Balkan Memories -08
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2023)
>>


Framkallning pågår ...

Ja fort går det inte men jag håller på att ta fram bilderna, snart skall allt vara uppe för visning :-)
25 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 1 kommentar
Hemma igen

Jaha, då var man i kalla Sverige igen :-) Det blev två långa dagar i sadeln med nästan 1400 km i lördags och ytterligare 500 km igår.

Ville hem och få de sista tre dagarna av semestern hemma så jag höll mig på sk. gröna vägar (motorvägar) men det är helt ok genom Kroatien. Slovenien och Österrike då vyerna håller en lite distraherad, dock så blir där inte mycket mer än cykeln och jag sen genom Tyskland och då är det bara att bita :-)
Lördagen började, höll i och nästan slutade i regn och en temp på cirka 14 grader vilket ju inte riktigt är vad jag är van vid under denna resa så istället för en dusch sen på kvällen för att bli av med svetten så blev det en för att värma upp skinnet.

Söndagen blev en lugn tur upp till Rostock från Leipzig där jag sovit, vänta på båten 1,5 timme, åka båten cirka 2 timmar och sen 2 timmar över DK och skånska slätten hem till Bastarp.
Välkomnade mig själv hem med en öl och en cigarr på trappan :-) Skönt att vara hemma igen!!

Det har blivit ungefär 6000 km på 9 dagars körning :-)

Detta har varit riktigt roligt och verkligen gett mig mersmak för långköra pch ni kan tro det har vuxit fram planer i mitt lilla huvud under de timmar (vilka inte är få) jag suttit i sadeln. Nästa resa blir antingen Nordkapp eller Tjernobyl men bägge skall göras, det är säkert :-)

Som sagt så kommer alla bilder och filmer läggas upp de närmsta dagarna så återkom gärna.
18 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 3 kommentarer
WOW jag säger bara WOW

Jag har varit på Milankowici, Vares och Stupni Do genom att följa i princip Skoda Road precis som förr :-)

Men innan jag var sa långt så körde jag naturligtvis förbi Container fabriken (Camp Oden) vilket det faktiskt är idag igen.

Vägen som vi tog från Kladanj över Milankowici är dock nu så dålig så att den är i princip okörbar så jag tog vägen genom Olovo över den otroligt smala broen och sen sk. baklänges upp på OPet vilket minsann inte det heller var en dans på rosor, trodde aldrig jag skulle komma ner igen.

Att se denna OP plats igen nästan så som vi fann den då 1993 när vi stannade och sov i för kvällen byggt vindskydd på väg ner till Vares och dom hårt atsatta canadensare och svenskar som kommit ner redan var en fantastisk känsla, först tyckte jag det var tråkigt att inte huset vi byggde där stod kvar men sen efter lite tanke samlande så var det faktiskt skönt att denna plats nu var tillbaka som orörd så när som på vägen upp som jag tror pakistanierna fixade efter deras övertagande. Uppe vid uppfarten till OPet stod en Wolkswagen buss och två männ satte utanfor. Den ena kom fram direkt när jag taget bilden uppemot OPet och frågade pekande på min flagga där fram "UNPROFOR ??" ja 1993-1994 sa jag och då tog han min hand och sa att han var här då ocksa boende i byn och sa att det vi gjorde där var bra och väldigt uppskattat, något han alltid skulle minnas.
Efter detta sa tog jag vagen som vi körde ibland (igenom Milankowici och höger efter bron) vilket bjöd på härlig grusvag i cirka 1,5 timme ner mot Vares och till slut sa står jag där utanför Camp Valhall igen efter 14 år, och då är hela huset rivet =-I jag kör in på området snopen och nästan undrande om jag kommit fel men så är inte fallet. Jag tar lite bilder och sen går jag och snackar med ett par jobbare på sågverket som det endast är idag, två av de äldre kommer ihag tiden jag var där och visar samma uppskattning som mannen på Milankowici och det är ju jätte skönt att den skillnad man tyckte man gjorde faktiskt också märktes.

Jag tog mig vidare in mot Vares genom den där tunneln, fan jag kom inte ihag att den var drygt 500 meter lång, helt mörk, dålig väg och allmänt obehaglig :-)
Väl inne i Vares så stannade jag på den plats som ar mest närvarande i mitt minne överhuvudtaget efter mina missioner och det är där jag satt i tornet pa PBVn i 27 timmar för att vi skulle förhindra etniskt rensning och annat hemskt.
Här stannade jag i en timme ungefär, bara promenerade runt, tog bilder och fokuserade pa minnena och platsen.

Jag satte till slut mig på bågen igen för att ta den där vägen upp till Stupni Do, visste inte riktigt hur jag skulle känna det att komma dit igen men det var faktiskt en positiv upplevelse helt och hållet och det känns som livet går vidare även på en sådan skådeplats.

