som har varit lojal mot sin herre hela sitt liv. Så när herren, Matsudaira, kräver att Isaburos son gifter sig med en av hans konkubiner så godtar de detta. Men när herren sedan kräver tillbaka henne och att Isaburo och hans son ska ta sina liv så vägrar de och gör uppror. Filmens slutstrid är helt fantastisk.

7. When the Last Sword is Drawn (2003)
I denna episka film får man följa samurajen Yoshimura i det sena 1800-talet. Man får följa honom när han lämnar sin klan för att ta värvning på annat håll för att kunna försörja sin familj. Han kan först tyckas vara en egoistisk snåljåp men pö om pö så får man veta hans historia och man får en helt annan bild av honom.

6. Tokyo Story (1953, även kallad Föräldrarna)
Ett äldre par, Shikichi och Tomi Hirayama, lämnar sin lilla stad för att hälsa på sina vuxna barn i Tokyo. Ingen av dem verkar glädjas åt besöket eller orkar ens visa föräldrarna runt i stan. De skickar istället iväg dem till ett spa och på olika utflykter med Noriko, änkan till föräldrarnas bortgångne son. Noriko är den enda som verkligen tar sig tid för de två gamla. Denna filmen är vansinnigt snyggt filmad och som säkerligen har inspirerat Roy Andersson i hans teknik med minimalt med kamerarörelser. Filmen är mycket rörande och tårarna inte långt borta.

5. Battle Royale (2000)
Detta är en mer verklig och rå variant av upplägget i Hunger Games-filmerna. Japan drivs allt närmare en slutgiltig samhällskollaps. Ekonomin är en katastrof. Arbetslösheten, våldet och desperationen ökar. Det är de unga som utför våldsdåden i första hand och för att försöka återta kontrollen i landet skickar den bestämmande ut slumpvis valda high school-klasser till en öde ö för att delta i en herre på täppan-tävling. Den enda som får lämna ön är den som lever när alla andra är döda. Alla elever är ju inte elaka och andra får man sympatier genom tillbakablickar vilket gör att man ofta berörs när fler och fler går under.

4. Eldflugornas grav (1988)
I slutet av Andra världskriget brandbombar USA japanska kåkstäder av trä. Två föräldralösa barn - fjortonårige Seita och hans fyra år yngre syster Setsuko - kämpar för att överleva på den japanska landsbygden. Denna fantastiskt animerade film om syskonkärlek är helt fantastiskt och jag tror jag aldrig blivit lika rörd av någon film förut. Det är inte helt verklig animering men istället så är den detaljerad i deras kroppsspråk som man inte ser i andra animerade filmer.

3. Den Nakna Ön (1960)
Detta är en film som jag blev trollbunden av. Jag hade hört lite gått om den och hittade den på youtube. Jag ville bara se vad det var och började titta på den, men snart var jag helt uppslukad av den och såg hela filmen. Den handlar om en familj med fyra personer och deras hårda liv på en liten ö i japanska skärgården där de bor ensamma. Flera gånger om dagen måste de ro till grannön för att hämta vatten till sina små odlingar. Den stora grejen med filmen att det inte finns någon dialog eller något prat i den överhuvudtaget. Den är vansinnigt fin filmad och miljöerna är fantastiska. Filmen är svartvit men det glömmer man snart. Man behöver heller inget prat för man förstår hela tiden vad som händer ändå.

2. Twilight Samurai (2002)
Seibei Iguchi är en lågt rankad samurai och änkling som lever med sina två döttrar och sin senila mamma. En dag får han reda på att systern till hans bästa vän har skiljt sig. Seibei blir utmanad av hennes ex-make då Seibei börjar synas tillsammans med henne. Samtidigt tvingar hans klan honom att acceptera en order och han blir tvungen att plocka upp sitt svärd igen…och han är bra på att använda det.

1. Spirited Away (2001)
Här är verkligen en film att bli uppslukad av. Den är animerad och av kände Hayao Miyazaki som med sina filmer skapar egna världar som kan verka konstiga, men accepterar men hans stil så blir man förtrollad av hans fantasi. Man får följa flickan Chihiro och hennes familj. När de flyttar till en ny stad hamnar de av misstag i en annan, magisk värld. Där förvandlas hennes föräldrar till grisar, och för att rädda sina föräldrar och sig själv tvingas hon börja jobba hos häxan Yubaba. I Yubabas badhus möter hon gudar och andra varelser och lär sig mer och mer om den nya värld hon hamnat i.

Japan är ett fantastiskt filmland och jag rekommenderar verkligen att ni ger dessa filmer en chans. Glöm heller inte Kurosawa och hans alla mästerverk
19 Juli 2019  | Länk | Film | 0 kommentar

12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Peter Edvardsson                                             Skaffa en gratis hemsida