Nu var det bara strax efter lunch och jag kände att jag gjort vad jag kom för i Bosnien och längtade efter att omgås med familjen sa jag beslutade att köra ner till Visoko för att ta en titt på pyramiderna och sen dra norrut igen mot Bihac istället för Sarajevo och Split som skulle ge mig minst en dag till på bågen, alltså ifrån familjen :-) Sagt och gjort så hamnade jag snart i Visoko och tog mig ann klättringen för att se det man idag kan se av Solens pyramid, Månens pyramid och Drakens pyramid. Jag vet inte vad jag ska säga om det hela men det ser ju helt klart ut till att vara "man made" och då är det STORA grejor det här, man får nog vänta ett par år och se vad det är dom får fram i sina grävningar som pågick även nu när jag var där.

Vägen sen upp mot Bihac var kantad av antingen fantastiska berg och dalar eller mot slutet ett enormt område av tomhet, alltsa inga hus ingeting så långt man kan se, mycket märkligt!
Bihac blev riktigt illa åtgånget under kriget vilket syns emellanåt när man kör men inne i staden så håller ett stort restaurerande på att ske och en livfull stad håller på att växa fram.

Idag sa blev det 4 timmar körning tillbaka till Rovinj och nu ska jag tillbringa 4 dagar har med mina nära och kära for att sen dra upp genom Österrike och Tyskland mot våra nordliga breddgrader igen.

Bilderna och filmerna i stort som jag tagit kommer att läggas upp när jag kommit hem då det är väldigt dålig uppkoppling på det internetcafé som jag har tillgång till. Men naturligtvis så blir det en del smakprov upplagda här och nu på denna sida :-)
12 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 2 kommentarer
Bosnien, efter 14 ar !!

Och det syns att det gatt ett tag sen man var har sist men det ar anda slitet och en del utskjutet pa landsbyggden.

Efter en laaang motorvags resa vasterut genom Kroatien sa anlande jag sa till slut Bosnien igen och fortsatte snabbt min fard mot Srbrenik med stor forvantan att se vad som hant med Ba02 9é komp camp och byn forovrigt. Campen ar idag agt av ett stort akeri (100 bilar) men dom var snalla och jag fick ga in och ga ett varv med kameran :-) tanka sig att vagmalningarna i var RISK horna finns kvar.

Var sen upp en runda pa det narmsta OPét vi hade, otroligt att kora de branta vagarna igen som man skulle lara Alkevad att motorbromsa sig ner for med omvand rodervarkan pa PBVń :-D

Staden kandes som den vaxt och dar var en hel del nybyggt i centrum, dock sa var baren som vi alltid gick in till fortfarande kvar, jag tankte stanna for en dricka dar men hoppade det for att vara i hyffsad tid i Tuzla for att hitta boende.

I Tuzla stad var jag aldrig under mission da det var helt uteslutet enl. chefen men nu ar jag har och har hittat mig ett pensionat och som synes ett internet café, pensionatet var sa vanliga sa jag fick stalla @ń inne i baren :-)

Det kanns markligt att vara tillbaks och man vet inte riktigt hur folket ska reagera pa mig och varfor jag ar har, det ar ju inte deras basta tid som jag kommer tillbaka for att minnas men hittils sa gar det bra och imorgon blir det Skoda Road soderut.
10 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 2 kommentarer
Rovinj & familjen :-)

Igar startade med motorvag mot Zagreb for att spara lite tid infor de omtalat skona men tids kravande bergsvagarna fran Zagreb mot Rijeka.
Det var lite skumt att komma in i Zagreb efter dessa ar. Aven om dar inte vara direkt krig da 1993 sa kandes det slitet och fattigt vilket inte alls var kanslan nu, snarare tvartom kandes det fullt av liv och ljus, som en stad i Europa helt enkelt.

Efter detta startade nagot helt fantastiskt till mc fard, vagarna, bergen, dalarna, byarna och utsikten var helt otrolig i cirka 170km. Val nere i Rijeka blev det en pahittad lunch i form av 2 bananer, 2 pase chips och 1L vatten da jag inte ville in i smeten och langs ytter vagen fanns ingen restaurang, detta inmundigas med utsikt over Rijeka fotbollsarena och kustremsa.

Tiden hade sprungit ivag sa jag planerade att ta stora vagen sista biten tvars over Pula halvon till Rovinj och satte GPSen utan att kolla rutten =-I vilket resulterade i ytterligare 2 timmar bergsvagar med tung turist trafik ner om Pula, ni kan tro jag var sliten nar jag kom till Rovinj :-)

Det har blivit drygt 2600km sen i sondags och nu ska det bli skont med tre dagar bad, shopping .... ja turistande helt enkelt :-)

Ta en titt pa bilderna salange sa skriver jag igen om cirka tre dagar nar jag borjar min fard mot Tuzla.

Vi Hores :-)
7 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 2 kommentarer
Regn regn och regn

Sa har det tyvarr set ut storre delen av senaste tiden kanns det som men den lite kul har det blivit ocksa :-)

Igar borjade med en lite nervos promenad till den sk. sakra parkeringen for att hamta @n men det var lungt farbrorn satt dar sakert och hade min skonhet under uppsikt. Sen bar det av mot Oswecin dar bade Auswitz 1 och 2 besoktes med en illa maende kansla av hur grymma manniskor kan vara och bara en fraga i huvudet ....varfor och varfor just dessa manniskor, bilder kommer fran dessa besok kommer upp pa mitt webalbum eter hemkomst och framkallning.

Nar jag anlander till Auswitz I sa mots jag av tva glada @ ister fran kroatien som ar pa en liten 4 dagars utflykt och ska over Ungern mot kroatien precis som jag men dom har dock redan varit inne pa museumet sa efter en del @ och resesnack sa gar jag in och dom kor sin vag.

Det blir en riktigt skon tur ner over bergen mot gransen till Slovakien, sa som bara bergs vagar kan vara :-) lite pizzalunch i en by och gissa vem som kommer fran ett helt annat hall med gott twin ljud genom gatorna, jo just det Jura och Zec och trevliga som dom ar sa stannar dom och vantar tills jag kakat sa vi kan sla folje ner mot ungern och Balatone sjon, tankte vi innan varsta regnstormen slog till i bergen och gav oss 300km i konstant regn i hastigheter inte ens varda en moppe i mellanat. Detta slutade med att vi inte ens kom ur Slovakien utan vid 20:00 borjade vi leta boende da talt var uteslutet i det vadret, 21:30 hittade vi sa ett ledigt hotell efter 5 besok pa olika inom en radie pa 20 km (later inte mycket men det kanns som 100km nar omstandighaterna ar sadana) som otroligt nog var fulla mitt ute pa Slovakiska landsbyggden.

Idag var det sol .... NOT!! regn precis som igar och det var bara att dra pa sig ett trasigt Lundhags regnstall "Notering: Kop Mc regnstall, vandringstall funkar inte i 100000 vatten pelar tryck och fartvind".

Vi tog oss ner till Balatone och fick lunch dar med regnig men skon sjo utsikt. "Kust"vagen langs Balatone farde sen oss mot Koatien och tanka sig vid ungefar 15:00 sa kunde vi till slut dra av oss regnpalterna och kora i icke fladdrande gummiklader langre, sa skont vet man inte det ar forrens man gjort det ;-) Fick fina kurviga vagar genom byar och berg in i Kroatien och till slut Varaždin dar mina nya vanner bjod pa en Coca Cola och fixade ett helt ok hotell till mig for att sen fortsatta till de sina.

Nu dok dock Zec upp igen och tog med mig pa en liten pub runda inkl. internetcafe sa att jag kan ge er en uppdatering av laget.

Imorgon blir det en lugn 350km till Rovinj for att mota upp familjen och 3 dagars vila fran @n.

To my very good friends Zec and Jura, thankyou very much for your company and hospitality during the last two days. I will keep in contact via e-mail and dont forget to call me WHEN (not if) you go to Sweden so that I can repay your kindness. If you want to go to Nordcap next year contact me in time for planning :-)
5 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 4 kommentarer
720 km senare ....

sitter jag nu pa ett internet cafe i Katowice men dagen borjade i ett molnigt Swinoucsjie kl 07:00 och en fungerande GPS !?! Hade namligen problem med min Garmin 60Cx i fredags nar jag lade over min och persson rutter och sen forsokte dra igang navigeringen for se det ville sig inte alls, det blev bara "Ruttberakningsfel, for lite minne" och supporten pa Garmin fattade ingenting och visste inte alls vad det berodde pa och kunde inte hjalpa mig, da stallde jag den dar dumma fragan till killen pa supporten "maste jag vara i landet som rutten ska koras for att det ska funka" haha na det ska inte behovas blev svaret Hmmm aja sa var det tydligen for nu funkar den klockrent :-) Regn slapp jag dock de forsta 200km och det blev aldrig mer an stank da heller, skont!
Var ungefar halvvags vid 13:30 och bestamde mig for att fortsatta hela strackan men gjorde en omplanering och skippar Krakow da jag varit dar och det var 8 mil langre an till Katowice vilket kandes skont, det ar i princip lika langt imorgon till auswitz och battre vag om jag fprstatt det ratt.
Det blev Hotell mitt inne i stan idag och en bevakad parkering tvars over gatan, hoppas allt star kvar imorgon!!
3 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 3 kommentarer
Nu drar jag :-)

Cirka 19:30 lämnar jag gården mot Ystad och tillbringar natten ombord sen blir det cirka 750km körning söderut genom Polen om allt går som planerat, känns nästan redan nu som det blir ett stopp i Wroclaw.
All packning och options på cykeln är nu på plats och testat så problemen ska bli så små som möjligt under resan.

Se utrustningen jag använder i Bloggen.

Jag kommer att använda intenetcafé för uppdatering av bloggen och hoppas detta ska funka så gott som var dag.

Hoppas jag kommer att kunna ge er lite roligt att läsa samt bilder från intressanta möten och platser, framförallt senare i Bosnien för er som varit där!
2 Augusti 2008  | Länk | Balkan Memories | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Jonas Jonasson                                             Skaffa en gratis hemsida